Helkan jäsentiedote 2/2021 1.9. ja kutsu pj-palaveriin 9.9.

Välitäthän ystävällisesti Helkan jäsentiedotteen
yhdistyksesi hallitukselle ja muillekin aktiivijäsenille!

HALLITUKSELTA

Aurinkoista syyskauden alkua kaikki Helkan jäsenyhdistykset!Toivotamme jäsenyhdistysten edustajat lämpimästi tervetulleiksi jokasyksyiseen pj-palaveriin, joka järjestetään aiemmin ilmoitetun mukaisesti torstaina 9. syyskuuta klo 17.00 – n. 18.30 etäsovelluksella (zoom). Tutustu syksyn koulutustarjontaan ja lähde päivittämään yhdistysosaamistasi muuttuvaan toimintaympäristöön!

Helkan kulttuuriympäristökysely sai jatkoaikaa 10.9. saakka, lue lisää tästä tiedotteesta ja välitä edelleen kyselyä verkostoissasi, jotta saamme eri kaupunginosista mahdollisimman paljon aineistoa!

Muistutamme uudelleen ajantasaisten yhteystietojen toimittamisesta Helkaan (pj, sihteeri, mahdollinen muu seuran sp-osoite) jotta viestimme menevät oikeille henkilöille. Tarkistakaa myös ystävällisesti, että yhdistyksenne Helka-jäsenmaksu 2021 on hoidettu kuntoon.

Helkan hallitus kokoontuu syyskaudella vielä kolme kertaa: 21.9./ 20.10. ja 8.12. Aloitteet, toiveet ja Helkan ansiomerkkien hakemukset hallitukselle viimeistään n. viikkoa ennen kutakin kokousta (sp: helka[at]helka.net).
Kalentereihin: Helkan syyskokous järjestetään ti 25.11. (ohjelma ym. tarkentuu lähempänä ajankohtaa).

AJANKOHTAISIA TILAISUUKSIA JA YHDISTYSKOULUTUSTA SYYSKAUDELLA

KUTSU Helkan pj-palaveriin to 9.9. klo 17.00 – n. 18.30 (etätilaisuus)

Lämpimästi tervetuloa kaikki Jäsenyhdistysten puheenjohtajat (tai muut edustajat) Helkan perinteiseen syksyiseen puheenjohtajapalaveriin! Pj-palaveri järjestetään etätilaisuutena, Helkan zoom-sovelluksella torstaina 9.9. klo 17 – 18.30, joten voit osallistua kätevästi vaikka omalta kotisohvalta.  MUISTAKAA ILMOITTAUTUA ETÄTILAISUUTEEN sähköpostitse helka[at]helka.net viimeistään to 8.9. klo 12.00 mennessä, jotta ehdimme lähettää tilaisuuden osallistumislinkit sähköpostitse.  

Tilaisuus käynnistyy klo 17.00 ja klo 17.10 alkaen kuulemme Helsingin kaupungin asukasosallisuuden pienavustuksista vuorovaikutussuunnittelija Veli-Matti Hurtigin kertomana. Noin 10-minuuttisen esityksen jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja kommenteille. Ohjelma jatkuu tämän jälkeen vapaamuotoisemmin: vertaisesimerkein ja -keskusteluin. Tuodaan esiin onnistunutta toimintaa ja ideoita sekä sitä mikä askarruttaa tai huolestuttaa. Ilta päättyy viimeistään n. 18.30 mennessä. Tule mukaan poimimaan inspiraatiota, kuulemaan vertaistoimijoiden mietteitä ja keskustelemaan kaupunginosayhdistystoiminnan ajankohtaisista aiheista!

Avaimet onnistuneeseen verkkokokoukseen etäkoulutus to 23.9. ja ti 28.9.

Kansalaisfoorumin maksuttomissa ja mutkattomissa verkkokoulutuksissa saat vinkkejä ja varmuutta etäkokoustamiseen! Syyskuun loppupuolella, kahden illan maksuttomassa etäkoulutuksessa tarjotaan matalan kynnyksen ratkaisuja verkkopalaverien järjestämiseen. Koulutuksen ajankohdat ovat: to 23.9. ja ti 28.9. klo 17.00 – 18.30.

Kahdessa osassa toteuttavassa verkkokoulutuksessa opetellaan hallinnoimaan verkkopalaveria etänä sekä harjoitellaan käytännössä hyviksi koettujen ilmaisten verkkosovellusten käyttämistä. Koulutus on tarkoitettu henkilöille, joilla on kiinnostusta aloittaa verkkokokousten järjestäminen, eikä kokemusta juurikaan vielä ole kertynyt.  Ilmoittaudu ti 21.9. mennessä oheisen verkkolomakkeen kautta. 30 ensimmäistä ilmoittautujaa mahtuu mukaan.

Koulutuksessa käydään läpi seuraavia sovelluksia:
Jitsi-verkkoneuvotteluohjelman perusominaisuudet ja palaverin isännöinnissä tarvittavat toiminnot
EtherPad yhteiskirjoittamiseen tai kokousmuistiinpanoihin
Mentimeter äänestämiseen tai mielipiteiden kartoittamiseen
OpaVote suljetun verkkoäänestyksen suorittamiseen
SurveyMonkey kyselyn suorittamiseen tai palautteen keräämiseen
Padlet yhteiseen ideointiin
Kahoot mielipiteiden kartoittamiseen tai leikkimielisen kilpailun järjestämiseen

Kouluttajana toimii Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelija Pekka Kinnunen. Linkki verkkokoulutukseen lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla 22.9. Linja avautuu noin klo 16.40. Mukaan kannattaa tulla hyvissä ajoin, jotta mahdolliset yhteys- tai ääniongelmat voidaan selvittää ennen varsinaista webinaaria. Lisätiedot: pekka.kinnunen[at]kansalaisfoorumi.fi

Näin toimii yhdistys -webinaarisarja 6./13./ ja 20.10. (3 iltaa)

Kolmena lokakuisena iltana on mainio mahdollisuus saada peruspaketti yhdistyksessä toimimisesta; yhdistyksen säännöistä, hyvästä hallinnosta ja työnjaosta, kokouskäytännöistä ja taloudesta. Kolmen illan koulutuskokonaisuuden ajankohdat ovat: ke 6.10., ke 13.10. ja ke 20.10., aina klo 17.30 – 19.00. Webinaarisarjaan ilmoittaudutaan kokonaisuutena. Osallistua voi joko kaikkiin iltoihin tai vain osaan niistä. Jokaiseen iltaan on oma osallistumislinkkinsä. Koulutusillat järjestetään Teams-sovelluksella. Osallistumismaksu on Helkan jäsenyhdistysten toimijoille 10 €. Osallistujamäärä on rajallinen, max. 30 henkeä, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa. Ilmoittautumiset viimeistään pe 1.10. oheisella verkkolomakkeella. Koulutuksen tarjoaa  Kansalaisfoorumi; koulutussuunnittelija Tuula Hyystinmäki toimii kouluttajana.

1. ILTA: Yhdistyslaki ja yhdistyksen säännöt yhdistyksen toiminnan ohjaajina, ke 6.10. klo 17.30–19.00

Oletko perustamassa yhdistystä tai tulisiko yhdistyksenne sääntöjä muuttaa? Tietopaketti sääntöasioista ja keskustelua osallistujia askarruttavista asioista.

2. ILTA: Yhdistyksen hyvä hallinto; hallituksen toiminta, työnjako ja vastuut, ke 13.10. klo 17.30–19.00

Perustietoa uusille hallituksen jäsenille tai hallitusjäsenyyttä harkitseville. Sopii myös niille, joiden mielestä oman yhdistyksen hallituksen toimintatavoissa on kehittämisen tarvetta. Keskustellaan myös osallistujia askarruttavista asioista.

3. ILTA: Yhdistyksen talouden perusasioita, ke 20.10. klo 17.30–19.00

Mitä tehtäviä, päätöksiä ja vastuita yhdistyksen taloudenhoito sisältää. Miten taloudenhoidon käytänteet on hyvä järjestää. Miksi ja miten tilinpäätös ja toiminnantarkastus prosessina etenee.

Yhdistyksen taloutta käsitellään sillä tasolla, mitä jokaisen hallituksen jäsenen on hyvä tietää yhdistyksen talousasioista, vaikka itse ei käytännössä rahaa liikuttelisikaan. Erittäin tarpeellista tietoa taloudenhoitajille ja hyödyllistä myös maallikkopohjalta toiminnantarkastajina toimiville. Keskustellaan myös osallistujia askarruttavista asioista. 

Lisätiedot: tuuli.jarvinen[at]kansalaisfoorumi.fi

Yhdistys työnantajana – verkkokoulutus  la 9.10.

Lauantaina 9.10. klo 10 – 14.30  on tarjolla otsikon mukainen koulutus yhdistyksille siitä, mitä on hyvä tietää ja millaisia velvoitteita yhdistykselle tulee, kun se palkkaa työntekijän. Koulutus on suunniteltu erityisesti pienten yhdistysten tarpeita ajatellen. Se soveltuu erityisesti yhdistysten toiminnan- ja puheenjohtajille sekä hallituksen jäsenille. Osallistumislinkki ja -ohjeet lähetetään kaikille ilmoittautuneille.

Sisältöjä:
– Työsuhde, normihierarkia ja työehtosopimukset
– Työsopimuksen muoto, kesto ja sisältö
– Työaikalain ja vuosilomalain keskeiset kohdat
– Työsopimuksen muuttaminen ja päättäminen, työtodistus
– Työnjako esihenkilön tehtävän hoidossa
– Työtyytyväisyyteen vaikuttavia tekijöitä ja niiden edistäminen
– Palkanmaksu ja palkkalaskelma
– Ennakonpidätykset, työeläkemaksut, vakuutukset yms.
– Matkakulukorvaukset ja päivärahat
– Viranomaisilmoitukset

Koulutuksen vetää toiminnanjohtaja ja bloggari Jenni Kallionsivu. Koulutuksen yhteyshenkilö on Maia Fandi: maia.fandi[at]opintokeskusvisio.fi / p. 044 727 3241

Osallistumismaksu on 30 €/ osallistuja. Ilmoittautumisten määräaika on pe 1.10.2021 klo 12.00 mennessä. Lue tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu oheisen koulutussivun alalaidasta löytyvällä lomakkeella.

ENNAKKOTIETOA KOTISEUTULIITON LOPPUSYKSYN YHDISTYSTOIMINNAN KOULUTUKSISTA

Yhdistystoiminnan koulutus: hyvä hallinto 6.10.

Mitä yhdistyksen hallituksen tehtäviin kuuluu? Mitä ovat mallisäännöt? Millaiset lait ohjaavat yhdistyksen toimintaa? Yhdistystoimijoille suunnatun koulutuskokonaisuuden toinen etäkoulutuskerta käsittelee yhdistyshallinnon perusteita. Koulutus järjestetään keskiviikkona 6.10. klo 17-19.30 verkossa, joten osallistuminen onnistuu kätevästi mistä päin tahansa. Merkitse jo kalenteriisi!

Ohjelma tarkentuu vielä lokakuuhun mennessä. Osallistujilta toivotaan kysymyksiä etukäteen, jotta löydetään parhaat vastaukset pulmatilanteisiin. Lähetä kysymyksesi ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautumislomakkeen avulla. Ilmoittautumiset ja ennakkokysymykset viimeistään 30.9. oheisen linkin kautta. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen ennen tilaisuutta. Koulutus on ilmainen Kotiseutuliiton jäsenyhdistysten jäsenille, myös kaikille Helkan jäsenyhdistyksille.

Yhdistystoiminnan koulutus: vaikuttaminen ja vuorovaikutus 4.11.

Millaisia vaikuttamisen keinoja on? Keneen voin ottaa yhteyttä? Miten käydä rakentavaa dialogia? Yhdistystoimijoille suunnatun koulutuskokonaisuuden kolmas etäkoulutuskerta käsittelee vaikuttamista ja vuorovaikutusta yhdistystoiminnassa. Koulutus järjestetään torstaina 4.11. klo 17-19.30 verkossa, joten osallistuminen onnistuu kätevästi mistä päin tahansa. Merkkaile jo kalentereihin!

Ohjelma tarkentuu vielä koulutukseen mennessä. Osallistujilta toivotaan kysymyksiä etukäteen, jotta löydetään parhaat vastaukset pulmatilanteisiin. Lähetä kysymyksesi ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittautumislomakkeen avulla. Ilmoittautumiset ja ennakkokysymykset viimeistään 30.10. oheisen linkin kautta. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen ennen tilaisuutta. Koulutus on ilmainen Kotiseutuliiton jäsenyhdistysten jäsenille, myös kaikille Helkan jäsenyhdistyksille.

MUITA KOULUTUKSIA

Turvallinen Uusimaa -viikolla (viikko 37) on kaupunginosayhdistyksillekin tarjolla paikallisen turvallisuuden teemasta etäkoulutuksia seuraavasti:

Tiistaina 14.9.2021 klo 17.30–19.00  72 tuntia Helsinki
Teams-webinaarina https://ssl.eventilla.com/event/jwVGR 

72 tuntia -koulutus herättelee jokaista pohtimaan, miten ennakoida ja varautua arjen häiriötilanteisiin. 72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille – jos sattuu vesikatko, sähkönjakelun häiriö tai ihan vain sairauden vuoksi ei pääse muutamaan päivään kauppaan.

• Keskiviikkona 15.9. klo 17.30–19.00   Kotona sattuu ja tapahtuu
http://www.upl.fi/lomake.html?id=46078
Kotona sattuu ja tapahtuu eniten erilaisia onnettomuuksia, paitsi kun tietää kuinka niitä voi ennalta ehkäistä omalla toiminnallaan. Aiheesta puhuu Sari Tuuri-Salonen, Uudenmaan Pelastusliitto/Naisten Valmiusliiton Uudenmaan alueneuvottelukunta

• Torstaina 16.9. klo 17.30–19.00   72 tuntia -koulutus
https://www.upl.fi/lomake.html?id=46079&fbclid=IwAR1AhdP6oScx63IBz02bB4mcLxUzBS7RK-5REdQDGLIu1YlE9ZJOygN4KZ4
Käsiteltävät aiheet: sähkökatko, vesikatko, kotivara, sisälle suojautuminen, tartuntataudit, viestintä häiriötilanteissa, tietoturva ja yhteisöllisyys. Aiheesta puhuu Marita Manninen, Naisten Valmiusliiton Uudenmaan Alueneuvottelukunta/ Uudenmaan Martat/ Myllypuro-Seura

Sunnuntaina 19.9.2021 klo 11.00–15.00   Turvallisuus digitaalisessa maailmassa https://koulutuskalenteri.mpk.fi/Koulutuskalenteri/Tutustu-tarkemmin/id/154609?fbclid=IwAR2JmPWATC3qUikPI63HCtLuICqzeyvQSt8V0xAyapkNjumrwJ39GbgWTEQ

Kaikki koulutukset ovat maksuttomia ja ne tarjotaan osana ”Turvallinen Uusimaa – Säkerhet i Nyland” -viikkoa. Aiheista kiinnostuneet yhdistysten vapaaehtoiset saavat mahdollisuuden oppia ja harjoitella. Kursseilla kouluttajat välittävät parasta osaamistaan, kurssilaiset oppivat toisiltaan ja harjoittelevat yhteistoimintaa mahdollisissa häiriötilanteissa. Osallistumislinkit webinaareihin lähetetään kaikille koulutuksiin ilmoittautuneille.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Helkan kevätkokous 29.3.2021

Helkan sääntömääräinen kevätkokous järjestettiin ma 29.3. etäyhteydellä. Alustajana kuulimme Suomen Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Riitta Vanhataloa, joka kertoi liiton jäsenpalveluista ja ajankohtaisista aiheista. Viralliset kevätkokousasiat käsiteltiin klo 18.00 alkaen. Niiden jälkeen käytiin hetki yleiskeskustelua osallistujia kiinnostavista teemoista. Kokouksessa hyväksyttiin Helkan edellisvuoden (2020) toimintakertomus ja tilinpäätös. Toimintakertomus 2020 löytyy oheisen linkin kautta.

MUUTA AJANKOHTAISTA

Helkan kulttuuriympäristökysely sai jatkoaikaa – vastaa 10.9. mennessä!

Meneillään olevalla kulttuuriympäristökyselyllä keräämme tietoa Helsingin kaupunginosien kulttuuriympäristökohteista suoraan aiheen asiantuntijoilta – kaupunginosien asukkailta. Tavoitteena on selvittää, mitkä kulttuuriympäristökohteet ovat merkityksellisiä. Uutta tietoa kerätään myös vielä tuntemattomista kohteista, jotta niitä voidaan huomioida ja hyödyntää kaupunkiympäristön suunnittelussa. Olisi tärkeää saada kyselyyn laajalti vastauksia kaikista Helsingin kaupunginosista. Kyselyä voi välittää vapaasti eteenpäin!

Helkan koostaman kulttuuriympäristökyselyn aineistoa tullaan hyödyntämään Helsingin kaupunginmuseon, kaupunkiympäristön toimialan ja kaupunginkanslian parhaillaan laatimassa Helsingin kulttuuriympäristöohjelmassa. 

Kyselyyn pääsee klikkaamaan suoraan alla näkyvien linkkien kautta. Kysely sai hieman jatkoaikaa, vastaathan viimeistään 10.9.2021 mennessä! Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan Helsingin kaupunginmuseon kirjajulkaisuja.

Helkan kulttuuriympäristökysely Suomeksihttps://forms.gle/vdLsJLRnGv1UWWEq7

Du kan svara på enkäten också på svenska! Helkas Kulturmiljöenkät – Svenska: https://forms.gle/cvcbwHpE1i8nxVuK9

You can respond to this survey also in English! Helka’s Survey of Cultural Environment – Englishhttps://forms.gle/TAz4qCzJ9NqkP8Q2A

Helkan Instagram-kampanjaan voi edelleen toimittaa valokuvia kaupunginosista!

Lanseerasimme loppukeväästä 2021 Instagram-kampanjan, jonka tavoitteena on tuoda positiivista näkyvyyttä jäsenyhdistyksille ja niiden edustamille kaupunginosille! Kampanjassa olemme esitelleet Helsingin kaupunginosia ja niissä toimivia Helkan jäsenyhdistyksiä kuvin ja tekstein.

Niiltä jäsenyhdistyksiltä, jotka eivät vielä ole toimittaneet kuvia, toivomme n. 1-5 kuvaa omasta kaupunginosasta ja/tai sen tapahtumista osoitteeseen helka[at]helka.net
Huom. Valokuvien tulee olla mieluiten neliön ja pystysuorakaiteen muotoisia – muun muotoiset ovat erittäin hankalia Instagramissa julkaistaviksi. Kannattaa käsitellä kuvien muoto sopivaksi jo ennen niiden toimittamista, muussa tapauksessa teemme sen Helkan toimesta. Jos kuvat ovat suurikokoisia, toivomme ne erillisinä sähköpostiviesteinä. Viesteihin toivomme lyhyen sanallisen esittelyn kaupunginosasta ja sen hyvistä puolista (sekä haluttaessa kuvan aiheen/paikan ja kuvaajan nimen). Toivepituus kaupunginosan ja yhdistyksen yleiskuvailulle: noin 5-7 lausetta.

Esittelemme edelleen kaupunginosia Helkan omalla Instagram-sivulla, noin 1 kaupunginosa per viikko. Toivomme lisäksi kaupunginosayhdistysten ilmoittavan Helkalle omien Instagram-tilinsä nimet. Näin voimme mainostaa niitä Helka ry:n sivuilla! Jos yhdistyksenne haluaa jakaa aineiston omalla Instagram-sivullaan, toivotaan siihen lisättävän avainsanat #helka_ry  #helsinginkaupunginosat

Uutta Kaakkois-Helsinkiä-verkkotilaisuus 22.9.2021

Tilaisuudessa Helsingin kaupungin työntekijät kertovat lyhyiden esitysten avulla Kaakkois-Helsingin tulevaisuuden suunnitelmista. Tarjolla on tietoa siitä, mitä kaupunki suunnittelee ja aikoo rakentaa Yliskylään, Kruunuvuorenrantaan, Herttoniemeen, Kulosaareen ja Roihuvuoreen. Tilaisuuden aiheena ovat ajankohtaiset alueen asiat asumisessa, liikenteessä sekä puistojen ja viheralueiden kunnostamisessa.

Tilaisuudessa voit kommentoida esiteltäviä asioita ja esittää niistä kysymyksiä chatin kautta. Kysymyksiin on vastaamassa iso joukko kaupunkiympäristön asiantuntijoita. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman moniin kysymyksiin illan aikana. Mukana voi olla koko illan tai valita ohjelmasta itseä kiinnostavat osat.

Oheisena linkki tilaisuuden verkkosivuille  josta myös tilaisuuden osallistumislinkki löytyy lähempänä tilaisuutta. Tästä linkistä voit lähettää kysymyksiä jo etukäteen.

Helkan Kotikatu-tukea tarjolla etänä

Helkan kaupunginosien kotisivujen Kotikatu-palvelun IT-vastaava tarjoaa edelleen tukea ja koulutusta kaupunginosasivustojen käyttöön ja ylläpitoon sekä sivustojen ulkoasujen päivittämiseen tuttujen yhteyksien kautta:
– p.  044 0641045
– sp: kotikatu[at]helka.net
.

Käytä rohkeasti hyväksesi: soittele, meilaa ja tilaa etäopastusta tai -koulutusta! Myös ryhmien koulutukset onnistuvat Helkan zoom-sovelluksella. Parhaiten Annan tavoittaa sähköpostitse tai n. 14-18 välillä arkisin puhelimitse.