”Käännös” valittiin keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun voittajaksi

0
154

Helsingin keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun voittajaksi valittiin ehdotus nimimerkillä Käännös, kilpailun pääpalkinto on 50 000 euroa. Toista palkintoa ei jaettu, mutta jaetulle kolmannelle sijalle nousivat 544 kilpailutyön joukosta Playa Arkkitehtien ehdotus nimimerkillä Liblab ja Verstas Arkkitehtien työ nimimerkillä Kasi. Kolmannen palkinnon saaneet palkittiin molemmat 31 500 eurolla, lisäksi jaettiin myös viisi kunniamainintaa.

Kilpailun toiseen vaiheeseen valittiin marraskuussa kuusi kilpailuehdotusta, joista Arkkitehtitoimisto ALA:n kilpailuehdotus Käännös oli tuomariston yksimielisesti valitsema voittaja. Käännös oli myös yksi yleisön suosikeista kilpailun 1. vaiheessa järjestetyssä leikkimielisessä yleisöäänestyksessä.

Voittaja julkistettiin Helsingin Musiikkitalossa 14.6. Tuomariston mukaan Käännös on mieleenpainuva ja rennon suurpiirteinen. Käännös antaa erinomaiset lähtökohdat kirjaston uudenlaisten toimintojen kehittämiseen. Tuomaristo korostaa myös rakennuksessa olevan ainutkertaista puhuttelevuutta, joka antaa sille edellytykset nousta uudeksi merkkirakennukseksi, jonka helsinkiläiset, kirjaston käyttäjät ja henkilökunta kokevat omakseen. Tuomaristo suositteleekin yksimielisesti keskustakirjaston suunnittelutehtävän antamista Käännös-ehdotuksen tekijöille.

Kilpailuehdotusten arvostelussa kiinnitettiin arkkitehtuurin lisäksi myös erityistä huomiota rakennuksen soveltumiseen arvokkaalle paikalle ja kaupunkirakenteeseen. Keskeisinä arvostelukriteereinä olivat lisäksi rakennuksen käytettävyys, ekologisuus ja toteuttamiskelpoisuus. Rakennuksen arkkitehtuurin tulee myös kestää aikaa ja istua hyvin paikkaansa, eduskuntataloa vastapäätä.

Lisätietoa:

sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtaja, tuomariston puheenjohtaja Ritva Viljanen, puh. 09-310 36020
hankepäällikkö Irmeli Grundström, puh. 050 559 2071
kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto, puh. 040 551 7335

Lisätietoa kilpailusta ja kuvia palkituista: kilpailu.keskustakirjasto.fi

keskustakirjasto.fi
www.hel.fi/kirjasto