Helkan jäsentiedote 1/2016

Välitäthän ystävällisesti tämän Helkan jäsentiedotteen myös yhdistyksesi hallituksen jäsenille (esim. sähköpostitse linkkinä)

HALLITUKSELTA

Iloista kevättä kaikille Helkan jäsenaktiiveille! Vuoden 1. jäsentiedote sisältää Helkan kevätkokouskutsun 2016 sekä muita ajankohtaisia aiheita. Kevätkokous pidetään torstaina 30.3.2016 tutussa paikassa, Kampin Sähkötalon auditoriossa (ks. tarkemmat tiedot kohdasta KEVÄTKOKOUSKUTSU).

Muistutan kaikkia jäsenyhdistyksiä jälleen siitä, että toimittaisitte yhdistyksenne ajantasaiset yhteystiedot 2016 Helkaan (yhdistyksen pj ja sihteeri). Näin pystymme pitämään Helkan yhteystietolistan aina ajan tasalla. Tarkistakaa omat yhteystietonne Helkan kotisivuilla kohdasta www.helka.net/kaupunginosayhdistykset. Yhteystiedot toimitetaan Helkasta listana myös muutamille keskeisille sidosryhmille, mm. eräille kaupungin virastoille. Toivomme mahdolliset muutosilmoitukset suoraan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.helka.net/yhdistykset > Muuta yhteystietoja. Muistattehan myös mahdollisuuksienne mukaan toimittaa aina Helkan, Kotiseutuliiton ja eri virastojen viestit eteenpäin myös omalle jäsenistöllenne!

Helkan hallituksen jäljellä olevat kevään kokousajankohdat ovat 12.4., 10.5. ja 14.6.2016. Hallituksen käsittelyyn voi toimittaa aloitteita ja ideoita sähköpostitse: helka[at]helka.net tai puhelimitse (041-5222071) viimeistään viikkoa ennen kutakin kokousta.

KUTSU HELKA KEVÄTKOKOUKSEEN KESKIVIIKKONA 30.3.2016

Helkan jäsenyhdistykset kutsutaan sääntömääräiseen kevätkokoukseen keskiviikkona 30.3.2016

Kevätkokouspaikkana toimii Helsingin Energian Sähkötalon auditorio, Kampissa. Kahvitarjoilu ja sisäänpääsy klo 17.00 alkaen.

ILLAN OHJELMA:
– klo 17.00: kahvitus ja iltapala
– n. klo 17.15: ajankohtaista Helsingin Energialta
– n. klo 17.25 ”Täydennysrakentamisen haasteet kaupunginosien viihtyisyydelle”, ympäristöpsykologi Liisa Horelli

Viralliset kevätkokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen. Kokousasiakirjat löytyvät tämän tiedotteen liitteinä. Lämpimästi tervetuloa kevätkokoukseen!

Helkan kevätkokouksessa jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttamalla kokousedustajalla tulee olla mukanaan valtakirja. Kevätkokouksessa käsitellään Helkan sääntöjen 9 §:n mukaiset asiat. Kevätkokousasiakirjat oheisista linkeistä: esityslista, Helkan vuosikertomus 2015, sekä jäsentiedotepostituksen mukana sähköpostin liitteinä lähetetyt: valtakirjapohja, Helkan vuoden 2015 tulos ja tase sekä vuoden 2016 talousennuste. Toiminnantarkastuskertomus esitetään kevätkokouksessa.

Tulo-ohje Sähkötalolle: sijainti aivan Kampin metroaseman vieressä. Autoilijoille parkkipaikkoja kadun varrella tai parkkiluolissa. Auditorioon käynti osoitteesta Runeberginkatu 1 (paikalla opasteita). Sisään pääsee klo 17.00 alkaen. (Myöhästymis- tai eksymistilanteessa soita/tekstaa P. Tulikukka, p. 041 5222071).

HELKAN JÄSENMAKSUT 2016  

Helkan vuoden jäsenmaksujen eräpäivä on 31.5.2016. Hoidattehan ystävällisesti jäsenmaksut hyvissä ajoissa kuntoon. Myöhästyneistä jäsenmaksuista peritään viiden euron suuruinen viivästymismaksu.

Jäsenmaksujen tilisiirrot lähetetään Helkasta jäsenyhdistysten puheenjohtajille sähköpostitse. Puheenjohtajien tehtävänä on välittää jäsenmaksu-tilisiirto yhdistysten taloudesta vastaaville. Käytäthän aiempina vuosina saamaasi viitenumeroa (tarkista viitenumero tarvittaessa Helkan toimistolta: sp: helka[at]helka.net, tai p. 041 5222071). Jäsenmaksujen suuruudet ja Helkan tilinumero ilmenevät tilisiirron sisältämistä tiedoista.

Helkan jäsenmaksujen suuruudet vuodelle 2016 ovat

yhdistys, jolla on alle 100 jäsentä: 80 €
yhdistys, jolla on 100 – 500 jäsentä: 130 €
yhdistys, jolla on 501 – 1000 jäsentä: 160 €
yhdistys, jolla on yli 1000 jäsentä: 190 €

(Syyskokouksen 2014 päätöksellä on kolmea ylintä jäsenmaksuluokkaa korotettu hieman.)

KEVÄÄN TULEVIA TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA 

Tarjolla kuvankäsittelykurssi ti 12.4. ja to 14.4. klo 17-20

Oletko kiinnostunut kuvankäsittelystä ja taittamisen perusteista? Ti 12.4. ja to 14.4. klo 17–20 järjestettävällä kuvankäsittelykurssilla tutustutaan ilmaisiin kuvankäsittelyohjelmiin ja niiden keskeisiin toimintoihin. Kurssi on tarkoitettu aloittelijoille, joilla ei ole ollenkaan tai vain hyvin vähän kokemusta kuvankäsittelystä, mutta jotka hallitsevat tietokoneen peruskäytön. Huom! Oma kone oltava mukana!  Kurssipaikka: Vision koulutustila, Fredrikinkatu 33 A (2. krs). Osallistumismaksu: 40€/osallistuja (mm. eläkeläisille 50 % alennus; valitse tällöin netti-ilmoittautumisesi yhteydessä kohta ”alennuslippu”). Lue myös tarkkaan kurssin peruutusehdot! Ilmoittautumiset ti 5.4. mennessä oheisen ilmoittautumissivun alalaidasta löytyvästä Ilmoittaudu” -linkistä https://ssl.eventilla.com/kuvankasittely

Kurssin ohjelma:

1. ilta 12.4. klo 17-20: kuvien käsittely (ohjelma: Gimp, verkossa suoraan käytettävät ohjelmat kuten Pixrl). Opetellaan eri kuvatiedostomuodot ja niiden käyttö/ keskeiset toiminnot ja työkalut: tasot, kuvan rajaus, värit, tehosteet/ kuvien yhdistäminen, kollaasit/ kuvapankkien käyttö ja kuvien käyttöoikeudet.

2. ilta 14.4. klo 17-20: yksinkertaiset kuvan ja tekstin yhdistelmät (ohjelma: Scribus). Opetellaan fonttien ja kuvaelementtien käyttöä kuvissa (yksinkertaiset esitteet ja mainokset)/ erot verkko- ja printtikäytössä.

Tarvittavista ohjelmista lähetetään etukäteen latausohjeet ilmoittautuneille. Kouluttajana toimii sisällöntuottaja Emmi Riikonen ja kurssin järjestää Visio, http://www.visili.fi

Kevätsiivoustalkoot Helsingissä 4.4.- 29.5.2016

Helsingin Kevätsiivoustalkoot järjestetään jo 32. kerran. Talkoissa siivotaan vain yleisiä alueita (esim. metsiköitä, puistoja, tien pientareita, rantoja tms.). Talkoissa kerätään pois luontoon kuulumatonta roskaa, ei eloperäistä ainesta, kuten lehtiä ja risuja. Tule mukaan siivoamaan yhdessä lähiympäristö kesäkuntoon! Ilmoittautuminen talkoisiin 21.3. alkaen rakennus-viraston asiakaspalveluun arkisin ma-to klo 8.15 -16 ja pe klo 9 -15, p. 09 31039000. Asiakaspalvelusta saa yhteystiedot alueesta vastaavalle talkooyhdyshenkilölle, joka huolehtii säkit ja roskapihdit paikalle sekä roskien noutamisen pois. Talkooaika on 4.4 – 29.5.2016. Katso lisätietoa ja ohjeistusta, mm. siirtolavoja sekä vaaraa aiheuttavia esineitä koskien, oheisesta siivoustalkootiedotteesta, josta löytyy myös tietoa esim. puistokummitoiminnasta ja vahingollisten vieraslajien torjunnasta.

OSALLISTU JA VAIKUTA

Ehdota Vuoden kaupunginosaa ja kotiseutuyhdistystä 30.4. mennessä!

Nyt kannattaa ehdottaa Helsingin kaupunginosia ”Vuoden kaupunginosa 2016” -palkinnon saajaksi Suomen Kotiseutuliiton haussa! Ehdotusaikaa on 30.4. saakka. Helsinkiläisen kaupunginosan palkitsemisesta on jo useita vuosia – edellisen kerran helsinkiläinen valittiin v. 2010 (Roihuvuori). Eli mahdollisuudet helsinkiläisen kaupunginosan valitsemiseen ovat tänä vuonna hyvät.

Kilpailussa haetaan erityisesti sellaista kaupunginosaa, jossa ihmiset ja monet eri yhdistykset toimivat aktiivisesti, jossa on hyvä asua. Hyvässä kaupunginosassa on monipuolista, kenties uudentyyppistäkin toimintaa, mutta myös perinteiden vaalimista. Vuonna 2014 linjattiin, että palkittavan kaupunginosan tulee olla myös urbaani. Ehdotuksen voi tehdä kuka tahansa. Huom.: Voit ehdottaa palkittavaksi omaa kaupunginosaasi tai mitä tahansa muuta kaupunginosaa. Ehdotuksen tulee olla perusteltu. Palkitseminen kohdistuu koko kaupunginosaan.

Vuoden kaupunginosa julkistetaan Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä, heinä–elokuun vaihteessa. Kotiseutuliiton nimeämä raati seuloo ehdotuksista kärkiehdokkaat tai tekee suoraan esityksen voittajasta Kotiseutuliiton hallitukselle, joka nimeää voittajan. Esitykset tulee lähettää verkkolomakkeella 30.4. mennessä – vastaamalla kysymyksiin – seuraavan linkin kautta: http://www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/palkinnot/vuoden-kaupunginosa/lomake

Kotiseutuliitto valitsee tuttuun tapaan myös vuoden 2016 kotiseutuyhdistyksen. Vuoden kotiseutuyhdistyksen toiminta on yhteisöllistä ja nousee tavanomaisen toiminnan yläpuolelle. Valinta on tunnustus hyvin tehdystä, innovatiivisesta kotiseututyöstä. Palkittavan yhdistyksen toimintahistorian pituudella ei ole erityistä painoarvoa. Valinta tehdään yhdistysten vuosikertomusten perusteella. Kotiseutuliiton toimistoon tulee lähettää ehdokkaan vuosikertomus 30.4. mennessä, jos haluaa olla mukana kisassa. Edukseen voi erottua menestyneillä hankkeilla, jäsenmäärän kasvulla, talkootyön määrällä tai vaikkapa uusilla toimintamuodoilla. Myös vuoden kotiseutuyhdistys julkistetaan Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä elokuussa 2016. Vuosikertomukset voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen: toimisto[at]kotiseutuliitto.fi tai postitse: Suomen Kotiseutuliitto, Kalevankatu 13 A, 00100 Helsinki. Lisätietoa aiheesta: http://www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/palkinnot/vuoden-kotiseutuyhdistys

Kommentoi kaupungin ilmansuojelusuunnitelmaa pe 29.4. mennessä

Helsingin uusi ilmansuojelusuunnitelma on juuri nyt sähköisesti kommentoitavissa osoitteessa hel.fi/ilmansuojelu. Kansalaisilla on mahdollisuus kommentoida ja antaa palautetta suunnitelmaluonnoksesta 16.3.-29.4.2016. Suunnitelmaluonnos on nähtävillä lisäksi kaupungintalon ilmoitustaululla (Pohjoisesplanadi 11-13) ja ympäristökeskuksen toimipisteessä (Viikinkaari 2a). Palautetta voi antaa nettilomakkeen lisäksi paperilomakkeella, joka on saatavissa em. toimipisteissä.

Typpidioksidin raja-arvo ylittyy paikoin Helsingin kantakaupungin vilkasliikenteisissä katukuiluissa, jonka vuoksi Helsingille laaditaan uusi ilmansuojelusuunnitelma. Uusi suunnitelma on voimassa vuoden 2017 alusta lähtien, kun nykyisen ohjelman voimassaolokausi päättyy. Suunnitelmaluonnoksessa esitetään toimenpiteet, joilla alennetaan liikenteen typpidioksidipitoisuuksia sekä vähennetään katupölystä ja pienpoltosta aiheutuvia ilmanlaatuhaittoja.

Katupölyn eli hengitettävien hiukkasten (PM10) raja-arvot eivät ole ylittyneet viime vuosina Helsingissä tehostetun kevätkunnossapidon ansiosta. Raja-arvon ylitysriski on kuitenkin edelleen suuri vilkasliikenteisissä katukuiluissa ja katupöly on vuosittain erityisesti keväisin toistuva ilmiö. Tästä syystä on tärkeää pyrkiä edelleen tehostamaan pölyntorjuntaa.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Helkan syyskokous 26.11.2015

Helka ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin 26.11.2015 Kampin Sähkötalon auditoriossa. Helenin ajankohtaiskatsauksen jälkeen Helkan myönsi Vuoden 2015 teko –kunniakirjan ja kukat kaupunginvaltuutettu Jarmo Niemiselle, hänen pitkäjänteisestä toiminnastaan Helsingin viheralueiden puolesta. Viralliset syyskokousasiat käsiteltiin klo 17.30 alkaen. Virallisten kokousasioiden jälkeen kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava alusti lyhyesti Helsingin uudesta yleiskaavasta ja vastaili osallistujien kysymyksiin.
Helkan puheenjohtajana valittiin yksimielisesti jatkamaan vuodelle 2016 varatuomari Veijo Lehto. Syyskokouksen osallistujamäärä oli n. 30. Perinteiset joulukukat jaettiin myös kaikille kiitokseksi aktiivisesta toiminnasta kaupunginosayhdistyksissä v. 2015.

KOTIKATU TIEDOTTAA

Helkan kaupunginosien kotisivujen Kotikatu-palvelussa on aloittanut uusi henkilö, Mikke Surakka, vuoden 2016 alussa. Vuoden alkupuolelle on sijoittunut iso dns-palvelinpäivitys, joka alkaa olla valmiina. Kotikadun toiminta jatkuu mm. kaupunginosasivustojen ulkoasu-uudistuksien toteutuksilla sekä koulutuksilla. Lisätietoa Kotikadun omalta sivustolta, osoitteessa http://helka.net/kotikatu. Mikke Surakkaan voi ottaa yhteyttä kaikissa tukiasioissa vanhojen tuttujen yhteystietojen kautta, eli p. 0440 641045 ja kotikatu[at]helka.net.

HELKAN PROJEKTIKUULUMISIA

Helkan KEVEIN-projekti

Helka ry:n vuoden 2016 aikana toteutettava ”Kehittämisverkostoista innovaatioalustoiksi ” eli KEVEIN-projekti on päässyt hyvään vauhtiin. Tammikuussa käynnistynyt ”Kolmen kekseliään kaupunginosan” haku poiki useita hienoja ehdokkaita, joista ohjausryhmä valitsi maaliskuussa kolme: yhteisöllisyyttä ja paikallistaloutta kehittävän Herttoniemenrannan, ikääntyneiden palveluja monipuolisesti kehittävän Siltamäki-Suutarila-Töyrynummen ja yhteistyötä sekä lähidemokratiaa edistävän Maunulan.

Tästä alamme KEVEIN-tiimillä sparrata, tukea ja seurata Kolmen kekseliään matkaa kohti innovaatioita kehittävää toimintatapaa omilla alueillaan. Projektin Kick-off –kahvit nautittiin 14.3. Uudenmaan liitossa, jonne onnittelut ja terveisensä toivat myös liiton erityisasiantuntija Maija Merikanto sekä Helsingin kaupungin asukasyhteistyöpäällikkö Titta Reunanen. Kevään aikana on tulossa mm. työpajoja, verkostointitapahtuma, esittäytyminen 18.4. Kaupunginosaradiossa, 28.-29.4. Tieteiden talon Kaupunkitutkimuksen Päivillä, 13.5. Uusimaa-päivän seminaarissa Uusimaa-viikolla (Espoossa, Urban Mill:in tiloissa Otaniemessä). Helkan projekti tulee esille myös Uudenmaan liiton rakenteilla olevalla kansainvälisellä sivustolla. Hankeuutisia voi seurata Facebookissa ryhmässä ”Kehittämisverkostoista innovaatioalustoiksi”, josta kohokohtia nostetaan Helkan Facebook- sekä nettisivulle. Helka löytyy nyt myös Twitteristä ja KEVEIN-uutisia tviitataan häshtag:illä ‪#‎kevein. Keskustelu kaupunginosien kehittämisestä jatkuu myös siellä – tervetuloa keskustelemaan ja seuraamaan!

MUUTA AJANKOHTAISTA

Asukasosallisuuden avustushaku vuodelle 2017 käynnissä huhtikuun 2016

Kaupunginhallitus päätti 28.9.2015, että asukasyhdistysten ja kaupunginosaseurojen sekä muiden kuin kaupungin asukastaloja ylläpitävien tahojen avustaminen keskitetään kaupunginhallitukselle vuodesta 2017 alkaen. Näitä avustuksia ovat vuodelle 2016 myöntäneet kaupunginhallituksen lisäksi sosiaali- ja terveyslautakunta, nuorisolautakunta, kulttuuri- ja kirjastolautakunta sekä sosiaali- ja terveysvirasto. Nämä virastot myöntävät kuitenkin edelleenkin omiin toimialoihinsa liittyviä avustuksia järjestöille.

Asukasosallisuuden avustukset vuodelle 2017 ovat haettavissa 1.4. – 2.5.2016 (klo 16.00 asti) Helsingin kaupungin sähköisessä asiointipalvelussa.Avustuslajit ovat:
– yleisavustus muiden kuin kaupungin ylläpitämien asukastilojen ylläpitämiseen ja toiminnan koordinointiin
– toiminta-avustus asukasosallisuutta parantavien rakenteiden ja menetelmien kehittämiseen
– projektiavustus edellisten avustuslajien mukaisten uusien, alkavien tai kertaluonteisten hankkeiden toteuttamiseen (näiden haku vasta syksyllä 2016).

Kaupungin asukasyhteistyötiimi järjesti jo 9.3. ja 16.3. infotilaisuudet asukasosallisuus-avustuksen kriteereistä ja niiden soveltamisesta. Hakemusten tekemiseen saa neuvoja vuorovaikutussuunnitteluja Janne Typeltä, janne.typpi[at]hel.fi p. 09 310 73372

Helsingin kulttuurikeskus myöntää avustuksia osallisuutta lisäävien ja avoimien taidetapahtumien ja kulttuuriprojektien tuottamiseen Helsingissä

Kaupunkikulttuuriavustuksia voi hakea vuoden 2016 kaupunginosatapahtumiin. Avustuksia voivat hakea helsinkiläiset yhteisöt, järjestöt ja muut toimijat. Oheisen linkin kautta löytyy lisäohjeistusta: http://www.hel.fi/www/kulke/fi/palvelut/avustukset/
Avustushakemus tulee tehdä Helsingin kaupungin sähköisessä asiointipalvelussa (josta tulee klikata kohtaa Kulttuuritoimi, projektiavustushakemus – sisäänkirjautumiseen tarvitaan omat pankkitunnukset). 

Tilaa Stadin juhlaorkesteri keikalle kaupunginosatapahtumiin

Stadin juhlaorkesterin voi tilata esiintymään kaupunginosatapahtumiin Helsingissä 15.5.–30.10.2016, kuten aiempinakin vuosina. Ammattimuusikoista koostuva orkesteri tuo musiikin kaupunginosatapahtumiin sekä yleisölle avoimiin tilaisuuksiin kouluissa ja vanhusten hoivayksiköissä. Stadin juhlaorkesterin esiintymispalkkiosta vastaa kulttuurikeskus. Tapahtumajärjestäjän vastuulla on huolehtia muista tapahtuman tuotantokuluista kuten äänentoistosta, sähköistä ja esiintymistilasta. Varaustiedustelut oheisesta linkistä
Lisätietoja saa kulttuurituottaja Sampo Laurikaiselta p. 09 310 80007, tai sampo.laurikainen[at]hel.fi.

Ongelmajätteen keräysautot kiertävät jälleen Helsingissä aikavälillä 4.4.–12.5.

Autoihin voi jättää kodin vaarallisia jätteitä, sähkölaitteita ja metalliromua maksutta. Kiertävien keräysautojen pysähtymispaikat kartalla löytyvät oheisen HSY:n linkin sivun kautta: https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/lajittelujakierratys/keraysautot/Sivut/default.aspx

Keräysautojuliste löytyy suoraan oheisesta linkistä
Tulosta julistepohja ja kirjoita siihen keräysautojen pysähtymispaikka omalla alueellasi. Kiinnitä julistetta sopiviin paikkoihin alueellasi!