Helkan jäsentiedote 3/2012 15.11.2012
HALLITUKSELTA
Syksyn edetessä talvea kohden on jälleen aika tavata muun muassa vuotuiseen syyskokouksen merkeissä. Helkan syyskokous järjestetään tuttuun tapaan torstaina marraskuun 29. päivä Helsingin Energian Sähkötalossa Kampissa (Runeberginkatu 1). (Ks. kohta KUTSU HELKAN SYYSKOKOUKSEEN.)
Muistutamme kaikkia niitä jäsenyhdistyksiä, joiden Helkan jäsenmaksu kuluvalta vuodesta on vielä maksamatta, hoitamaan ystävällisesti asian viipymättä kuntoon. Helkan jäsenmaksuja on vielä rästissä 27:ltä jäsenyhdistykseltä. Katso tarkistuslista, josta ilmenevät maksujen suuruudet, Helkan tilinumero ja yhdistyskohtaiset viitenumerot oheisesta linkistä. Jos huomaatte jäsenmaksunne olevan vielä maksamatta, välittäkää tiedot viipymättä taloudenhoitajillenne! Jäsenmaksuun tulee lisätä tässä vaiheessa vuotta maksavilta perittävä viiden euron viivästymismaksu!
Helkan hallitus kokoontuu tänä vuonna vielä yhden kerran, tiistaina 11.12.2012. Jos haluatte hallituksen käsittelevän jotakin asiaa tai teemaa vielä tämän vuoden puolella, ottakaa yhteyttä Helkan toimistoon (p. 09-641 045 tai sp. helka[at]helka.net) viimeistään viikkoa ennen kokousta.
KUTSU HELKAN SYYSKOKOUKSEEN T0 29.11.2012
Helkan jäsenyhdistykset kutsutaan sääntömääräiseen syyskokoukseen torstaina 29. marraskuuta 2012, klo 18.00 Helsingin Energian Sähkötaloon Kampissa (ks. tarkemmat tulo-ohjeet edempänä).
Kahvitarjoilu alkaa klo 17.00 ja alustukset n. klo 17.15. Ohjelman aloittaa Helsingin Energian Kaukolämmön lyhyt ajankohtaisinfo. Tämän jälkeen Helka palkitsee kunniakirjoin vuotuisen perinteensä mukaisesti vuoden 2012 teon. Kolmantena on vuorossa lyhyt tietoisku pienestä kaupunginosatoimintaan liittyvästä tutkimuksesta. Ennen virallisia kokousasioita kuullaan vielä Helkan Leader-selvitysprojektista. Viralliset syyskokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen. Tilaisuus päättyy kun viralliset kokousasiat on käsitelty ja keskustelu päättynyt (viimeistään n. klo 19.30).
Tietoa virallisista syykokousasioista:
Jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttamalla kokousedustajalla tulee olla mukanaan valtakirja (joka toimitetaan sähköpostin omaaville puheenjohtajille sähköisesti ja muille kirjeitse).
Hallituksesta ovat erovuorossa tänä syksynä itäisiä, kaakkoisia, koillisia sekä pohjoisia kaupunginosayhdistyksiä edustavat hallituksen jäsenet ja varajäsenet. Valittavien varajäsenien tulee olla eri yhdistyksistä kuin varsinaiset jäsenet. Osa asiakirjoista lähetetään sähköpostitse tulevan kokouskutsun yhteydessä (talousarvioluonnos 2013 sekä valtakirja). Oheisista linkeistä löytyvät kokouksen esityslista sekä luonnos Helkan toimintasuunnitelmaksi 2013.
Syyskokouksessa:
• valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi hallituksen puheenjohtaja
• valitaan varsinaiset jäsenet ja varajäsenet hallitukseen erovuoroisten tilalle
• käsitellään liiton sääntöjen 10 §:n mukaiset asiat
Syyskokoukseen saapuneet jäsenyhdistysten edustajat saavat tänäkin vuonna mukaansa perinteiset joulukukat kiitokseksi vapaaehtoistoiminnastaan kaupunginosissa v. 2012. Lämpimästi tervetuloa syyskokoukseen!
Syyskokouksen tulo-ohje: Tilaisuus järjestetään Helsingin Energian Sähkötalossa, aivan Kampin metroaseman vieressä. Sähkötaloon pääsee klo 17.00 alkaen Runeberginkadun puoleisesta sivuovesta (Runeberginkatu 1), jonka luona on opaste. Jos et pääse sisään, soita toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukan kännykkään 041-522 2071 (ennen klo 18.00).
TULEVIA TAPAHTUMIA
Keskustelutilaisuus Helsingin päivähoidon kehittämiseksi to 22.11. Kannelmäessä
Helsingissä on vuosittain päivähoidossa noin 20 000 lasta. Ensi vuoden alusta päivähoito palvelee helsinkiläisiä omana virastonaan. Tervetuloa kertomaan ja keskustelemaan toiveista päivähoidon kehittämiseksi to 22.11. klo 17.30-20.00 Kannelmäen ala-asteelle (Kanneltie 1).
Kyseessä on viimeinen asukastilaisuus eri puolilla Helsinkiä järjestystä neljän tilaisuuden sarjasta. Vapaamuotoisten työpajojen keskusteluista julkaistaan myöhemmin yhteenveto osoitteessa www.hel.fi/paivahoito. Tilaisuudessa ovat mukana Helsingin päivähoidon johtaja Satu Järvenkallas ja apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty sekä päivähoitoalueiden päälliköitä. Helka ry toimii tilaisuuksien fasilitoijana. Lisätietoa saa projektityöntekijä Mikko Mäkelältä puh. 09 310 24378 (Lasten päivähoidon vastuualue). Taustaa uudistuksesta oheisesta linkistä.
Kaupunkimetsien kulttuuriset ekosysteemipalvelut –seminaari ma 3.12. Viikissä
Viikin ympäristötalolla (Viikinkaari 2a, Lammassaari-sali, 1. krs) järjestetään ma 3.12. klo 13.00 – 15.00 kaupunkimetsien ekosysteemiin keskittyvä seminaari, jonka puheenjohtajana toimii ympäristöjohtaja Pekka Kansanen. Katso seminaarikutsu oheisesta linkistä. Seminaariin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Tervetuloa!
Seminaariohjelmassa:
– Kokemuksia kaupunkimetsissä – virkistyskäytön monet muodot,
Väitöskirjatutkija Kaisa Hauru, Helsingin yliopisto
– Helsinkiläiset metsistään – asukasmielipiteet metsistä ja niiden hoidosta aluesuunnitelmien asukaskyselyjen ja hoidosta saadun palautteen valossa,
Luonnonhoidon suunnitteluvastaava Tiina Saukkonen, Helsingin kaupungin rakennusvirasto
Opastepilotti-näyttely avoinna 8.12.2012 saakka Laiturilla
13.11.2012 avautuneessa Opastepilotti -näyttelyssä Laiturilla (vanha linja-autoasema Kampissa, Narinkka 2) pääsee näkemään, millaisia opasteita tulevaisuuden Helsingissä voi olla. Opastepilotin tavoitteena on parantaa Helsingin opastuspalveluja ja luoda kaupungille laadukas ja yhtenäinen opastus. Näyttelyn opastuskonseptit kuvaavat jalankulkureittejä keskustassa ja Vuosaaressa sekä Jätkäsaaren rakentamisen aikaista opastusta ja ne on tarkoitettu jatkosuunnittelun pohjaksi. Näyttelyn tiistaisissa teemailtapäivissä voi antaa palautetta ja osallistua opastamisen kehittämiseen eri näkökulmista. Konsepteja tuottivat hkr, ksv, Helsinki kaikille -projekti sekä Lähiöprojekti. Lisätiedot: Anu Kiiskinen, p. 09-31038419, anu.kiiskinen[at]hel.fi Katso lisätietoa oheisesta linkistä. Näyttely on auki Laiturilla ti-pe 10-18, la 12-16. Näyttelyohjelma ja ilmoittautuminen tapahtumiin löytyy osoitteesta www.hkr.hel.fi/opastepilotti.
MENNEITÄ TAPAHTUMIA
Helkan puheenjohtajapalaverissa keskusteltiin tulevasta yleiskaavaprosessista sekä kaupunkiliikkeistä
Helkan perinteinen merellinen pj-palaveri järjestettiin tänä vuonna kahvila-ravintola Pirittassa, Tokoinrannassa tiistaina 11.9. Paikalle saapui yli 40 henkeä 36:sta jäsenyhdistyksestä. Tilaisuus alkoi keittoiltapalan merkeissä. Keskustelua virittivät ksv:n vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turusen sekä Helkan hallituksen yleiskaavatyöryhmän alustukset. Myös Helkan viestintä- ja projektivastaava Päivi Savolainen kertoi lyhyesti Helkan asukastalotoimintaan liittyvästä projektista. Sen jälkeen siirryttiin luotaamaan uusien kaupunginosaliikkeiden ja kaupunginosayhdistystoiminnan suhdetta Töölö-liikkeen Arto Sivosen alustamana. Aiheen käsittelyä jatkettiin keskusteluryhmissä, yhteenveto keskusteluryhmien tuotoksista löytyy oheisesta linkistä. Helka kiittää osallistujia mielenkiintoisesta ja idearikkaasta illasta!
Kotikatu-asiaa
Helkan IT-asiantuntija Otto Peräkylä järjestää syyskauden aikana Helkan toimistolla vielä muutamia perus- ja ylläpitotason yhteiskoulutuksia. Koulutuksiin voi ilmoittautua Kotikadun kotisivujen kautta oheisesta linkistä.
Peräkylä ottaa vastaan myös tuki- ja koulutuspyyntöjä kaupunginosien kotisivuihin liittyen (p. 044-0641045, sp. kotikatu[at]helka.net).
Vyyhti-projektin kuulumisia
Kaupunginosayhdistysten saavutuksia koottiin yhteen Vyyhti-illassa
Vyyhti-projektin Kaupunginosayhdistyksen saavutukset näkyväksi –koulutuksessa ti 13.11. Helkan toimistolla kartoitettiin koulutukseen osallistuneiden yhdistysten vahvuuksia, taitoja ja saavutuksia. Illan aikana kaupunginosayhdistykset kirjasivat kokemustaan ja osaamistaan muutaman kysymyksen kautta A4-lomakepohjaan, jonka sisältöä voi käyttää eräänlaisena kaupunginosayhdistyksen käyntikorttina esim. jäsen- ja varainhankinnassa tai vaikkapa uusien asukkaiden ’tervetulopaketissa’. Koulutus saa jatkoa keväällä, kun osallistuneille tarjotaan apua käyntikortin hyödyntämiseen sähköisessä muodossa.
Maksuttoman koulutuksen fasilitoi Helkan viestintä- ja projektivastaava Päivi Savolainen. Koulutukseen osallistui 18 henkilöä kymmenestä eri jäsenyhdistyksestä. Kiitämme kaikkia koulutusiltaan osallistuneita osallistuneita! EU-rahoitteeseen Vyyhti-hankkeeseen voi tutustua ja tulevista koulutuksista saa tietoa osoitteessa http://vyyhti.metropolia.fi. Lisätietoa myös Vyyhdin Helka-osuuden projektikoordinaattori Päivi Savolaiselta: p. 09 641 045, sp. paivi.savolainen[at]helka.net.
Kokemuksia fasilitoinnista koottuna yksiin kansiin – lue ja poimi ideoita ryhmien hallintaan!
Vyyhti-projektin toimijat Helka, Metropolia Ammattikorkeakoulu ja Hub Helsinki ovat laatineet yhteisvoimin fasilitointikokemuksistaan mikrokirjan ”Yhteistoiminnan rakentajat – kokemuksia fasilitoinnista”. Mikrokirjan kirjoittajat ovat joko projektitoimijoita sekä muita ryhmien hallinnan ja vetämisen osaajia. Lyhyet kertomukset tuovat monipuolisia näkökulmia fasilitointiin ja sen hyödyntämiseen. Helkan tarinoissa käsitellään mm. fasilitointia kaupunginosa- ja kotisivutoiminnassa. Mikrokirja on formaatiltaan helppo- ja nopealukuinen. Katso ja lataa kirja itsellesi oheisesta linkistä. Lisätietoa saa viestintä- ja projektivastaava Päivi Savolaiselta Helkan toimistolta.
MUITA TIEDOTUSASIOITA
Helsingin kulttuuriteko 2012 -palkinnon saaja haussa
Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta myöntää Helsingissä tehdylle kulttuuriteolle 5 000 euron palkinnon. Palkinnon saaja valitaan kaupunkilaisilta kerättyjen ehdotusten pohjalta. Tämän vuoden Helsingin kulttuuritekoa voi ehdottaa 18.11.2012 saakka osoitteessa www.annakulttuurinvarittaa.fi. Ehdotuksen voi myös postittaa osoitteeseen ”Kulttuuriteko”, Helsingin kulttuurikeskus, PL 4710, 00099 Helsingin kaupunki. Ehdotusten jättäneiden kesken arvotaan Finnkinon elokuvalippuja.
Helsingin kulttuuriteko muuttaa tai haastaa olemassa olevaa tilaa tai toimintatapaa tai saa näkemään asiat uudella tavalla. Palkittava teko voi olla suuri tai pieni. Se osoittaa rohkeutta luoda jotain uutta ja erilaista. Kulttuuriteko voi olla muutakin kuin esitys tai tapahtuma.
Palkittavan teon vaikutus kohdistuu helsinkiläisiin. Palkinto voidaan myöntää yhteisölle tai yksittäiselle henkilölle. Palkinto jaetaan tammikuussa 2013.
Lisätiedot:
viestintäpäällikkö Terttu Sopanen, puh. (09) 310 29870, terttu.sopanen[at]hel.fi
ts. viestintäsuunnittelija Sanni Huvinen, puh. (09) 310 37007, sanni.huvinen[at]hel.fi
Mitä mieltä olet Lähiöprojektin uusista verkkosivuista?
Lähiöprojekti kerää mielipiteitä uusista kotisivuistaan. Lähiöprojektin kyselyssä voi tutustua lisäksi 7.11. kaupunkilehdessä ja verkossa ilmestyneisiin teemasivuihin. Vastaamalla kyselyyn voi voittaa elokuvalippuja. Aikaa vastaamiseen on 19.11. saakka. Kyselylinkki löytyy osoitteesta www.lahioprojekti.hel.fi. Mielipidekysely on osa Lähiöprojektin viestinnän arviointia. Helsingin kaupungin lähiöprojekti on hallintokuntien yhteistyöprojekti. Se edistää toimenpiteitä, joilla kehitetään esikaupunkeja kantakaupungin kanssa tasaveroisina kaupunginosina sekä tehdään tunnetuksi jo olevia, alueiden omia vetovoimatekijöitä yhdessä kaupungin eri virastojen, asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa.
Ilmainen liukkausvaroituspalvelu jalankulkijoille Helsingissä
Rakennusvirasto tarjoaa jalankulkijoille palvelun, joka varoittaa liukkaista keleistä ilmaisin tekstiviestein. Varoitusviesti lähetetään, kun talvihoidon päivystäjä havaitsee kelin muuttuneen vaarallisen liukkaaksi. Kaikkien jalkakäytävien hiekoittaminen kestää oman aikansa, mutta varoitus tavoittaa kaupunkilaiset heti. Varoituspalvelu tarjotaan asukkaille ilmaiseksi.
Varoitettavat voivat valita, tuleeko varoitus yöllä syntyneestä liukkaudesta:
heti, klo 6, klo 7 vai klo 8. Viikonloppuisin varoitus tulee tuntia myöhemmin. Palvelu on maksuton lukuun ottamatta aloittamista ja lopettamista, jotka kumpikin maksavat 16 senttiä.
Jalkakäytävien talvihoito on Helsingin kantakaupungissa taloyhtiöiden vastuulla. Kaupunki huolehtii jalkakäytävien hoidosta esikaupunkialueilla sekä Etu-Töölössä. Tekstiviestipalvelu ei muuta kaupungin tai kiinteistöjen liukkaudentorjuntavastuita eikä jalankulkijan omaa vastuuta.
Lisätietoja ja tilaus palvelun verkkosivuilta: http://www.liukastumisvaroitus.fi
Lisätiedot: rakennusviraston asiakaspalvelu, puh. 09 310 39 000
toimistopäällikkö Pekka Isoniemi, puh. 09 310 38414
tiedottaja Lauri Hänninen, puh. 09 310 38413
Helsinki sai lähes neljäkymmentä demokratiapilottiehdotusta!
Helsingin kaupunki sai lähes neljäkymmentä demokratiapilottiehdotusta järjestämässään avoimen haun kokeilussa, jossa etsitään uusia toimintamalleja kaupunkilaisten osallistumisen ja alueellisen vaikuttamisen lisäämiseksi. Ehdotusten jättöaika oli 3.9.-30.9.2012. Ehdotusten edustajat kutsuttiin 23.10. kaupungintalolle informaatio- ja keskustelutilaisuuteen. Sen jälkeen oli viikko aikaa täydentää ehdotuksia. Päätökset vuoden 2013 alusta alkavista piloteista tehdään marraskuun lopulla. Tutustu tehtyihin pilottiehdotuksiin tarkemmin oheisesta linkistä: http://pilotti.forumvirium.fi.
Ehdotusten aihepiirit liittyivät lähiömäisten alueiden kehittämiseen, kaavoitukseen sekä asukas- ja toimitiloihin, kulttuuriin, sosiaalisiin medioihin ja viestintään. Myös tapahtumat, yhteisöllisyys ja erityisryhmien integroiminen olivat mukana teemoissa. Joissakin ehdotuksen lähtökohtana on uuden menetelmän tai teknologian kokeilu osallistumisessa. Pyöräilijöiltä tuli oma teemaehdotus.
Pilotteja valitaan yhteensä yhdeksän. Kuuden alueellisen pilotin lisäksi valitaan kolme teemakohdetta. Näissä kansalaisosallistumista kehitetään jonkin teeman puitteissa. Kolmesta teemakohteista yksi on Helsingin kaupunginhallituksen 25.6.2012 päätöksen mukaisesti kaupungin nuorten Ruuti-vaikuttamisjärjestelmä.
Kaupunkilaiset päättivät rahasta – kirjasto käynnistää valitut pilotit ensi vuonna
Keskustakirjasto tarjosi ensimmäistä kertaa kaupunkilaisille mahdollisuutta päättää yhdessä 100 000 € suuruisen kehittämisrahan käytöstä. Kaupunkilaiset valitsivat osallistuvan budjetoinnin työpajoissa (25.10., 29.10. ja 30.10.), mitkä kirjaston pilottiprojekteista käynnistetään jo ensi vuonna. Pilotit perustuivat kaupunkilaisilta vuoden aikana saatuihin keskustakirjastounelmiin, joille oli luotu budjettiarviot jo etukäteen. Työpajoissa käytiin kiihkeitä keskusteluja yhteisymmärryksen löytämiseksi – tuloksena neljä ensi vuonna käynnistettävää pilottia!
Toteutukseen valikoituvat Kaupunkiverstas, Satusynttärit, Suvanto ja Lost & Found yhteissummalla 108 000 €. Suvanto toteutetaan osallistujien toiveiden perusteella kevyemmin ja edullisemmin, jotta pysytään 100 000 € raamissa. Osallistujat ideoivat myös kaksi kokonaan uutta pilottiprojektiehdotusta: sakkojen maksaminen Stadin aikapankin ’toveilla’ sekä vanhusten ja nuorten verkkodemokratiaa kehittävä hanke. Lisäksi osallistujat kehittelivät pilottiehdotuksia eteenpäin. Jatkokehittelyihin ja uusiin ehdotuksiin voi tutustua osoitteessa www.keskustakirjasto.fi/osallistuvabudjetointi.
Kumppaneina hankkeessa toimivat Avanto Insight ja Emobit. Hanketta rahoittaa Sitra.
Lisätietoa:
– Virve Miettinen, vuorovaikutussuunnittelija, Keskustakirjasto/ Hgin kaupunginkirjasto
gsm 040 168 5748, virve.miettinen[at]hel.fi
– Pirjo Lipasti, projektisuunnittelija, Keskustakirjasto/ Hgin kaupunginkirjasto
gsm 040 336 1058, pirjo.lipasti[at]hel.fi