Vastaa sähköiseen kyselyyn valosaasteesta Helsingissä 15.12. mennessä

0
379

Helsinki osallistaa kaupunkilaisia ahkerasti sähköisillä kyselyillä. Nyt on vuorossa kysely valosaasteesta ja häiriövalosta Helsingissä. Kyselyssä kartoitetaan lisäksi miellyttävän valaistuksen paikkoja sekä toiveita mahdollisista pimeäksi jätettävistä alueista. Tavoitteena on vähentää valosaastetta Helsingissä. Vastaile sähköiseen kyselyyn ja vaikuta viimeistään su 15.12. mennessä! Kyselyyn pääsee oheisen linkin kautta

Nykyaikainen valaistustekniikka mahdollistaa monipuolisen valaistuksen ohjauksen. Valoja voidaan himmentää ja kirkastaa aina tilanteen ja tarpeen mukaan. Näin voidaan alueelle kohdistaa aina tarkoituksenmukainen valaistus.

Ihmiset tarvitsevat myös paikkoja rauhoittumiseen sekä luonnon, hiljaisuuden ja pimeyden kokemiseen. Tätä varten määritellään pimeäksi jätettävät alueet, jotka mahdollistavat luonnon, maiseman tai tähtitaivaan tarkkailun pimeään aikaan.

Valosaaste on ympäristönsuojelualan käyttämä laajempialainen termi viihtyisyyden tai turvallisuuden kannalta tarpeettomasta, mahdollisesti myös taivaalle suuntautuvasta valosta, jolla on vaikutuksia luontoon. Valosaaste saattaa aiheuttaa ympäristöhaittoja kasveille, hyönteisille ja eläimille. Ympäristöhaitat ilmenevät kasveilla kasvukauden muutoksina ja hyönteisillä ja eläimillä elintapojen muutoksina. Selvitystyön aikana haetaan myös tietoa ilmiön terveysvaikutuksista ihmiseen.