Maunulasta Vuoden uusmaalainen kaupunginosa 2015

0
110

Uudenmaan maakuntahallitus on valinnut Maunulan Vuoden uusmaalaiseksi kaupunginosaksi 2015. Maunulalaiset ovat kunnostautuneet taloyhtiöiden yhteisissä peruskorjaushankkeissa sellaisella tavalla, joka käy esimerkiksi muuallekin. Yhdessä hoidetut remonttien kilpailutukset, korjaussuunnitelmat ja toteutus ovat tuoneet kustannussäästöjä sekä laadukkaan lopputuloksen.

Suomalaisittain ainutlaatuinen ryhmäkorjausmalli sai alkunsa taloyhtiön tullessa siihen ikään, että tarvittiin putkiremontteja. Hanke laajeni kattavammaksi peruskorjaukseksi, mukaan lähti viisi taloyhtiötä. Maunula-Seura oli remonttihankkeen keskeinen käynnistäjätaho.

Maunula on Helsingin ensimmäisiä 1950–1970-luvuilla rakennettuja lähiöitä, asukkaita on nykyisin noin seitsemän tuhatta. Kerrostaloja on ollut suunnittelemassa tunnettuja arkkitehteja ja Museovirasto on nimennyt alueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Vuoden kaupunginosa -palkintoa myönnettäessä kiinnitetään huomiota etenkin yhteisöllisyyteen. Ryhmäremontoinnin lisäksi Maunulassa on pitkät perinteet asukasyhteistyöstä, yksi hyvä esimerkki on Maunulan keskustan kehittämishanke, jota on viety ponnekkaasti eteenpäin kaupungin kanssa vuodesta 2000 alkaen.

Keskusta-alueen kaava vahvistettiin vuonna 2009, uusi liikerakennus valmistui maaliskuussa 2014. Kirjaston, työväenopiston sekä nuorisotoimen keskuksen kokonaisuus avataan kesällä 2016. Vanha Suursuon ostoskeskus tullaan purkamaan talvella 2015 ja paikalle tullaan rakentamaan uusia asuinkerrostaloja.

Maunulalaisten ääni on kuulunut keskustan suunnittelussa vahvasti, hankkeen alkuvaiheessa perustettiin demokratiahanke, johon kutsuttiin mukaan alueen asukkaita. Maunulalaisille järjestettiin lisäksi kysely, jonka tuloksia hyödynnettiin suunnittelussa.

Yhteisöllisyys näkyy Maunulassa myös kulttuurin saralla, viime aikoina helsinkiläiset ovat saaneet ihastella ja kummastella Mustat kissat -miesporukan spontaaneja lauluesityksiä. Seitsemän mustaan takkiin sekä lierihattuun pukeutunutta maunulalaista ilahduttaa ohikulkijoita. Tulevista keikoista ei kerrota ennakolta eikä esiintyjiä paljasteta, viimeksi Mustat kissat on nähty Eduskuntatalon ja Säätytalon portailla.

Maunula on saamassa myös oman levyn, kun Waltari-yhtyeen perustaja Kari ”Kärtsy” Hatakka pääsee levytysstudioon joulukuun 2014 alussa. Maunula-levyä tehdään teemoilla yhteisöllisyys, luottamus ja luovuus, levy julkaistaan syksyllä 2015. Levyn tuottaa Pave Maijanen, rahoittajina toimivat Maunula-Seura sekä paikalliset yritykset ja taloyhtiöt.

Maunulassa tehdään myös paljon perinteistä asukastyötä. Aktiiviset järjestöt ja yhdistykset järjestävät kaupunkifestareita, ympäristötalkoita sekä suunnittelukokouksia. Laajasti seurattu Facebook-sivu sekä asuinalueen oma lehti luovat yhteishenkeä. Maunula-Seura virittää yhteistyötä lähikaupunginosien kanssa. Asukastalo Saunabaari kokoaa väkeä harrastuksiin sekä kehittämispajoihin.

Uudenmaan liiton tunnustus asuinalueiden vaalijoille on myönnetty 26 vuoden ajan, vuorovuosin nimetään Vuoden kaupunginosa ja Vuoden kylä. Nimeäminen perustuu uusmaalaisten järjestöjen sekä asukkaiden ehdotuksiin. Eri alojen asiantuntijoista koostuva raati seuloo ehdotuksista kolmen kärjen, joista maakuntahallitus sen jälkeen valitsee voittajan. Tänä vuonna ehdolla oli yhteensä 16 kaupunginosaa.

Lisätietoa:
– Valintaprosessi / Kehittämisjohtaja Inka Kanerva, Uudenmaan liitto, puh. 040 541 8308
– Maunula-Seura ry:n puheenjohtaja Teija Kamb, puh. 0400 887 378
– Maunulan seinä Facebookissa: https://www.facebook.com/Maunulanseina

Katso uutinen kokonaisuudessaan Uudenmaan liiton sivuilta oheisesta linkistä.