Helkan jäsentiedote 2/2018 07.09.2018

Välitäthän ystävällisesti Helkan jäsentiedotteen
yhdistyksesi hallitukselle ja muillekin aktiivijäsenille!

HALLITUKSELTA

Reipasta syyskauden alkua kaikki jäsenyhdistykset! Helkan vuotuinen puheenjohtajapalaveri järjestetään ennakkotiedon mukaisesti torstaina 20. syyskuuta klo 17 – n.19. Pj-palaveri järjestetään Päivälehden museon auditoriossa, Helsingin keskustassa. Syyskausi tarjoaa useita erinomaisia yhdistystoimintaa tukevia koulutuksia; mm. yhdistystoiminnan ja -talouden perusteista sekä tapahtumantuottamisesta!

Hallituksen syyskauden kokousajat ovat 23.10., 8.11. ja 13.12. Syyskokous järjestetään 27.11. paikka ja kellonaika ilmoitetaan myöhemmin. Merkatkaa ajankohta jo kalentereihin päällekkäisyyksien välttämiseksi. Syyskokous on tänä vuonna erityisen kiinnostava, koska siellä valitaan Helkaan uusi puheenjohtaja luottamustehtävää neljä vuotta hoitaneen Veijo Lehdon tilalle.

Jäsenet voivat toimittaa tuttuun tapaan ideoita tai aloitteita Helkan toimistolle sähköpostitse: helka[at]helka.net tai puhelimitse (041-5222071) mieluiten viikkoa ennen kutakin hallituksen kokousta. Ansiomerkkianomukset toivomme suoraan kotisivuiltamme löytyvän hakulomakkeen kautta, linkistä https://helka.net/helka/huomionosoitukset/hae-huomionosoitusta

SYKSYN AJANKOHTAISIA TILAISUUKSIA JA KOULUTUKSIA

KUTSU: Helkan puheenjohtajapalaveri to 20.9. klo 17.00

Jäsenyhdistysten puheenjohtajat (tai heidän edustajansa) toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi perinteiseen syksyiseen puheenjohtajapalaveriin! Palaveri järjestetään torstaina 20.9. klo 17 – n.19, Päivälehden museon auditoriotilassa (osoitteessa Ludviginkatu 2-4, Helsingin keskustassa). Yhteystietosivu karttalinkin kera: https://www.paivalehdenmuseo.fi/yhteys/

Pääohjelmana on erittäin ajankohtainen ja kiinnostava Helsingin uusien stadiluotsien esittäytyminen. Olemme kutsuneet paikalle kaikki 7 stadiluotsia ja kuulemme heidän toimenkuvastaan sekä pian starttaavan kaupungin osallistuvan budjetoinnin prosessista. Viimeistään nyt kannattaa huomioida, että osallistuva budjetointi avaa kaupunginosien kehittämisideoille aivan uusia konkreettisia rahoitusmahdollisuuksia. Alustusosuuden jälkeen pohditaan vielä suurpiireittäin ryhmäpöydissä, oman stadiluotsin kera – miten alueellista yhteistyötä luotsien kanssa parhaiten jatketaan ja kehitetään. Illan aikana on tietenkin myös mahdollisuus vapaaseen keskusteluun ja verkottumiseen.

Puheenjohtajapalaveriin tulee tarjoilun vuoksi ilmoittautua viimeistään maanantaina 17.9. (klo 16.00) mennessä (ilmoita samalla mahdollinen erityisruokavaliosi). Palaveriin ovat tervetulleita ensisijaisesti yhdistysten pj:t (tai heidän edustajansa). Ilmoittautumisajan umpeuduttua, 17.9. lähtien, voi tiedustella Helkan toimistolta, jos toinenkin yhdistyksen edustaja mahtuisi mukaan (jos tilaa jää). Ilmoittautumiset sähköpostitse osoitteella: pirjo.tulikukka[at]helka.net (tai puhelimitse p. 041 5222071).

Ennakkotieto syyskokouksesta 2018 – kiinnostaako Helkan pj:n luottamustehtävä?

Helkan syyskokouksessa 2018, joka järjestetään tiistaina 27.11., valitaan Helkaan uusi puheenjohtaja. Merkitse ajankohta jo kalenteriin! (Syyskokouksen paikka varmistuu myöhemmin syksyllä). Neljä vuotta Helkan puheenjohtajana toiminut Veijo Lehto jättää luottamustehtävän ja hänen tilalleen valitaan uusi henkilö. Syyskokouksessa valittavan uuden puheenjohtajan kausi alkaa kalenterivuoden 2019 alussa ja Helkan sääntöjen mukaan pj valitaan aina yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Kaikki kiinnostuneet voivat ilmoittautua tavoittelemaan luottamustehtävää! Edellytämme pj-kandidaateilta tiiviin esittelytekstin toimittamista Helkan toimistolle 9.11.2018 mennessä (mielellään kuvan kera). Lisäksi pj-kandidaattien tulee varautua 27.11. pidettävään syyskokoukseen lyhyellä muutaman minuutin esittäytymispuheenvuorolla.

Helkan puheenjohtaja pääsee seuraamaan kaupunginosatoimintaa ja sen kehittämistä näköalapaikalta sekä vaikuttamaan siihen omilla ideoillaan ja näkemyksellään. Ilmoittaudu rohkeasti mukaan, jos kiinnostuit! Pj-kandidaattien tulee toimittaa omat esittelytekstinsä sp-osoitteella helka[at]helka.net. Lisätietoa em. osoitteesta tai puhelimitse toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukalta, p. 041 5222071.

Yhdistystoiminnan peruskurssi la 15.9. klo 10-16

Onko yhdistyksessänne uusia toimijoita? Tai olisiko muuten vaan tarvetta perustaitojen päivitykseen tai kertaamiseen? Lauantaina 15.9. klo 10 – 16 on tarjolla käytännönläheinen koulutus yhdistystoiminnan perusteista ja kokouskäytänteistä. Koulutus järjestetään Kepa ry:n koulutustilassa, Vallilassa (os. Elimäenkatu 25–27, 5.krs). Koulutus on suunnattu yhdistystoimijoille, kuten hallituksen jäsenille ja toimihenkilöille. Kurssi huomioi etenkin pienet yhdistykset, joilla ei välttämättä ole palkattua henkilökuntaa. Tavoitteena on tukea ja kehittää yhdistysten toiminnan laatua sekä toimijoiden omaa osaamista. Erittäin hyödyllinen ja perusteista lähtevä kurssi!  Kurssin sisältöjä:

– Yhdistyslaki ja yhdistyksen säännöt (ota mukaan oman yhdistyksen säännöt)
– Yhdistyksen hallinto – hallituksen rooli yhdistyksessä
– Yhdistyksen eri toimijat ja toimijoiden väliset vastuut
– Yhdistyksen keskeiset asiakirjat: toimintasuunnitelma ja talousarvio, toimintakertomus ja tilinpäätös
– Yhdistyksen eri kokoukset ja kokousten toimihenkilöt
– Kokouskäytännöt (kokousten valmistelu, kokouksen kulku, kokouspöytäkirja)
– Yhdistyksen tietosuoja-asiatKouluttajana toimii yhdistyskouluttaja Virve Valtonen.

Osallistumismaksu on 40 €/osallistuja (katso alennuksiin oikeutetut ilmoittautumislomakkeen kautta). Koulutukseen tulee ilmoittautua 9.9. mennessä oheisen linkin kautta: https://www.opintokeskusvisio.fi/koulutus/yhdistystoiminnan-peruskurssi-helsinki/   Voit samalla kertaa ilmoittaa useamman henkilön samasta yhdistyksestä. Ilmoittautumisajan päätyttyä voi vapaita paikkoja kysellä: p. 044 727 3240, tai sp: visio[at]opintokeskusvisio.fi. Koulutuksen järjestää Visio.

Yhdistystalouden peruskurssi to 20.9. ja ti 25.9. klo 17-20

Yhdistystalouden peruskurssi järjestetään to 20.9. ja  ti 25.9. klo 17 – 20. Koulutuspaikkana on Vision koulutustila, os. Fredrikinkatu 33 A, 2. krs (sisäänkäynti 33 B:stä). Kyseessä on käytännönläheinen peruskurssi, josta on hyötyä kaikille yhdistystoimijoille. Mitä ovat tase ja tuloslaskelma ja mitä ne kertovat yhdistyksen taloudellisesta tilanteesta? Mitä tarkoittaa kahdenkertainen kirjanpito? Huom. Koulutus suositellaan käytäväksi yhdessä ”Yhdistys työnantajana” -kurssin kanssa (joka järjestetään 27.9./4.10/ ja 10.10. – katso linkistä https://www.opintokeskusvisio.fi/koulutus/yhdistystyonantajana/2018-09-27/)

Koulutuksen sisältöjä:
– Yhdistyksen taloudenhoitoa koskevat säädökset ja käytännön tehtävät
– Kirjanpidon perusteet
– Ilmainen kirjanpito-ohjelma
– Tilikartta
– Talousarvio
– Tilinpäätös

Kouluttajana toimii KTM Aki Pennanen ja koulutuksen järjestää Visio. Osallistumismaksu on 40€ / osallistuja (katso oletko oikeutettu alennuksiin ilmoittautumisen yhteydessä). Ilmoittaudu koulutukseen 13.9. mennessä oheisen linkkisivun alareunasta https://www.opintokeskusvisio.fi/koulutus/yhdistystalous_hki/2018-09-20/
Voit samalla kertaa ilmoittaa useampia henkilöitä yhdistyksestäsi. Ilmoittautumisajan päätyttyä vapaita paikkoja voi tiedustella p. 044 727 3240 tai visio[at]opintokeskusvisio.fi

Kaupunkitapahtuman tuottaminen -kurssi: lauantait 10./17. ja 24.11.

Työväenopiston ja Helka ry:n yhdessä ideoimalla Kaupunkitapahtuman tuottaminen -kurssilla käydään läpi tapahtuman tuottamisen eri osa-alueita sekä etenemistä tapahtumaideoista toteutukseen. Kurssin kohderyhmänä ovat etenkin vapaaehtoisuuteen pohjautuvista kaupunginosatapahtumista kiinnostuneet. Kurssilla ideoidaan uusia tapahtumia työpajan kautta ja käydään läpi jokaiselle tapahtumatuotannolle oleellisia asioita. Huomiota kiinnitetään erityisesti tiimin muodostamiseen ja sitouttamiseen. Kurssi antaa vinkkejä siihen, kuinka luodaan tapahtuman tekemisestä nautinnollista ja hauskaa koko tekijätiimille.
Kurssin kesto: la 10.11./ la 17.11 ja la 24.11. klo 10 – 15 (yht. 18 oppituntia, a 45 min) Opetuspaikka: Itäkeskus – Vuosaari, Vuotalo, musiikkiluokka, 2. krs/
os. Mosaiikkitori 2.

Pyritään kyseenalaistamaan vanhat tavat ja löytämään uutta inspiraatiota. Edellä mainitun lisäksi muita aiheita ovat mm. markkinointi ja viestintä, tapahtuman rahoittaminen ja yhteistyökumppanuudet sekä lupa-asiat ja turvallisuus. Kurssin tavoitteena on saada vinkkejä ja kerätä muistilistaa tärkeimmistä tapahtuman tekemiseen liittyvistä asioista. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Helsingin kaupunginosayhdistykset ry:n kanssa. Opettajina toimivat: Anna Suonsyrjä ja Anna Jauhola. Kurssin hinta on 27 € osallistujaa kohden. Kurssin osallistujamäärä: min 10 – max. 14. Ilmoittaudu pian, sillä tämä kurssi on ollut erittäin suosittu ja osallistujamäärä on rajallinen! Ilmoittautuminen on alkanut ke 15.08.2018. Kurssille ilmoittaudutaan kurssitunnuksella H183064, oheisen linkkisivun kautta https://ilmonet.fi/#fi/searchadv/txt=Tapahtuman+tuottaminen/dat=180801000000_181231235959

Maksutonta tietotekniikkaopastusta senioreille Syyskaudella 2018

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry tarjoaa senioreille henkilökohtaista ja maksutonta opastusta tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien sekä sähköisten palveluiden käytössä. Opastukset tapahtuvat kätevästi Helsingin eri alueilla sijaitsevissa kirjastoissa ja palvelukeskuksissa. Helsingin opastusajat ja -paikat löytyvät oheisen linkin kautta: https://www.entersenior.fi/enter-opastaa/opastuspaikat/#token-2377769

Opastuksista kannattaa tiedottaa eteenpäin myös omalla alueella ja omissa verkostoissa! Lisätietoa opastustoiminnasta saa vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Nina Ziessleriltä (p. 050 307 9366, nina.ziessler[at]entersenior.fi) tai aiemmin Helkassakin pitkään työskennelleeltä Päivi Savolaiselta (p. 050 449 453, paivi.savolainen[at]entersenior.fi).

MUUTA AJANKOHTAISTA

Kotikatu-asiaa

Helkan Kotikatu-tuki toimii edelleen normaaliin tapaan, sp-osoitteen kotikatu[at]helka.net kautta ja puhelimitse 044 0641045 (myös koulutustiedustelut). Helka on käynnistämässä kokeilua mahdollisesta siirtymisestä WordPress-alustaan, nykyisen Joomla-alustan sijaan. Tiedotamme sen etenemisestä kun on lisää kerrottavaa. Jos verkostossanne on WordPress-osaajia, toivotamme heidät tervetulleiksi uudistusta tutkivaan tiimiin! (Kiinnostuneet voivat ilmoittautua edellä mainittujen yhteystietojen kautta).

Stadin juhlaorkesteria voi tilata vuoden 2018 loppuun saakka!

Stadin juhlaorkesterin voi tilata esiintymään kaupunginosatapahtumiin Helsingissä edelleen – vuoden loppuun, eli 31.12. saakka. Ammattimuusikoista koostuva orkesteri tuo letkeän musiikin kaupunginosatapahtumiin sekä yleisölle avoimiin tilaisuuksiin. Stadin juhlaorkesterin esiintymispalkkiosta vastaa kulttuurin toimiala. Tapahtumajärjestäjän vastuulla on huolehtia muista tapahtuman kuluista, kuten äänentoistosta, sähköistä ja esiintymistilasta sekä kuljetuskustannuksista (max. 120 €). Lisätietoja linkistä
https://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/palvelut/yleiset-kulttuuripalvelut/stadin-juhlaorkesteri/