Helkan jäsentiedote 3/2016

Välitäthän ystävällisesti tämän Helkan jäsentiedotteen myös yhdistyksesi hallituksen jäsenille (esim. sähköpostitse linkkinä)

HALLITUKSELTA

Talvinen tervehdys kaikille Helkan jäsenaktiiveille!  Lunta tuiskuttaa ja kylmä viima puhaltelee kaduilla, joulukin jo lähestyy vauhdilla. Sitä ennen kokoonnumme kuitenkin yhteen Helkan syyskokoukseen, joka järjestetään tänä vuonna hieman tavallista aiemmin, eli tiistaina 22. marraskuuta, klo 16.30 alkaen. Kokouspaikaksi on Helsingin Energia jälleen ystävällisesti luvannut meille jo tutun Kampin Sähkötalon auditorion (sisään Runeberginkatu 1:n puoleisesta ovesta). Sähkötalolla siis nähdään jälleen! Kaikki jäsenyhdistysten edustajat toivotetaan myös tervetulleiksi Helkan uuden toimiston avoimien ovien iltapäivään 8.12. klo 13-18, osoitteessa Aurorankatu 19 (lue lisää edempänä).

Helkan hallitus kokoontuu loppuvuodesta vielä yhden kerran, tiistaina 13.12. Jäsenistön toiveet ja aloitteet hallitukselle pyydetään toimittamaan viimeistään viikkoa ennen (sp. helka[at]helka.net tai puhelimitse toiminnanjohtajalle 041-5222071).

Vielä on osalla yhdistyksiä jäsenmaksurästejä, joita toivomme maksettavaksi viipymättä. Tarkistakaa ystävällisesti taloudenhoitajiltanne, onhan asia kohdaltanne jo kunnossa. Myös Helkan toimistolta voi tarvittaessa tarkistaa tilanteen.

KUTSU HELKAN SYYSKOKOUKSEEN TI 22.11.2016

Kutsumme Helkan jäsenyhdistykset sääntömääräiseen syyskokoukseen tiistaina 22. marraskuuta 2016 klo 18.00, Helsingin Energian Sähkötalon auditorioon (osoite: Runeberginkatu 1).

Ilta käynnistyy kahvitarjoilulla ja Helenin tunnin mittaisella osuudella klo 16.30 alkaen. Kuulemme kaukolämmön ja uusiutuvan energian ajankohtaisista aiheista sekä Helenin työmaiden viestinnän kehittämisestä. Tervetuloa kaikki energia-aiheista kiinnostuneet yhdistysaktiivit myös tähän osuuteen! Puheenjohtaja Veijo Lehto toivottaa tervetulleeksi ja avaa tilaisuuden Helkan osuuden klo 17.30 lähtien. Ensimmäiseksi jaetaan Helkan ”Vuoden teko 2016” -huomionosoitus, jonka jälkeen kuullaan tiivis yhteenveto Helkan syksyisen jäsenkyselyn tuloksista.

Viralliset syyskokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen. HUOM! Ilta päättyy, kun virallisia asioista seuraava yleiskeskustelu on käyty, viimeistään n. klo 19.30 mennessä.

Virallisiin syyskokousasioihin liittyen:

Jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttamalla kokousedustajalla tulee olla mukanaan valtakirja.

Hallituksesta ovat erovuorossa tänä syksynä koillista, kaakkoista, itäistä ja pohjoista aluetta edustavat hallituksen jäsenet ja varajäsenet. Valittavien varajäsenien tulee olla eri yhdistyksistä kuin varsinaiset jäsenet. Oheisina linkeistä löytyvät kokouksen esityslista kokouksen esityslista sekä luonnos Helkan toimintasuunnitelmaksi 2017. Osa asiakirjoista lähetetään sähköpostitse kokouskutsun yhteydessä (talousarvioluonnos 2017 sekä valtakirja, virallista kokousedustajaa varten).

Syyskokouksessa:
         • valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi hallituksen puheenjohtaja
         • valitaan varsinaiset jäsenet ja varajäsenet hallitukseen erovuoroisten tilalle
         • käsitellään Helka ry:n sääntöjen 10 §:n mukaiset asiat.

Helkan sääntöjen mukaan puheenjohtaja valitaan aina yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Varsinaisten jäsenien ja varajäsenien toimikausi on 2 vuotta.

Kokoukseen osallistuvat jäsenaktiivit saavat jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan tilaisuudesta mukaansa jouluisen kukan, kiitokseksi aktiivisuudesta kuluvana toimintavuonna. Lämpimästi tervetuloa syyskokoukseen!

Tulo-ohje: käynti Sähkötalon auditorioon tapahtuu Runeberginkatu 1:n puoleisesta ovesta (seuraa opasteita ulkotilassa). Paikalle pääsee parhaiten julkisilla (parkkitilaa löytyy parkkihalleista ja katujen varsilta).

TULEVIA TILAISUUKSIA JA KOULUTUKSIA

AVOIMET OVET JOULUN ALLA HELKAN UUDELLA TOIMISTOLLA TO 8.12. KLO 13-18!

Tule tutustumaan Helkan uusiin tiloihin ja tapaamaan henkilökuntaa toimistomme AVOIMET OVET -iltapäivään torstaina 8.12. kello 13.00 – 18.00. Ideoidaan yhdessä ensi vuotta! Tarjolla glögiä ja pientä purtavaa sekä Helkan aineistoja vuosien varrelta. Myös Kotikatu-aiheista pääsee keskustelemaan ja kysymään. Ovet ovat avoimet ja glögipannu on kuumana uudessa osoitteessamme: Aurorankatu 19 (Etu-Töölössä, katutasossa). Kaikki lämpimästi tervetuloa!

Kaupunkiluonnon merkitys ihmisen terveydelle – Luento 15.11. klo 18-19

Millaisia vaikutuksia kaupunkiluonnolla on ihmisen terveyteen? Luonnon virkistyskäytön ja luontomatkailun professori Liisa Tyrväinen kertoo aiheesta tiistaina 15.11. klo 18-19 Tieteiden talolla (os. Kirkkokatu 6 / Sali 312, Helsinki) Tyrväinen tuo tuoretta tietoa metsän ja viheralueiden vaikutuksesta hyvinvointiin. Tyrväinen on luonnon terveysvaikutusten tutkimuksen ykkösnimiä Suomessa ja hän on korostanut mm. lähiluonnon merkitystä terveydelle. Tilaisuus on avoin kaikille ja sen järjestää Helsingin luonnonsuojeluyhdistys (Helsy). Tarjoilun vuoksi ilmoittautumiset osoitteella helsy[at]sll.fi tai p. 050 30 11 633. Linkki tapahtuman facebook-sivuille: https://www.facebook.com/events/1688918928091242/

Tulevaisuuden puisto -keskustelutilaisuus ke 23.11. klo 18-19 Laiturilla

Minkälaisia kaupunkipuistoja tarvitaan? Miten paljon niiden rakentamiseen tulisi panostaa? Julkisen ulkotilan suunnitelmien takana on suuri joukko ammattilaisia, jotka eivät yleensä tule tutuiksi, vaikka hankkeiden ympärillä käydään vilkastakin julkista keskustelua. Tule Laiturille tapaamaan suunnittelijoita ja osallistu keskusteluiltaan ke 23.11. klo 18-19. Miten Suomeen saadaan enemmän – ja laadukkaampaa maisema-arkkitehtuuria? Tilaisuus on osa Laiturilla esillä olevaa Paperitiikerit-näyttelyä, jossa esitellään toteutumattomia puisto- ja ulkotilasuunnitelmia. Näyttely on esillä 28.10.-26.11. Laiturin osoite: Narikka 2 (vanha linja-autoasema).

Hoodit esillä Laiturilla -näyttely kertoo esikaupunkielämästä 

Esikaupunkielämä valtaa info- ja näyttelytila Laiturin pienen näyttelytilan 16.11.–1.12. Hoodit esillä Laiturilla -näyttely kertoo, kuinka Helsingin kaupunki kehittää lähiöistä entistä viihtyisämpiä ja toimivampia kaupunginosia. Näyttelyssä yleisö pääsee myös kertomaan mikä omassa asuinpaikassa on parasta. Laiturin osoite: Narikka 2 (vanha linja-autoasema).

Sujuvampi sähköpostiarki – verkkotyöpaja ke 23.11. klo 14-16

Sujuvampi sähköpostiarki -verkkotyöpaja on tarjolla keskiviikkona 23.11. klo 14-16. Saapuneiden kansiossa nolla viestiä – tuntuuko utopialta? Verkkotyöpajasta saa käytännönläheisiä vinkkejä sähköpostin hallintaan, joista on heti hyötyä arjessa. Siinä opitaan myös tehostamaan sähköpostiviestintää sekä hallitsemaan paremmin sähköpostin käsittelyyn kuluvaa aikaa. Osallistumismaksu: 20€/henkilö. Ilmoittautuminen tiistaihin 15.11.2016 mennessä verkkolomakkeella, osoitteessa: https://ssl.eventilla.com/sujuvampisahkopostiarki

Koulutuksen sisältö:
– Osa 1: Inbox haltuun
Tavoitteena tyhjä inbox, miten se on saavutettavissa ja ylläpidettävissä? Miten tehostaa kansioiden käyttöä, hallita erilaisia uutiskirjeitä ja käyttää erilaisia suodattimia?
– Osa 2: Tehokas sähköpostiviestintä
Sähköpostista on tullut osa arkista viestintää, miten tehostaa sen käyttöä? Miten saa haluamansa viestin parhaiten perille ja vastaukset kysymyksiinsä?
– Osa 3: Sähköposti ja ajankäyttö
Millaiseen viestintään sähköposti soveltuu parhaiten? Miten ajoittaa sähköpostin käyttö?

Kouluttaja ja koulutusympäristö:
Ammattijärjestäjä Eveliina Lindell, www.golightly.fi
Verkkokoulutus Vision verkkokoulutusympäristössä. Tarkemmat ohjeet verkkoympäristöön kirjautumiselle toimitetaan Vision kurssikirjeessä, joka lähetetään 14.11. alkavalla viikolla.

Lähtötaidot: Osaat käyttää sähköpostiasi auttavasti; luoda kansioita, nimetä niitä ja siirtää viestejä niiden välillä. Tekniset vaatimukset: Tietokone, verkkoyhteys, mikrofoni.

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingin uuden yleiskaavan 26.10.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Helsingille uuden yleiskaavan pitkän keskustelun ja useiden äänestysten jälkeen. Ehdotukset yleiskaavan palauttamisesta uuteen valmisteluun äänestettiin nurin. Ehdotus Keskuspuiston rajaamiseksi pois uudesta yleiskaavasta sekä muut vastaehdotukset kaatuivat äänestyksissä. Keskustelussa käytettiin lähes 150 puheenvuoroa ja se kesti yhteensä yli kuusi tuntia. Eniten keskustelua aiheuttivat Keskuspuiston ja Malmin lentokentän kohtalo sekä moottoritiemäisten sisääntuloväylien bulevardisointi. Virallinen kaavakuulutus julkaistiin 4.11.2016, minkä jälkeen on 30 vuorokautta valitusaikaa. Yleiskaavan virallinen verkkosivu ja kaikki aineistot löytyvät osoitteesta: http://www.yleiskaava.fi/

Urbaania kyläapua tarjolla myös kaupunginosiin

Suomen Kylätoiminta ry:n Kyläapu-hankkeessa kylä- ja kaupunginosayhdistykset voivat työllistää pitkäaikaistyöttömiä palkkatuella kyläavustajiksi. Kyläavustajien tehtävänä on auttaa asukkaita arjen askareissa. Helsingissä Pitäjänmäessä ja Konalassa on jo omat ”kylätalkkarit” ja muutkin kaupunginosat ovat tervetulleita mukaan toimintaan! Uudenmaan TE-toimisto osallistuu hankkeen rahoitukseen. Työtä kylästä -hanke auttaa ja tukee kaikissa käytännön järjestelyissä, mutta kaupunginosayhdistykseltä tulee löytyä vaikka vapaaehtoispohjalta toimiva työnjohtaja.

Kyläavustajalla on yksilöllinen toimenkuva, joka laaditaan paikallisten tarpeiden mukaan. Kyläavustajan tehtävänä voi olla esim. jokamiestason palveluita: talonpitoa, lumenluontia,  pihatöitä, pieniä kunnostustöitä, asiointia, siivoamista, puiden pilkkomista, atk-tukea. Tehtäviin ei sisälly luvanvaraisia töitä eikä se kilpaile yksityisen yritystoiminnan kanssa. Kylä- ja kaupunginosayhdistyksillä voi myös olla runsaasti omia tehtäviä avustajalle, kuten asukastalon ylläpitoa, tehtäviä tapahtumien järjestämisessä, yhteisten alueiden hoitoa ja viestintää.

Lisätietoa saa projektipäällikkö Juhani Nenoselta: p. 045 111 5222, sp-osoite: juhani.nenonen[at]kylatoiminta.fi tai www.kylatoiminta.fi
Hanketta voi seurata myös facebook-sivun kautta: https://www.facebook.com/kylaapuhanke/     

Jalankulkijoiden liukkausvaroituspalvelu tekstiviestillä jatkuu Helsingissä

Jo usean talven ajan toiminnassa ollut liukastumisvaroituspalvelu varoittaa jälleen jalankulkijoita liukkaista keleistä ilmaisin tekstiviestein myös Helsingissä. Varoitusviesti lähetetään ainoastaan kaikkein vaarallisimmilla keleillä, joilla pystyssä pysyminen edellyttää erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta tai jopa apuneuvoja.

Ohje tilaamiseen: lähetä tekstiviesti numeroon 16130 siitä puhelimesta, johon haluat varoituksen tulevan
– kirjoita viestiin sanat: varoitus helsinki (tällöin liukkausvaroitus tulee tekstarina heti kun se kaupungin puolelta on aamuyöstä laitettu liikkeelle)
– kirjoita loppuun lisäksi joko 6, 7 tai 8 jos haluat yöllä syntyneestä liukkaudesta varoituksen klo 6, 7 tai 8. Jos esimerkiksi haluat yöllä syntyneestä liukkaudesta varoitukset aamuisin klo 7, tulee lähettää tekstiviesti: varoitus helsinki 7
Mikäli haluaa poistua palvelusta, tulee lähettää numeroon 16130 tekstiviesti: varoitus sulje

Palveluun liittyminen ja varoitusviestien vastaanottaminen on palvelun käyttäjälle maksutonta. HUOM. Mikäli haluaa muuttaa yöllä syntyneen liukkauden varoituksen vastaanottoaikaa, täytyy ilmoittautua uudelleen uudella kellonajalla. Tekstiviestipalvelu ei muuta kaupungin tai kiinteistöjen liukkaudentorjuntavastuita eikä jalankulkijan omaa vastuuta. Lisätietoja mm. varoittamisen periaatteista verkkosivuilta http://www.liukastumisvaroitus.fi  ja Helsingin osalta tilaukset suoraan linkistä: http://www.liukastumisvaroitus.fi/varoitus/ilmoittautuminen/helsinki/#

Lähiradio tarjoaa edelleen ilmaista ohjelma-aikaa kaupunginosien kuulumisille

Mitä omassa kaupunginosassa on tekeillä? Haluaisitteko kertoa siitä laajemmin, ilmaiseksi, omalla radio-ohjelmalla, joka kuuluu koko Helsingin alueella? Lähiradion ”Kaupunginosaradio” tarjoaa edelleen mahdollisuuden kaupunginosien asioiden esilletuomiseen oman radio-ohjelman kautta. Aikaisempaa kokemusta radiotoimituksesta ei tarvita, sillä kaupunginosaradion toimittajat neuvovat ohjelman kokoamisessa. Kysy lisää sähköpostitse: lahi.radio[at]kara.inet.fi   

Kaupunginosaradio on kaupunkilaisten oma radio-ohjelma joka maanantai klo 19.00 – 20.30, taajuudella 100,3 MHz (uusinta torstaisin klo 17:00 – 18:00). Ohjelmatarjonta on asukkaiden tekemiä kaupunginosaradio-ohjelmia Lähiöprojektin tukemana. Ohjelmat ovat jälkikäteen kuunneltavissa Kaupunginosaradion nettisivuilla ja niistä voi viestiä omissa tiedotuskanavissaan.