Helkan jäsentiedote 3/2021 ja syyskokouskutsu

Välitäthän ystävällisesti Helkan jäsentiedotteen
yhdistyksesi hallitukselle ja muillekin aktiivijäsenille!

HELKAN HALLITUKSELTA

Aurinkoista syksyä jäsenyhdistykset! Vihdoinkin poikkeusaika on hellittämässä ja pääsemme kokoontumaan kasvokkain vielä ennen joulua Helkan syyskokoukseen, joka järjestetään to 25.11. Paasitornin tiloissa, Hakaniemessä. Ennen virallisia kokousasioita on luvassa todella mielenkiintoista ohjelmaa, mm. Helkan Vuoden teko 2021 -huomionosoitus, Helkan kulttuuriympäristökyselyn tulokset sekä apulaispormestari Anni Sinnemäen puheenvuoro!

Helkan hallitus kokoontuu loppuvuodesta vielä yhden kerran, ti 8.12. Jäsenet voivat toimittaa viestejä ja aloitteita hallitukselle mielellään viimeistään viikkoa ennen kokousta (sp. helka[at]helka.net tai puhelimitse toiminnanjohtajalle 041-5222071).

Muistutamme Helkan jäsenmaksuista 2021 ja kiitämme kaikkia maksun jo suorittaneita! Oman maksutilanteenne voitte tarkistaa joko taloudenhoitajaltanne tai Helkan toimistolta (helka[at]helka.net tai p. 041-5222071).

 KUTSU HELKAN SYYSKOKOUKSEEN TORSTAINA 25.11.2021

Kutsumme Helkan jäsenyhdistykset sääntömääräiseen syyskokoukseen torstaina 25. marraskuuta 2021. Koska pääsemme ensimmäistä kertaa tapaamaan tosiamme kasvokkain pitkästä aikaa, olemme varanneet osallistujille todella mielenkiintoista ohjelmaa ja runsaan kahvitarjoilun! Osallistujat saavat lähtiessään mukaansa jälleen myös perinteiset joulukukat.

Kahvitus alkaa klo 16.45, ohjelma käynnistyy klo 17.00 ja viralliset kokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen. Kokous järjestetään läsnätilaisuutena, paikkana on Paasitornin kokoustila ”Tarja Halonen” (kokoustila on väljä). Paasitornin osoite on Paasivuorenkatu 5 A ja kokoustila löytyy kerroksesta 1 ½ (perillä opastus).  HUOM! Riittävän tarjoilun varaamiseksi kaikkien osallistuvien tulee ilmoittautua kokoukseen pe 19.11. mennessä oheisen linkin kautta sähköisellä lomakkeella.

Kokous

Pj Hanna-Kaisa Siimes toivottaa osallistujat tervetulleiksi klo 17.00 ja Helkan ”Vuoden teko 2021” -huomionosoitus julkistetaan. Sen jälkeen, n. klo 17.15 alkaen kuulemme syyskuussa päättyneen Helkan kulttuuriympäristökyselyn tuloksia projektityöntekijä Varpu Kurkilahden kertomana. Klo 17.30 saamme vieraaksemme apulaispormestari Anni Sinnemäen puheenvuoroineen! Hän avaa mm. Helsingin uutta kaupunkistrategiaa kaupunkiympäristön toimialan näkökulmasta.

Viralliset syyskokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen. Oheisena linkki 20.5.2021 hyväksyttyihin Helkan uusiin sääntöihin. Ilta päättyy, kun virallisia asioita seuraava yleiskeskustelu on käyty, viimeistään n. klo 19.00.

Virallisiin kokousasioihin liittyen:

Jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttaman kokousedustajan tulee tuoda mukanaan valtakirja.

Hallituksesta ovat erovuorossa tänä syksynä eteläisiä, läntisiä ja keskisiä kaupunginosayhdistyksiä edustavat hallituksen jäsenet ja varajäsenet sekä asiantuntijajäsen. Valittavien varajäsenien tulee olla eri yhdistyksistä kuin varsinaiset jäsenet. Oheisista linkeistä löytyvät kokouksen esityslista sekä luonnos Helkan toimintasuunnitelmaksi 2022. Osa kokousasiakirjoista löytyy sähköpostitse tulevan kokouskutsun liitteistä (talousarvioluonnos 2022 sekä valtakirjapohja virallista kokousedustajaa varten).

Syyskokouksessa:
         • valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi hallituksen puheenjohtaja
         • valitaan varsinaiset jäsenet ja varajäsenet hallitukseen erovuoroisten tilalle
         • käsitellään Helka ry:n sääntöjen 10 §:n mukaiset asiat.

LOPPUSYKSYN 2021 TILAISUUKSIA

Uutta Keski-Helsinkiä -verkkotilaisuus ke 17.11.

Arabianrannan, Toukolan, Käpylän, Koskelan, Kumpulan ja Pasilan ajankohtaisia suunnitelmia ja hankkeita esitellään ke 17.11. klo 17-19. Helsingin kaupungin työntekijät kertovat tilaisuudessa lyhyiden esitysten avulla Keski-Helsingin suunnitelmista. Illan aikana esitellään myös koko alueen liikenne- ja katuhankkeita, Omastadin äänestyksen tuloksia, kulttuuriympäristöohjelmaa ja kaupungin pysäköintipolitiikkaa. Tilaisuudessa voit kommentoida ja esittää kysymyksiä esiteltävistä asioista chatin kautta. Kysymyksiin on vastaamassa joukko kaupunkiympäristön asiantuntijoita. Katso illan tarkempi ohjelma tilaisuuden verkkosivulta.

Uutta Itä-Helsinkiä ke 1.12. (ja Östersundomia to 2.12.)

Osallistu vaikka omalta kotisohvalta Itä-Helsingin ja Östersundomin tulevaisuuteen! Iltojen aikana Helsingin kaupungin työntekijät esittelevät tiiviisti ajankohtaisia kaupunkiympäristön asioita eri Itä-Helsingin alueilta. 

Tilaisuus on jaettu kahteen eri iltaan:
– Uutta Itä-Helsinkiä -illassa keskiviikkona 1.12. käsitellään Mellunkylän, Vartiokylän ja Vuosaaren alueita, joihin kuuluu mm. Kivikko, Vesala, Kurkimäki, Kontula, Mellunmäki, Myllypuro, Roihupelto, Puotinharju, Itäkeskus, Vartioharju, Puotila, Marjaniemi. Lisänä on pieni ajankohtaistieto Herttoniemen luonnon- ja maisemanhoidon suunnitelmaan osallistumisesta.
– Uutta Östersundomia -illassa torstaina 2.12. käsitellään Östersundomin aluetta. 

Tilaisuudessa voit kommentoida ja esittää kysymyksiä esiteltävistä asioista chatin kautta. Kysymyksiin on vastaamassa iso joukko kaupunkiympäristön asiantuntijoita. Mukana voi olla koko illan tai valita ohjelmasta itseä kiinnostavat osat. Tarkemmat osallistumisohjeet ja ohjelma löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.

Uutta Pohjois-Helsinkiä -verkkotilaisuus järjestetään ma 13.12.

Tilaisuudessa Helsingin kaupungin työntekijät kertovat lyhyiden esitysten avulla Pohjois-Helsingin tulevaisuuden suunnitelmista. Saat tietoa siitä, mitä kaupunki suunnittelee pohjoiseen Helsinkiin ja mitä uutta se aikoo rakentaa. Tilaisuuden aiheita ovat asuminen, liikenne, puistot ja viheralueet. Mukana ainakin Oulunkylän, Länsi-Pasilan, Mäkelänkadun, Keskuspuiston, Raide-Jokerin ja OmaStadin kuulumisia.

Tilaisuudessa voi kommentoida ja esittää kysymyksiä esiteltävistä asioista chatin kautta. Kysymyksiin on vastaamassa iso joukko kaupunkiympäristön asiantuntijoita. Mukana voi olla koko illan tai valita ohjelmasta itseä kiinnostavat osat. Tarkemmat osallistumisohjeet ja ohjelma löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.


Tulevaisuustaajuus -verkkotyöpaja joulukuussa

Jos on halua kehittää omaa tulevaisuusajattelua ja muutoksen tekemisen taitoja, on joulukuussa aiheesta tarjolla mielenkiintoista verkkotyöpajailua! Kolmesta aamupäiväajankohdasta (aina klo 9-12) voi valita itselleen sopivimman (8.12./10.12. tai 15.12.). Kuhunkin työpajaan mahtuu mukaan max. 20 osallistujaa.   Ilmoittautumisohjeet ja linkit uutisen alaosassa. Työpajat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Verkkotyöpajan Kuvaus:

Tulevaisuus saattaa tuntua tällä hetkellä yllättävältä, epävarmalta, jopa ahdistavalta. Siihen voi silti vaikuttaa – tulevaisuus rakentuu jokapäiväisistä valinnoista ja toimista. Omaa tulevaisuusajattelua ja muutoksen tekemisen taitoja voi kehittää ja Tulevaisuustaajuus – työpaja on yksi keino siihen. Tulevaisuustaajuus tutustuttaa tulevaisuusajatteluun ja auttaa osallistujaa hahmottamaan myönteisen tulevaisuuden, jota haluaa rakentaa käytännössä. Osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta tulevaisuusajattelusta.

Työpajassa tutustutaan tulevaisuusajatteluun niin alustusten kuin pienryhmätyöskentelyn kautta. Esillä ovat seuraavat teemat: mistä tulevaisuusajattelussa on kyse/ miksi muutoksentekijä tarvitsee tulevaisuusajattelua/ olemassa olevien tulevaisuusoletusten haastaminen/ oivottavan tulevaisuuden kuvittelu/ toimiminen, vaikuttaminen tulevaisuuteen/ minä tulevaisuudentekijänä.

Verkkotyöpajan kouluttajana toimii YTM, suunnittelija ja Tulevaisuustaajuus-ohjaaja Maia Fandi, sp: maia.fandi[at]opintokeskusvisio.fi

Tulevaisuustaajuus-työpajaan voi osallistua jonain seuraavista ajankohdista (tilaisuudet ovat samansisältöisiä). Ilmoittautumisohjeet ja -lomake löytyvät tilaisuuksien linkeistä:

ke 8.12. klo 9-12 https://opintokeskusvisio.fi/tapahtuma/tulevaisuustaajuus-tyopaja/
pe 10.12. klo 9-12 https://opintokeskusvisio.fi/tapahtuma/tulevaisuustaajuus-tyopaja-2/
ke 15.12. klo 9-12 https://opintokeskusvisio.fi/tapahtuma/tulevaisuustaajuus-tyopaja-3/

Osallistumislinkki ja -ohjeet lähetetään kaikille ilmoittautuneille.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Helkan pj-palaveri 9.9.2021

Helkan perinteinen syksyinen puheenjohtajapalaveri järjestettiin etäsovelluksella torstaina 9.9.2021. Mukaan oli ilmoittautunut lähes parikymmentä osallistujaa. Illan aikana kuultiin ajankohtainen alustus Helsingin kaupunginkanslian vuorovaikutussuunnittelija Veli-Matti-Hurtigilta. Aiheena oli kaupungin asukasosallisuuden pienavustukset. Saimme kuulla, että vuoden 2021 alkukeväisen avustusmäärärahojen korotuksen jälkeen pienavustuksia (max. 3000 €) on jälleen mahdollista hakea Helsingin sähköisen avustushaun kautta. Kannustamme kaupunginosayhdistyksiä hakemaan avustuksia aktiivisesti! Tutustu avustuskriteereihin täältä.

Pj-palaverissa kuultiin lisäksi vertaisesimerkkejä ja ajankohtaisia aiheita eri puolilta kaupunkia. Kuulimme mm. Kotiseutuliiton ”Vuoden kotiseutuyhdistykseksi 2021” valitseman Käpylä-Seuran toiminnasta ja vinkeistä. Muutkin Helkan jäsenyhdistykset jakoivat vertaisesimerkkejä, keskustelu oli vilkasta ja ilta sai hyvää palautetta.