Helkan jäsentiedote 2/2019 23.8.2019

Välitäthän ystävällisesti Helkan jäsentiedotteen
yhdistyksesi hallitukselle ja muillekin aktiivijäsenille!

HALLITUKSELTA

Iloista syyskauden alkua Helkan kaupunginosa-aktiivit! Helka toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleiksi jokasyksyiseen jäsenistön verkostoitumistapahtumaan – pj-palaveriin, joka järjestetään aiemmin ilmoitetun mukaisesti tiistaina 3. syyskuuta klo 17.00 – 19.00 keskustakirjasto Oodin ”Kuutio” -tilassa. Tutustu myös Helkan hiljattain avattuun blogiin oheisen linkin kautta! https://helka.net/helkan-blogi/3155-meidan-kaikkien-stadi. Tiedotteessa kerromme myös Helkan kahdesta kevätkaudella järjestetystä ajankohtaisesta seminaarista (niiden aineistot, mm. Helkan Asukastaloselvitys 2019, löytyvät alempaa linkkien kautta). Syyskausi tarjoaa lisäksi muutaman yhdistystoiminnan perusteisiin pureutuvan koulutuksen.

Helkan hallitus kokoontuu syyskaudella 18.9., 7.10., 4.11. ja 9.12. Syyskokous järjestetään 28.11. todennäköisimmin tutussa paikassa, Helenin Sähkötalossa (varmistamme paikan, ohjelman ym. lähempänä ajankohtaa). Meneillään olevan Helkan jäsenkyselyn tulokset ja analyysi julkistetaan syyskokouksessa, joten kannattaa varata ajankohta jo kalenteriin (myös päällekkäisyyksien välttämiseksi!)

Helkan hallitukselle voi lähettää postia, näkökulmia, ideoita tai aloitteita kuten ennenkin osoitteella: helka[at]helka.net tai puhelimitse (041-5222071) mieluiten noin viikkoa ennen kutakin hallituksen kokousta. Ansiomerkkianomukset toivomme suoraan kotisivuiltamme löytyvän hakulomakkeen kautta, linkistä https://helka.net/helka/huomionosoitukset/hae-huomionosoitusta

SYKSYN AJANKOHTAISIA TILAISUUKSIA JA KOULUTUKSIA

KUTSU Helkan puheenjohtajapalaveriin ti 3.9. klo 17.00-19.00 Oodissa

Jäsenyhdistysten puheenjohtajat (tai heidän edustajansa) toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi perinteiseen syksyiseen puheenjohtajapalaveriin! Pj-palaveri järjestetään tiistaina 3.9. klo 17 – 19, keskustakirjasto Oodin ”Kuutio”-tilassa (kirjaston 2. kerroksessa). Karttalinkki Oodin sijaintiin: https://varaamo.hel.fi/resources/av5k7k7p3bta?

Tämän syksyn tapaamisessa keskitymme kahteen jäsenyhdistyksille tärkeään teemaan: kaavavaikuttamiseen sekä kaupunginosayhdistysten verkkoviestintään. Stadiluotsitkin piipahtavat kertomassa pian koittavasta osallistuvan budjetoinnin äänestysvaiheesta! Kaikki mukaan!

Tilaisuus käynnistyy klo 17.00 kahvituksella ja tiiviillä tietoiskuilla. Kuulemme ensimmäisen puolen tunnin aikana napakoita n. 5-7 minuutin tietoiskuja ajankohtaisista teemoista seuraavasti:
– Vuorovaikutuksen uusia tuulia Helsingissä/ Kaupunkiympäristön toimialan vuorovaikutussuunnittelija Tiina Antila-Lehtonen
– terveiset ympäristöministeriön maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen etenemisestä (ympäristöneuvos Matti Laitiolta, toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukan välittämänä)
– Kaupunginosien ja kaupunginosayhdistysten verkkoviestinnän uudet mahdollisuudet/ tiedottaja Satu Toivonen
– Helsingin osallistuvan budjetoinnin äänestysvaihe lähestyy – oletko valmis?! Stadiluotsit Outi Rissanen ja Belinda Barbato tulevat paikan päälle kertomaan, mitä on luvassa seuraavaksi
– Miten etenee Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin! -aloite? Ajankohtaiskuulumiset verkoston edustajan kertomana

Tietoiskujen jälkeen, n. klo 17.35 siirrymme kahteen ryhmäpöytään käymään vertaiskeskusteluja ja vaihtamaan kokemuksia:
Pöytä 1) Kaavavaikuttaminen: keskustellaan KYMP:in Tiina Antila-Lehtosen ja pöydän vetäjän, Artova ry:n kaupunginosa-aktiivin Anders Janssonin johdolla mm. siitä, onko kaavaprosesseihin mahdollista vaikuttaa ja millaisilla tavoilla? Miten vaikuttamisen mahdollisuudet tai keinot ovat viime vuosina kehittyneet? Onnistumisia vai epäonnistumisia? Millaisia ideoita tai kehittämisehdotuksia keksimme yhdessä tulevaisuutta ajatellen?
Pöytä 2) Kaupunginosien ja kaupunginosayhdistysten verkkoviestintä: Kaupunginosan kotisivuja vai sosiaalista mediaa..? Helkan kaupunginosasivujen WordPress-uudistuksen mahdollisuudet? Miten hyödyntää erilaisia sosiaalisen median kanavia kaupunginosien ja kaupunginosayhdistysten viestinnässä? Vertaiskeskusteluja, tiedonvaihtoa ja parhaita vinkkejä! Keskustelua johdattelevat Satu Toivonen ja Pirjo Tulikukka.

Osallistujat voivat vapaasti valita, kumpaan pöytään haluavat mennä.

Noin klo 18.35 päätämme ryhmäkeskusteluvaiheen ja puramme pöydissä keskustellun vielä lyhyesti yhdessä.
Ilta päättyy viimeistään klo 19.00 mennessä.

MUISTA ILMOITTAUTUA TILAISUUTEEN sähköpostitse helka[at)helka.net viimeistään pe 30.8. (klo 16.00) mennessä (ilmoita samalla mahdollinen erityisruokavalio). Puheenjohtajapalaveriin on tervetullut joko jäsenyhdistyksen pj tai muu edustaja. Helkan toimistolta voi ilmoittautumisajan umpeuduttua tiedustella lisäpaikkoja, jos niitä on jäänyt. Puhelimitsekin voi halutessaan ilmoittautua mukaan: p. 041 5222071.
KAIKKI MUKAAN VERKOSTOITUMAAN JA JAKAMAAN KOKEMUKSIA!

Yhdistystoiminnan peruskurssi ma 16.9. ja ke 18.9. klo 17-20

Syyskuussa, ma 16.9. ja ke 18.9. (molemmat illat klo 17-20) on tarjolla käytännönläheinen peruskurssi yhdistystoiminnan perusteista ja kokouskäytänteistä. Koulutus on suunnattu yhdistystoimijoille, kuten hallituksen jäsenille ja toimihenkilöille. Kurssin suunnittelussa on huomioitu etenkin pienet yhdistykset, joilla ei välttämättä ole lainkaan palkattua henkilökuntaa. Koulutuksen tavoitteena on tukea ja kehittää yhdistysten toiminnan laatua sekä yhdistystoimijoiden omaa osaamista. Paikka: Työnohjausyhdistyksen tilat, os. Hietalahdenranta 13. Osallistumismaksu: 40 €/osallistuja. Iltojen aikana käydään läpi mm.:

Yhdistystoiminnan perusteet
– Yhdistyslaki ja yhdistyksen säännöt (tuo mukana yhdistyksesi säännöt)
– Yhdistyksen hallinto – mitä tarkoittaa hallitus yhdistyksessä
– Yhdistyksen eri toimijat ja toimijoiden väliset vastuut
– Yhdistyksen keskeiset paperit: toimintasuunnitelma ja talousarvio, toimintakertomus ja
  
tilinpäätös
Yhdistyksen kokouskäytännöt ja tietosuoja
– Yhdistyksen eri kokoukset ja kokousten toimihenkilöt
– Kokouskäytännöt (kokousten valmistelu, kokouksen kulku, kokouspöytäkirja)
– Yhdistyksen tietosuoja-asiat

Kouluttajana toimii yhdistystoiminnan kouluttaja Virve Valtonen. Koulutukseen tulee ilmoittautua ma 9.9. mennessä oheisen nettisivun alalaidasta löytyvästä linkistä https://www.opintokeskusvisio.fi/koulutus/yhdistystoiminnan-peruskurssi-helsinki-2/

Halutessaan voi ilmoittautumisen yhteydessä tilata ”Yhdistystoimijan oppaan” hintaan 15€. Sen saa kurssipaikalla. Kurssikirje ja tarkemmat saapumisohjeet lähetetään osallistujille sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä. Ilmoittautumisajan päätyttyä voit tiedustella vapaita paikkoja p. 044 727 3240 tai visio[at]opintokeskusvisio.fi

Yhdistystalouden peruskurssi 8.10. ja 10.10.

Käytännönläheinen Yhdistystalouden peruskurssi järjestetään lokakuussa seuraavasti: kurssiin kuuluu kaksi opetuskertaa, tiistai 8.10. ja torstai 10.10.2019, klo 17–20. Paikkana on Allianssitalo (koulutustilat ’Etsivä’ ja ’Paja’), os. Asemapäällikönkatu 1 (Pasilassa).
 
Mitä ovat tase ja tuloslaskelma ja mitä ne kertovat yhdistyksen taloudellisesta tilanteesta? Mitä tarkoittaa kahdenkertainen kirjanpito? Kurssin sisältöjä:
– Yhdistyksen taloudenhoitoa koskevat säädökset ja käytännön tehtävät
– Kirjanpidon perusteet
– Ilmainen kirjanpito-ohjelma
– Tilikartta
– Talousarvio
– Tilinpäätös
 
Kouluttajana toimii KTM Aki Pennanen. Osallistumismaksu on
50€/osallistuja. Ilmoittautumisen yhteydessä voi tilata ”Yhdistystoimijan oppaan” hintaan 15€. Kirjan saa kurssipaikalla. Koulutukseen tulee ilmoittautua ti 1.10. mennessä oheisen kurssisivun alalaidan linkin kautta
https://www.opintokeskusvisio.fi/koulutus/yhdistystalouden-peruskurssi-helsinki/
Kurssikirje ja tarkemmat saapumisohjeet lähetetään osallistujille sähköpostitse. Ilmoittautumisajan päätyttyä voi tiedustella vapaita paikkoja p. 044 7273240 tai visio[at]opintokeskusvisio.fi.

Yhdistyksen päätöksenteko -verkkokoulutus loka-marraskuussa 2019

Kokoukset ovat tärkeä osa yhdistystoimintaa, koska niissä päätetään yhdistyksen asioista. Suurin päätösvalta yhdistyksessä kuuluu aina jäsenille. Millaisia kokouksia yhdistyksessä tarvitaan? Millaiset ovat päätöksentekoon vaikuttavat säädökset ja miten ne rytmittävät ja pohjustavat yhdistyksen toimintaa? Kurssin toteutus: Kuuden viikon aikana järjestetään neljä tunnin mittaista webinaaria seuraavasti 31.10, 12.11., 26.11. ja 3.12. aina klo 17-18. Jokaisen viikon aikana työskentelyä on noin 3 tuntia. n. 1-1,5 tuntia keskustelua ja noin 1 tunti tehtävän tekemistä. Lisäksi tutustumista materiaaleihin ja keskustelua keskustelufoorumilla omaehtoisesti. Kurssin hinta: 60 €/osallistuja. Koulutukseen mahtuu enintään 20 osallistujaa, joten ilmoittaudu pian! Ilmoittautumiset viimeistään 17.10.2019 oheisen linkin kautta https://link.webropolsurveys.com/EventParticipation/RegisterMultiple?surveyId=974f8aa0-b46f-410d-84f9-ad05730a5909&displayId=Fin1770125

Kurssin tavoitteena on tehdä yhdistyksen päätöksentekojärjestelmä tutuksi. Kurssilla opitaan tuntemaan erilaiset kokoustyypit ja niihin kuuluvat käytännön. Ohessa tutustutaan myös erilaisiin hyveisiin, joita kokouksiin kuuluu. Kurssilla etsitään vastausta esimerkiksi kysymyksiin:
– Miten yhdistys tekee päätöksiä?
– Miten kaikki pääsevät vaikuttamaan yhdistyksessä?
– Mitä yhdistyslaki sanoo kokouksista?
– Millainen on onnistunut kokous?

Jokainen kurssiviikko koostuu yhdestä tehtävästä ja webinaarista eli seminaarikeskustelusta, johon osallistutaan omalta tietokoneelta kuulokkeita, mikrofonia ja mahdollisesti webbikameraa käyttäen. Kurssille osallistumiseen tarvitaan siten tietokone, internet-yhteys, kuulokkeet ja mikrofoni. Tervetuloa mukaan! (Koulutuksen järjestää KSL, https://www.yhdistystoimijat.fi/2019/05/14/webinaari-yhdistyksen-paatoksenteko/)

MUUTA AJANKOHTAISTA

Osallistuvan budjetoinnin äänestysvaiheeseen hyväksytyt ehdotukset julkistettu!

Noin 300 kaupunkilaisten tekemää suunnitelmaa etenee vihdoin ensimmäiseen osallistuvan budjetoinnin äänestykseen nyt lokakuussa! Suunnitelmia on laidasta laitaan. Helkankin ”Koko kaupungin” -äänestysalueelle tekemä ehdotus kaupunginosatapahtumien varustepankin hankkimisesta on listoilla!! (ehdotus tunnusnumerolla 279). Toivomme tietenkin lokakuussa paljon ääniä tälle kaikkien jäsenyhdistysten toimintaa hyödyttävälle ehdotukselle.

Nyt onkin aika käynnistää omien suuralueiden suosikkien puffaus eri kanavissa, jotta ne omasta mielestä parhaat ehdotukset keräävät riittävästi äänestäjiä läpimenoon ja sitä kautta toteutukseen saakka! Rahaa on siis käytössä yht. 4,4 miljoonaa ja kaikki tänä vuonna 12 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat helsinkiläiset saavat äänestää. Eniten ääniä saaneet suunnitelmat toteutetaan. Oheisena suora linkki pormestarin päätöksellä vahvistettuihin, äänestysvaiheeseen hyväksyttyihin ehdotuksiin budjetteineen. 

Helkan blogi on avattu!

Helkan hallitus on käynnistänyt Helkalle oman blogin, joka löytyy Helkan kotisivuilta. Kaksi ensimmäistä kirjoitusta on jo julkaistu. Tutustu esim. pj Hanna-Kaisa Siimeksen blogikirkjoitukseen oheisen linkin kautta https://helka.net/helkan-blogi/3155-meidan-kaikkien-stadi
Kutsuu ja kannustamme kaikkia jäsenyhdistyksiä mukaan laatimaan kirjoituksia Helkan blogiin omista kaupunginosistaan! Laadimme lähiaikoina lyhyet periaatteet Helkan blogiin kirjoittamiseen liittyen ja toimitamme ohjeen jäsenistölle. Esimerkiksi blogin voisi kirjoittaa jostain, mikä on juuri nyt eniten pinnalla kaupunginosassa tai yhdistyksessä. Tai voitte kuvailla jonkin keissin alueenne kiinnostavasta hankkeesta tai muista hienoista jutuista – mistä vaan olisi muille kaupunginosatoimijoille hyötyä tai oppia! Yhteydenotot pirjo.tulikukka[at]helka.net

Helkan Kotikatu-palvelusta

Helkan kaupunginosien kotisivujen Kotikatu-palvelussa jatkuu kaupunginosien kotisivujen siirtäminen joomla!-järjestelmästä WordPressiin. Työ toteutetaan vaiheittain ja kaupungiosien kiinnostuksen mukaisessa järjestyksessä. Tomi Boehm:iin voi ottaa yhteyttä WordPress -siirtymiseen ja muihin tukiasioihin liittyen p. 0440 641045 tai kotikatu[at]helka.net. Joomla-tukea saa myös edelleen toimistolta.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Helkan ”Kaupunkiaktivismi tulevaisuudessa” -seminaari 9.5.

Helkan torstai-iltana 9.5.2019 järjestämä seminaari ”Kaupunkiaktivismi tulevaisuudessa” oli erittäin onnistunut. Tämä ajankohtainen seminaari keräsi peräti n. 60 kiinnostunutta osallistujaa! Paikkana oli kauppakeskus REDIn Vapaakaupunki -tila Kalasatamassa. Seminaarissa perinteinen kaupunginosatoiminta ja uudenlaiset kaupunkiaktivismit näyttäytyivät rinta rinnan. Parhaimmissa esimerkeissä ne fuusioituvat, hyödyntäen molempien toiminnan tapojen parhaimpia puolia.

Helkan puheenjohtaja Hanna-Kaisa Siimes ja toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka toivottivat osallistujat tervetulleiksi. Seminaarin avauspuheenvuoro kuultiin Artova ry:n aktiivi Christian Sannemannilta. Illan alustukset käsittelivät muutoksessa olevan kaupunginosa- ja kaupunkiaktivismin teemoja: uusia yhteisöllisyyden muotoja, kaupunkiaktivistien verkostoja ja toimintatapoja, kaupunkivihreää sekä sitä miten kaiken ikäiset ja taustaiset pääsevät mukaan toimintaan. Muina alustajina kuultiin Vapaakaupunki-tilan ja Helsinki Urban Art:in perustaja Jaakko Blombergia; Helsingin yliopiston dosentti ja kaupunkiaktivismitutkija Pasi Mäenpäätä; Sagal Hassania MakeSomeNoise -yhteisöstä; Dodo ry:n pj Tehilah Auramoa sekä KKPH! -verkoston aktiivi Riitta Korhosta. (Katso alustukset sekä illan keskustelutiivistelmä oheisen Helkan seminaariuutislinkin kautta https://helka.net/uutiset/8-helkan-uutiset/3152-helkan-kaupunkiaktivismi-tulevaisuudessa-seminaari-to-9-5-klo-18-00

Alustusten jälkeen esiintyi kaksi lavarunoilijaa Helsinki Poetry Connectionilta ja osallistujat nauttivat kahvia ja pientä purtavaa. Loppuilta kului moniteemaisen paneelikeskustelun merkeissä; keskustelijoina Helka ry:n pj Hanna-Kaisa Siimes, kaupunkiaktivismitutkija Pasi Mäenpää, Roihuvuori-Seuran toiminnanjohtaja Otto-Ville Mikkelä, stadiluotsi Antti Sarpo ja Sompasaunan vpj Matti Kinnunen. Kiitokset kaikille esiintyjille ja osallistujille hienosta ja ajatuksia herättävästä illasta!

Helkan Asukastaloselvityksen julkistusseminaari 17.6. kaupungintalolla

Helka järjesti kaupungintalon uudessa aulatilassa ma 17.6. seminaarin ”Asukastilat Helsingissä 2019”. Se keräsi yhteen vielä ennen juhannusta n. 55 asukastilatoiminnasta kiinnostunutta! Tilaisuudessa julkistettiin Helkan koostama ”Asukastilat Helsingissä 2019” -selvitys ja verkostoiduttiin. Kahvituksen jälkeen Helkan puheenjohtaja Hanna-Kaisa Siimes ja toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka toivottivat osallistujat tervetulleiksi. Ensimmäisenä kuultiin projektinvetäjä Christian Sannemannin yhteenveto Helsingin asukasosallisuuden pienprojektiavustuksella toteutetusta ”Asukastilat Helsingissä 2019” -selvityksestä. Seuraavaksi Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan johtava sosiaaliohjaaja Vaula Walo kertoi kaupungin omien asukastalojen tilanteesta. Tämän jälkeen kuultiin asukasaktiivien suulla neljä mielenkiintoista case-esimerkkiä kaupungin ’vapaan kentän’ asukastiloista: Pikku Huopalahdesta, Vuosaaresta, Tapanilasta ja Kannelmäestä.

Näiden jälkeen Helsingin kaupungin osallistuvan budjetoinnin kehittämispäällikkö Kirsi Verkka kertoi osallistuvaan budjetointiin tulleista lukuisista asukastiloihin liittyvistä ehdotuksista sekä sähköisestä Varaamo-alustasta. Lisäksi Verkka kertoi, miten etenee kaupungin tilojen avaaminen kaupunkilaisille. Lopuksi toteutettiin pieni yhteiskehittelyrupeama sähköisen alustan kautta, muutamaan kysymykseen vastaamalla. Vastaukset tulivat näkyviin valkokankaalle sitä mukaa kun osallistujat pienryhmissä kirjasivat niitä. Vastauksia oli myös mahdollisuus peukuttaa.

Asukastilojen selvitysraportti 2019 ja kaikki muukin tilaisuuden aineisto löytyy oheisen Helkan uutislinkin kautta https://helka.net/uutiset/8-helkan-uutiset/3154-helkan-asukastilat-helsingissa-2019-seminaari-ma-17-6-kaupungintalolla