Saako kirjastossa metelöidä?

0
130
kirjasto bibban

Kirjastojen äänimaisema on noussut yleiseksi puheenaiheeksi. Monet toivoisivat kirjaston tarjoavan rauhallisen tilan työskentelylle ja opiskelulle, mutta yhä useammin sama tila toimii myös kohtaamis- ja tapahtumispaikkana lähialueen asukkaille. Kirjastojen arkipäivään kuuluu se, että asiakkaat valittavat melusta, mutta toivovat kuitenkin yhtä usein kirjastoon enemmän toimintaa ja elämää.

Yleisten kirjastojen muuttuvaa äänimaisemaa on tutkittu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman kansallisen hankkeen avulla. Kevään 2016 aikana Helsingissä, Espoossa, Lappeenrannassa, Seinäjoella ja Vihdissä on haastateltu kirjastojen asiakkaita ja mitattu niiden akustisia ominaisuuksia.

Asiakastutkimusten ja akustisten toimenpiteiden tulokset julkistetaan vuoden 2017 alkupuolella, mutta sitä ennen kirjastot vastaavat keskusteluhaasteeseen.

Äänitilaisuuksia kolmessa kaupungissa
Voisiko kirjaston äänimaisema olla miellyttävämpi? Voiko kirjaston äänimaisemasta tehdä taidetta tai sen kanssa leikkiä taiteen keinoin? Osaammeko kuunnella kirjaston ääniä?
Kirjastot kolmessa eri kaupungissa avaavat korvansa äänille ja muuttuville äänimaisemille.
Entressen (Espoo), Sampolan (Tampere) ja Vallilan (Helsinki) kirjastoissa julkistetaan akustoivat taideteokset ja keskustellaan äänimaiseman ulottuvuuksista tiistaina 22.11.2016 klo 18. Keskustelussa mukana tutkijoita, kirjaston edustajia ja taiteilijoita.

Tapahtuman aikana voi vastamelukuulokkeista kuunnella erilaisia kirjastoäänimaisemia.

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

 

Kuvan lähde: darren webb, Flickr