Helkan jäsentiedote 2/2013

Helkan jäsentiedote 2/2013  29.8.2013

HALLITUKSELTA

Helkan hallitus ja toimiston väki toivottavat oikein hyvää syyskauden alkua kaikille kaupunginosa-aktiiveille! Syksyn ensimmäinen jäsentiedote sisältää ja kutsun ja tarkempaa tietoa Helkan merellisestä puheenjohtajapalaverista. Pj-palaveri järjestetään tänä vuonna ravintola Uunisaaren kahvilatilassa, torstaina 12. syyskuuta. Kannattaa merkitä kalentereihin jo muutkin syksyn menot ja aktiviteetit, jotka löytyvät otsikon TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA alta.


HELKAN JÄSENMAKSUT 2013

Helkan jäsenmaksujen eräpäivä oli tänä vuonna tuttuun tapaan toukokuun 31. pvä. Kiitämme kaikkia jäsenmaksunsa maksaneita ja toivomme että loputkin jäsenyhdistykset hoitaisivat asian kuntoon viipymättä. Myöhästyneistä maksuista veloitetaan viiden euron viivästymismaksu.

Ohjeistus maksukäytännöstä:
Käyttäkää maksaessanne yhdistyskohtaista viitenumeroanne, jotta tunnistamme maksaneen yhdistyksen. Edelleen muistutamme, että jäsenyhdistysten puheenjohtajien vastuulla on toimittaa jäsenmaksutiedot eteenpäin yhdistysten taloudesta huolehtiville henkilöille. Näin on toimittu jo useiden vuosien ajan. Jäsenmaksutiedot ja viitenumerot voi tarkistaa Helkan kotisivuilta, oheisesta viitenumerolistasta, tai Helkan toimistolta, sp. helka[at]helka.net.

TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA

TULEVIA TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA SYYSKAUDELLA

Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri to 12.9.13 ravintola Uunisaaren kahvilatilassa

Helka toivottaa lämpimästi tervetulleiksi Helkan jäsenyhdistysten puheenjohtajat (tai heidän edustajansa) sekä Helkan hallituksen jäsenet/varajäsenet Helkan perinteiseen, merelliseen puheenjohtajapalaveriin! Palaveri järjestetään torstaina 12.9.2013 ravintola Uunisaaren kahvilatilassa.

Huom.! Paikalle pääsee Kompassitorilta Kaivopuiston merisatamasta lähtevällä veneellä (omakustannehintainen meno-paluu 5€/hlö, eläkeläiset 2,5€). Kompassitorin sijainti: Merisatamanranta, Kaivopuisto (Neitsytpolun päässä). Venekuljetuksen vakiovuorot Uunisaareen aina 15 minuuttia vaille ja 15 minuuttia yli, vakiovuorojen lisäksi veneitä kulkee kuulemma useamminkin. Katso tarkemmat ohjeet Uunisaaren kotisivuilta: http://www.uunisaari.com/liikenne

Pj-palaveri alkaa suoraan ruokailulla klo 17.00, varsinainen ohjelma käynnistyy n. klo 17.30. Aloitamme tutustumalla Helkan vuoden lopussa päättyvän Vyyhti-projektin aikaansaannoksiin ja kuulemalla vielä tulossa olevista Vyyhti-tilaisuuksista. Seuraavaksi esittelemme Helkan projektissa luonnosteltua ”Helsingin paikallista kehittämispolkua”. Kyseessä on ensi vuonna kaupunkienkin paikalliskehittäjille avautuvien EU-rahoitusten kanavoimiseen liittyvä toimintamalli Helsingissä. Voidaan samalla keskustella kaupungin suunnittelemista uusista
linjauksista asukas- ja kaupunginosatoiminnan rahoituksiin liittyen.

Tarjolla on toki myös vapaamuotoisempaa kuulumisten vaihtoa kalakeittoiltapalan ja kahvittelun merkeissä (juomat omakustanteisia). Muistathan ilmoittaa ajoissa mahdollisesta erityisruokavaliosta! Pj-palaveri päättyy klo 20.00 mennessä.

Puheenjohtajapalaveriin tulee tarjoilujen mitoittamisen vuoksi ilmoittautua viimeistään to 5.9.13 mennessä! Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteella paivi.savolainen[at]helka.net tai puhelimitse p. 045 145 2596 (huomaa muuttunut puhelinnumero!).

Euroopan Rakennusperintöpäivät 6.-8.9.2013

Euroopan Rakennusperintöpäiviä vietetään 6.-8. syyskuuta 2013 teemalla ”Eläköön rakennus!”. Teema nostaa esiin rakennusperinnön uusiokäytön tärkeyttä. Vuoden 2013 teemajulkaisu ”Eläköön rakennus! Uusi käyttötarkoitus – uusi elämä” esittelee kohteita, joissa rakennukselle on löydetty aivan uusi käyttötarkoitus. Kirja löytyy sähköisessä muodossa osoitteesta: http://www.rakennusperinto.fi/muuta_sisaltoa/erp/fi_FI/aineistot. Sen voi myös tilata maksutta osoitteesta: erp[at]kotiseutuliitto.fi. Lisätietoa Euroopan rakennusperintöpäivistä löytyy oheista linkistä.

Paikallistoiminnan valtakunnallinen LOKAALI-juhla 14.-15.9. Lounais-Hämeessä Tammelassa

Paikallistoimijat ja –kehittäjät ympäri Suomen on kutsuttu viettämään 14.-15.9. valtakunnallista LOKAALI-juhlaa, joka järjestetään tänä vuonna Lounais-Hämeessä, Tammelan kunnan Mustialassa. LOKAALI on suunnattu kaikille niille, jotka toimivat paikallisesti yhdistys- tai muun toiminnan parissa. Suomen Kylätoiminta ry:n (SYTY) järjestämässä tapahtumassa on luvassa työpajojen lisäksi mm. kyläretkiä, härkätieretki ja Valtakunnallinen Kylätoiminnan juhla. Tapahtumapaikan osoite on: Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustialantie 105 (31310 Mustiala), yhteiskuljetusmahdollisuus Forssasta. Ilmoittautumiset 31.8. mennessä sekä lisätietoa LOKAALi-juhlasta osoitteessa: http://www.hameenkylat.net/lokaali-2013

Jokasyksyinen OpenHouseHelsinki tapahtuma jälleen 13.-15.9.2013

OpenHouseHelsinki avaa 13.-15.9. jälleen ovia paikkoihin, joihin ei normaalisti Helsingissä ole pääsyä. Maksuttomia kierroksia vetävät suunnittelijat ja asiantuntijat. Suurimpaan osaan kierroksista voi vain ilmaantua paikan päälle, mutta joillekin kierroksille on rajoitettu osallistujamäärä. Tutustu kierroskohteisiin ja katso lisätietoa kierroksille osallistumisesta osoitteessa: http://www.openhousehelsinki.fi.

Helkan yleiskaavan visioseminaari to 19.9. Olympiastadionin tiloissa

Helka ry järjestää Helsingin Olympiastadionin monitoimitilassa torstaina 19.9.2013 klo 17.30 – 20 seminaarin ”Kaupunginosat kukoistamaan”. Seminaari liittyy valmisteilla olevaan yleiskaavaan ja siinä käsitellään Helsingin yleiskaavan visiota sekä kaupunginosien omia visioita. Kaupunginosien vision tavoitevuosi on 2030. Syyskuun seminaarin tavoitteena on lisätä ymmärrystä kaupunginosien kehittämiseen ja yleiskaavaan liittyvistä mahdollisuuksista sekä koota tietoa kaupunkisuunnitteluviraston ja kaupunginosien visioista yleiskaavan suhteen. Tavoitteena on lisäksi luoda puitteita kaupunginosien väliselle yhteistyölle ja ideoiden vaihdolle. Seminaari on jatkoa Helkan 21.3.2013 yleiskaavaseminaarille (josta tarkempi selostus ja aineistoja Ruohonkärjet-sivustolla oheisessa linkissä). Ilmoittaudu seminaariin sähköpostitse, osoitteella helka[at]helka.net (tai puhelimitse: 045 1452595), perjantaihin 13.9. mennessä. Tutustu myös seminaarin ennakkotehtävään oheisesta linkistä.

Helsingin kaupunginarkiston ”ARKISTOT TALTEEN” –koulutusilta jälleen tarjolla Helkan jäsenistölle syksyllä 2013

Helsingin kaupunginarkisto on tarjonnut aiempina vuosina veloituksetta parituntista koulutusiltaa Helkan jäsenistölle kaupunginosayhdistysten aineiston arkistointiin liittyen. Tällainen ilta on jälleen tänä syksynä tarjolla, jos kiinnostuneita ilmoittautuu riittävästi. Koulutusillan ajankohta räätälöidään myöhempään syksyyn. (Huom. yhdestä jäsenyhdistyksestä voi osallistua useampikin henkilö). Koulutusilta järjestetään Helsingin kaupunginarkistossa, Eläintarhantie 3 F (Kallion virastotalon siipirakennus). Se tarjoaa tuhdin paketin perustietoa kaupunginosayhdistysten arkistomateriaalin hoidosta ja tallentamisesta. Ilmoittautumiset ja tiedustelut suoraan Helsingin kaupunginarkistoon, Martti Helmiselle: s-postilla martti.helminen[at]hel.fi tai puhelimitse: 09 3104 3570 (9-16).

Kaupunginarkisto palvelee kaupunginosayhdistyksiä ottamalla veloituksetta vastaan materiaalia arkistoitavaksi. Helka ja lukuisat kaupunginosayhdistykset ovat jo tallentaneet arkistojaan kaupunginarkistoon. Aineiston tulisi mieluiten olla yhdistysten ennalta järjestämää. Koulutusilta auttaa pääsemään eroon nurkissa pölyttyvästä arkistomateriaalista!

Vuoden 2013 Demokratiapäivää vietetään to 17.10.

Suomen Kuntaliitto lanseeraa yhdessä oikeusministeriön ja valtiovarainministeriön kanssa valtakunnallisen Demokratiapäivän 17.10. osana Euroopan neuvoston euroopanlaajuista Demokratiaviikkoa (viikko 42, 14.10.-20.10.2013), jota on järjestetty vuosittain lokakuun 15. päivän tietämillä. Tänä vuonna teemana on ”Active citizenship: voting, sharing, participating” (aktiivinen kansalaisuus: äänestäminen, jakaminen, osallistuminen).

Vuoden 2013 Demokratiapäivää vietetään to 17.10. Kuntatalolla Helsingissä. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki etukäteen ilmoittautuneet, ilmoittautua voi oheisesta linkistä (ilmoittautumislinkki sivun oikeassa palkissa) viimeistään to 10.10.:
http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/tuke/hankkeet/kuntalaiset-keskioon/demokratiapaiva/Sivut/default.aspx. Mukaan mahtuu 200 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Euroopan neuvosto kehottaa kuntia ja maakuntia myös järjestämään omia tilaisuuksiaan viikolla 42. Lisätietoa edellä mainitussa nettiosoitteessa.

Engage Yourself! –tapahtuma la 28.9. Pasilan kirjastossa

Pasilan kirjastossa (Kellosilta 9, 00520 Helsinki) lauantaina 28.9.2013 klo 12-16 järjestettävä Engage Yourself on kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa pidettävä veloitukseton tapahtuma, jossa maahanmuuttajille esitellään erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja ja harrastusmahdollisuuksia. Oman organisaationsa voi ilmoittaa mukaan esittelemään toimintojaan Engage Yourself –tapahtumassa täyttämällä oheisesta linkistä löytyvän ilmoittautumiskaavakkeen ja palauttamalla sen viimeistään 4.9.2013 osoitteeseen toimisto[at]moniheli.fi. Kuvaile lomakkeessa, miten aiotte esitellä toimintaanne ja millaisia tarpeita teillä on esittelyn suhteen. Kysymykset ja tiedustelut: 044 7170 225, toimisto[at]moniheli.fi. Tilaisuuden järjestävät Helsinki Region Welcome Weeks, Moniheli ry, Pasilan kirjasto sekä erilaisia osastoja Helsingin kaupungissa. Lisätietoa Welcome Weeks -tapahtumasarjasta (englanniksi) löytyy osoitteesta http://www.welcomeweeks.fi/en/introduction.

Kotikatu-asiaa

Henkilövaihdoksista johtuen Kotikatu-puhelintukea on saatavilla 25.9. vain keskiviikkoisin klo 11-16 välillä numerossa 044 064 1045. Muina aikoina Kotikatu-tukea on saatavilla sähköpostitse (kotikatu[at]helka.net), mahdollisesti parin päivän viiveellä. Kotikatu-tukea hoitaa tällä hetkellä Atro Kajaste. Otto Peräkylä palaa asepalveluksesta Kotikadun tukihenkilöksi 25.9.2013, jonka jälkeen myös puhelintukea saa jälleen päivittäin (arkisin).

Vyyhti-projektin kuulumisia

Ennakkokutsu Vyyhti-projektin lopputapahtumaan ke 6.11.!

Helka on ollut osatoteuttajana Metropolian hallinnoimassa Vyyhti-projektissa, jonka viimeinen syyskausi huipentuu loppuseminaariin Verkostot ja rajaton yrittäjyys. Aika ja paikka: keskiviikkona 6.11.2013 klo 8.30-17.00 Musiikkitalon Blackbox-salissa (Mannerheimintie 13a, pohjakerros). Tapahtuma suuntautuu verkostoitumisesta, kulttuuri-ja luovan alan yrittäjyydestä ja uusista ideoista kiinnostuneille. Tervetuloa mukaan kohtaamaan ja verkostoitumaan! Seminaariohjelmassa on luvassa muun muassa:
– Tango-orkesteri Unto ja musiikin luovat prosessit
– Yhteismaa ry, Siivouspäivä ja yhteisömanagerointi
– projektissa kehitetty Vyyhtipeli luovan ongelmanratkaisun välineenä

Lopullinen ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen aukeaa 5.9.2013. Lisäinfoa ja taustatietoa tästä Uusimaa-viikkoonkin liittyvästä tapahtumasta löytyy osoitteessa: http://vyyhti.metropolia.fi/seminaari

Helkan Vyyhti-projektin menneitä tapahtumia:

Vyyhti-projekti toteutti 10.4. tapahtumanjärjestämisen illan kaupunginosatoimijoille Helkan uudella toimistolla Hakaniemessä. Tilaisuus oli jatkoa vuonna 2012 alkaneelle Minun Tapahtumani –koulutuskokonaisuudelle. Illan aikana tutustuttiin mm. kaupunginosatoimijoiden vertaisvoimin ideoimaan Kaupunkikulttuurin tuotannon rautalankamalliin, joka toimii työkaluna tapahtumanjärjestäjille. Tilaisuudessa kuultiin myös Helsingin Tapahtumayksikön Susa Nokelaisen ajankohtaiskuulumisia tapahtumanjärjestämisestä kaupungissa. Lisäksi keskusteltiin vuoden 2013 kaupunginosatapahtumista ja niiden järjestämisestä. Koulutuksen materiaaleja löytyy Helkan kotisivujen uutisesta oheisesta linkistä.

Kaupunginosayhdistysten käyntikorttien sähköistä hyödyntämistä harjoiteltiin keskiviikkona 22.5. Vyyhti-projektin koulutuksessa Arabianrannan Metropolian tiloissa. Koulutus oli jatkoilta Kaupunginosayhdistyksen saavutukset näkyväksi -koulutukselle (13.11.2012). Tuolloin kartoitettiin yhdistysten vahvuuksia, taitoja ja saavutuksia A4-lomakepohjaan, jonka sisältöä voi käyttää eräänlaisena kaupunginosayhdistyksen käyntikorttina esim. jäsen- ja varainhankinnassa tai vaikkapa uusien asukkaiden ’tervetulopaketissa’.

Jatkoiltaan osallistuneille tarjottiin koulutusta käyntikortin hyödyntämiseen, kun Helkan Kotikatuvastaava ohjeisti osallistujia käyntikorttiaineiston hyödyntämiseen kaupunginosasivuilla ja Metropolian Jussi Linkola vinkkasi aineiston hyödyntämiseen Facebookissa. Käyntikorttipohja ja muu esitysmateriaali Helkan kotisivujen uutisesta oheisesta linkistä.

Molemmat koulutukset järjestettiin yhdessä Helka ry:n ja Metropolia Ammattikorkeakoulun kanssa. Lisätietoa EU-rahoitteisesta Vyyhti-projektista saa Vyyhdin kotisivuilta http://vyyhti.metropolia.fi sekä Helkan osuuden projektikoordinaattorilta, Päivi Savolaiselta: p. 045 145 2596, sp. paivi.savolainen[at]helka.net.

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Helka ry:n selvitys helsinkiläisistä asukastiloista valmistui

Helka ry on laatinut selvityksen helsinkiläisistä asukastiloista. Selvitys tarjoaa kattavan katsauksen helsinkiläisiin asukastiloihin mm. hallinnan, rahoitusmallien sekä toiminnan laadun näkökulmista. Se nostaa myös esiin asukastilojen toiminnassa ilmeneviä käytännön haasteita. Selvitystyön aikana esiin nousseita kehittämisehdotuksia on koottu selvityksen loppuun suosituksiksi asukastilatoiminnan jatkoa ajatellen. Tutustu selvitykseen Helkan kotisivujen etusivun uutisessa oheisesta linkistä. Lisätietoja Helka ry:n viestintä- ja projektivastaava Päivi Savolaiselta, p. 045 145 2596, paivi.savolainen[at]helka.net

Kirjastoista saatavissa maksutonta opastusta mm. tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien käyttöön

Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa syksyllä erilaisia kursseja ja opastuksia mm. tietokoneiden ja sosiaalisen median käyttöön. Kirjastoista voi myös varata henkilökohtaisen opastusajan haluamalleen asialle. Opastus kestää tunnin ja tapahtuu kirjastossa.

Katso lisätietoa opastuksista ja ilmoittautumisohjeet osoitteissa www.hel.fi/kirjasto ja http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Opastukset 

Kampin Narinkkatorin Pyöräkeskus tarjoaa tiloja ja palveluja pyöräilyyn liittyen

Narinkkatorin laidalla Kampissa toimii Helsingin kaupungin ja yksityisten yrittäjien yhteistyönä toteuttama Pyöräkeskus, jonka palveluja ovat pyörien vuokraus, pikahuolto, mahdollisuus omatoimiseen pyörän huoltoon ja neuvonta. Pyöräkeskuksen edustalta löytyy kameroin valvottu alue pyörien pysäköintiin. Järjestöille ja yrityksille Pyöräkeskus tarjoaa myös tilaa pyöräilyyn liittyvien tapahtumien järjestämiseen, Pyöräkeskus sopiikin hyvin esim. pyöräretkien lähtöpisteeksi. Pyöräkeskus on auki syksyllä 22.9. asti, mutta pyörien vuokraus päättyy jo 15.9. Tapahtumia on mahdollista järjestää Pyöräkeskuksessa vielä loppuvuonna. Katso myös tiedossa olevat tapahtumat Pyöräkeskuksen sivuilta: http://pyorakeskus.info/tapahtumat

Tapahtumien järjestämisestä kiinnostuneet, ottakaa yhteyttä suoraan Pyöräkeskukseen info[at]pyorakeskus.info. Tarjolla äänentoistolaitteet sekä apua järjestelyissä (Kampin suutarilta), jos tarpeista ilmoitetaan etukäteen (kamppi[at]kampinsuutari.fi). Lisätietoa Pyöräkeskuksesta, www.pyorakeskus.info, http://www.hel.fi/hki/ksv/fi/liikennesuunnittelu/pyoraily/pyorakeskus,
katso myös Facebookissa osoitteessa https://www.facebook.com/helsinginpyorakeskus.

Kaupunkirenki – uusi yhteisöllinen viherpalvelu kaupunkilaisille!

Kaupungissa ihmisten halu kasvattaa vihanneksia ja hoitaa omaa kasvimaata lisääntyy koko ajan. Valitettavasti viljelypalstoja ei riitä kaikille halukkaille ja samaan aikaan omakotialueilla monet tuskailevat isojen pihojen vaatiman hoidon kanssa. Kaupunkirenki yhdistää nämä kaksi ryhmää. Kyseessä on vaihtopalvelu, jossa pihalliset antavat pihattomille palstamaata, ja saavat vastineeksi näiltä puutarhatyötä. Suositus on, että yhdestä neliöstä viljelysmaata annettaisiin yksi tunti työtä. Palvelu toimii niin, että palstaa tarjoava jättää verkkosivuille ilmoituksen, jossa kerrotaan kaupunginosa, palstan suuruus sekä minkä tyyppistä puutarhatyötä toivottaisiin vastapalveluksena. Ilmoittajien nimiä eikä yhteystietoja julkaista, vaan ”renkien” hakemukset lähetetään Kaupunkirengin kautta. Näin palstantarjoajat voivat rauhassa miettiä kenelle vastaavat vai vastaavatko lainkaan. Palveluun ilmoittautuminen ei sido tai velvoita mihinkään, ja palvelusta voi poistua heti halutessaan.

Kaupunkirenki toivottaa mukaan kaikki palstantarjoajat ja rengin hommista kiinnostuneet sekä myös yritys- ja yhdistysmaailman. Mm. DODO:n kaupunkiviljelijät ja 4H ovat jo tukemassa hanketta. Tutustu hankkeeseen osoitteessa www.kaupunkirenki.fi ja Facebookissa: http://Facebook.com/kaupunkirenki

Kaupunginosatapahtumien ja -lehtien viestintämuistutus

Muistutamme teitä mahdollisuudesta viestiä suurimmista paikallistapahtumistanne Helkan ylläpitämällä www.kaupunginosat.net -sivustolla. Nostamiemme uutisten otsikot näkyvät myös suoraan em. sivuston sivupalkissa. Kaupunginosatoimintaa koskevia uutisia voi ehdottaa www.kaupunginosat.net -sivuston yläpalkista löytyvän Ilmoita tapahtumasta –lomakkeen avulla.

Tiedoksenne myös, että Helsingin Sanomien paikallistoimitus on kiinnostunut kaupunginosien paikallislehdistä ja niiden uutisista. Lehtiä voi lähettää osoitteeseen: Helsingin Sanomat/ Kaupunkitoimitus/Kaisa Hakkarainen, PL 75, 00089 Sanoma

Uusi verkko-opas omakotiasujille

Helsingin rakennusvalvontavirasto on julkaissut Omakotiasukkaan oppaan, joka neuvoo helsinkiläisiä omakotiasukkaita tehtävien hoitamisessa ja ohjaa lupa-asioissa. Omakotiasukkaan opas on kattava tietopaketti, idea oppaaseen tuli Kanta-Helsingin Omakotiyhdistyksestä. Oppaan on koonnut Helsingin rakennusvalvontavirasto, mutta se sisältää muissakin Helsingin virastoissa hoidettavia asioita ja on ensisijaisesti verkkojulkaisu, jota rakennusvalvontavirasto jatkossa täydentää ja päivittää. Oppaasta ilmestyy syyskuussa 2013 myös painettu versio, johon voi tutustua rakennusvalvonnan palvelupiste Tellingissä (Siltasaarenkatu 13, 6.krs). Oppaan nettiversio löytyy rakennusvalvontaviraston Julkaisut-kohdasta: http://www.hel.fi/hki/Rakvv/fi/Asiakasohjeet/Julkaisut.

Kysely kehitysvammaisten asuinpaikoista

Kehitysvammaliitto ja Mapita Oy kartoittavat nettikyselyllä paikkoja, jonne kehitysvammaiset ovat tervetulleita asumaan. Vastaa kyselyyn osoitteessa http://mapita.asiatkartalle.fi ja kerro paikoista, joissa tulisi olla tarjolla asuntoja kehitysvammaisille ihmisille. Lisätietoa kyselystä: anna.broberg[at]mapita.fi.