Kokoa kaupunginosasi historiaa talteen Albumit auki -sivuston kuva-arkistoon (yhteydenotot 1.11. mennessä)

0
142

Lasipalatsin mediakeskus toivoo kaupunginosayhdistykset mukaan oman alueensa ja sen asukkaiden historian tallentamiseen. Tämän mahdollistaa yhteinen valokuvatietokanta ”Albumit auki”, joka löytyy osoitteesta: http://albumit2014.lasipalatsi.fi. Albumit auki -sivuston tarkoituksena on kerätä laaja valokuva-arkisto Helsingistä ja helsinkiläisistä. Kuvat voivat olla 1800-luvun lopun ja tämän päivän väliltä, kunhan ne ovat paperikuvia, dioja tai negatiiveja ja liittyvät jotenkin Helsinkiin. Kaupunkinäkymien ja maisemien lisäksi esim. kotiin, työhön ja vapaa-ajan viettoon liittyvät kuvat kertovat menneiden vuosikymmenien arjesta ja elämästä, ja ovat tervetulleita kuva-arkistoon.

Kotien valokuva-albumit ovat paikallishistorian aarreaitta, joka on vaarassa kadota — kuvakansiot päätyvät usein ennemmin tai myöhemmin roskiin tai kuviin liittyvät tarinat unohtuvat. Ainoa tapa pelastaa kuvat ja tarinat jälkipolville on jakaa ne muiden kanssa. Julkaiseminen takaa valokuvien säilymisen tuleville sukupolville ajan hampaan ja
unohduksen nakertaessa alkuperäisiä kuvia ja muistoja. Albumit2014.lasipalatsi.fi -sivuston helpoilla hakutoiminnoilla löytyy jo kaksikymmentä tuhatta digitoitua valokuvaa. Syksyllä 2014 kotialbumikuvien kerääminen laajentuu myös muihin kaupunkeihin.

Lasipalatsin mediakeskuksen projektia toteutetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Kerätyt kuvat julkaistaan Creative Commons -lisenssillä, joka estää kuvien kaupallisen käytön ja muokkaamisen. Tallennus tehdään reproamalla tai skannaamalla eikä prosessi vahingoita valokuvia millään tavalla. Digitoinnin jälkeen valokuvat palautetaan omistajalleen, ja valokuvien tuojan on myös mahdollista saada itselleen ilmaiseksi digitaalinen versio kuvistaan, jos mukana on oma muistitikku.

Tilaisuuksia kuvien tallentamiseksi voidaan järjestää myös kaupunginosissa (esim. yhdistyksen tiloissa tai lähikirjastossa). Skannaajat tulevat kertomaan projektista, vastaavat kysymyksiin ja hoitavat teknisen puolen. Kaupunginosatoimijoiden tarvitsee vain saada paikalle asiasta innostuneita alueen asukkaita kotialbumeineen. Sopivasta ajasta voi neuvotella numeroista 050-560 2570 (kimmo.lehtonen[at]lasipalatsi.fi) tai 044-557 7484 (jani.suonpera[at]lasipalatsi.fi) tai kysellä muutenkin projektista lisää. Otathan yhteyttä viimeistään 1.11.2014.