Helkan jäsentiedote 1/2020 11.03.2020 ja kevätkokouskutsu

Välitäthän ystävällisesti Helkan jäsentiedotteen
yhdistyksesi hallitukselle ja muillekin aktiivijäsenille!

HALLITUKSELTA

HELKAN KEVÄTKOKOUS TI 24.3. ON PERUTTU VIRANOMAISSUOSITUSTEN PERUSTEELLA ! JÄRJESTÄMME KEVÄTKOKOUKSEN HETI KUN TILANNE SALLII.
Reipasta kevätkautta jäsenaktiivit!
Oheinen vuoden ensimmäinen jäsentiedote sisältää kevätkokouskutsun 2020 ja joitakin avustuksiin ja koulutuksiin liittyviä ajankohtaisia viestejä. Kevätkokous pidetään tiistaina 24.3.2020 tutussa paikassa, Kampin Sähkötalossa (ks. tarkemmat tiedot kohdasta KEVÄTKOKOUSKUTSU).

Olisi mukavaa saada teiltä kaikilta ajantasaiset yhteystiedot Helkaan (pj, sihteeri, mahdollinen muu seuran sp-osoite)! Muun muassa kaupungin hallinnolle ja viestinnälle on kätevää, että kaupunginosayhdistysten yhteystiedot löytyvät yhdestä paikasta kootusti. Tarkistakaa ensin Helkan sivuilla olevat yhteystietonne (linkistä www.helka.net/kaupunginosayhdistykset) ja jos tiedot ovat muuttuneet, ilmoittakaa ne suoraan sähköisellä lomakkeella oheisesta linkistä
https://helka.net/kaupunginosayhdistykset/muuta-yhteystietoja.Muistakaa myös vastata lomakkeen kysymykseen luvasta julkaista tietoja Helkan kotisivuilla.

Helkan hallitus kokoontuu kevätkaudella vielä 7.4., 19.5. ja 9.6. Hallituksemme päätti siirtää Helkan meriteemaisen kevättapahtuman syyskaudella järjestettäväksi. Hallitukselle tai oman suurpiirin hallitusedustajalle (ks. linkistä https://helka.net/helka/helkan-hallinto/hallitus) voi toimittaa ideoita, toiveita tai aloitteita sähköpostitse viimeistään viikkoa ennen kutakin kokousta. Helkan toimiston yhteystiedot ovat: helka[at]helka.net ja p. 041-5222071 (toiminnanjohtaja).

KUTSU HELKAN KEVÄTKOKOUKSEEN TIISTAINA 24.3.2020
KEVÄTKOKOUS ON PERUUTETTU JA SIIRTYY MYÖHEMPÄÄN AJANKOHTAAN.
Helkan jäsenyhdistykset kutsutaan sääntömääräiseen kevätkokoukseen tiistaina 24.3.2020

Kevätkokouspaikkana on tuttu Kampin Sähkötalon Energiatori, 3. kerroksessa (os. Malminrinne 6). Sisään pääsee ja kahvitarjoilu käynnistyy klo 17.00 alkaen.

ILLAN OHJELMA:

– klo 17.00: kahvitarjoilua ja verkostoitumista
– klo 17.10 alkaen Helenin ajankohtaisinfo
– Ennen virallisia kokousasioita:
n. klo 17.20 alkaen kuulemme minipaneelissa Helsingin kaupunginvaltuutettujen ajatuksia omaehtoisen kansalaistoiminnan tuen kehitysnäkymistä Helsingissä (mukana valtuutettuja suurimmista ryhmistä)
n. klo 17.40 alkaen jatketaan keskustelua aiheesta jäsenistön kesken – tutustu ennen kevätkokousta Helkan vuoden 2020 vaikuttamisteemoihin hallituksen laatiman luonnoksen pohjalta, oheisen linkin kautta
– Viralliset kevätkokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen
– kokouksen arvioidaan päättyvän n. klo 19.00 mennessä.

Kokousasiakirjoista osa löytyy tämän tiedotteen linkeistä alempaa ja osa lähetetään sähköpostitse. Toivotamme kaikki jäsenyhdistykset lämpimästi tervetulleiksi kevätkokoukseen!

Helkan kevätkokouksessa jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttamalla kokousedustajalla (pj tai muu yhdistyksen valtuuttama henkilö) tulee olla mukanaan valtakirja. Kevätkokouksessa käsitellään Helkan sääntöjen 9 §:n mukaiset asiat. Seuraavien linkkien kautta löytyvät kevätkokousasiakirjat: kokouksen esityslista ja Helkan toimintakertomus 2019. Puheenjohtajille ja sihteereille lähetetään kokouspostin liitteinä: valtakirjapohja, Helkan vuoden 2019 tulos, tase ja toiminnantarkastuskertomus sekä vuoden 2020 talousennuste.

Tulo-ohje: Sisäänkäynti Helenin ”Energiatorille” Malminrinne 6:n puolelta lasiovista: portaita tai hissillä Sähkötalon 3. krs:een. Jos et pääse sisään, esim. pääset paikalle vasta myöhemmin ja ovet ovat kiinni, voit pirauttaa ovessa näkyvään puh. numeroon. Paikalle pääsee hyvin julkisilla, parkkitilaa läheisillä kaduilla sekä parkkihalleissa. Piirros tulo-ohjeista oheisesta karttalinkistä https://www.helen.fi/globalassets/helen-oy/kulkuopastejpg.jpg

HELKAN JÄSENMAKSUT 2020

Helkan jäsenmaksujen eräpäivä on 31.5.2020. Myöhästyneistä jäsenmaksuista peritään viiden euron suuruinen viivästymismaksu.
Lähetämme kaikkien jäsenyhdistysten puheenjohtajille jäsenmaksujen tilisiirrot sähköpostilla toukokuun aikana. Aiempien vuosien tapaan jäsenyhdistysten puheenjohtajien vastuulla on jäsenmaksu-tilisiirron välittäminen eteenpäin omalle taloudenhoitajalle. Käyttäkää maksaessanne ystävällisesti tilisiirrossa olevia yhdistyskohtaisia viitenumeroita (jotka voi tarvittaessa tarkistaa Helkan toimistolta: sp: helka[at]helka.net, tai p. 041 5222071).

Helkan jäsenmaksujen suuruudet vuodelle 2020 ovat:
yhdistys, jolla on alle 100 jäsentä: 80 €
yhdistys, jolla on 100 – 500 jäsentä: 130 €
yhdistys, jolla on 501 – 1000 jäsentä: 160 €
yhdistys, jolla on yli 1000 jäsentä: 190 €

Jäsenmaksut eivät ole nousseet edellisvuodesta. Niiden suuruus ilmenee myös tilisiirrosta, samoin kuin Helkan tilinumero ja yhdistyskohtainen viitenumero. Maksun voi halutessaan hoitaa kuntoon jo ennakkoon, viime vuoden tiedoilla (laita tiedoksi maksun kohtaan Viesti: Helkan jäsenmaksu 2020).

KOULUTUKSIA JA TILAISUUKSIA KAUPUNGINOSA-AKTIIVEILLE KEVÄÄLLÄ 2020

Helsingin kaupungin osallisuusverkosto esittäytyy to 12.3.

Torstaina 12.3. tarjoutuu Helsingin osallisuudesta ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille tilaisuus tutustua Helsingin kaupungin osallisuusverkoston toimintaan! Kellonaika on 14-16 ja paikkana on Yliopiston Tiedekulman Think Lounge (os. Yliopistonkatu 4). Tilaisuudessa esitellään kaupungin osallisuusverkoston toimintaa, kerrotaan kaupungin vapaaehtoistoiminnan verkkosivu-uudistuksesta ja kerätään palautetta. Myös kaupungin ’Vapaaehtoistoiminnan kyselyn’ tulokset esitellään ja kuullaan vapaaehtoistyo.fi -alustan hankkeesta. Tilaisuuteen ovat tervetulleita myös yhdistysten edustajat ja kaupunkilaiset!

Tapahtuman Facebook-sivu löytyy oheisesta linkistä: https://www.facebook.com/events/1035032956851004/

Kaupunkiuudistus lähiöissä -keskustelutilaisuus ke 18.3. (Peruutettu)

Asuntoreformiyhdistys (ARY) ja Yhdyskuntasuunnittelun seura (YSS) järjestävät ke 18.3. keskustelun kaupunkiuudistuksesta. Tavoitteena on löytää uusia tapoja kohentaa kaupunginosia, lisätä turvallisuutta ja nostaa niiden imagoa. Kaikille avoin tilaisuus alkaa klo 15.00 ja kestää n. klo 18.00 saakka. Paikkana on Helsingin entisen kaupunkisuunnitteluviraston auditorio, os. Kansakoulukatu 3, Kampissa.

Helsingistä esimerkkeinä ovat Malminkartano ja Kannelmäki, joiden suunnitelmia esittelee aluearkkitehti Elina Ahdeoja. Esillä on suunnitelmia myös Espoosta ja Vantaalta. Suunnitelmia kommentoivat arkkitehti, ent. Helsingin designjohtaja Anne Stenros, Pohjola Rakennus Oy:n Uudenmaan hankekehitysjohtaja Ilkka Alvoittu ja väitöskirjatutkija Jutta Juvenius Helsingin yliopistosta. Keskustelutilaisuuden järjestävät ARY ja YSS. Linkki Facebook-tapahtumaan https://facebook.com/events/s/kaupunkiuudistus-lahioissa/622990044937640/?ti=cl


”Tavoita yleisösi Instagramissa” -koulutusilta yhdistystoimijoille to 19.3.

Tavoita yleisösi Instagramissa -koulutusilta järjestetään to 19.3. klo 17-20. Paikkana on: Allianssi-talo/ kokoustila Kerho+Leiri, 1.krs (os. Asemapäällikönkatu 1, Itä-Pasila). Koulutus on suunnattu Instagram -viestimisen aloittelijoille ja sisällössä on otettu huomioon ennen kaikkea pienillä resursseilla toimivat yhdistykset. Koulutuksessa selvitetään somekoukerot puhelin kädessä tekemällä. Minkälaisia kuvia ja videoita Instagramissa kannattaa julkaista? Miten kuvia ja videoita voi muokata? Mitä kaikkia toimintoja ja mahdollisuuksia Instagramista löytyy? Koulutuksessa käydään läpi Instagramin kulttuurisia piirteitä ja perehdytään seikkoihin, joihin IG-viestinnässä kannattaa panostaa. Lisäksi opitaan someilmiöistä ja niiden hyödyntämisestä osana viestintää.

Pohjustuksen jälkeen seuraa käytännön työpajaosuus, jossa harjoitellaan sisällön tuottamista oman laitteen kanssa. HUOM. Ota mukaasi se laite, jolla teet Instagram-viestintää, niin saat parhaan hyödyn irti sisällöntuotannon harjoittelemisesta! Kouluttajana toimii VTM Veera Värtinen, jolla on kokemusta järjestöjen ja organisaatioiden viestinnästä sosiaalisessa. Osallistumismaksu on 30€/osallistuja. Ilmoittautumiset to 12.3. mennessä oheisen kurssisivun alalaidan linkistä https://www.opintokeskusvisio.fi/koulutus/tavoita-yleisosi-instagramissa-laadukkaan-viestinnan-alkeet-helsinki/
Tarkemmat ohjeet osallistujille tulevat sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä. Vapaita paikkoja voi tiedustella ilmoittautumisajan jälkeenkin, p. 044 727 3240, visio[at]opintokeskusvisio.fi.

KAUPUNGINOSAYHDISTYSTEN AVUSTUKSIIN LIITTYVIÄ AIHEITA

Helsingin asukasosallisuuden avustusten infotilaisuus to 26.3.

Asukasosallisuuden avustusten infotilaisuus järjestään to 26.3. klo 17.30 – 19.00. Paikkana on aiempien vuosien tapaan Helsingin kaupungintalon auditorio, Katariinankatu 2b (sisäänkäynti löytyy Kaupungintalon sisäpihalta). Infotilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki asukasosallisuuden avustuksista kiinnostuneet. Lue tarkemmat tiedot tilaisuudesta Helkan uutisesta, linkistä https://kaupunginosat.net/portal/tapahtumat?event=4115
Tilaisuudessa kerrotaan mm. kuka, miten ja milloin avustuksia voi hakea ja mitä avustuslajeja on tarjolla. Kaikki kiinnostuneet tervetuloa infoiltaan!

Ilmoittautumiset avustusinfoon ke 18.3. mennessä oheisen linkin kautta https://response.questback.com/isa/qbv.dll/ShowQuest?QuestID=5445976&sid=ZUuj1sz7dy
Lisätietoja saa vuorovaikutussuunnittelija Anu Markkolalta, sp: anu.markkola[at]hel.fi

Ilmoittaudu ja hae tuotantorahaa Helsinki-päivän tapahtumiin ti 31.3. mennessä!

Helsinki-päivän 2020 ohjelmahaku on käynnissä! Ohjelmaan voi ilmoittautua mukaan ja myös tuotantorahaa voi hakea oheisen linkin kautta https://helsinkipaiva.fi/ilmoita-tapahtuma/.Ilmoitetut tapahtumatiedot tulee toimittaa em. sähköisellä lomakkeella ti 31.3. mennessä ja ne julkaistaan toukokuun alussa Helsinki-päivän yhteismarkkinoinnissa sivulla www.helsinkipaiva.fi. Kun rekisteröityy ilmoittautumissivun kautta, voi sen jälkeen käydä päivittämässä ja muokkaamassa tietojaan. Ajoissa ilmoitetut ohjelmatiedot käännetään ruotsiksi ja englanniksi. (31.3. jälkeenkin ohjelmaa voi ilmoittaa, mutta tällöin se ei välttämättä ehdi markkinointimateriaaleihin tai käännettäväksi).

Kaikki avointa, maksutonta ohjelmaa 12.6.2019 järjestävät tapahtumien tuottajat voivat hakea aiempien vuosien tapaan Helsinki-päivän tapahtumilleen tuotantorahaa. Tuotantorahan saajat valitaan oheisen ohjeen https://helsinkipaiva.fi/app/uploads/2020/02/HP_20_tapahtumaja%CC%88rjesta%CC%88ja%CC%88n_ohjeet.pdf periaatteiden mukaisesti. Saajista päättää vuosittain vaihtuva ohjelmaraati, 20.4. mennessä. Myönnettävä rahoitus vaihtelee 100–3000 €:n välillä, tapahtumasta riippuen.
Helsinki-päivää koordinoi Helsingin tapahtumasäätiö. Helsinki-päivän tuottajana jatkaa Marianne Saukkonen, p. 040 3347148 tai marianne.saukkonen[at]eventshelsinki.fi.

KUVA:n toimialan avustuksia kaupunginosatapahtumiin v. 2020

Helsingin Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan (KUVA) taide- ja kulttuuriavustuksia myönnetään helsinkiläisille kaupunginosatapahtumille yleisölle avoimen taide- ja kulttuuritoiminnan tukemiseen. Alle 50 000 euron avustukset myönnetään vuodelle 2020 jatkuvassa haussa. Huomaa, että kevätkauden viimeinen hakujen määräaika on 8.4. (Haut jatkuvat syyskaudella).

Tarkemmat tiedot myönnettävistä avustuksista, käsittelyajoista, hakuajat ja -kriteerit, tiedot hakemuksiin tarvittavista liitteistä sekä mahdolliset muutokset löytyvät osoitteista: https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/hakuajat ja
https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/taide-ja-kulttuuriavustukset  
Lisätietoja antaa Ari Tolvanen, p. (09) 310 37008 tai ari.tolvanen[at]hel.fi.

HUOM! Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan avustuksista järjestetään neuvontatilaisuus ti 24.3.! Kulttuurin avustusten valmistelijat vastaavat avustuksiin sekä hakemiseen liittyviin kysymyksiin kahvikupin äärellä klo 14-17. Tilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Kakki kiinnostuneet ovat tervetulleita! (Osoite: Fredriksbergin aula, Konepajankuja 1, Vallila)

Ja kannattaa muistaa vielä myös, että nuoria voi saada edelleen apukäsiksi tapahtumiin veloituksetta Job’d -toimintamallin kautta https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/avustukset/kulttuurin-avustukset/job-d-palkkaa-nuoria-avuksi-tapahtumiin

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Helkan syyskokous pidettiin 28.11.2019

Helka ry:n sääntömääräinen syyskokous pidettiin to 28.11.2019 Helenin Sähkötalon Energiatorilla. Ilta käynnistyi kahvitarjoilulla ja Helkan arvojen luonnoksen kommentoinnilla. Helenin tietoiskun jälkeen jaettiin ”Vuoden teko 2019” -tunnustus stadilaisia nuoria työllistävälle Job’d-toimintamallille. Alustusosuudessa Helkan yliopistoharjoittelijat Christa Sallasmaa ja Arttu Antila esittivät vielä yhteenvedon kesän ja syksyn 2019 aikana toteutetusta Helka-kyselystä. Kyselyn tuloksena saatiin selville mm. Helkan jäsenyhdistysten mielenkiintoiset ’arkkityypit’. Viralliset syyskokousasiat käsiteltiin klo 18.00 alkaen. Helkan puheenjohtajaksi vuodelle 2020 valittiin jatkamaan Hanna-Kaisa Siimes. Paikan päälle tulleille jaettiin vielä perinteiset joulukukat, joilla Helka kiitti aktiivejaan toimintavuoden päätteeksi!

MUUTA AJANKOHTAISTA

Helkan Kotikatu-palvelusta

Helkan kaupunginosien kotisivujen Kotikatu-palvelussa on meneillään julkaisualustan vaihtaminen Joomla!-järjestelmästä WordPressiin. Jos sivustonne on edelleen Joomlassa, kannattaa ottaa mahdollisimman pian yhteyttä Helkan uuteen IT-vastaavaan, Anna Kuoppalaan, joka on aloittanut Helkassa helmikuussa 2020. Anna auttaa uuden etusivunne suunnittelussa ja muokkauksessa sekä tarjoaa koulutusta uuden alustan käyttöön. Annan tavoittaa WordPress -siirtymiseen ja muihin tukiasioihin liittyen Kotikadun vanhoista tutuista yhteystiedoista: p. 0440 641045 ja kotikatu[at]helka.net (parhaiten arkisin klo 12-16 välillä).

Kake-verkosto etsii aiheita huhtikuisille kaupunkitutkimuksen päiville

Kaupunginosatoimijat voivat tehdä ehdotuksia esityksistä kaupunkitutkimuksen päiville (14.-15.5.2020) viimeistään 15.3. mennessä. Kaupunginosien kehittäjäverkostolla (KeKe-verkost0) on päivillä oma työryhmänsä, otsikolla ”Ilmiöt kaupunginosien muutoksen tulkkeina”. Verkosto hakee tämän työryhmän sessioon esityksiä, jotka liittyvät kaupunginosien muutokseen ja kehittämiseen. Ehdotukset esityksistä kohdistetaan työryhmille, joiden tavoitteena on edistää tutkijoiden, kaupungin asiantuntijoiden ja asukasaktiivien välistä vuoropuhelua asuinalueiden muutoksesta ja tulevaisuudesta. Kaupunkitutkimuksen päivien esitysehdotukset lähetetään työryhmien puheenjohtajille viimeistään 15.3.2020 mennessä. Työryhmien kuvaukset ja yhteystiedot löytyvät oheisesta linkistä https://kaupunginosat.net/ruohonkarjet/kake-uutiset-mainmenu-65/351-esitelmahaku-kaynnistyy-kaupunkitutkimuksen-paiville  
Jos alueellanne on teemaan sopiva aihe/esitys, niin rohkeasti vaan ehdottamaan!

Vuoden kaupunginosa haussa 31.3. mennessä!

”Vuoden kaupunginosa 2020” -tunnustuksen saajan haku on auki enää 31.3. mennessä, joten kannattaa toimia pian. Huomaa kuukaudella aikaistunut hakuaika! Välittäkää ystävällisesti jälleen tietoa eteenpäin, jotta juuri teidän alueestanne tulisi paljon ehdotuksia! Lisää tietoa kilpailusta ja valintaperusteista Suomen Kotiseutuliiton linkistä https://kotiseutuliitto.fi/toiminta/palkinnot-ja-kilpailut/vuoden-kaupunginosa
Ehdotukset tulee toimittaa verkkolomakkeella ti 31.3. mennessä linkin https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc1yk8Gu89g1m0Jn02MjtiUgPtdHqeH4_bmbNnlCHBHF17tkg/viewform kautta. Vuoden kaupunginosa julkistetaan tänä vuonna jo 13.5., jotta valittu kaupunginosa voi hyödyntää huomionosoituksen tuomaa julkisuutta aiempaa pidempään toimintavuotensa aikana.

30.4. mennessä voi tehdä ehdotuksia ”Vuoden 2020 kotiseutuyhdistyksestä”, osoitteessa https://kotiseutuliitto.fi/toiminta/palkinnot-ja-kilpailut/vuoden-kotiseutuyhdistys/. Linkistä löytyy tarkemmat tiedot ja kriteerit. Vuoden kotiseutuyhdistys julkistetaan Valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Kokkolassa, elokuussa 2020.

Helsingin kevätsiivoustalkoot käynnissä jälleen huhti-toukokuussa 2020

Perinteiset Helsingin kevätsiivoustalkoot järjestetään jälleen touko-kesäkuussa – jo 36. kerran! Talkoissa siivotaan kaupungin yleisiä alueita (esim. metsiköitä, puistoja, tien pientareita, rantoja tms.). Kokoa porukka siivoamaan yhdessä lähiympäristö kesäkuntoon!

Ilmoittautuminen talkoisiin tapahtuu kaupunkiympäristön asiakaspalvelun sähköisen linkin kautta osoitteessa https://puistotalkoot.hel.fi.
HUOM. Linkki avautuu vasta 16.3. alkaen. Talkoita voi ilmoittaa myös puhelimitse Kaupunkiympäristön asiakaspalveluun, puh. 09 310 22111. Ilmoittautumisen yhteydessä saa tietoa mm. säkkien ja roskapihtien saamisesta paikalle sekä roskien noudoista. Siivoustalkootiedote 2020 löytyy oheisen linkin kautta  Hgin_kevatsiivoustalkoot-tiedote-2020.pdf

Lisätietoa: Armi Koskela, vapaaehtoistyön koordinaattori (p. 040 719 0824, 09 310 39652 tai sp: armi.koskela[at]hel.fi) https://hyvakasvaa.fi/tapahtuma/kevatsiivoustalkoot/

Printattava talkootiedote-pohja löytyy osoitteesta:
https://hyvakasvaa.fi/hk/wp-content/uploads/2019/03/Talkoojuliste-A4_muokattu_logolla-1.pdf