Välitäthän ystävällisesti tämän Helkan jäsentiedotteen myös yhdistyksesi hallituksen jäsenille (esim. sähköpostitse linkkinä)
HALLITUKSELTA
Marraskuu on jo pitkällä, kellot talviajassa ja valot syttymässä pimenevään kaupunkiin. Ennen jouluvalmisteluja ja ansaittua levähdystä Helkan jäsenyhdistykset kutsutaan vielä torstaina 30.11. järjestettävään syyskokoukseen. Paikkana on tänä syksynä Helsingin Energian Sähkötalon 8. kerroksessa sijaitseva ravintola PURO. (Ks. tarkemmat tiedot KOKOUSKUTSU-kohdasta). Myös muutama kiinnostava loppuvuoden tilaisuus edempänä tiedoksenne.
Toimistolta muistuttelemme, että Helkan jäsenmaksuja on vielä rästissä jonkin verran. Tarkistakaa ystävällisesti oman yhdistyksenne maksun tilanne omalta taloudenhoitajalta (tai Helkasta) ja hoitakaa asia kuntoon tarvittaessa.
Helkan hallitus kokoontuu tänä vuonna vielä kerran, tiistaina 12.12. Jos haluatte hallituksen käsittelevän jotakin asiaa tai teemaa vielä tämän vuoden puolella, ottakaa yhteyttä Helkan toimistoon (sp. helka[at]helka.net) tai p. 041 5222071, viimeistään viikkoa ennen kokousta.
KUTSU HELKAN SYYSKOKOUKSEEN TO 30.11.2017
Kutsumme Helkan jäsenyhdistykset sääntömääräiseen syyskokoukseen torstaina 30. marraskuuta 2017 klo 18.00, Helsingin Energian Kampin Sähkötalon ravintola PURO:on (osoite: Malminrinne 6 E).
Ilta käynnistyy kahvitarjoilulla ja Helenin tiiviillä ajankohtaisinfolla klo 17.00 alkaen. HUOM. sisään pääsee jo klo 16.45. alkaen. Kahvituksen aikana, klo 17.00 lähtien kuullaan tuttuun tapaan Helenin ajankohtaisinfo. Puheenjohtaja Veijo Lehto toivottaa tervetulleeksi ja avaa tilaisuuden Helkan osuuden klo 17.15 lähtien. Tämän jälkeen jaetaan Helkan ”Vuoden teko 2017” -huomionosoitus, jota seuraa noin 17.30 alkaen Helsingin kaupungin asukasyhteistyöpäällikkö Titta Reunasen alustus kaupunginhallituksen tämän viikon maanantaina, 13.11.2017 hyväksymästä Helsingin uudesta osallisuusmallista. Reunanen kertoo mm. mallin konkretisoitumisesta, aikatauluista ja rahoituksesta. Hän vastailee myös kysymyksiin klo 18.00 saakka.
Viralliset syyskokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen. Ilta päättyy, kun virallisia asioista seuraava yleiskeskustelu on käyty, viimeistään n. klo 19.30 mennessä, mahdollisesti jo aiemmin.
Virallisiin syyskokousasioihin liittyen:
Jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttamalla kokousedustajalla tulee olla mukanaan valtakirja.
Hallituksesta ovat erovuorossa tänä syksynä eteläisiä, läntisiä ja keskisiä kaupunginosayhdistyksiä edustavat hallituksen jäsenet ja varajäsenet sekä hallituksen asiantuntijajäsen. Valittavien varajäsenien tulee olla eri yhdistyksistä kuin varsinaiset jäsenet. Oheisista linkeistä löytyvä esityslista sekä luonnos Helkan toimintasuunnitelmaksi 2018. Osa asiakirjoista lähetetään sähköpostitse tulevan kokouskutsun yhteydessä (talousarvioluonnos 2018 sekä valtakirja, virallista kokousedustajaa varten).
Syyskokouksessa:
• valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi hallituksen puheenjohtaja
• valitaan varsinaiset jäsenet ja varajäsenet hallitukseen erovuoroisten tilalle
• käsitellään Helka ry:n sääntöjen 10 §:n mukaiset asiat.
Helkan sääntöjen mukaan puheenjohtaja valitaan aina yhdeksi vuodeksi kerrallaan. Varsinaisten jäsenien ja varajäsenien toimikausi on 2 vuotta.
Kokoukseen osallistuvat jäsenaktiivit saavat jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan tilaisuudesta mukaansa jouluisen kukan, kiitokseksi aktiivisuudesta kuluvana toimintavuonna. Lämpimästi tervetuloa syyskokoukseen!
Tulo-ohje: käynti Sähkötalon ravintola PURO:on tapahtuu Malminrinne 6:n puolelta, lasiovisen pääsisäänkäynnin oikealla puolella sijaitsevasta metalliovesta (ks. oheinen kuva, perillä myös opasteet). Paikalle pääsee helposti julkisilla (parkkitilaa löytyy parkkihalleista ja katujen varsilta).
KAUPUNGINHALLITUS HYVÄKSYI UUDEN OSALLISUUSMALLIN 13.11.2017
Helsingin kaupungin uusi osallisuusmalli hyväksyttiin kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 13.11.2017! Osallisuuden ja vuorovaikutuksen periaatteet ja niiden osatekijöihin pohjaava mallin toimeenpano toteutetaan vuosien 2018-2021 aikana. Osallisuusmallia valmisteltiin yhteistyössä asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Tutustu esitykseen kokonaisuudessaan oheisen linkin kautta.
Nyt hyväksytty esitys määrittelee mm. osallistumisen mallin, osallistuvan budjetoinnin, asukas- ja käyttäjäraadit sekä verkko-osallistumisen. Osallistuvaan budjetointiin varataan määräraha käytettäväksi alueellisesti tai koko kaupunkia koskeviin hankkeisiin. Osallisuuden ja vuorovaikutuksen kokonaisuuteen sisältyy mm. alueellinen osallisuus sekä yhteensä seitsemän stadiluotsia. He vastaavat omalta osaltaan Helsingin seitsemällä suuralueella asukkaiden aloitteiden ja kehittämisehdotusten edistämisestä. Kolme yritysluotsia toimii yritystoiminnan edistäjinä.
Esityksessä todetaan mm.: ”Nyt esitetyn alueellisen osallistumisen mallin kautta lisätään osallistavan suunnittelun käyttöä sekä kuntalaisten, yhteisöjen ja valmistelusta vastaavien viranhaltijoiden ja poliittisten päättäjien välistä vuoropuhelua. Mallissa luodaan kaupunginosiin alueelliset yhteistyö- ja viestintärakenteet ja resurssit edistämään kaupunkilaisten ja kaupungissa toimivien yhteisöjen keskinäistä vuoropuhelua, yhteistoimintaa sekä alueellisten kehittämistoimien yhteensovittamista.”
Osallisuusmallin kehittämisen tueksi pormestarin on tarkoitus perustaa osallisuuden neuvottelukunta. Osallisuuden neuvottelukuntaan kutsutaan kansalaisyhteiskunnan, yritysten sekä korkeakoulujen edustajia.Osallisuuden arviointiin laaditaan sekä kaupunkitasoiset että toimialakohtaiset mittarit, joita seurataan vuosittain ja strategiakausittain. Mittareissa tulee mitata sekä kuntalaisten kokemusta demokratian toiminnasta että osallisuusprosessien toimivuutta.
Lisätietoja uudesta osallisuusmallista:
– Johanna Seppälä, vuorovaikutuspäällikkö, p. 09 310 79780 sp: johanna.m.seppala(a)hel.fi
– Titta Reunanen, asukasyhteistyöpäällikkö, p. 09 310 23437 sp: titta.reunanen(a)hel.fi
– Olli Lahtinen, erityissuunnittelija, p. 09 310 36055 sp: olli.lahtinen(a)hel.fi
LOPPUSYKSYN 2017 JA ALKUVUODEN 2018 TILAISUUKSIA JA KOULUTUKSIA
Nyt suunnitellaan Bulevardikaupunkia” -asukasilta Laiturilla pe 24.11. klo 15-17
Vihdintien ja Tuusulanväylän kaupunkibulevardeihin Vihdintien ja Tuusulanväylän kaupunkibulevardeihin liittyviä kysymyksiä ratkotaan Laiturilla perjantaina 24.11. klo 15-17 etsimällä ratkaisuja yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Osallistu keskusteluiltaan, tule tapaamaan suunnittelijoita ja kerro ideasi! Nyt suunniteltavat bulevardikaupunginosat rakentuvat vajaakäytöllä olevien Käpylän aseman sekä Haagan liikenneympyrän ja Valimon asemanseudun ympärille. Asukasilta on osa pala palata rakentuvaa Laiturin Bulevardikaupungit -näyttelykokonaisuutta.
Ensimmäisen tilaisuuden tavoitteena on keskustella asukkaiden ja muiden ryhmien kanssa vuorovaikutuksen tarpeesta. Saadun palautteen perusteella Laiturille räätälöidään lisää tapahtumia helmi-maaliskuulle 2018. Laiturin osoite: Narikka 2 (vanha linja-autoasema, keltainen rakennus).
Osallistuvan budjetoinnin tutkimus- ja kehittämispäivä 21.11.
Osallistuva budjetointi on ajankohtaista, nousussa. Helsinkiinkin on uudessa osallisuusmallissa suunniteltu osallistuvaa budjetointia. Osallistuvan budjetoinnin tutkimus- ja kehittämispäivässä tiistaina 21.11. (klo 9-16.15) kuullaan ja jaetaan tuoreimmat kuulumiset ja parhaat käytännöt osallistuvan budjetoinnin tekemiseen. Päivän aikana pääsee tutustumaan uusimpiin kokeiluihin ja tutkimuksiin sekä verkostoitumaan alan toimijoiden kanssa. Tilaisuuden pääpuhujina ovat Pariisin 100 miljoonan euron osallistuvan budjetoinnin projektin asiantuntija Yves Matthieu sekä professori Ashish Goel Stanfordin yliopistosta. Paikkana on Espoon valtuustotalo, Espoonkatu 5. Osallistumismaksu on 30 euroa (lounas on omakustanteinen).
Tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen oheisen linkin kautta. Päivän järjestää Deliberatiivisen Demokratian Instituutti yhteistyökumppaniensa kanssa.
ENNAKKOTIETOA KEVÄÄN 2018 TAPAHTUMISTA:
#Kaupunkisome – kuplia vai kansanvaltaa -seminaari tammikuussa 2018
Helsingin yliopiston Tiedekulmassa 15.1.2018 järjestettävässä #Kaupunkisome: kuplia vai kansanvaltaa? -seminaarissa klo 16-18 pureudutaan sosiaalisen median rooliin uudenlaisen urbaanin osallisuuden muotona sekä kaupungin kehittämisen välineenä. Tilaisuudessa Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkijat esittelevät uusinta aihetta käsittelevää tutkimusta. Kaupunginosien some-aktiivit ja Helsingin kaupungin edustajat kertovat kokemuksistaan ja näkemyksistään kaupunkisomesta ja sen mahdollisuuksista. Yhteiskehittelyn hengessä käytävää loppukeskustelua ryyditetään sosiaalisen median asiantuntijoilta pyydetyillä kommenteilla. Tilaisuus on osa Helsingin yliopiston tammikuussa 2018 aloittavan uuden Kaupunkitutkimusinstituutin Kick off -seminaarisarjaa. Puhujina kuullaan mm. prof. Mari Vaattovaaraa; organisaatioviestinnän työelämäprofessori Pekka Sauria; kaupunkiaktivismitutkijoita Maija Faehnleä ja Pasi Mäenpäätä sekä Helsingin kaupunginosien some-tutkimuksen tehnyttä Matti Autiota.
Tilaisuuden facebook-tapahtuma tarkempine tietoineen ja ohjelmineen löytyy linkistä https://www.facebook.com/events/562920767372435/. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston uudessa tilassa, Tiedekulmassa, osoitteessa Yliopistonkatu 4.
Tarjoiluihin varautumisen vuoksi tilaisuuteen tulee ilmoittautua 8.1.2018 mennessä oheisesta linkistä.
Keskustelutilaisuus Helsingin uudesta osallisuusmallista tammikuussa 2018
Helsingin kaupungin uudesta osallisuusmallista järjestetään keskustelutilaisuus TAMMIKUUSSA 2018! Tilaisuus järjestetään ilta-aikaan joko ti 16.1. tai to 25.1.2018. Ajankohta tarkentuu lähempänä h-hetkeä ja voit tarkistaa sen tilaisuuden tapahtumasivulta (tai Helkan kotisivuilta tai toimistosta). Paikka tarkentuu ja ilmoitetaan myös myöhemmin. Facebookissa alustava tapahtumasivu löytyy oheisen linkin kautta: https://www.facebook.com/events/189470438269521/?active_tab=about
Sadat ihmiset, niin kaupunkilaiset kuin etenkin viime vaiheissa kaupungin virkamiehet ja valtuutetut, ovat suunnitelleet Helsingin kaupungin osallisuusmallia, jota valmisteltiin ripeästi kaupungin uuden johtamismallin rinnalla. Nyt on aika keskustella siitä, millainen esitys syntyi ja millaiset ovat helsinkiläisten vaikutusmahdollisuudet 1.1.2018 alkaen.
Keskustelussa mm. seuraavia kysymyksiä:
– Miten malli tukee Helsingin alueita ja lähidemokratian toteutumista? Ovatko seitsemän stadiluotsia ja 40 000 – 110 000 asukkaan alueilla tapahtuva osallistuva budjetointi käypiä ratkaisuja?
– Miten malli tukee olemassa olevia osallisuuden muotoja, nykyisten rakenteiden kehittymistä, uusien vakiintumista sekä vertaisoppimista eri alueilta?
– Miten malli tukee lähidemokratiaa ja osallisuutta?
– Miten malli ottaa huomioon uuden kuntalain suomat mahdollisuudet erilaisista kokeiluista tai päätäntävallan siirtämisestä kuntalaisille?
Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita tilaisuuteen! Myös omia verkostoja voi kutsua mukaan. Tilaisuuden kokoonkutsuja on valtio-opin yliopistonlehtori Emilia Palonen Helsingin yliopistosta. Vuodesta 2012 hän on ollut mukana aktiivisesti mm. Maunulan demokratiahankkeessa, osallistuvaa suunnittelua ja yhteishallintoa kehittämässä asukkaana ja toimintatutkijana. Tilaisuuteen kutsutaan myös päättäjiä eri valtuustoryhmistä.
Ennakkotieto: suosittu ”Kaupunkitapahtuman tuottaminen -koulutus uusitaan maaliskuussa 2018!
Helsingin työväenopiston ja Helka ry:n yhdessä ideoima Kaupunkitapahtuman tuottaminen -lyhytkoulutus uusitaan keväällä 2018! Marraskuussa 2017 ensi kertaa järjestetty kahden lauantain koulutus osoittautui erittäin suosituksi ja tuli täyteen nopeasti. Työväenopisto päätti uusia koulutuksen heti keväällä 2018. Osallistumismaksu on 17,00 €/osallistuja.
Koulutuskokonaisuuden ajankohdat: kaksi lauantaita maaliskuussa 2018 seuraavasti
– la 10.03.2018 klo 10.00-15.00
– la 24.03.2018 klo 10.00-15.00
Opetuspaikkana on Kanneltalo (tarkemmin: luokka 1, toinen krs), osoitteessa Klaneettitie 5, 00420 Helsinki. Kanneltalolle pääsee kätevästi esim. junalla Helsingin keskustasta (Kannelmäen asema). Kouluttajana toimii Anna Suonsyrjä ja mukaan mahtuu 14 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.
Ilmoittautuminen aukeaa maanantaina, 11.12. alkaen ja ilmoittautua voi sähköisesti työviksen ilmonet.fi:n kautta, linkkisivun https://ilmonet.fi/#!code=H180935 alaosasta tai puhelimitse klo 11–16 numeroon: 09 310 88610. Toimi siis nopeasti ma 11.12. alkaen, jos aihe kiinnostaa ja haluat mukaan!
Koulutuksen tarkempi kuvaus:
Käydään läpi kaupunkitapahtuman tuottamisen eri osa-alueita ja sitä, miten rakentaa oma tapahtuma. Keskustellaan kaupunkitilasta ja mietitään, kuinka siirtyä tapahtumaideoista toteutukseen. Tapahtuman tuottamista lähestytään paikallisesta näkökulmasta: ideoidaan uusia tapahtumia kaupunginosiin, naapurustoihin tai paikallisiin yhteisöihin. Käydään läpi jokaiselle tapahtumatuotannolle oleellisia asioita, mutta keskitytään etenkin kaupunkitapahtumien erityislaatuisuuteen.
Käsitellään mm. tapahtuman ideointia, tekijätiimin muodostamista ja sitouttamista, markkinointia ja viestintää, tapahtuman rahoittamista ja yhteistyökumppanuuksia, lupa-asioita ja turvallisuutta, sekä oman työn hallintaa. Tehdään yhteisiä harjoitteita ja luodaan uusia tapahtumaideoita. Pyritään kyseenalaistamaan vanhat tavat ja löytämään uutta inspiraatiota. Koulutuksen tavoitteena on saada vinkkejä ja kerätä muistilistaa tärkeimmistä tapahtuman tekemiseen liittyvistä asioista.
MUITA TIEDOTUSASIOITA
Joko olet löytänyt Helsingin uuden hallinnon some-kanavat?
Oheisena lista hyödyllisiä linkkejä Helsingin kaupungin sosiaalisen median kanaviin, joista saa kätevästi tietoa kaupungin eri toimialojen ajankohtaisista aiheista ja tapahtumista:
– Yleinen lista kaupungin some-kanavista (sis. mm. kulttuuriin liittyviä kaupungin some-kanavia) https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/osallistu-ja-vaikuta/some/some
– Kaupunkiympäristön toimiala somessa: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/yhteystiedot/some
– Sosiaali-ja terveystoimen some-kanavista löytyy mm. asukastalojen, lähiöasemien, palvelukeskusten ym. some-linkkejä: https://www.hel.fi/sote/fi/esittely/sosiaalinen-media
– Kasvatuksen- ja koulutuksen toimiala somessa:
https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi/yhteystiedot-ja-palaute/somessa
– Kaupunginkanslian some-kanavat: https://www.hel.fi/kanslia/fi/palaute/some
– Blogit löytyvät linkistä https://www.hel.fi/blogit/fi
Tilaamalla jonkin tietyn sosiaalisen median kanavan (omalle some-sivulleen) saa nopeimmin uudet ilmoitukset kyseiseltä kanavalta. Sosiaalisen median kautta on myös mahdollista keskustella suoraan esimerkiksi apulaispormestarien ja muiden johtavien viranhaltijoiden kanssa tai seurata heidän toimintaansa.
Linkit Helsingin kaupunginosien aluesuunnitelmiin ja luonnonhoitosuunnitelmiin
Helsingin kaupunginosien tekeillä olevat ja valmistuneet aluesuunnitelmat löytyvät nyt listana yhdestä paikasta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/kehittamissuunnitelmat/aluesuunnitelmat
Aluesuunnitelmissa selvitetään katu- ja viheralueista palveluiden, rakenteiden ja varusteiden nykytila, kirjataan niiden parantamistarpeet sekä laaditaan kohteiden kiireellisyysjärjestys.
Kaupunginosien ja alueiden luonnonhoitosuunnitelmat löytyvät listana osoitteesta https://www.hel.fi/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/kehittamissuunnitelmat/luonnonhoitosuunnitelmat
Jalankulkijoiden liukkausvaroituspalvelu tekstiviestillä jatkuu Helsingissä
Talviajan käytännöllinen liukastumisvaroituspalvelu varoittaa jälleen jalankulkijoita liukkaista keleistä ilmaisin tekstiviestein myös Helsingissä. Välittäkääpä tietoa verkostoissanne!
Varoitusviesti lähetetään ainoastaan kaikkein vaarallisimmilla keleillä, joilla pystyssä pysyminen edellyttää erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta tai jopa apuneuvoja. Ohje tilaamiseen: lähetä tekstiviesti numeroon 16130 siitä puhelimesta, johon haluat varoituksen tulevan
– kirjoita viestiin sanat: varoitus helsinki (tällöin liukkausvaroitus tulee tekstarina heti kun se kaupungin puolelta on aamuyöstä laitettu liikkeelle)
– kirjoita loppuun lisäksi joko 6, 7 tai 8 jos haluat yöllä syntyneestä liukkaudesta varoituksen klo 6, 7 tai 8. Jos esimerkiksi haluat yöllä syntyneestä liukkaudesta varoitukset aamuisin klo 7, tulee lähettää tekstiviesti: varoitus helsinki 7
Mikäli haluaa poistua palvelusta, tulee lähettää numeroon 16130 tekstiviesti: varoitus sulje
Palveluun liittyminen ja varoitusviestien vastaanottaminen on palvelun käyttäjälle maksutonta. HUOM. Mikäli haluaa muuttaa yöllä syntyneen liukkauden varoituksen vastaanottoaikaa, täytyy ilmoittautua uudelleen, uudella kellonajalla.
Lisätietoja verkkosivuilta
http://www.liukastumisvaroitus.fi ja Helsingin osalta tilaukset suoraan linkistä: http://www.liukastumisvaroitus.fi/index.php/ilmoittautuminen/helsinki