Järjestä keväiset ympäristönsiivoustalkoot omassa kaupunginosassa!

0
318
Kuvituskuva: Helsingin kaupunki
Kuvituskuva: Helsingin kaupunki

Kevät saapuu ja lumet sulavat. Lumen alta paljastuu paljon roskaa, joka vähentää kotikaupunginosan viihtyisyyttä. Talkoissa on mahdollista siivota yleisiä alueita eli metsiköitä, puistoja, tienpientareita ja rantoja. Yksityiset tontit ja piha-alueet eivät kuulu talkoiden piiriin.

Lähde mukaan talkoisiin ja kerää kokoon talkooporukka! Helsinki tukee asukkaiden omatoimista roskien keräämistä ja ympäristönsiivoustalkoita. Voit ilmoittaa talkoosi osoitteessa puistotalkoot.hel.fi. Talkoita voi ilmoittaa myös puhelimitse kaupunkiympäristön asiakaspalveluun, puh. 09 3102 2111. Jos ilmoittamisessa tulee ongelmia, voit olla yhteydessä vapaaehtoistyön koordinaattoriin Armi Koskelaan, jonka yhteystiedot löydät viestin lopusta. Tulosta tästä talkoojuliste (A4), jolla voit ilmoitella siivoustalkoista naapurustossasi!
Voit pyytää julisteita tulostettuna myös sähköpostitse puistokummit[at]hel.fi. Muistathan poistaa julisteet talkootapahtuman jälkeen.

Ilmoita talkoista ajoissa – viimeistään 8 vuorokautta ennen talkooajankohtaa

1. Ilmoitus lähtee hyväksyttäväksi alueelliselle talkooyhdyshenkilölle.
2. Kun talkoot on hyväksytty, saat vahvistusviestin, jossa on talkooyhdyshenkilön yhteystiedot. Hän huolehtii paikalle siivousvälineet sekä kerättyjen roskien pois noutamisen. Hänen kanssaan voit sopia tarkemmin talkoiden yksityiskohdista.
3. Jos talkooajankohta on viikonloppu tai arkipyhä, välineet toimitetaan edellisenä arkena ja noudetaan talkoiden jälkeisenä arkena. Olisi hyvä, että tässä tapauksessa talkoiden järjestäjällä olisi joku paikka, missä välineet voidaan säilyttää ennen ja jälkeen talkoiden.

Tärkeä tietää – vinkit onnistuneisiin talkoisiin

Talkoissa kerätään pois vain luontoon kuulumatonta roskaa, ei eloperäistä ainesta kuten lehtiä ja risuja. Talkoolaiset saavat käyttöönsä roskapihtejä sekä roskapusseja. Hanskoja ei ole tarjolla. Jos talkoolaiset haluavat haravoida, sovi siitä alueen talkooyhdyshenkilön kanssa. Helsingin kaupungin viherurakoitsija lainaa välineet ja noutaa pois täydet säkit ja muut jätteet talkootapahtuman jälkeen. Roskat kerätään ennalta sovittuun paikkaan tai ilmoitetaan niiden sijainti talkooyhdyshenkilölle talkoiden jälkeen. Vaihtolavoja tuodaan paikalle vain suuriin talkoisiin ja niiden toimittamisesta päättää alueellinen talkooyhdyshenkilö.

Hiekkaa ei saa laittaa säkkeihin! Jos jollain alueella on runsaasti hiekoitussepeliä, sen keräämisestä tulee sopia erikseen alueen talkooyhdyshenkilön kanssa. Roskia kerätessäsi kannattaa varoa teräviä esineitä kuten lasinsirpaleita ja huumeneuloja. Lehti- tai roskakasoja ei tule kosketella käsin. Poimi roskat aina pihdeillä. Neuloja ei saa laittaa suojaamattomina roska-astioihin tai roskapusseihin, jotta ne eivät pistä ketään säkkejä kerätessä. Neulat kannattaa joko kerätä suljettavaan, tiiviiseen astiaan (esim. korkillinen pullo), jonka voi sitten laittaa sekajätteeseen, tai kerätä erilleen ja ilmoittaa niistä talkooyhdyshenkilölle. Jos neuloja löytyy runsaasti, kannattaa ne jättää paikoilleen ja ilmoittaa niistä talkooyhdyshenkilölle.

Talkooalueelta löytyvä metalli-, sähkö- ja elektroniikkaromu (SER, esim. TV, tietokone, stereot), vaarallinen jäte (esim. akut, öljykanisterit), autonrenkaat ja puujäte (esim. laudat, puiset huonekalut) on muistettava lajitella erikseen omiin kasoihin. Renkaita ym. isokokoisia romuja ei tarvitse säkittää. Mikäli talkoissa on siirtolava, jätteet lajitellaan lavalle. Jätteitä ei saa heittää lavalle sekaisin.

Talkoolaiset toimivat omalla tai talkoiden järjestäjän vastuulla. Helsingin kaupunki ei ole vakuuttanut talkoisiin osallistujia 

Ylen Miljoona roskapussia -kampanja starttaa 13.4.

Tänä keväänä koko Suomi kerää miljoona pussillista roskia. Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa 142 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä sekä joukko Ylen tunnettuja kasvoja yhdistävät voimansa kaikkien suomalaisten kanssa kerätäkseen ympäristöstä miljoona pussia roskia. Voit merkitä kerätyt roskapussit reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin yle.fi/miljoonaroskapussia-sivulla sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Kampanjan etenemistä seurataan ympäri Suomen Ylen kanavissa.

Näin osallistut kampanjaan:
1. Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi
2. Lähde ulos – yksin tai porukalla
3. Kerää roskia ympäristöstä
4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen paikkakunnan kohdalle, josta olet roskat
kerännyt osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia
6. Haasta ystäväsi mukaan!

Lue lisää Ylen Miljoona roskapussia -kampanjasta: yle.fi/miljoonaroskapussia

Yhteystiedot:
– Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu, puh. 09 310 22111
Armi Koskela, vapaaehtoistyön koordinaattori, puh. 040-719 0824  armi.koskela[at]hel.fi tai puistokummit[at]hel.fi