Helka juhli upeassa gaalassa 50 vuotista taivalta ja asetti kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle Helsingin muuttavan haasteen

MG 0649 1

Ihanaa ja rohkeaa olivat varmasti yleisimmät kommentit Helkan – Helsingin kaupunginosayhdistykset ry:n 50-vuotisjuhlagaalassa, joka järjestettiin kaupungintalon juhlasalissa 2.10.2014 reilun 160 juhlavieraan seurassa. Paikalla oli kattavasti kaupunginosayhdistyksiä, päättäjiä, viranhaltijoita, tutkijoita ja yhteisöjä. 

Helkan haaste johti heti toimenpiteisiin

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen painotti lämpimässä avajaispuheessaan Helsingin kaupungin ja Helkan pitkäjänteistä ja rakentavaa yhteistyötä sekä toivoi sen jatkuvan edelleen yhtä monipuolisena.

Puheen jälkeen Helkan hallituksen puheenjohtaja Aija Staffans esitti kaupunginjohtajalle radikaalin haasteen. Helka haastoi kaupunginjohtajan tekemään Helsingistä maailman johtavan yhteisökaupungin sekä hallintokunnat tekemään yhteistyötä keskenään, muodostamaan yhteisen ohjelman ja määrittelemään konkreettisia toimenpiteitä siitä, kuinka maailman johtava yhteisökaupunki tehdään. Haaste nostatti spontaanit aplodit. Kaupunginjohtaja otti haasteen vastaan hymyillen, kommentoi sitä lähes mahdottomaksi ja heti perään kertoi että hänen vallassaan on kuitenkin perustaa työryhmä. Haasteella Helka haluaa nostaa valokeilaan uudenlaisen kaupunkisuunnittelun ja toimenpiteitä alkoikin syntyä pikaisesti. Kaupungin tuore osallisuus- ja neuvontayksikkö perustaa virastojen välisen osallisuusverkoston tavoitetta tukemaan. Nopean toiminnan virasto tulee aktiivisesti seuraamaan kuinka haasteeseen tartutaan ja mitä toimenpiteitä sen kautta lähdetään toteuttamaan.

 MG 0467-kopio

 

Rento ohjelma lumosi osallistujat

Juhlagaalan ohjelmasta piirtyi esiin kaupunginosayhdistystoiminnan kaari edunvalvonnasta yhteistyön tekemisen kautta Helkan tulevaisuusnäkymään. Tiiviissä esityksissä saatiin seurata Helkan 50-vuotinen kehitys tämän hetken tulevaisuusvisioon. Osallistujille tarjottiin mm. näkymiä Helsingin uusimman alueen, Östersundomin, nuorisotalon osallistuttavasta taideprojektista, Maunulan tuloksia tuottaneesta yleiskaavaprosessista, Puotilan kartannon elvyttämisestä asukasvoimin sekä Roihuvuoren yhteisöllisistä tapahtumista. Uudesta osallistumisen kulttuurista ja viestinnästä kertoi Yhteismaa ry ja esitykset päättyivät Helkan tulevaisuusnäkymään Helsingin paikallisesta kehittämispolusta.

 MG 0639

Gaalan musiikkiesitykset kuljettivat tunnelmia liikutuksesta riemuun juontaja Nuppu Stenrosin johdattalemana. Illan aloitti häikäisevän kauniisti Yön kuningattaren aarian esittänyt vuoden nuori muusikko, sopraano Tuuli Takala, pianisti Tuomas Juutilaisen säestäessä. Kesken kaupunginosatoimijoiden esitysten lavan vallannut Katujen Elävöittäjät nosti tunnelman korkealle. Illan lopussa Oskari Nokso-Koiviston ja Mikko Heleniuksen esittämät improvisoidut aariat Helkan palveluverkkokannanoton ja juuri esitetyn haasteen teksteihin saivat villiintyneen raikuvat aplodit. 

 MG 0599 1

 

Jatkot

Juhlien virallisina jatkoina järjestettiin lauantaina 4.10. bussiajoa ja kävelyä yhdistävä ”I love Helsinki” Kotikaupunkipolkukierros. Kohteina olivat Helsingissä koottujen kotikaupunkipolkujen helmet useasta kaupunginosasta, toimittaja Pauli Salorannan opastamana.

 

Kaikki kuvat löytyvät Helkan uusilta Facebook-sivuilta: https://www.facebook.com/HelkaRy

 

Haaste 2.10.2014 kokonaisuudessaan: Helka haastaa ylipormestari Jussi Pajusen tekemään Helsingistä maailman johtavan yhteisökaupungin

Tässä Helsingissä urbaaneista tapahtumista (esimerkkinä ravintola- ja siivouspäivät), paikallisesta aktiivisuudesta (esimerkkinä kaupunginosien kulttuuritapahtumat ja kotisivut) ja jo toteutetuista kokeiluista (esimerkkinä demokratiapilotit ja Apps4finland) syntyy uudenlaista, kokonaisvaltaista kaupunkisuunnittelua. Haastamme samalla myös hallintokunnat tekemään yhteistyötä keskenään, muodostamaan yhteisen ohjelman ja määrittelemään konkreettisia toimenpiteitä siitä, kuinka maailman johtava yhteisökaupunki tehdään.
 
Helka lupaa olla mukana muodostamassa ohjelmaa niin, että sen synnyttämisessä paikallisyhteisöt ja ihmiset otetaan mukaan prosessin läpi. 

Tausta-alustus haasteeseen

Kaupunkisuunnittelu on kaupungin tulevaisuutta monipuolisesti ohjaava, sekä mahdollistava että rajoittava yhteiskunnallinen järjestelmä. Tärkein juridinen säätelijä on maankäyttö- ja rakennuslaki, jonka keskeisiä instrumentteja ovat kaavat (yleiskaavat, asemakaavat jne.). Koska odotukset ja intressit kaupunkisuunnittelua kohtaan ovat suuret, on kaavojen tavoitteisiin sisällytetty kaikki yhteiskunnallisesti kuviteltavissa oleva hyvä. Kaavat ovat kuitenkin aika jäykkiä välineitä kaiken hyvän tavoittelussa, minkä vuoksi järjestelmästä on tullut erittäin raskas. Kaupunkisuunnittelua pitäisikin ajatella nykyistä kaavajärjestelmää monipuolisempana ja laajempana alana. Helkan haaste tavoittelee tätä entistä laajempaa ja vuorovaikutteisempaa tapaa suunnitella ja kehittää kaupunkia. 

Esimerkkejä hankkeista, joissa hallintokuntien välistä yhteistyötä ja kumppanuustoimintaa paikallistoimijoiden kanssa voi toteuttaa   

  • kaupunginosien täydennysrakentaminen, esimerkkinä Länsi-Herttoniemi
  • kaupungin tyhjien tilojen väliaikaiskäytön helpottaminen yhteisöille ja asukkaille
  • vapautuvien kiinteistöjen yhteisöllinen kehittäminen, esimerkkinä Lapinlahden sairaala  

 

Helka – Helsingin kaupunginosayhdistykset ry on suomessa ainutlaatuisen laajasti paikallisia toimijoita kokoava kansalaislähtöinen yhteenliittymä. Helka on tehnyt jo 50 vuotta laajakatseista ja kehityssuuntautunutta kaupunginosatoimintaa. Helka toimii hallinnon ja paikallisten toimijoiden välittäjänä, kehittäen keskinäistä kommunikointia ja yhteistyötä. Helka on rakentunut aktiiviseksi ja verkottuneeksi osallistumisen ja vuorovaikutuksen asiantuntijaksi. Alkujaan neljän yhdistyksen vuonna 1964 perustama järjestö on nyt 80:n helsinkiläisen kaupunginosayhdistyksen keskusjärjestö. Helka on toteuttanut ja vakiinnuttanut useita hankkeita, mm keskeisiin palveluihinsa kuuluvan kaupunginosien kotisivuverkoston ”Kotikadun” (www.kaupunginosat.net). Sen alueelliset sivustot toimivat paikallistoimijoiden kokoavana yhteistyölustana (mm. www.artova.fi)

 MG 0226

 MG 0238 1

 MG 0230 1

 MG 0429

 MG 0563 1

 MG 0415

 MG 0572

 MG 0675

 MG 0782

 MG 0838

 MG 0351 1

 MG 0890 1

 MG 0941

 MG 0914

 MG 0922

 MG 0560