Helkan jäsentiedote 2/2012 14.8.2012

Helkan jäsentiedote 2/2012  14.8.2012

HALLITUKSELTA              

Hyvää loppukesää ja syyskauden alkua Helkan jäsenaktiivit! Kesälomien jälkeen on aika kutsua koolle kaupunginosayhdistysten puheenjohtajat. Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri järjestetään tänä syksynä kahvila-ravintola Pirittassa (Tokoinrannassa) tiistaina 11. syyskuuta. Katso muita syyskauden menovinkkejä syksyn kohdasta TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA.

Helkan hallituksen syksyn kokousajoiksi on sovittu ti 28.8., ti 25.9. ja ti 30.10., joulukuun kokousaika sovitaan myöhemmin syksyllä. Jos haluatte hallituksen käsittelevän jotakin asiaa kokouksessaan, toimitattehan materiaalit viimeistään viikkoa ennen kyseistä kokousta Helkan toimistolle osoitteeseen
helka[at]helka.net.


HELKAN JÄSENMAKSUT 2012
   

Kiitämme jälleen kaikkia jäsenmaksunsa hoitaneita yhdistyksiä ja muistutamme, että Helkan jäsenmaksujen eräpäivä on ollut 31.5.2012. Useita jäsenmaksuja puuttuu vielä, ja toivomme kaikkien hoitavan asian kuntoon hetimiten. Myöhästyneistä maksuista veloitetaan viiden euron viivästymismaksu.

Ohjeistus maksukäytännöstä:
Muistattehan käyttää maksaessanne yhdistyskohtaista viitenumeroanne, jotta tunnistamme maksaneen yhdistyksen. Huomioittehan, että jäsenyhdistysten puheenjohtajien vastuulla on toimittaa jäsenmaksutiedot eteenpäin yhdistysten taloudesta huolehtiville henkilöille. Yhdistysten viitenumerot voi tarkistaa Helkan kotisivuilta tai Helkan toimistolta: p. 09 641 045, sp. helka[at]helka.net.

TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA

TULEVIA TAPAHTUMIA, SEMINAAREJA JA KOULUTUKSIA SYYSKAUDELLA

Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri ti 11.9.12 kahvila-ravintola Pirittassa

Toivotamme Helkan jäsenyhdistysten puheenjohtajat (tai heidän edustajansa) sekä Helkan hallituksen jäsenet tervetulleiksi Helkan jokasyksyiseen merelliseen puheenjohtajapalaveriin! Palaveri järjestetään tiistaina 11.9.2012 kahvila-ravintola Pirittassa, Tokoinrannassa (löytyy Helsingin kaupunginteatterin ja Huvilateltan vierestä rannasta, osoitteesta Eläintarhantie 12).

Pj-palaveri käynnistyy ruokailulla klo 17.00, vapaan seurustelun ja kuulumisten vaihdon merkeissä. Ohjelma käynnistyy klo 17.30 keskustelulla Helsingin uuden yleiskaavaprosessin tematiikasta. Keskustelua siivittävät kaupunkisuunnitteluviraston vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turusen sekä Helkan hallituksen yleiskaavatyöryhmän lyhyet alustukset. Illan toinen pääteema luotaa uusien kaupunginosaliikkeiden ja kaupunginosayhdistystoiminnan suhdetta. Alustajaksi pyrimme saamaan aktiivin Töölö-liikkeestä ja jatkamme aiheen käsittelyä pienryhmissä. Pj-palaverissa kuullaan myös lyhyesti Helkan käynnissä olevasta asukastalotoimintaan liittyvästä projektista.

Tarjolla on perinteisesti keittoiltapala ja kahvittelua (juomat omakustanteisia). Muistathan ilmoittaa ajoissa mahdollisesta erityisruokavaliosta. Pj-palaveri päättyy viimeistään klo 20.00 mennessä. Tokoinrannassa sijaitsevaan kahvila-ravintola Pirittaan pääsee kävellen Hakaniemen metroasemalta (n. 400 m). Ks. kokouspaikan sijainti tarkemmin osoitteesta: http://ursula.fi/piritta/yhteystiedot, Pirittan kotisivut: http://ursula.fi/piritta. Parkkipaikkoja löytynee ympäröiviltä kaduilta.

Tarjoilumääriin varautumista varten pyydämme puheenjohtajapalaveriin saapuvia ilmoittautumaan Helkan toimistolle viimeistään ti 4.9.12 mennessä! Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteella paivi.savolainen[at]helka.net tai puhelimitse p. (09) 641 045.

Kotikaupunkipolku-info 3.9.2012 Helkassa

Helka tarjoaa helsinkiläisille kaupunginosayhdistyksille koulutusta kotikaupunkipolkujen laatimiseen. Ma 3.9. klo 18 – 20 pidettävä infotilaisuus on koulutuksen ensimmäinen osa, johon osallistuminen ei sido osallistujia mitenkään.

Koulutus jatkuu syksyn mittaan niiden kaupunginosayhdistysten kanssa, joita kiinnostaa toden teolla suunnitella oman kotikaupunkipolun laatimista. Luvassa on tällöin mm. opastettuja kierroksia muiden kaupunginosien kotikaupunkipoluilla sekä opastusta hankesuunnittelussa sekä rahoituksen hankkimisessa. Katso uutinen infotilaisuudesta Helkan kotisivuilta.

Huom! Ilmoittaudu infotilaisuuteen viimeistään ma 27.8. oheisesta linkistä tai suoraan Pauli Salorannalle (p. 050 568 6185, pauli.saloranta[at]kotikaupunkipolut.fi).

Asukastaloaiheinen ”Toimivat asukasareenat” -seminaari 5.9.

Helka järjestää yhteistyössä Helsingin Asukastaloverkostoyhdistys HATY ry:n ja Sosiaaliviraston aluetyön yksikön kanssa Toimivat asukasareenat –seminaarin Asukastalo Myllärissä ke 5.9.2012 klo 15.00-19.00 (os. Kiviparintie 2 J, Myllypuron ostoskeskus). Katso oheisesta linkistä seminaarin ohjelma. Tilaisuus on tarkoitettu kaikille asukastalotoiminnasta kiinnostuneille – lämpimästi tervetuloa! Ilmoittautumiset viim. ma 3.9. klo 16.00 sähköpostitse: elina.pentikainen[at]hel.fi tai puh. 09- 310 43002.

Euroopan Rakennusperintöpäivät 7.-9.9.2012

Euroopan Rakennusperintöpäiviä vietetään jälleen 7.-9. syyskuuta 2012. Tämänvuotisten rakennusperintöpäivien teemana ovat liikunta- ja urheiluympäristöt. Tuttuun tapaan tänäkin vuonna ilmestyy teemaan liittyvä julkaisu. Liikunta- ja urheiluympäristöjä käsitellään kirjassa nimenomaan rakennusperinnön näkökulmasta. Teoksessa käydään läpi erityyppisiä liikuntapaikkoja ja niiden kehitystä, arkisia liikunnan sijoja unohtamatta. Helsingin 1952 olympialaisten paikat saavat kirjassa oman lukunsa. Tämän vuoden ERP-kirjanen julkaistaan to 16.8. Helsingin Stadionin monitoimitilassa (Suomen Kotiseutuliitosta voi tiedustella jos tilaisuuteen vielä mahtuu).

Vinkkejä omien tapahtumien järjestämiseen löytyy oheisesta linkistä. Lisätietoa saa, ja yhdistykset voivat tilata teemajulkaisun maksutta Suomen Kotiseutuliitosta (erp[at]kotiseutuliitto.fi tai puh. 09 6126 3223).

Vastaa Kansallismuseon liikuntapaikkakyselyyn! Suomen noin 30 000 liikuntapaikkaan liittyy lukematon määrä tarinoita. Millaisia ovat sinun muistosi? Suomen Kansallismuseon kansatieteellisen arkiston liikuntaympäristökysely kerää talteen liikuntaympäristöihin liittyviä kokemuksia ja muistoja. Voit kertoa johonkin paikkaan liittyvistä muistoista, sen historiasta tai vaikka sen kohtaamista muutoksista/uhista. Myös valokuvia voi lähettää. Vastaukset arkistoidaan tutkimuskäyttöön ja sitaatteja vastauksista saatetaan käyttää myös rakennusperintöpäivien viestinnässä. Kysely koskee kaikkia liikunta- ja urheiluympäristöjä lajista ja harrastustavoista riippumatta. Vaikka itse kuluttaisit katsomon penkkiä lenkkitossuja enemmän, voit mainiosti vastata kyselyyn. Kysely löytyy oheisesta linkistä.

OpenHouseHelsinki –kierrokset 14. – 16.9. harvinaisiin merkkirakennuksiin ja kohteisiin Helsingissä

OpenHouseHelsinki –viikonloppu 14.-16.9. avaa ovia kaupunkilaisille ja vierailijoille sellaisiin paikkoihin, joihin ei normaalisti pääse. Kierroksille on vapaa pääsy, oppaina toimivat suunnittelijat ja asiantuntijat. OpenHouseHelsinki -tapahtuma pyrkii tuomaan suunnittelijoita ja asukkaita lähemmäksi toisiaan, tukemaan vuorovaikutusta ja avaamaan keskustelua ympäristöstä.

Kierrosten kohteissa tänä vuonna mm. Helsingin keskustan hienoimmat julkiset sisätilat, Alvar Aallon ateljee (toisena kohteena myös A. Aallon koti), Rautatalo, Kulttuuritalo, Tove Janssonin ateljee, Kauppakorkeakoulun päärakennus, Kallion kirkko, Lastenlinna sairaala, ym. ym.! Kierrokset ovat ilmaisia ja suurimmalle osalle kierroksista voi vain tulla paikan päälle. Joillekin kierroksille on turvallisuussyistä rajoitettu osallistujamääriä. HUOM. Näille kierroksille otetaan osallistujat jonotusjärjestyksessä ovelta tai arvotaan. Tieto jonotuksesta tai arvonnasta löytyy kunkin kohteen tarkemmista tiedoista. Kaikki kierrokset ja tarkemmat tiedot tapahtuman kotisivuilta osoitteesta: http://www.openhousehelsinki.fi

OpenHouseHelsinki -tapahtumaa järjestää Openhouse Ry. Kierroksista ja niiden sisällöistä ovat vastuussa kierroskohteen avaava taho itse. OpenHouseHelsinki tarjoaa myös näyttelyitä, luentoja ja työpajoja koko perheelle.

Maksutonta koulutusta sähköisiin viestintävälineisiin tarjolla jälleen syksyllä 2012

Vyyhti-projektin keväällä järjestämät sähköisen viestinnän koulutukset olivat niin hyväksi havaittuja, että projekti päätti jatkaa työpajatyyppisen perehdytyksen tarjoamista sähköisiin viestintävälineisiin syksyn 2012 aikana (päiväaikaan). ”Sähköiset jumppakerhot” ovat maksuttomia ja niiden kouluttajana toimii Jussi Linkola Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Kurssit järjestetään Arabianrannan Metropoliassa. Tervetuloa!

Tutustu oheiseen listaan tarjolla olevista koulutuksista ja ilmoittaudu (muista välittää ajankohdat tiedoksi erityisesti yhdistyksesi viestinnästä vastaaville!):
Facebook viestinnän ja yhteistoiminnan tukena ke 10.10. klo 9-15 (Hämeentie 153, luokka 434)
Blogi tiedotus- ja vuorovaikutuskanavana ti 16.10. klo 9-12 (Hämeentie 153, luokka 434)
RSS-syötteet, tietovirtojen hallinta ja suodattaminen to 18.10. klo 9-12 (Hämeentie 153, luokka 418)
Google Docs -työkalu toimistodokumenttien yhteiskäytössä ke 24.10. klo 9-12 (Hämeentie 153, luokka 434)
Twitter tietolähteenä ja viestintäkanavana ti 30.10. klo 9-12 (Hämeentie 161, luokka H2010)
Ajanhallintamenetelmät ja niitä tukevat sähköiset välineet to 1.11. klo 9-12 (Hämeentie 153, luokka 434)

Katso tarkemmat tiedot kursseista ja ilmoittaudu oheisesta linkistä.
Lisätietoa koulutuksista: Projektisuunnittelija Jussi Linkola, Metropolia Ammattikorkeakoulu: jussi.linkola[at]metropolia.fi

Vapaaehtoistoiminnan perusteet –kurssipäivä 6.10.2012

Helsingin työväenopiston järjestämä kurssipäivä vapaaehtoistoiminnan perusteista pidetään la 6.10. klo 13-16 Opistotalolla (Helsinginkatu 26, 00530 Helsinki). Kurssi on tarkoitettu vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille ja jo toiminnassa mukana oleville. Kurssipäivän aiheita ovat mm. vapaaehtoistoiminnan periaatteet, oikeudet ja velvollisuudet, millaista on vapaaehtoisena toimiminen ja mikä on vapaaehtoisen rooli. Päivään sisältyy myös ryhmätöitä. Opettajana toimii sosiaaliviraston vapaaehtoistyön koordinaattori Saara Jäämies. Kurssipäivä on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittaudu koulutukseen viim. to 4.10. sähköpostitse: saara.jaamies[at]hel.fi. Lisätietoa kurssista: Kurssikuvaus netissä ja puh 09 310 8811.

WÄRK:fest 20.-21.10.2012 Kaapelitehtaalla

WÄRK:fest on Kaapelitehtaalla 20.-21. lokakuuta 2012 järjestettävä tee-se-itse -kulttuurin urbaani viikonlopputapahtuma, jonka tavoitteena on koota yhteen ihmisiä ja yhteisöjä kaikilta tekemisen osa-alueilta. Ensimmäisessä WÄRK:festissä värkätään, tutustutaan, innostutaan, kohdataan, oivalletaan ja jaetaan hyviä ratkaisuja sekä onnistumisen reseptejä. Liity joukkoon esittelemään projektiasi, vetämään työpajaa, pitämään esitystä tai puheenvuoroa tämän vuosituhannen kädentaidoista (esim. ruoka ja ruoanvalmistus, pelit ja demot, vihreys ja sissipuutarhat, demokratia-aktivismi, puu, metalli, lasi, neuleet, virkkaus, ompelu, korut ja sisustus, korjaaminen, uusiokäyttö, musiikki yms.)

Osallistua voit yksin tai ryhmässä. Voit myös tuoda paikalle harrastuskerhosi, työporukan tai yhdistyksesi. Kerro hakemuksessa mitä teet(te) omin käsin tai mitä haluaisitte näyttää muille WÄRK:festissä. Mukaan toivotaan projekteja, joihin tapahtuman kävijät voivat itse osallistua: rakentaa, kokeilla uutta tekniikkaa, oppia uuden taidon tai ymmärtää ja nähdä, miten asiat toimivat. Osallistuminen on wärkkääjille ilmaista ja suuremmille projekteille on mahdollisuus hankkia lisää wärkkäystilaa. Haku wärkkääjäksi päättyy 24.8.2012. Hae heti, varmistat paikkasi! Ilmoittautumislomake ja lisätietoa mm. hinnoista: http://bit.ly/warkfest. Lisätietoa: info[at]warkfest.org, http://www.warkfest.org

KOTIKATU-asiaa

Kotikatu-koulutuksia tarjolla

Syyskauden aktivoiduttua on aika tarkastella myös kaupunginosasivujen tilannetta. Helkan uusi IT-asiantuntija Otto Peräkylä ottaa mielellään vastaan koulutuspyyntöjä kaupunginosien kotisivuihin liittyen. Toivomme että kaupunginosan toimijat keräävät omalta alueeltaan muutaman henkilön koulutettavien ryhmän ja ottavat sen jälkeen yhteyttä Peräkylään sopivan koulutusajankohdan ja paikan haarukoimiseksi (p. 044-0641045, sp. kotikatu[at]helka.net).

Kotikatu järjestää myös Helkan toimistolla muutamia perus- ja ylläpitotason yhteiskoulutuksia syyskuussa. Koulutuksiin voi ilmoittautua Kotikadun kotisivujen kautta oheisesta linkistä.

HELKAN PROJEKTEISTA

VYYHTI-projektin kuulumisia

Kaupunginosatoimintaan suunnattua Vyyhti-peliä pelattiin ensimmäisen kerran 12.5.

Vyyhti-projektissa kehitettyä kaupunginosatoiminnan kehittämisen Vyyhti-peliä koepelattiin 1. kertaa 12.5.2012 Arabian Katufestivaalin yhteydessä (Metropolia Ammattikorkeakoululla). Joukkueet 1. peliin saatiin Roihuvuoren ja Maunulan kaupunginosa-aktiiveista. Katso uutinen pelistä Helkan kotisivuilta.

Yhteistoiminnallisuutta edistävä Vyyhti-peli on saanut alkunsa Vyyhti-hankkeen ja sen projektisuunnittelija Susanna Snellmanin jakamasta innostuksesta ja tavoitteesta kehittää kaupunginosatoimijoille uudenlaisia työvälineitä, joiden avulla vapaaehtoistoimijat voivat verkostoitua ja tutustua tehokkaammin. Itsenäisestä pelaamisesta kiinnostuneet ryhmät voivat tulostaa Vyyhti-pelin lautapeliversion Vyyhti-projektin kotisivuilta. Pelityöpajamahdollisuuksista voi tiedustella Susanna Snellmanilta, susanna.snellman[at]metropolia.fi.

Vyyhti-projektin työpajassa ideoitiin nuorten innostamista mukaan kaupunginosatoimintaan 

Helka ry ja Hub Helsinki järjestivät osallistavan ”Nuoret mukaan kaupunginosatoimintaan!” –illan maanantaina 11.6. Hub Helsingin tiloissa. Työpajamuotoiseen iltaan osallistui helsinkiläisiä kaupunginosatoimijoita, jotka jakoivat ajatuksia siitä, miten innostaa nuorempia ikäryhmiä mukaan kaupunginosatoimintaan ja miten eri-ikäiset voidaan saada toimimaan yhteisten tavoitteiden hyväksi.

Ideoina yhteisen kaupunginosakokemuksen ja paikallisidentiteetin vahvistamiseksi mainittiin mm. tarinankerronta, kaupunginosien brändin (julkisuuskuvan) vahvistaminen sekä kaupunginosatoiminnan uudistaminen. Ilta sujui monipuolisen keskustelun merkeissä ja osallistujat kokivat saaneensa hyviä vinkkejä omissa kaupunginosissaan sovellettavaksi. Katso uutinen työpajasta Helkan kotisivuilta sekä Hub Helsingin laatima kooste työpajan tuloksista oheisesta linkistä. Ilta oli osa Helka ry:n, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Hub Helsingin Vyyhti-yhteistyöprojektia. Lisätietoa hankkeesta: http://vyyhti.metropolia.fi (tai Helkan toimistolta).

Tutustu suomenkielisiin CADDIES-aineistoihin – löydä vinkkejä omaan kaupunginosaasi!

Helkan vuoden 2011 lopussa päättyneen kansainvälisen CADDIES-projektin suomenkieliset aineistot löytyvät nyt Helkan kotisivujen CADDIES-osion Aineistot-kohdasta. Suorat linkit materiaaleihin: suomenkielinen CADDIES-menetelmäopas ja suomenkielinen käsikirja CADDIES-tuloksista: 10 tarinaa paikallisyhteisöjen kehittämisestä. Tuotokset sisältävät runsaasti tarinoita projektin varrelta sekä osallistavia vinkkejä ja menetelmiä kaupunginosatoimintaan. Tutustu ja sovella omaan kaupunginosaasi! Lisätietoa: Viestintä- ja projektivastaava Päivi Savolainen, p. 09 641 045, paivi.savolainen[at]helka.net

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Helkan kysely asukastalotoiminnasta – vastausaikaa 15.8. saakka!

Helka on laatimassa tämän vuoden aikana selvitystä asukastalotoiminnan tilanteesta ja asukastalojen uusista konsepteista. Selvitys tehdään yhteistyössä Helsingin sosiaaliviraston kanssa ja siinä tarkastellaan erilaisia asukastilatyyppejä mm. hallinnan, rahoitusmallien sekä toiminnan laadun näkökulmista. Tavoitteena on, että selvitys tulee antamaan lisäinformaatiota asukastalo/-tilatoiminnan hyvistä puolista ja käytännön haasteista. Selvitys tuottaa myös suosituksia viranhaltijoille ja asukastoimijoille.

Selvitystä varten kerätään juuri nyt tietoa helsinkiläisille asukastalotoimijoille suunnatun kyselyn avulla. Linkki kyselyyn: www.helka.net/kysely_asukastalotoimijoille. Toivommekin, että kaikkien helsinkiläisten asukastalojen/tilojen edustajat vastaisivat kyselyyn viimeistään keskiviikkona 15.8. Saman tilan osalta voi vastata useampikin henkilö. Haastattelutulosten pääkohtia esitellään Toimivat asukasareenat –seminaarissa 5.9. Asukastalo Myllärissä klo 15 – 19 (ks. ennakkokutsu tilaisuuteen oheisesta linkistä).

Kysely pääkaupunkiseudun tapahtumien ympäristöasioista 2012

Työkaluja ja palveluita kaupungin tapahtumien järjestäjille kehittävä Greening Events -hanke kerää ideoita tapahtumien ympäristöasioiden hallintaan pääkaupunkiseudun tapahtumien ympäristöasioita käsittelevällä kyselyllä. Vastaamalla kyselyyn voit antaa arvokasta tietoa Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeille siitä, miten ympäristöasiat olisi parasta liittää osaksi jo olemassa olevia käytäntöjä. Vastaa kyselyyn klikkaamalla linkkiä: http://digiumenterprise.com/answer/?inv=43661657&chk=6RP7ECU6 (Jos linkki ei aukea klikkaamalla, kopioi se selaimen osoiteriville hiiren avulla.)

Vastaathan kyselyyn pe 24.8.2012 mennessä. Välitä kyselyä eteenpäin myös muille mahdollisille tahoille organisaatiossanne. Kyselyn tulokset julkistetaan syyskuussa 2012.

Kyselyn aiheita käydään laajemmin läpi kiinnostuneiden kesken myös vapaamuotoisissa haastatteluissa, joissa on mahdollista kertoa lisää näkemyksistä ja tarpeista sekä esittää kehitysehdotuksia. Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse, mikäli haluat osallistua haastatteluun: Marika Nyyssönen, Greening Events-hanke, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, p. 0406589747, marika.nyyssonen[at]hel.fi. Tarkempaa tietoa hankkeesta löytyy osoitteesta: www.greeningevents.fi