Demokratiapäivä 2019 Oodissa

0
115
demokratiapaiva 2019

Tervetuloa keskustakirjasto Oodissa järjestettävään demokratiapäivään ke 9.10.2019, klo 9.30-15.00! Tarjolla on laaja kattaus tietoa ja näkökulmia demokratiasta muutoksessa. Tilaisuus on avoin ja maksuton. Ilmoittaudu Demokratiapäivään oheisen linkin kautta. Aamupäivän ohjelmaa klo 9.30-12.30 voi seurata myös etäyhteyden välityksellä (etäyhteyslinkki lähetetään ilmoittautuneille). Tilaisuudessa jaetaan Demokratiatunnustus 2019.

Aamupäivän ohjelma klo 9.30-12.30 (Maijansali, 1. krs)

9.30 Tilaisuuden avaus: Aamupäivän juontaja Jussi-Pekka Rantanen, toimittaja, YLE ja  Timo Reina, varatoimitusjohtaja, Suomen Kuntaliitto

9.45 Notkea yhteiskunta, notkeat kansalaiset: kuinka osallistuminen muuttuu?
Anu Kantola, professori ja BIBU-konsortion johtaja, Helsingin yliopisto

10.15 Suora vai edustuksellinen osallistuminen – vai molemmat?

Fokuksessa kansalais- ja kuntalaisaloitteet
– Faktaa: Niklas Wilhelmsson, Demokratia ja vaalit -yksikön päällikkö, oikeusministeriö
– Keskustelijat: Maija Setälä, professori ja PALO-hankkeen johtaja, Turun yliopisto ja
Satu Haapanen, Oulun kaupunginvaltuutettu

Fokuksessa kunnanvaltuutettu kansanedustajana
– Faktaa: Marianne Pekola-Sjöblom, tutkimuspäällikkö, Suomen Kuntaliitto
– Keskustelijat: Sari Multala, kansanedustaja ja Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Pekka Komu, Lahden kaupunginhallituksen jäsen

Yhteiskeskustelu

11.10 Tauko

11.20 Kolmas ja neljäs sektori – kunnat kuplien yhdistäjänä? 
Leo Stranius, toiminnanjohtaja, Kansalaisareena

11.40 Vuoden valtuutetun puheenvuoro
Hilkka Kemppi, kansanedustaja ja Asikkalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja

12.00 Demokratiatunnustusten jakaminen
Sirpa Paatero, kunta- ja omistajaohjausministeri, VM

12.30 Omakustanteinen lounas

Ohjelma jatkuu iltapäivällä (klo 13.30-15.00) otsikolla ”Demokratia-aiheisia kohtaamisia Oodin tiloissa” ja tapahtuu kolmessa eri paikassa: 1. kerroksen sisääntuloaulassa ja Maijansalissa sekä 3. kerroksen haastattelutilassa.

13.30-15.00 Paneeli ja keskustelutilaisuus: Osallistu! Pelastaako osallistaminen demokratian? (Maijansali, sisääntulokerros 1. krs)

Oletko viime aikoina tullut osallistetuksi? Oletko kirjannut ideoita post it -lapuille tai tullut kutsutuksi mukaan yhteiseen kehittämiseen? Paneelikeskustelussa osallistamisen tutkijat ja toimijat pohtivat osallistamispolitiikkaa; sen juuria, tämänhetkisiä ilmenemismuotoja ja seurauksia demokratian näkökulmasta.

Paneelissa keskustelevat yliopistonlehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistosta, apulaisprofessori Pia Bäcklund Helsingin yliopistosta, järjestöjohtaja Mona Särkelä-Kukko Setlementtiliitosta ja tutkijatohtori Taina Meriluoto Tampereen yliopistosta. Paneelin kommentaattoriksi on lupautunut Stadiluotsi Antti Sarpo. Paneelin puheenjohtajana toimii professori Tapio Litmanen Jyväskylän yliopistosta.
____

13.30-15.00 Kansanvallan peruskorjaus Demokratiapäivässä (3. kerros, Sanomatalon puoleinen eteläpääty) – Haastateltavina:
– klo 13.30 Kuntademokratia Suomen itsenäisyyden pelastajana, Martti Häikiö, professori, historiantutkija
– klo 14.00 Demokratia on pelastettava, Pär Stenbäck, ministeri
– klo 14.20 Näin minä muutan maailmaa, Suvi Auvinen, ammattianarkisti, muutoksentekijä, Ellun Kanat
– klo 14.45 Kansanvallan tulevaisuus? – Osallisuuden ja osallistamisen malleja maailmalta
Haastattelijoina Petri Tuomi-Nikula, vanhempi neuvonantaja ja Jukka Vahti, johtava asiantuntija, Sitra. Lisätietoja: https://www.sitra.fi/tapahtumat/demokratiapaiva-9-10-2019/_____

Samaan aikaan näiden iltapäiväkeskustelujen kanssa, sisääntuloaulan esittelypisteissä kuullaan mm. Yhteismaa ry:n hybridirahoitusmallista, avoimen hallinnon kumppanuusohjelmasta, sähköisistä demokratiapalveluista, Kansalaisyhteiskunnan neuvottelukunnan toiminnasta, lasten vaaleista ja demokratiatutkimuksista. Lue näistä ohjelmista tarkemmin oheisen linkin kautta.

Suomen Kuntaliitto järjestää valtakunnallisen Demokratiapäivän yhteistyössä valtiovarainministeriön Avoimen hallinnon kumppanuushankkeen ja oikeusministeriön kanssa. Päivä on osa Euroopan neuvoston paikallisdemokratian viikkoa.