Viikin Gardenia lakkautusuhan alla

0
137

Viikin Gardenia on ainutlaatuinen tii-pii- muotoinen trooppinen keidas, joka tarjoaa luontokouluja helsinkiläisille lapsille, opastettuja puutarhakierroksia vierailijoille, ympäristökasvatusta kaikenikäisille, monipuolisia kursseja ja puutarhaneuvontaa sekä luontorekiä läheiseen luontoon. Gardenia on myös upea koko perheen retki-, kokous-, konsertti- ja perhejuhlapaikka ympäri vuoden. Koska talon käyttökustannukset ovat korkeat (ja kaupunki ei enää ole halunnut tukea mm. Gardenian toiminnalle tärkeää luontokoulutoimintaa), on koko keskus lakkautusuhan alla).

Gardenian aloittaessa toimintansa (v. 2001) sovittiin, että kaupunki avustaa toimintaa ja kaupungin virastot tilaavat yhtiöltä erilaisia palveluja kuten luontokoulut, luontoretket, luontokalenterin toimittamisen, luontoharrastuspäivät, puutarhaneuvontaa ym. Näistä opetusviraston luontokoulutilaukset ovat olleet taloudellisesti merkittäviä, mutta niitä on leikattu viime aikoina hyvin radikaalisti. Käyttökustannukset ovat korkeat ja vuokra nousee vuosittain niin rajusti, että palvelujen tuotoilla ei enää pärjätä. Lisäksi Gardenian osakeyhtiömuoto rajoittaa avustusten hakemista muilta tahoilta.

Kaupunki omistaa Gardenia Oy:stä 90 % ja yliopisto 10 %. Vuokraa perivästä yhtiöstä (Kiinteistö Oy Viikin viher- ja ympäristökeskus Fastighets Ab) kaupunki omistaa 91,26 % ja yliopisto 8,74 %. Kiinteistöstä piti kehittyä vihertietokeskus, mutta näin ei ole tapahtunut.

Paikalliset asukkaat (mm.Viikki-seura) ovat huolissaan ja ihmeissään kaupungin suhtautumisesta tähän ainutlaatuiseen ympäristökasvatustoimintaan, jota ei ole missään muualla. Lisäksi Gardenia on ehdottoman tärkeä osa Eko-Viikkiä ja erinomainen brändi myös Helsingille.

Viikki-Seura on käynnistänyt nettiadressin Gardenian toiminnan jatkamisen puolesta. Lisätietoja Gardenian toiminnasta löytyy osoitteesta: www.gardenia-helsinki.fi

Gardenian toiminnan jatkamista tukeva adressi löytyy osoitteesta:
http://www.adressit.com/viikin_gardenian_toiminnan_on_jatkuttava