Valokuvia Helsingistä kerätään Albumit auki -kuvakokoelmaan

0
145

Vuosina 2003 – 2006 kerättiin Kontulan alueen asukkailta 20 000 valokuvaa tavallisten ihmisten kotialbumeista ja kenkälaatikoista. Tämä Albumit auki -kuvakokoelma on edelleen selattavissa osoitteessa http://albumit.lasipalatsi.fi. Vuoden 2014 ajan Lasipalatsin Mediakeskus Oy kerää kuvia Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. Tavoitteena kerätä 10 000 uutta kuvaa eri puolilta Helsinkiä. Kaikki kaupunkilaiset kutsutaan mukaan kartuttamaan Albumit auki -kuvakokoelmaa, pelastamaan ns. paperikuvia katoamasta ja kerryttämään arvokasta kaupunki- ja kotiseutuhistoriaa yhteiseksi iloksi ja hyödyksi!

Kuvien kerääjiä päivystää mm. kirjastoissa, palvelukeskuksissa ja muissa helposti saavutettavissa keräyspisteissä. Huhtikuussa 2014 työ aloitetaan Kontupisteessä, Kinaporin palvelukeskuksessa ja ruotsinkielellä Luckanissa (aikoja voi tiedustella puh. 050 527 2591). Ne, joita omien kuviensa luovuttaminen avoimeen julkiseen kokoelmaan kiinnostaa, voivat varata ajan kuvien tallentamista varten. Esitetyt toiveet uusista digitointipaikoista huomioidaan myös.

Kokoelmaan halutaan kuvia eri vuosikymmeniltä, eri puolilta Helsinkiä ja erilaisista aiheista — arjesta ja juhlasta, kodeista, työpaikoista, nuorista ja vanhoista. Kuvia käsitellään huolellisesti ja niitä kunnioittaen. Kuvat digitoidaan samalla, kun kuviin liittyvät tarinat kerätään talteen.

Kevään aikana keräystä jatketaan kolmen kuukauden ajan ja kesätauon jälkeen toiminta jatkuu elokuusta alkaen. Kokoelmaan kerätään kuvia ja kertomuksia myös ruotsinkielisiltä kaupunkilaisilta.

Syksyllä avautuu uusittu nettikokoelma, joka sisältää sekä vanhat että uudet kuvat. Lisäksi kokoelman haku avautuu kansalliskirjaston finna.fi -portaaliin.

Kerätystä aineistosta järjestetään syksyllä näyttely Galleria Kontupisteeseen. Näyttely on osa Suomen valokuvataiteen museon syksyllä 2014 alkavaa “Näppäilykuva – Snapshot” -ohjelmaa, joka tutkii kotimaista näppäilykuvaa ja muuttuvan teknologian vaikutuksia valokuvaan.

Lisätietoja:

Kimmo Lehtonen, projektipäällikkö puh. 050 560 2570,
email kimmo.lehtonen[at]lasipalatsi.fi

Jani Suonperä, suunnittelija puh. 044 557 7484, email jani.suonpera[at]lasipalatsi.fi

Albumit 2014 -hankkeen hallinnoija:

Helsingin kaupungin tytäryhtiö Lasipalatsin Mediakeskus Oy. Yrityksen toiminnan perusajatuksia ovat tietotekniikan palveluiden avoin saatavuus ja uuden teknologian yhdistäminen ihmisten arkeen.

Kumppanit:

Suomen valokuvataiteen museo on valokuvan valtakunnallinen erikoismuseo, jonka tehtävä on edistää ja vaalia suomalaista valokuvataidetta ja -kulttuuria.

Luckan on suomenruotsalainen kulttuuri- ja tiedotuskeskus, joka tarjoaa yhteiskunnallista sekä kulttuuriin liittyvää informaatiota ja ohjelmaa.

Helsingin kaupuginmuseo tallentaa ja vaalii Helsingin kaupungin alueen henkistä ja aineellista perintöä sekä rakennettua kulttuuriympäristöä. Helsingin kaupunginmuseon visio vuodelle 2018 on: Jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.