Tule keskustelemaan kansalaistoiminnan mahdollisuuksista 14.5. kello 9.00 – 11.00 keskustakirjasto Oodiin Maijan-saliin! Kansalaistoiminta tarkoittaa kaikenkokoista ja -näköistä toimintaa, kuten yhdistysten tai kerhojen kokoontumisia tai kaupunkiaktivismeja. Kansalaistoimintaa säädellään lailla. Jotta toiminta saisi tukia toimintaansa julkisista varoista, laki edellyttää usein järjestäytymistä yhdistyksen muotoon. Mutta nykyään on yhä enemmän kansalaistoimintaa, jolle nykyiset yhdistyskäytännöt ovat raskaita. Miten lainsäädäntöä tulisi kehittää?
Tapahtuman livestriimauslinkki: https://www.youtube.com/watch?v=FCi5k7uP7Vc
Kansalaistoimintaan liittyykin paljon avoimia kysymyksiä, esimerkiksi:
– Miten yhdistyslakia pitäisi muuttaa kansalaistoiminnan helpottamiseksi?
– Pitäisikö esimerkiksi sosiaalisessa mediassa toimivan harrasteryhmän voida varata harjoitustiloja ja hakea tukia toiminnalleen?
– Tarvitaanko järjestötoiminnankin alimmalle tasolle yksinkertaista kerhomuotoa tms.?
– Mitä hyötyä/haittaa olisi yksinkertaisemmasta kerhomuodosta tms.?
– Riittävätkö yhdistyslaki, some ja muut verkkopalvelut kehittyvälle kansalaistoiminnalle?
Yhdistyslakia ja muuhun yhteisömuotoiseen kansalaistoimintaan liittyvää lainsädäntöä kehitetään parhaillaan. Keräämme ideoita ja kommentteja kansalaistoiminnan edistämiseksi. Tilaisuudessa on mukana kuuntelemassa ja keskustelemassa järjestö- ja muita kansalaisaktivisteja, oikeusministeriön työryhmän edustajia sekä tutkijoita. Tule mukaan jakamaan ajatuksesi!
Pyrimme livestriimaamaan tapahtuman. Lisää tietoa striimauksesta lähempänä tapahtumaa.
Mukana osallistavassa lainvalmisteluhankkeessa on BIBU eli Kansalaisuuden kuilut ja kuplat / Tackling Biases and Bubbles in Participation – tutkimushanke. Hanketta rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto Suomen Akatemiassa. BIBUssa toimii Demokratiakiihdyttämö, joka tutkii, tukee ja toteuttaa demokratiaa edistäviä kokeiluja, kuten osallistavaa lainvalmistelua. Lisää tietoa: BIBU.FI