Lähiöfest2017 – 10 lähiötä ja kaupunginosaa Helsingissä 25.9.–1.10.

0
176
lahiofest 2017

Merkitse jo kalenteriisi syyskuun viimeisen viikon Lähiöfest2017! Kymmenessä Helsingin lähiössä ja kaupunginosassa järjestetään ma 25.9.– su 1.10. uusi festivaali – kaupungista kaupunkilaisille. Mukaan on kutsuttu kaikki, joiden käsissä lähiöiden muutos on: kaupungin toimijoita yli sektorirajojen, yrityksiä suurista pieniin, yhdistyksiä, yliopistoja ja aktivisteja sekä tietenkin asukkaita. Lähiöfest2017 kutsuu kaupunkilaiset kokemaan, miten lähiöissä rakentuu tulevaisuuden Helsinki. Tapahtumalähiöitä ja -kaupunginosia ovat Kannelmäki, Vuosaari, Herttoniemenranta, Kontula, Lauttasaari, Siltamäki, Pohjois-Haaga, Jakomäki, Malmi ja Kalasatama. Lähiöfest2017 on julkistanut ensimmäiset tapahtumanostot ja kutsuu kaupunkilaiset mukaan tekemään festivaaliohjelmaa.

Tapahtuman viikonloppuna avataan neljä tapahtumatoria kohtaamispaikoiksi: la 30.9. Vuosaaressa ja Malmilla sekä su 1.10. Pohjois-Haagassa ja Herttoniemenrannassa. Helsingin kaupungin tukemille tapahtumatoreille voi kuka tahansa tarjota ohjelmaa vielä kesäkuun loppuun mennessä, oheisen linkin kautta: http://www.lähiöfestivaali.fi/toreilla-tavataan/

Torit ovat osa Suomi100-juhlavuoden ohjelmaa. Mitä voi ehdottaa tapahtumatoreille? Esimerkiksi
– esitellä omaa toimintaa ulkona olevan katetun oleilutilan kulmalavalla
– järjestää ohjelmanumeron ulkona olevan katetun oleilutilan kulmalavalla
– tuoda tapahtumaan esille tai jaettavaksi esittelymateriaalia
– tuoda tapahtumatorille myös muuta toimintaa
Torien ohjelma päivittyy kesän aikana ja tarkka ohjelma julkaistaan elo-syyskuussa. Tapahtuman järjestäjä pidättää oikeuden sisältöjen valintaan ja ohjelman muutoksiin.

Lähiöfestin ensimmäiset tapahtumanostot on jo julkaistu karttapalveluna (http://www.lähiöfestivaali.fi/ohjelma/). Karttapalveluun voi kuka tahansa liittää oman kaupunkitapahtumansa tapahtumaviikolla, ja olla näin mukana järjestämässä yhteistä festivaalia (http://www.lähiöfestivaali.fi/osallistu/).

Viikko täynnä tapahtumia

Lähiöiden kysymykset ovat kaupunkien kysymyksiä. Festivaalin arkipäivät kutsuvat asiantuntijoita, opiskelijoita ja kaupunkilaisia visioimaan yhdessä lähiöiden ja kaupunkien tulevaisuutta. Työpajoissa tartutaan korjausrakentamisen ja lähiöuudistuksen, palvelujen ja yrittäjyyden sekä alueiden elinvoimaan ja arvoon vaikuttaviin kysymyksiin.
– Viikko alkaa ma 25.9. Kalasataman Teurastamolla ”numeropäivällä”, joka tarkastelee kaupunkia datan ja tilastojen valossa. Samalla avataan festivaalin keskus-hub, Pohjoismaita kiertänyt Dome of Visions -konseptin paviljonki.
– Tiistaista torstaihin festivaali jalkautuu lähiöihin. Lähiöuudistuksen asiantuntijat kootaan Lähiöjamit-seminaariin tiistaina 26.9. Kontulan Keinutien naapurustoon. Seminaarissa tehdään näkyviksi taloyhtiöiden erilaiset mahdollisuudet ja rajoitteet asuinalueen uudistumisessa sekä ideoidaan ratkaisuja.
– Viikolla sekä lähiöissä että keskus-hubilla Teurastamolla on pieniä yleisötapahtumia liittyen esimerkiksi kaupunkiaktivismiin ja arjen kestäviin valintoihin. Viimeksi mainittu on aiheena ke-illan Sitran isännöimässä tapahtumassa. Viikon yleisötapahtumat ovat maksuttomia, osaan on ennakkoilmoittautuminen.
– Perjantaina 29.9. järjestetään kaikille kaupungin muutoksesta kiinnostuneille festivaalin pääseminaari ‘People-Driven City’. Seminaari tuo laajan joukon kansainvälisiä kaupunkikehityksen ja -aktivismin suunnannäyttäjiä Helsinkiin.

Festivaaliviikonlopun neljä edellä mainitut 4 tapahtumatoria avataan kohtaamispaikoiksi. Kaikissa syödään yhteisessä pöydässä kaupunkilaisten kuvittaman pöytäliinan ääressä. Katetussa oleilutilassa voi kuunnella kulmalavan puheenvuoroja ja muuta ohjelmaa. Kaupunkilaiset pääsevät myös itse taiteilemaan terveisensä lähiöihin. Kullakin torilla on lisäksi omaan alueeseen liittyvää ohjelmaa: ruokaa, taidetta, tanssia, laulua, kaupantekoa, käsillä tekemistä, vertaisoppimista, kaupungin uudistumista, yhdessäoloa ja uusia kohtaamisia. Lapsille on luvassa tekemistä liikuntahulinoista musisointiin. Kaupunkilaiset voivat kesäkuun ajan ehdottaa ohjelmaa toreille: http://www.lähiöfestivaali.fi/toreilla-tavataan/.

Ohjelmapoimintoja Lähiöfestin tarjonnasta:

Lähiöfestin Pääyhteistyökumppani Vahanen demoaa la 30.9. Kontulan Keinutien naapurustossa, mitä tulevaisuuden lähiössä voidaan tehdä: miten asukkaat voivat vaikuttaa omaan elinympäristöönsä esimerkiksi korjaushankkeiden yhteydessä ja yhdessä tekemällä. Asukkaiden kanssa Vahanen näyttää käytännössä, miten taloyhtiöt voivat toimia lähiöuudistuksen veturina. Lisäksi Vahanen kiertää viikonloppuja järjestettävien Torien tapahtumia Remonttirekallaan, jossa yrityksen asiantuntijat antavat yhdessä festivaalin muiden kumppaneiden kanssa neuvoja taloyhtiön ajankohtaisiin korjaus- ja lisärakentamiseen liittyviin kysymyksiin. Remonttirekassa, samoin kuin Keinutien naapurustojuhlassa on luvassa hauskaa tekemistä kaiken ikäisille.

Pääyhteistyökumppani K-Market perustaa perjantai-illaksi ja lauantaiksi pop-up-ravintolan Vuosaaren lukioon. Menun suunnittelee kokki Harri Syrjänen 10 eri lähiön ja kaupunginosan inspiroimana. Inspiraatiota haetaan myös paikallisilta ruokakulttuurin toimijoilta. Mukana ravintolan toteuttamisessa on Stadin ammattiopiston ja Vuosaaren lukion opiskelijoita. Ravintolan perustamisen koulutiloihin mahdollistaa yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa. Tuotto lahjoitetaan Ruuti-toiminnan eli osallistuvan budjetoinnin kautta helsinkiläisille nuorille.

Muissa viikonlopun tapahtumissa mm. pyöräillään ympäri Lauttasaaren luontoa, tuodaan teoksia näytille kulttuurikeskus Sähinän avoimeen galleriaan ja skeitataan Kontulassa viimeiseen metroon asti. 50-vuotisjuhlaansa viettävässä Jakomäessä HAMin kutsumat Vieno Motors -projektin taiteilijat sitovat kukkakoristeita asukkaille. Siltamäessä pidetään pool party, jossa uidessa voi katsoa ‘Tappajahai’-elokuvaa, ja Kannelmäessä on salonki, jossa kauneusunien sijaan valvotaan koko yö.

Lähiöfest-ohjelma karttapalveluna:
http://www.lähiöfestivaali.fi/ohjelma/
http://www.lähiöfestivaali.fi/osallistu/

lähiöfest2017.fi
FB: facebook.com/lahiofest2017
YouTube: Lähiöfest2017

Tiedustelut ja lehdistökuvat: info[at]lahiofest.fi
Ohjelma ja kumppanuudet: Katja Lindroos, +358 50 354 1411
Helsingin kaupungin tapahtumatorit 30.9.-1.10.: Jenni Peisa, jenni.peisa[at]hel.fi