Helkan jäsentiedote 2/2015

Helkan jäsentiedote 2/2015  3.9.2015

HALLITUKSELTA

Reipasta syyskauden alkua Helkasta kaikille kaupunginosayhdistysaktiiveille! Syksyn ensimmäinen jäsentiedote sisältää ja kutsun ja tarkempaa tietoa Helkan jokasyksyisestä puheenjohtajapalaverista. Ennen kesää toimitetun alustavan tiedon mukaisesti pj-palaveri järjestetään torstaina 10. syyskuuta. Kokoonnumme on tällä kertaa Annalan kartanon keltaisessa huvilassa Arabianrannassa (tarkemmat tiedot edempänä). Tutustu myös Helsingin kaupungin johtamisjärjestelmän uudistukseen liityviin ajankohtaisiin aiheisiin: asukasilta kaupungintalolla ti 8.9 ja verkkoaivoriihi 31.8.-21.9.). 


HELKAN JÄSENMAKSUT 2015

Helkan toimisto muistuttaa, että jäsenmaksujen eräpäivä on ollut 31.5. Tarkistakaa ystävällisesti, että jäsenmaksu oman yhdistyksenne osalta kunnossa. Myöhästyneistä maksuista veloitetaan viiden euron viivästymismaksu. Jäsenmaksujen määrät löytyvät Helkan kotisivuilta oheisesta linkistä. Muistin virkistämiseksi:
Jäsenyhdistysten puheenjohtajien vastuulla on toimittaa jäsenmaksujen sähköinen tilisiirto-lomake yhdistysten taloudesta huolehtiville henkilöille. Jäsenmaksutiedot viitenumeroineen on toimitettu sähköpostitse puheenjohtajille jo ennen kesää. Käyttäkää ystävällisesti maksaessanne yhdistyskohtaista viitenumeroa, jotta tunnistamme maksaneen yhdistyksen. Tiedot ja maksutilanteen voi tarkistaa tarvittaessa Helkan toimistolta, sp. helka[at]helka.net (tai p.041-5222071).

TULEVIA TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA SYYKAUDELLA

Helkan syksyinen puheenjohtajapalaveri pidetään to 10.9.

Jäsenyhdistysten puheenjohtajat (tai heidän edustajansa) toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi perinteiseen, jokasyksyiseen puheenjohtajapalaveriin! Palaveri järjestetään torstaina 10.9.2015, Arabianrannassa, Annalan kartanon pihapiirin keltaisessa huvilassa, klo  17.00- n. 19.00.

Annalan keltaisen huvilan osoite on: Hämeentie 154, rakennus J.
Katso kuva rakenuksesta: http://hyotykasviyhdistys.fi/annala/
Annalan puutarhaan pääsee julkisilla seuraavasti: BUSSIT
52, 57, 68, 71, 73B, 74 ja 506 (Hämeentietä) tai RATIKAT
6 (Hietalahti–Arabia)/ tai 8 (Jätkäsaari–Töölö–Arabia). Omalla autolla tulevat voivat pysäköidä autonsa Hämeentien varteen tai puutarhan omalle parkkipaikalle palsta-alueen idän puoleiseen päähän. Puistoalueelle ei saa pysäköidä.

Pj-palaveri alkaa yhteisellä ruokailulla klo 17.00. Ohjelma käynnistyy n. klo 17.20. Palaverin pääteemana on ennen kesää valmistunut Helkan uusi strategia, jonka puheenjohtaja Veijo Lehto esittelee. Tilaisuudessa on mahdollisuus kommentoida strategiaa ja keskustella siitä. Toiminnanjohtaja tuo tilaisuuteen kuulumiset Helsingin kaupungin tiistaina 8.9. järjestämästä johtamisjärjestelmän uudistuksen asukasillasta ja uudistukseen liittyvästä, kaupungin asukkaille järjestämästä kolmiviikkoisesta aivoriihestä. Lisäksi kuullaan lyhyesti Helkan kaupunginosien kotisivujärjestelmän tuoreet uudistukset ja mahdollisuudet. Tarjolla on kuten aina ennenkin myös vapaamuotoista seurustelua keittoiltapalan ja kahvittelun merkeissä. Muistathan ilmoittaa ajoissa mahdollisesta erityisruokavaliosta! Pj-palaveri päättyy klo 19.00 mennessä.

Puheenjohtajapalaveriin tulee tarjoilutilauksen vuoksi ilmoittautua viimeistään ti 8.9. (klo 16.00) mennessä! Ilmoita ystävällisesti yhdistyksesi pj tai hänen edustajansa (1 hlö/per jäsenyhdistys) 10.9. iltaan sähköpostitse osoitteella: pirjo.tulikukka[at]helka.net tai puhelimitse p. 041 5222071. Lämpimästi tervetuloa!

Helsingin kaupungin johtamisen ja osallistumisen kehittämisen asukasilta kaupungintalolla ti 8.9. – aivoriihi jatkuu 21.9. saakka!

Helsinki valmistelee johtamisjärjestelmänsä uudistamista ja toivoo sen tueksi asukkaiden ja sidosryhmien mielipiteitä siitä, miten kaupungin palvelut pitäisi järjestää tulevaisuudessa, miten asukkaat haluaisivat osallistua kaupungin suunnitteluun ja päätöksentekoon ja miten kaupunkia pitäisi johtaa.

Kaupungintalolla järjestetään aiheesta lisäksi 8.9. klo 18-20 asukastilaisuus (vapaa pääsy, ei ilmoittautumisia). Verkkoaivoriiheen voi osallistua oheisen linkin kautta 21.9. saakka. Verkko-osallistumisen rinnalla on mahdollista vastata tietyissä kirjastoissa ja asukastaloissa jaossa oleviin paperilomakkeisiin (paikat: Kallion, Vallilan, Itäkeskuksen, Malmin ja Kannelmäen kirjastot ja Kirjasto 10. Lisäksi: Asukastalo Betania (Punavuori), Kumppanuustalo Hanna (Alppila), Asukastalo Saunabaari (Maunula), Kumppanuustalo Oulunkylän Seurahuone, Asukastalo Malmin toimintakeskus, Pihlajanmäen/Kontulan/Vuosaaren lähiöasemat, Asukastalo Mylläri (Myllypuro) sekä Asukastila Hopeala (Haaga)). Lisätietoja oheisesta linkistä. Tutustu oheisesta linkistä myös kaupungin tuottamaan pdf-koosteeseen teemasta.

Millaista on uudentyyppinen kaupunkikehittäminen ja -aktivismi? Paneeli Jätkäsaaressa pe 11.9.

#KAUPUNKI2050-PANEELI järjestetään perjantaina 11.9. klo 14.30-16.30, Jätkäsaaren L3-hallissa, osoitteessa Tyynenmerenkatu 6. Paneeli tuo yhteen uudet kaupunkikehittäjät: mukana mm. Uusi Kaupunki-kollektiivi, Katja Lindroos / Lähiöfestivaali, Jussi Kulonpalo / Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikkaohjelma ja Rami Ratvio / Kaupunkiakatemia. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopisto & Helsinki Design Week. Liput ovelta 10/5€ (yhden päivän lippu); lavaohjelman lisäksi hintaan sisältyy pääsy kaikkiin Muotoilumakasiinin näyttelyihin.

Kehittyvä yhdistys – koulutus 12.-13.9.

Kansansivistysliiton järjestämä ajankohtainen yhdistyskoulutus kestää kaksi päivää, 12.-13.9, klo 9.30–16. Koulutukseen kuuluu myös ennakkotehtävä. Koulutuksen hinta on 100 €/osallistuja. Ilmoittautumiset oheisen nettisivun kautta: http://www.ksl.fi/helsinki-kehittyva-yhdistys/. Koulutuspaikka on osoitteessa: Lintulahdenkatu 8, Helsinki. Koulutuksen tavoitteena on tutustua ajankohtaisiin yhdistysten ja järjestöjen toimintaympäristön muutoksiin sekä pohtia niiden vaikutusta oman yhdistyksen toimintaan. Koulutus antaa työkaluja strategisen toiminnan suunnitteluun, johtamisen roolien tunnistamiseen sekä osallistavaan ja kannustavaan johtamiseen.
Lisätietoja: Tarja Muukkonen, tarja.muukkonen[at]ksl.fi tai p. 020 790 9524.

Syyskuinen OpenHouseHelsinki -tapahtuma 11.-13.9.

OpenHouseHelsinki avaa 11.-13.9. jälleen ovia paikkoihin, joihin ei normaalisti Helsingissä pääse. Tapahtuma sisältää opastettuja kierroksia kiinnostaviin sisätiloihin, kaupunginosiin, sisäpihoille sekä uusiin ja vanhoihin arkkitehtuurikohteisiin. Kierroksia vetävät suunnittelijat ja asiantuntijat. Kierrokset ovat ilmaisia ja suurimmalle osalle niistä voi vain tulla paikan päälle. Joillekin kierroksille on turvallisuussyistä rajoitettu osallistujamääriä, näihin osallistujat otetaan jonotusjärjestyksessä ovelta tai arvotaan. Kierrokset ovat suomenkielisiä, ellei toisin mainita. Kaikki kierrokset linkistä: http://www.openhousehelsinki.fi.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 11.-13.9.

Euroopan Kulttuuriympäristöpäiviä (ent. ”Rakennusperintöpäivät”) vietetään jälleen 11.-13.9. teemalla ”Teollisuuden ja tekniikan perintö”. Paikalliset toimijat voivat toteuttaa avointen ovien päiviä, opastettuja kierroksia, näyttelyitä ja muita tapahtumia. Tapahtumien pääviikonloppu on 11.-13.9.2015, mutta ohjelmaa voi järjestää myös muuna ajankohtana. Tapahtumat ilmoitetaan Rakennusperinto.fi-palvelun tapahtumakalenteriin: http://www.rakennusperinto.fi/tapahtumat/fi_FI/lisaa_tapahtuma/. Lisätietoa Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä 2015 löytyy oheista linkistä.

Vuoden 2015 Demokratiapäivää vietetään to 13.10.

Valtakunnallista demokratiapäivää vietetään Kuntaliitossa jälleen lokakuussa, 13.10. Euroopan neuvosto on päättänyt juhlistaa lokakuista viikkoa vuosittain paikallisdemokratian viikkona. Vuoden 2015 teema on ”Rinnakkaiselo monikulttuurisissa yhteisöissä: kunnioitusta, vuoropuhelua ja vuorovaikutusta”.
Tutustu tarkempaan päivän ohjelmaan pdf-tiedostosta:
http://www.kunnat.net/fi/palvelualueet/demokratia/demokratiapaiva/Documents/Demokratiap%C3%A4iv%C3%A4%202015%20OHJELMA.pdf

Päivään ovat tervetulleita kaikki etukäteen ilmoittautuneet, ilmoittautumislinkki löytyy oheisen nettisivun alalaidasta: http://www.kunnat.net/fi/palvelualueet/demokratia/demokratiapaiva/Sivut/default.aspx

Kotikatu-asiaa

Helkan Kotikatu-tukihenkilön Zsolt Szilagyin tavoittaa arkipäivisin tutusta numerosta 044 064 1045 sekä sähköpostitse osoitteesta kotikatu[at]helka.net. Ottakaa rohkeasti yhteyttä kotisivupulmissanne, pienemmissäkin. Lisätietoa tukeen liittyen Kotikatu-sivun Helpdesk-osiosta: http://helka.net/kotikatu/helpdesk. Kotikadun ylläpitämille kaupunginosasivustoille on nyt tarjolla uusi modernimpi ulkoasu. Siihen voi tutustua jo useilla sivustoilla (mm. Pakila, Artova ja Puotila/Vartiokylä). Helkan tukee uuteen ulkoasuun siirtymistä sivusto kerrallaan, yhteistyössä paikallistoimijoiden kanssa. Myös Kotikatu-koulutustarpeissa voitte ottaa yhteyttä Zsolt Szilagyiin (yllä mainitut yht.tiedot).

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Vuoden 2015 avustukset mm. kulttuuriperinteen tallentamiseen haussa 31.10.2014 mennessä

Museovirastosta voi hakea vuoden 2015 harkinnanvaraisia valtionavustuksia, mm. avustus suomalaisen kulttuuriperinteen tallentamiseen. Tietoa vuoden 2015 harkinnanvaraisista valtionavustuksista ja ohjeistusta avustusten hakemiseen Museoviraston kotisivuilta: www.nba.fi/fi/avustukset. Avustusten hakuaika päättyy 31.10.2015.

Helsingin kirjastoista saatavissa maksutonta opastusta mm. tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien käyttöön

Helsingin kaupunginkirjasto tarjoaa syksyllä erilaisia kursseja ja opastuksia mm. tietokoneiden ja sosiaalisen median käyttöön. Kirjastoista voi myös varata henkilökohtaisen opastusajan haluamalleen asialle. Opastus kestää tunnin ja tapahtuu kirjastossa. Katso lisätietoa opastuksista ja ilmoittautumisohjeet osoitteessa http://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Opastukset/Asiakasopastukset_Helsingin_kaupunginkir%2867117%29

Kaupunginosatapahtumien viestintämuistutus

Muistutamme teitä mahdollisuudesta viestiä suurimmista paikallistapahtumistanne Helkan ylläpitämällä www.kaupunginosat.net -sivustolla sekä Helkan facebook-sivuilla
https://www.facebook.com/HelkaRy?fref=ts. Kaupunginosatoimintaa koskevia uutisia, mm. suurempia kaupunginosatapahtumia, voi ehdottaa viestittäväksi www.kaupunginosat.net -sivuston yläpalkista löytyvän Ilmoita tapahtumasta –lomakkeen avulla.