Ehdota pe 10.11. mennessä vuoden 2023 helsinkiläistä kulttuuritekoa!

0
294
Kuva, Helsingin kaupunki (kuvaaja: Lauri Rotko)
Kuva, Helsingin kaupunki (kuvaaja: Lauri Rotko)

Helsingin kaupunki myöntää vuosittain kulttuuritekopalkinnon merkittävälle ja uudenlaiselle kulttuuriteolle tai -hankkeelle, jonka vaikutukset kohdistuvat Helsinkiin tai helsinkiläisiin. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa. Kaupunkilaiset voivat antaa oman ehdotuksensa vuoden kulttuuriteoksi pe 27.10. – pe 10.11. välillä sähköisellä lomakkeella. Ehdotusten mukana toivotaan perusteluita.  

Helsingin kulttuuriteko 2023 -palkinnon kriteereinä on, että palkittava teko muuttaa tai haastaa olemassa olevaa kaupunkitilaa tai toimintatapaa, tai saa näkemään asiat uudella tavalla. Kyseessä voi olla pieni tai suuri kulttuuriteko, joka osoittaa rohkeutta luoda jotain uutta ja erilaista.

Palkinnonsaaja voi olla joko yhteisö tai yksittäinen henkilö. Lopullisen päätöksen palkinnonsaajasta tekee joulukuussa 2023 kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto, mutta helsinkiläisten ääni halutaan saada valintaprosessissa aiempaa paremmin kuuluviin.

Palkinnonsaaja julkistetaan perjantaina 5.1.2024 kello 15 pidettävässä palkintotilaisuudessa keskustakirjasto Oodin Maijansalissa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja kaikki kaupunkilaiset ovat tervetulleita! 5000 euron rahapalkinnon lisäksi voidaan jakaa yksi tai kaksi kunniamainintaa.  

Helsingin kulttuuriteko -palkintoa on jaettu vuodesta 2009 lähtien, jolloin tunnustus myönnettiin Suvilahden graffitiaidalle. Sittemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Ravintolapäivä (2011) ja Sompasauna (2015). Viime vuonna palkittiin Refugee Film Festival (2022), joka tuo ohjelmistossaan esiin pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyviä teemoja ja tekee tiivistä yhteistyötä turvapaikanhakijataustaisten elokuvantekijöiden kanssa.  

Lista aiemmista palkinnonsaajista löytyy kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan verkkosivuilta.