Helkan jäsentiedote 2/2017 7.9.2017

Välitäthän ystävällisesti tämän Helkan jäsentiedotteen myös yhdistyksesi hallituksen jäsenille (esim. sähköpostitse linkkinä)

HALLITUKSELTA

Mukavaa syksyn alkua kaikille jäsenyhdistyksille! Ennen kesää annetun alustavan tiedon mukaisesti Helkan vuotuinen puheenjohtajapalaveri järjestetään tänä syksynä torstaina 21. syyskuuta klo 17 – 19. Paikkana on uusi Maunula-talo, johon pääsemme tuolloin tutustumaan (tarkemmin edempänä).

Helkan hallituksen syyskauden kokousajat ovat 17.10., 14.11. ja 12.12. Syyskokous järjestetään 30.11. paikka ja kellonaika varmistetaan myöhemmin. Hallitukselle voi toimittaa aloitteita, ideoita tai ansiomerkkianomuksia sähköpostitse: helka[at]helka.net tai puhelimitse (041-5222071) mieluiten viikkoa ennen kutakin kokousta.

ALKUSYKSYN AJANKOHTAISIA TILAISUUKSIA JA KOULUTUKSIA

KUTSU: Helkan syksyinen puheenjohtajapalaveri torstaina 21.9. klo 17.00

Jäsenyhdistysten puheenjohtajat (tai heidän edustajansa) toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi perinteiseen syksyiseen puheenjohtajapalaveriin! Palaveri järjestetään torstaina 21.9.2017, Maunula-talon Metsäpuro-salissa, klo 17.00-n. 19.00. Maunula-talon osoite on Metsäpurontie 4 (sisään Pakilantien kautta). Paikalle pääsee omalla autolla tai julkisilla (keskustan suunnalta esim. bussit 63 ja 67 sekä Itä-Helsingin suunnalta bussi 550). Oheisena karttalinkki https://www.google.fi/maps/place/Maunulatalo/

Pj-palaveri käynnistyy yhteisellä tutustumiskierroksella Maunula-taloon. Talon nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Antti Sarpo esittelee Maunula-taloa klo 17.00 alkaen. Kierokselle lähdetään Metsäpuro-salista, jonne voi jo jättää takit ym.

Kierroksen jälkeen on tarjolla iltapala ja kahvia/teetä (n. klo 17.30 alkaen). Illan alustajana kuulemme Helsingin kaupungin erityissuunnittelija Olli Lahtista kaupunginkansliasta. Hän on luvannut kertoa, miten kaupungin uusi osallisuusmalli etenee. Lahtinen valottaa myös prosessin aikataulua ja uutta ”kaupunkiluotsi” -konseptia. Voimme lisäksi yhdessä pohtia kaupunginosayhdistysten roolia alueellisessa osallistumisessa. Loppuaika on vapaata keskustelua ja verkottumista. Helka kerää illan aikana myös näkemyksiä tärkeimmistä aiheista, joista pormestari Jan Vapaavuoren ja Helkan tapaamisessa 19.10. tulisi keskustella.

Puheenjohtajapalaveriin tulee tarjoilutilauksen vuoksi ilmoittautua viimeistään ma 18.9. (klo 12.00) mennessä! Ilmoita ystävällisesti yhdistyksesi pj tai hänen edustajansa. Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteella: pirjo.tulikukka[at]helka.net tai puhelimitse p. 041 5222071.

Maunula-talo on uudenlainen kohtaamispaikka Maunulan kaupunginosassa: kulttuuritila, elämystila, oleskelutila, työskentelytila, kahvilatila ja oppimisen tila. Talo ja sen toimintamalli edistävät alueen yhteisöllisyyttä, kotoutumista ja kansalaisaktiivisuutta. Maunula-talon toimintamalli kehitettiin yhteistyössä virastojen ja asukkaiden kesken osana talon suunnittelua. Avoimiin työpajoihin ja neuvotteluihin osallistui virastojen ja asukkaiden edustajia. Asukkaat hyväksyivät toimintamallin Maunula-talon ensimmäisessä avoimessa foorumissa 18.8.2016. Helsingin kaupunginkirjaston, nuorisoasiankeskuksen ja työväenopiston toiminnot lomittuvat talossa yhtenäiseksi palvelukokonaisuudeksi.

Vertaisvalmennus helsinkiläisille asukasaktiiveille 16.9. alkaen

Syyskaudella 2017 on tarjolla mielenkiintoinen ja ajankohtainen vertaisvalmennus helsinkiläisille asukasaktivismin muutosagenteiksi haluaville. Valmennus kestää kaksi viikonloppua ja 4-5 arki-iltaa. Ensimmäistä viikonloppua lukuun ottamatta koulutusajankohdat sovitaan osallistujien kesken. Ensimmäinen tapaamiskerta on la-su 16.-17.9. Kalliolan opistolla (Sturenkatu 11). Tarkoitus on jatkossa kokoontua eri paikoissa ja tutustua samalla eri asukastoimijoihin ja -tiloihin. Ilmoittaudu pian, sillä koulutuksen osallistujamäärä on rajattu! Koulutukseen ilmoittaudutaan täyttämällä lomake, osoitteessa: http://www.ooosuuskunta.fi/events/helsingin-valmennus-syksy-2017/
Valmennus on ilmainen, mutta mukaan pääsemiseksi pyydetään kirjoittamaan (ilmoittautumislomakkeen lisäksi) lyhyt hakemus, jossa osallistuja esittelee itsensä sekä kertoo tavoitteistaan ja toiveistaan valmennuksesta. Lähetä hakemus sähköpostitse osoitteella: pauliina.jalonen[at]otavanopisto.fi. Ilmoittautuminen päättyy pe 8.9.2017. Valmennus on tarkoitettu vain helsinkiläisille.

Valmennus suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Teemoja voivat olla mm. uudet tavat organisoitua, kaupunkiympäristössä toimimisen rajaehtojen pohdintaa mutta myös ajankohtaista koulutusta viestinnästä ja rahoituksesta. Valmennukseen osallistuvien on mahdollista työstää omia projekteja ja saada palautetta niihin sekä samalla sparrata muiden ideoita eteenpäin. Tavoitteena on aktiivisen kansalaisuuden kehittäminen asukaslähtöisesti.

Lisätietoja: Pauliina Jalonen, verkostokoordinaattori/ Otavan Opiston Osuuskunta
p. 045 8732828 tai sp: pauliina.jalonen[at]otavanopisto.fi

”Kaupunkitapahtuman tuottaminen” -koulutus Vuotalolla 11. ja 18.11.

”Kaupunkitapahtuman tuottaminen” -koulutus järjestetään kahtena marraskuisena lauantaina, 11.11. ja 18.11. (klo 10-15). Koulutus on ideoitu ja toteutettu yhteistyössä Helsingin työväenopiston ja Helka ry:n kanssa. Ilmoittautuminen tapahtuu netissä, työväenopiston Ilmonetin kautta (kurssin numerokoodi on H173495), nettiosoitteesta www.ilmonet.fi. Tapahtuman tuottamista lähestytään paikallisesta näkökulmasta: ideoidaan uusia tapahtumia kaupunginosiin, naapurustoihin tai paikallisiin yhteisöihin. Käydään läpi jokaiselle tapahtumatuotannolle oleellisia asioita, mutta keskitytään etenkin kaupunkitapahtumien erityislaatuisuuteen. Mukaan mahtuu korkeintaan 14 henkilöä. Osallistumismaksu on 17,00 € ja kouluttaja toimii tapahtumatuottaja Anna Suonsyrjä. Koulutuspaikkana on Vuosaaren Vuotalon musiikkiluokka (os. Mosaiikkitori 2). Paikalle pääsee kätevästi esimerkiksi metrolla.

HUOM. Ennakkotietoa: Kurssi uusitaan ensi keväänä Kanneltalossa, jolloin voi myös osallistua. Opetus on silloin kahtena lauantaina seuraavasti: 10.3. ja 24.3. klo 10–15. (12x45min tuntia/ yht.17 €). Kevään kurssitiedot julkaistaan 13.11. ja ilmoittautumiset alkavat Ilmonetisn kautta 11.12.2017 klo 11:00. Merkkaapa jo muistiin kalenteriisi jos kiinnostaa!

Kolmen illan ”Yhdistys työnantajana” –koulutus 11.9./13.9. ja 19.9.

Mitä on hyvä tietää ja millaisia velvoitteita yhdistykselle tulee, kun se palkkaa työntekijän? Näihin kysymyksiin vastataan Yhdistystalouden perusteet ja yhdistys työnantajana -kurssilla, josta on hyötyä paitsi yhdistysten taloudenhoitajille myös muille yhdistystoimijoille. Kurssi järjestetään kolmena iltana: ma 11.9., ke 13.9. ja ti 19.9. klo 17-20. Kouluttajina toimivat OTK, VT Emilia Pennanen ja KTM Aki Pennanen. Paikka: Fredrikinkatu 33 A (Vision koulutustila).  Osallistumismaksu 60€.

Kurssilla käydään läpi seuraavia aiheita:
·         Työsuhde, normihierarkia ja työehtosopimukset
·         Työsopimuksen muoto, kesto ja sisältö
·         Työaikalain ja vuosilomalain keskeiset kohdat
·         Työsopimuksen muuttaminen ja päättäminen, työtodistus
·         Palkanmaksu ja palkkalaskelma
·         Ennakonpidätykset, työeläkemaksut, vakuutukset yms.
·         Matkakulukorvaukset ja päivärahat
·         Viranomaisilmoitukset
Periaatteessa ilmoittautumisaika päättyy ke 6.9. mennessä, mutta sen jälkeen voi vielä kysellä vapaita paikkoja puhelimitse 044-727 3240 tai sähköpostilla: visio[at]visili.fi. Ilmoittautumiset ja lisätietoa myös oheisen linkkisivun kautta https://ssl.eventilla.com/yhdistystalous2017

”Oppijan polku – yhdessä osallistuen” – työpaja Kaupungintalolla ti 12.9.

Tiistaina 12.9. klo 9-11 järjestetään työpaja ”Oppijan polku – yhdessä osallistuen” Kaupungintalon aulan Helsinki Lab-tilassa (os. Pohjoisesplanadi 11-13). Oppijan palvelupolku on Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hanke, jonka tavoitteena on tuoda perheille ja eri-ikäisille oppijoille kaikki palvelut selkeästi ja yhdestä paikasta. Miten palvelut löydetään? Miten palveluihin voi hakeutua sujuvasti, varhaiskasvatuksesta elinikäiseen oppimiseen? Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala toivoo työpajaan kaikenikäisiä tuomaan näkemyksiään digitaalisten palvelujensa kehittämiseen. Työpajassa opitaan kaupungin kehittämisen periaatteista ja päästään osallistumaan kaupungin digipalvelujen käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Ilmoittaudu oheisesta linkistä 10.9. mennessä: https://goo.gl/UDF1JP

Kaupungin kokijat ja tekijät – kaupunkiakatemian aamupäiväkahvit 20.9.

Kaupunkiakatemian aamupäiväkahvit järjestetään ke 20.9. teemalla ”Kaupungin kokijat ja tekijät – mahdollistava kaupunkitila ja osallistava kaupunkikulttuuri”, Helsingin taidemuseon HAM-kulmassa (Tennispalatsi, Eteläinen Rautatiekatu 8) klo 10.00–11.30. Kahvia saa klo 10.15 alkaen ja sen jälkeen kuullaan alustuksia ja keskustellaan. Tilaisuudessa kuullaan ”Helsingin alueellisen kulttuuritoiminnan mallista” suunnittelija Ari Tolvasen kertomana (Helsingin kaupunki/kulttuurin palvelukokonaisuus). Tutkija Tiina-Riitta Lappi Helsingin yliopistosta avaa teemasta ”Kohtaamisten tilat monikulttuurisessa kaupunkiympäristössä”. Kaupunkitilojen väliaikaiskäytöstä osallistumisen kanavana alustaa tutkija Hella Hernberg (Aalto-yliopisto/Urban Dream Management). Lopuksi taiteilija-kaupunkiaktivisti Lauri Jäntti selostaa kuulijoille mitä ”Kohtaamisten kaupunki – case Urban Hitchhiking” pitää sisällään. Tervetuloa kaikki kiinnostuneet kahvittelemaan ja keskustelemaan mahdollistavasta kaupunkitilasta ja osallistavasta kaupunkikulttuurista! Lue lisää linkistä
https://www.facebook.com/events/307243393074761/?active_tab=about

MUUTA AJANKOHTAISTA

Vuosaaresta vuoden kaupunginosa 2017!

Vuosaari julistettiin 11.8. kansallisen kaupunginosakilpailun 2017 voittajaksi. Huomionosoituksen myönsi Suomen Kotiseutuliitto vuosittaisessa maanlaajuisessa kilpailussaan, johon osallistui tänä vuonna ennätyksellisen paljon, yli 90 kaupunginosaa. Palkitsemisperusteluissaan liitto korosti eritoten Vuosaaren asukasaktiivisuutta ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Helka ry onnittelee Vuosaarta ja Vuosaari-Seuraa huomionosoituksesta! Lue tarkemmin Helkan kotisivujen uutisesta, linkistä: http://helka.net/uutiset/8-helkan-uutiset/3103-vuosaaresta-vuoden-kaupunginosa-2017

Perusasiat kuntoon: miten päivittää yhdistyksen säännöt tai miten laatia lainmukainen rekisteriseloste?

Tietoa kaupunginosayhdistyksen (kotiseutuyhdistyksen) mallisäännöistä ja sääntöjen päivittämisen tarpeesta löytyy Suomen Kotiseutuliiton sivuilta linkistä:
http://www.kotiseutuliitto.fi/tietopankki/jarjestoosaaminen/kotiseutuyhdistyksen-perustaminen

Linkkisivulle on koottu useita mallisääntöjä eri tilanteisiin. Malleja voi soveltaa kaupunginosayhdistysten tarpeisiin korvaamalla tietyt termit omaan tilanteeseen paremmin soveltuvilla. Sivulla annetaan myös konkreettisia neuvoja siihen, miten sääntöjen uusiminen kätevimmin tehdään (sekä tietoa PRH:n veloituksista).

Selkeät ohjeet yhdistyksen velvoitteista jäsenrekisterin pitämiseen ja lain edellyttämän rekisteriselosteen laatimiseen löytyy myös Kotiseutuliiton sivuilta, oheisen linkin kautta: http://www.kotiseutuliitto.fi/tietopankki/jarjestoosaaminen/jasenrekisteri-rekisteriseloste

Stadin juhlaorkesteria voi tilata lokakuun 2017 loppuun saakka

Stadin juhlaorkesterin voi tilata edelleen esiintymään kaupunginosatapahtumiin Helsingissä, aina 30.10. saakka. Ammattimuusikoista koostuva orkesteri tuo musiikin kaupunginosatapahtumiin sekä yleisölle avoimiin tilaisuuksiin esim. kouluissa ja vanhusten hoivayksiköissä. Stadin juhlaorkesterin esiintymispalkkiosta vastaa kulttuurikeskus. Tapahtumajärjestäjän vastuulla on huolehtia muista tapahtuman kuluista, kuten äänentoistosta, sähköistä ja esiintymistilasta sekä kuljetuskustannuksista (max. 120 €). Lisätietoja antaa kulttuurituottaja Sampo Laurikainen p. 09 310 80007, sampo.laurikainen[at]hel.fi.