Haussa Suomen paras kaupunginosa 2020!

Juuri nyt on aika äänestää Suomen parasta kaupunginosaa 2020! Olisiko se tänä vuonna helsinkiläinen? Ehdotusaika päättyy jo maaliskuun lopussa 31.3. ja voittaja julkistetaan 13.5.2020. Äänestystä ja valintaa on aikaistettu aiemmista vuosista, jotta palkittu kaupunginosa voi hyödyntää huomionosoitusta pidempään omassa viestinnässään.

Mistä löytyy elävää kaupunkikulttuuria ja aktiivisia asukkaita? Missä yhteisöllisyys on vahvaa ja toiminta kaikille avointa? Missä voi tuntea urbaanin kaupunginsykkeen ja kotikaupunginosan rakkauden roihun? Nyt saa kertoa ja kehua! Tänä vuonna kilpailun pääkriteeri on yhdessä tekeminen ja kaikki mukaan -ajattelu. Kuka tahansa voi ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa – omia kulmia, lomakohdetta, naapurikaupunginosaa tai henkistä kotia, kunhan alue on urbaani kaupunginosa. Ehdotuslomake löytyy oheisesta linkistä.

Haussa on viihtyisä ja yhteisöllinen kaupunginosa, jossa on monipuolista toimintaa, aktiivisia asukkaita ja yhteisöjä sekä kaikille avoimia tapahtumia. Hyvässä kaupunginosassa on toimintaa erilaisille ihmisille, mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen, hyvä elää ja tehdä töitä. Avoin kansalaistoiminta – erityisesti asukkaiden, yhdistysten, yritysten ja kaupungin yhteistyö – lisäävät kotoisuutta ja hyvinvointia. Palkinnolla Suomen Kotiseutuliitto korostaa kaupunginosien paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotiseudun viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa.

Viime vuonna Vuoden kaupunginosana palkittiin Oulun särmikäs Tuira, jossa näkyy alueen monipuolisuus ja monimuotoisuus erittäin rakentavassa valossa. Vuonna 2018 palkittiin yhteisöllinen Kauklahden kaupunginosa Espoosta, vuonna 2017 voiton vei aktiivinen ja kehittyvä Helsingin Vuosaari ja vuonna 2016 kotiseuturakas Porin Reposaari.

– Kuka voi tehdä ehdotuksia? Kuka tahansa! Huom: Voit ehdottaa palkittavaksi omaa kaupunginosaasi tai mitä tahansa muuta kaupunginosaa!
– Millainen ehdotus? Perusteltu. Haetaan kaupunginosaa, jossa ihmiset ja monet eri yhdistykset toimivat aktiivisesti yhdessä, on hyvä asua ja on monipuolista toimintaa.
– Kuka palkitaan? Koko kaupunginosa.
– Kuka noutaa palkinnon? Erikseen sovittu kaupunginosaa edustava henkilö, esimkerkiksi yhdistyksen edustaja tai tunnettu paikallisaktiivi.
– Kilpailun pääkriteeri vuonna 2020: Yhdessä tekeminen ja kaikki mukaan -ajattelu. Miten yhdessä tekemisen meininki näkyy ehdottamassasi kaupunginosassa? Pääsevätkö kaikki halutessaan mukaan alueen toimintaan?

Palkinto on jaettu vuodesta 2001 lähtien. Vuonna 2014 linjattiin, että jatkossa kilpailussa palkitaan vain kaupunkimaisia/urbaaneita alueita.

2019 Tuira, Oulu
2018 Kauklahti, Espoo
2017 Vuosaari, Helsinki
2016 Reposaari, Pori
2015 Hakunila, Vantaa
2014 Pispala, Tampere
2013 Kakskerta, Turku
2012 Asevelikylä, Vaasa
2011 Häntälä, Somero
2010 Roihuvuori, Helsinki
2009 Tapanila, Helsinki
2008 Anttilanmäki, Lahti
2007 Nakertaja-Hetteenmäki, Kajaani
2006 Kontula, Helsinki
2005 Hupisaaret, Oulu
2004 Kypärämäki-Köhniö, Jyväskylä
2003 Kommila, Varkaus
2002 Käpylä, Helsinki
2001 Port Arthur, Turku

(kuva kesäisestä Helsingistä, Pirjo Tulikukka)

vuoden kaup osa haku kuvitus 2020