Longinojan uuden luontopolun avajaiset ja opastettu kävely

0
137

Perjantaina 26.10.2018 klo 14.00 avataan Longinojan uusi luontopolku. Se on Helsingin 1. taimenista kertova luontopolku ja tehty talkootyönä! Longinojasta on tullut merkittävä taimenpuro Helsingin kaupungin tuella ja puroaktiivien omistautuneella talkootyöllä. Purolla ei saa kalastaa mutta vaelluskalojen bongauspaikkana se on verraton.  Apulaispormestari Anni Sinnemäki avaa luontopolun. Avajaisissa on tarjolla pientä retkievästä. Puroaktiivit ovat paikalla ja neuvovat, miten taimenia kannattaa bongata.

Paikka, johon saapua Haaga-Helian P-paikka, Latokartanontie 12, sieltä kävellen kohti puroa. Paikalle pääsee hyvin myös julkisilla. Avajaisten ohjelma:
• Kaupungin ja Longinojan edustajan puheet
• Nauhan leikkaus
• Tintamareskikuvausta (tintamareski = aukkotaulu, jossa voi ottaa itsestään fanikuvan Longinojalla!)
Tervetuloa avaamaan tämä upea puroluonnosta kertova polku ja nauttimaan syksyisestä päivästä se läpi kulkien! Tapahtuman sivu Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/556045698160440/

Illemmalla pe 26.10. klo 18.00 alkaen opastettu kävely luontopolulla (samoin ke 31.10. klo 18.00). Kävelyille on vapaa pääsy. Lähtöpaikka on Haaga-Helian pysäköintipaikka, os. Latokartanontie 12. Luontopolku netissä: http://longinoja.fi/luontopolku/

Longinoja on osa Helsingin monipuolista puroverkostoa, Vantaanjoen ensimmäinen sivuhaara. Se kiemurtelee Koillis-Helsingissä Tapanilasta Malmille ja laskee Savelan kautta Vantaanjokeen. Malmilta Savelaan ulottuvalla kahden kilometrin mittaisella luontopolulla on pääopastaulut molemmissa päissä sekä 14 kohdetaulua. Keväällä 2019 Vantaanjoen päähän rakennetaan vielä eväidensyöntipaikka. Luontopolku kertoo mielenkiintoisella tavalla uhanalaisesta taimenesta sekä kaupunkipuron luonnosta ja sen suojelusta. Polun tekstisisältö on saatu puroaktiiveilta ja sen on jalostanut luontopolun muotoon Graafinen maanpiiri Oy.

Longinoja-aktiivien ahkeran tiedotustoiminnan ansiosta puro on jo aikamoinen hittiretkikohde, ja erityisesti juuri nyt kun vaelluskaloilla on kutuaika. Kutu ajoittuu loka-marraskuun vaihteeseen ja kestää yleensä muutaman viikon. Hämärinä iltoina joenvarsi pilkuttuu taskulappujen valokeiloista, kun taimenia bongaillaan. Kalat voivat olla pituudeltaan jopa 90 senttisiä ja niitä voi nähdä runsaasti! Taimenia voi nähdä myös päiväsaikaan, mutta iltahämärissä ne ovat aktiivisimmillaan.

Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura Skes ry on kunnostanut Longinojaa puroaktiivi Juha Salosen johdolla jo 17 vuotta. Talkookunnostuksilla on saatu turvattua Suomenlahden uhanalaisen taimenen luontainen lisääntyminen Helsingissä, huipputuloksin. Puron varteen avataan Helsingin ensimmäinen taimenista kertova luontopolku, joka on tehty puroaktiivien ja kaupungin yhteistyönä.