Albumit Auki – helsinkiläisten kotivalokuvien näyttelyt 20.-30.1.2015

albumit auki kuv kuva

Tervetuloa valokuvanäyttelyyn ti 20.1. – pe 30.1. – arkisin klo 12-18 (näyttelytilat Akkuna ja Tovi Lasipalatsilla)! Helsinkiläisillä on mahdollisuus edelleen digitoida ja jakaa kotialbumikuviaan näyttelyviikoilla, to ja pe (22./23.1 ja 29./30.1) klo  14-18 .

Kuva: valokuvaaja Antti Hakala, v. 1960; ”Kylmäkoskelta käytiin mummulassa Välkkilässä. Leila ja Sinikka mummulassa, enon mopon selässä.”

Näyttely perustuu Albumit auki -arkistoon, johon on kerätty helsinkiläisiä kotialbumikuvia jo vuodesta 2002 lähtien. Arkiston kuvat kattavat elämän koko kirjon arjesta juhlaan, ihmisistä esineisiin ja paikkoihin. Kävijöitä halutaan kannustaa miettimään, mitä omia tai perheensä kuvia he haluaisivat jakaa kaikkien iloksi ja hyödyksi. Albumit auki -arkistoon liittyvä keskeinen motiivi on halu pelastaa kulttuuri- ja kaupunkihistoriallisesti arvokkaat aineistot katoamasta.

Näyttely on pintaraapaisu vuonna 2014 kerätyistä kuvista.  Vanhojen paperi- ja dia-kuvien pelastaminen jatkuu edelleen.  Kahden viikon ajan  torstaisin ja perjantaisin on mahdollista tuoda valokuvia Lasipalatsille lisättäväksi Albumit auki -arkistoon. Media-assistenttimme digitoivat kuvasi, tallentavat kuviin liittyvät tiedot ja palauttavat alkuperäiset kuvat niiden omistajalle. Samalla voi saada halutessaan itselleen digitaaliset kopiot kuvista. 

Vuonna 2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoitti Albumit 2014 ja Albumit Suomessa -hankkeita. Hankkeiden työ jatkoi kotialbumien ja kotiarkistojen kartoittamista sekä valokuvien digitointia kansalliseksi laajentuvaan  Albumit auki -arkistoon. Helsingin kanssa kulttuurihistoriallisen aineiston tallennustyön aloittivat Akaa, Jyväskylä, Lahti, Oulu, Raasepori ja Turku.  Helsingin kaupunginmuseo ja Suomen valokuvataiteen museo ovat olleet hankkeiden asiantuntijakumppaneina.

PAIKKA: NÄYTTELYTILAT AKKUNA & TOVI Lasipalatsin rakennuksessa
(Akkuna Simonkadun puolella, Lasipalatsin aukion puolella Tovi)
Näyttely avoinna arkisin 20.-30.1.2015, klo 12–18. Vapaa pääsy.

Lisätietoja:  www.lasipalatsi.fi
Tiedustelut: Jani Suonperä, puh. 044 557 7484, jani.suonpera[at]lasipalatsi.fi