Unioninakseli – kukkulalta kalliolle -näyttely 6.11.-1.12. Laiturilla

0
350

Info- ja näyttelytila Laiturilla (Narinkka 2) on esillä Unioninkatua koskevia uusia suunnitelmia sekä projekteja. Akselin historiaa esitellään vanhojen suunnitelmien, piirustusten ja valokuvien välityksellä. Näyttelyn yhteydessä julkistetaan Unioninakseli-kirja ja vihkosarja. Esillä on myös kaupunginmuseon kokoelmista lainattu empire-ajan Helsinkiä esittävä pienoismalli.

Unioninakseli on Helsingin kantakaupungin pisin yhtenäinen katuakseli. Akseli on ollut tärkeä sisääntuloväylä kaupungin keskustaan yhdistäen samalla työläiskaupunginosat porvarillisiin kaupunginosiin. Akselin varrella ovat tärkeimmät instituutiot yliopistosta kirkkoihin, lukuisa määrä merkittäviä elinkeinoelämän toimijoita ja Helsingin tärkeimmät torit. Nykyisin Unioninakseli on kaupungin rakentumisen myötä jäänyt unholaan ja sen merkitys on heikentynyt niin symbolisesti kuin kaupunkirakenteellisesti.

Unioninakseli-hankkeen tarkoituksena on yhteistyössä muiden kaupungin virastojen ja ulkopuolisten toimijoiden kanssa tuoda Unioninkadun ja Siltasaarenkadun muodostama akseli takaisin kaupunkikulttuurin keskiöön. Keinoina ovat perinteisen ympäristörakentamisen ja valaistuksen parantamisen lisäksi taiteen, näyttelyiden ja väliaikaisten tapahtumien tuominen akselin varrelle.

Akseli ei tule valmistumaan kerralla, eivätkä pitkäkestoiset muutostyöt ala vielä juhlavuotena. Sen sijaan väliaikaiset tapahtumat ja kevyet toteutukset rikastavat Unioninakselia jo keväästä lähtien.

Näyttely on osa Helsinki 200 vuotta pääkaupunkina -juhlavuoden sekä WDC Helsinki 2012 ohjelmia.

Lisätietoja:
http://laituri.hel.fi/fi/node/458/image_gallery

Info- ja näyttelytila Laituri
Narinkka 2 (vanha linja-autoasema Kampissa)
http://laituri.hel.fi
avoinna ti-pe 10-18, la 12-16