Helkan jäsentiedote 1/ 2007 (6.3.2007)

HELKAN JÄSENTIEDOTE 1/2007  6.3.2007

HALLITUKSELTA 

Helka toivottaa reipasta toimintavuotta 2007! Helkan jäsenmäärä on vuoden 2007 alussa 69. Helkan projektien toimintaedellytykset ovat vahvistuneet ja Helkan toiminnassa on muutenkin selvää nostetta! Kevätkauteen osuu useita mielenkiintoisia seminaareja ja koulutuksia – oheisessa tiedotteessa myös Helkan virallinen KEVÄTKOKOUSKUTSU. Kevätkokous pidetään keskiviikkona 21.3.07 HKR:n tiloissa. Helkan toimintakertomus 2006 on jo luettavissa kotisivuiltamme kohdasta Helkan toiminta -> Toimintakertomukset. Kevätkokouksessa käsitellään myös Helkan nimenmuutosesitys – tule mukaan vaikuttamaan! Maaliskuun lopulle (27.3.) ajoittuu lisäksi Helkan ”Rakennukset kertovat” -julkaisun julkistamistilaisuus, johon kaikki jäsenyhdistykset ovat tervetulleita. Molemmista lisää edempänä.

Jäsenyhdistyksiä pyydetään ystävällisesti toimittamaan Helkaan uusien toimihenkilöiden nimet ja yht.tiedot, jotta voimme päivittää jäsenluettelon. Jos siis puheenjohtaja ja/tai sihteeri vaihtuivat vuodelle 2007, ilmoitelkaa Helkan toimistoon viipymättä! (p. 09 641 045 tai sähköpostitse helka[at]helka.net tai kotisivuiltamme löytyvällä sähköisellä lomakkeella kohdassa: Helkan toiminta -> Jäsenyhdistykset -> Muuta yhteystietoja). Helkan kotisivuilla sijaitsevasta ajantasaisesta jäsenluettelosta tiedotetaan keskitetysti mm. Helsingin kaupungin virastojen tiedottajille, joten luettelon ajantasaisuus on varsin tärkeä asia. Sähköinen Helkan jäsenluettelo kotisivujen kohdasta Jäsenyhdistykset. Sen voi myös halutessaan printata sivun oikeasta ylänurkasta löytyvällä printtaustoiminnolla.

KUTSU HELKA KEVÄTKOKOUKSEEN KESKIVIIKKONA 21.3.2007

Helkan jäsenyhdistykset kutsutaan sääntömääräiseen kevätkokoukseen keskiviikkona 21. maaliskuuta 2007 kello 18.00.

Kevätkokouspaikkana toimii tänä keväänä uusittu yleisten töiden lautakuntasali rakennusviraston aulatilojen yhteydessä, tutussa osoitteessa: Kasarmikatu 21. Kokoustila ”Malmissa” on tarjolla kahvia ja iltapalaa klo 17.00 alkaen. Ennen virallisia kevätkokousasioita kuulemme kaksi lyhyttä alustusta: 17.20 alkaen Helkan projektipäällikkö Riikka Henriksson kertoo Kansalaiskanava -projektin etenemisestä ja n. 17.40 lähtien rakennusviraston asiakaspalvelupäällikkö Tarja Posti avaa osallistujille HKR:n uusittua palautesysteemiä. Viralliset kokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen. Tervetuloa kaikki vanhat ja uudet jäsenyhdistykset!

Huom! Kevätkokouksessa käsitellään Helkan nimenmuutosehdotus, joka edellyttää sääntöjen uusimista (sääntöjen 15 §:n mukaan). Helkan nykyiset säännöt löytyvät kotisivuilta kohdasta Helkan toiminta -> Säännöt. Tutustu nimenmuutosehdotukseen ja sen edellyttämään sääntömuutosesitykseen ennen kokousta (oheisesta linkistä: Esitys Helkan uusiksi säännöiksi 2007). Helkan hallitus ehdottaa Helsingin Kaupunginosayhdistysten Liitto ry:n nimen muuttamista muotoon Helsingin Kaupunginosat ry. Pääperusteluina on nimen muodon nykyaikaistaminen sekä lyhentäminen (käytännön syyt). Nimenmuutos- ja sääntömuutosehdotus edellyttävät 3/4 enemmistön hyväksyntää. Helkan kevätkokouksessa jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttamalla kokousedustajalla tulee olla mukanaan valtakirja. Kevätkokouksessa käsitellään Helkan sääntöjen 9 §:n mukaiset asiat.

Helkan talousennuste 2007 ja valtakirja tämän tiedotteen saatesähköpostin liitteissä (tai Helkan toimistolta pyydettäessä). Muut kokousasiakirjat oheisista linkeistä: esityslista, Helkan toimintakertomus 2006 . Vuoden 2006 tilinpäätös esitetään kevätkokouksessa.

KOULUTUSTA JA SEMINAAREJA KEVÄÄLLÄ 2007

SUOJELLAAN LÄHIÖ – MUTTA MITÄ SIITÄ SEURAA? Keskustelutilaisuus ke 14.3.2007

Suomen Kaupunkitutkimuksen Seura (SKS) järjestää kaikille avoimen keskustelutilaisuuden keskiviikkona 14.3.2007 klo 17 – 19 Helsingin yliopiston Päärakennuksessa (sisäänkäynti Senaatintorilta), Auditorio XVI, Taidehistorian tilat, ylin kerros.

Kaupunkisuojelu ymmärretään nykyään tärkeäksi kaupunkien kehittämisen tavaksi: Helsingin empirekorttelit tai Vanha Porvoo antavat kaupungeille identiteetin. Modernit lähiöt kuten Tapiola ja Pihlajamäki herättävät toisenlaisia kysymyksiä. Mitä niiden suojelu tarkoittaa ja mitä yhteiskunnallisia ja sosiaalisia vaikutuksia sillä voi olla? 

Keskusteluillan ohjelma:

(16.30 SKS:n yleiskokous, 17.00 Kahvitarjoilu)

17.15 Keskustelutilaisuus alkaa –  pyydetyt puheenvuorot:

– TkL Tommi Lindh/ Museovirasto: Kaupunkien rakennusperintö on periaatteessa jo suojeltu maankäyttö- ja rakennuslailla – käytännöt vain puuttuvat
– VM Rikhard Manninen/ Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto: Voiko muutosta suojella?
– Kommenttipuheenvuoro FM Tanja Vahtikari/ Tampereen yliopisto: Suojelulistaus aluetta muovaavana merkityksenantona
Keskustelun puheenjohtajana toimii dosentti ja akatemiatutkija Anja Kervanto Nevanlinna Helsingin yliopistolta. Tervetuloa kaikki aiheesta kiinnostuneet!
Lisätietoja: anja.nevanlinna(at)helsinki.fi, samu.nystrom(at)helsinki.fi

KATUPÖLYSEMINAARI VANHALLA YO-TALOLLA 15.3.07 klo 8.30-11.30

Liikennemäärät kasvavat, nastarenkaat rouhivat asfalttia ja keväällä kaduilla pölisee. Miten kaupunkien katupölyongelma saadaan kuriin? Tervetuloa kuulemaan viimeisin tieto aiheesta rakennusviraston Katupölyseminaariin, Helsingin Vanhan ylioppilastalon musiikkisaliin (Mannerheimintie 3, toinen kerros) torstaina 15.3. klo 8.30-11.30. Helkankin jäsenaktiivit ovat tervetulleita tähän viestimille suunnattuun seminaariin. Virallinen ilmoittautumisaika on päättynyt to 1.3., mutta kiinnostuneet mahtunevat mukaan seminaariin. Tiedustelut rakennusviraston Anu Ginströmiltä, sähköpostitse: anu.ginstrom[at]hel.fi tai puhelimitse 3103 8420. Tilaisuudessa kerrotaan myös KAPU-projektin tuloksista. Projektin tavoitteena on löytää uusia, tehokkaasti pölyongelmaa ehkäiseviä keinoja talvikunnossapitoon ja katujen jokakeväiseen siivoukseen. Seminaarin puhetta johtaa katu- ja puisto-osaston päällikkö Raimo K. Saarinen Helsingin rakennusvirastosta.

Ohjelmassa mm.:
Klo 8.30 – 9.00 Kahvitarjoilu
Klo 9.00 – 11.30 Alustuksia ja keskustelua aiheista:
– Suomen kaupunkien ilmanlaatuongelmat/ Tutkimuspäällikkö Päivi Aarnio, YTV
– Katupöly kaupunkien haasteena/ KAPU-projektin esittelyä, Ympäristötarkastaja Jari Viinanen, Helsingin ympäristökeskus
– Nuuskija-auto katupölytutkimuksen työkaluna/ Dosentti Liisa Pirjola, Stadia
– Uusimpia tutkimuksia katupölyn muodostumisesta ja torjunnasta/ Dosentti Heikki Tervahattu ja tutkija Kaarle Kupiainen, Nordic Envicon Oy
– Kalsiumkloridia, harjausta, imua, pesua – mitkä konstit purevat?/ Kokemuksia Helsingistä, Tampereelta ja Vantaalta.
Klo 11.30 – Mahdollisuus tutustua seminaaripaikan edustalle pysäköityyn Nuuskija-autoon

JÄRJESTÖTIEDOTTAMISEN PERUSTEET -kurssi (12h) –  maanantaisin 19.3. alkaen

Kurssiajat: ma 19.3., ma 26.3., ma 2.4. ja ti 10.4.
aina klo 18-20.30.
Paikka: Töölöntorinkatu 2, Kepan (Kehitysyhteistyön palvelukeskus) järjestötilat
Kurssimaksu: 60 euroa, kohderyhmänä yhdistysten viestinnästä ja tiedotuksesta vastaavat henkilöt.
Kurssin tarkoitus on kehittää järjestöjen mediayhteistyötä muun muassa pohtimalla miten toimittajia kannattaa lähestyä. Tiedotteiden laatimista harjoitellaan ihan käytännössä alan asiantuntijan johdolla. Kurssin sisältöä voidaan myös muokata osallistujien omien tarpeiden mukaan. Kurssille otetaan vain 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Kouluttajana kurssilla toimii suomen kielen ja viestinnän opettaja Susanna Ahonen.

Ilmoittautumiset perjantaihin 9.3. mennessä: järjestäjälle ViSiOon: puhelimitse (09) 6129 120, sähköpostitse visio@visili.fi  tai kotisivujen kautta: www.visili.fi (Ilmoita: nimi, postiosoite, puh.nro, sp-osoite sekä postiosoite laskua varten). Lisätietoja: Vihreä Sivistys- ja Opintokeskus ViSiO/ Meri Tennilä, puh. 09 6129 1222, meri.tennila@visili.fi
 
EUROOPAN RAKENNUSPERINTÖPÄIVÄN TEEMAN AVAUSSEMINAARI 20.3.07

Euroopan rakennusperintöpäivien vuoden 2007 teema Julkiset sisätilat avataan tiistaina 20.3.2007 juhlallisesti Helsingin Säätytalossa (Snellmaninkatu 9-11).

Tilaisuuden ohjelma:
9.30 Aamukahvia tarjolla
9.50 Avaus, Euroopan rakennusperintöpäivien neuvottelukunnan pj Heikki Kukkonen
10.00 Vuoden 2007 Julkiset sisätilat teeman julkistaa ympäristöministeri Stefan Wallin
10.20 Käy sisään! Julkiset sisätilat teemakirjan esittely, kirjan toimittaja Irma Lounatvuori
10.30 Voiko julkinen tila olla turvallinen seikkailu? Filosofian tohtori, kirjailija Anna Kortelainen
11.30 Säätytalon sisätilat, Suomen Rakennustaiteen museon tutkimuspäällikkö Timo Tuomi
12.00 Tilaisuuden päätös Heikki Kukkonen
Lisäksi sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla tekee tilaisuudessa sarjakuvaa puheenvuoroista. Tilaisuuden järjestää Euroopan rakennusperintöpäivien projektiryhmä: Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto ja ympäristöministeriö.

Ilmoittautumiset 13.3.2007 mennessä sähköpostitse  hanna.hamalainen[at]ymparisto.fi tai p. 0400 143 956. Lämpimästi tervetuloa!
Lisätietoa: http://www.rakennusperinto.fi/muuta_sisaltoa/erp/fi_FI/erp  

   
HELKAN RAKENNUKSET KERTOVAT -JULKAISUN JULKISTAMISTILAISUUS TI 27.3.07

Helkan Rakennukset kertovat -projekti on vihdoin edennyt julkistamisvaiheeseen! Projektissa tuotetun yleistajuisen tyylihistoriallisen ja kaupunkikuvaa esittelevän aineiston toteuttajina ovat olleet arkkitehdit Piritta Hannula ja Marja Salonen. Aineiston esimerkkikohteet ovat Helsingistä. Noin 50-sivuisen aineiston painatukseen julkaisuksi (1000 kpl) on saatu ystävällisesti tukea Helsingin rakennusvalvontavirastolta. Painetun version julkistamistilaisuus järjestetään miniseminaarissa tiistaina 27.3. klo 18 – 20. Paikkana on Yliopiston kasvitieteellisen puutarhan kupeessa, Kaisaniemenlahden rannalla sijaitseva tilausravintola Viola (os. Kaisaniemenranta 2). Empire-tyyliset puutalot, joissa Viola sijaitsee, rakennettiin ensin asuintaloiksi Uudenmaankadulle. Talot purettiin 1970-luvulla ja pystytettiin vuonna 1991 uudelleen Töölönlahden rantaan, Kasvitieteellisen puutarhan alueelle.

Parituntisessa tilaisuudessa kuullaan:
– puheenvuoro rakennusvalvontaviraston virastopäällikkö Lauri Jääskeläiseltä
– alustus rakennusvalvontaviraston korjausrakentamisen asiantuntijalta (nimi varmistuu myöhemmin)  
– aineiston toimitustyötä Helkan puolesta ohjannutta arkkitehti Liisa Tarjannetta, joka puhuu kulttuuriperinnön merkityksestä ja vaalimisesta korjausrakentamisessa
– aineiston toimittajien tervehdys arkkit. Marja Saloselta
– lopuksi tilaa kysymyksille ja keskustelulle
Tilaisuudessa tarjolla kahvia/teetä & suolaista piirakkaa sekä uunituoretta Rakennukset Kertovat -julkaisua!

Ilmoittautumiset ke 21.3.07 mennessä Helkan toimistoon toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukalle: sähköpostitse pirjo.tulikukka[at]helka.net tai puhelimitse (09) 641 045/ 041-5222071.

Projektia ovat tukeneet rakennusvalvontaviraston lisäksi ympäristöministeriö ja Rakennustietosäätiö. Projektin jatkovaiheessa aineistosta toteutetaan nettiversio Helkan kotisivuille (vuoden 2007 kuluessa).

 
”ARKISTOT TALTEEN” -koulutusilta (2h) huhtikuussa 2007 – vaihtoehtoiset koulutusillat: tiistaina 17.4. tai keskiviikkona 25.4.

Järjestyksessä jo kolmas Helsingin kaupunginarkiston tarjoama ”tietoisku” arkistoinnista tarjoutuu jäsenistölle tiistaina 17.4.07 tai keskiviikkona 25.4.07. klo 17.00-19.00. Koulutusilta järjestetään Helsingin kaupunginarkistossa, Eläintarhantie 3 F (Kallion virastotalon siipirakennus). Koulutusilta tarjoaa tuhdin paketin perustietoa kaupunginosayhdistysten arkistomateriaalin hoidosta ja tallentamisesta. Ilmoittakaapa jälleen asiasta kiinnostuneet jäsenaktiivinne koulutusiltaan! (Jäsenyhdistyksestä voi osallistua useampikin henkilö). Kaupunginarkisto palvelee kaupunginosayhdistyksiä ottamalla veloituksetta vastaan materiaalia arkistoitavaksi. Aineiston tulisi mieluiten olla yhdistysten ennalta järjestämää. Koulutusilta auttaa pääsemään eroon pölyttyvästä arkistomateriaalista!

Ilmoittautumiset ja tiedustelut ke 11.4. mennessä suoraan Helkan hallituksen jäsenelle Martti Helmiselle: s-postilla martti.helminen[at]hel.fi tai puhelimitse: 09 3104 3570 (9-16).

ENNAKKOTIETOA YLEISÖTILAISUUDESTA HELSINGIN KAUPUNGIN VARAUTUMISSUUNNITELMAA KOSKIEN

Helsingin kaupungintalon auditoriossa pidetään maanantaina 26.3. yleisötilaisuus klo 16.30 – 18.30, jossa selostetaan Helsingin kaupungin varautumissuunnitelmaa koskien ilman epäpuhtauden äkillistä kohoamista. Tilaisuudesta lisätietoja Helkan kotisivuilta lähiaikoina.

HELKAN PROJEKTIT LYHYESTI

Kansalaiskanava – seutuyhteistyötä paikallistasolla -projekti

Helkan seudullinen Kansalaiskanava-projektin kautta toteutetaan Helkan ’alueellisen yhteistyön’ teemavuotta sekä konkreettisesti projektin kohdealueella toimien että vuorovaikutuksen toimintamallia kehitellen. Projekti järjesti tammikuussa 2007 pääkaupunkiseudun kaupunkien johdolle ja luottamushenkilöille seminaarin, jossa Kansalaiskanava-projektia esiteltiin ja keskustelutettiin. Pyydetyn puheenvuoron seminaarissa käyttivät Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginjohtajat Marketta Kokkonen, Juhani Paajanen ja Torsten Widén sekä Helsingistä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen.

Vuorovaikutuksen toimintamallin kuvausta työstetään eteenpäin ns. ’kaupunkitapaamisista’ (hallintokuntaesittelyt pk-seudun kaupungeille) tulevan palautteen pohjalta. Vuoden aikana toimintamallin konkretisointia ja parhaiden käytäntöjen kartoittamista jatketaan projektin kohdealueella H:gin, Espoon ja Vantaan rajapinnassa (mm. raja-aluefoorumit, kaupunkipolut, Swot -työ). Käytännöistä kootaan toimintamallin kuvaukseen nivottavaa ’työkalupakkia’. Vuoden lopulle toivotaan saatavan päätösseminaari, jossa vuorovaikutuksen toimintamallin kuvaus esitellään laajasti asukkaille ja hallinnolle. Projektin etenemistä voi seurata sen omilta kotisivuilta osoitteesta: www.kansalaiskanava.net .

Turvallinen ja viihtyisä kotialue 2007 -projekti

Vuonna 2007 Helkan asukaslähtöistä turvallisuusyhteistyötä kaupunginosissa kehitetään nimellä ”Turvallinen ja viihtyisä kotialue 2007”. Toiminta on herättänyt kasvavaa kiinnostusta Helkan jäsenkentässä ja kaupungin hallinnossa ja poikinut useita uusia turvallisuusyhteistyön muotoja kaupungin kanssa (mm. Kamppi-Kluuvi-projektin asiantuntijana toimiminen). Vuoden 2007 aikana YKS-toimintaa on tarkoitus käynnistää yhä uusilla kotialueilla siten, että kotialueiden kokonaislukumäärä nousisi 45:een. Projektissa kootaan lisäksi esittelymateriaalia (mahdollisesti DVD-muodossa) sekä järjestetään julkinen tiedotuskampanja lehdistön kautta. Projektissa tutkitaan myös kotisivujen käyttömahdollisuuksia turvallisuuteen liittyvän paikkatiedon kokoamiseksi.

Helkan muut projektit

Rakennukset kertovat -projekti

Lue Rakennukset kertovat -projektin 27.3. järjestettävästä miniseminaarista tarkemmin tämän tiedotteen kohdasta ”KOULUTUSTA JA SEMINAAREJA”.

KOTIKATU-asiaa

Vuonna 2007 yhä useamman kaupunginosan toivotaan siirtyvän vanhoista kotisivuista uuden julkaisujärjestelmän käyttöön. Helka tarjoaa edelleen jokaiselle uuteen järjestelmään haluavalle kaupunginosalle oman järjestelmäpohjan veloituksetta. Helkan ”alueellisen yhteistyön” teemavuoteen liittyen pyritään tukemaan erityisesti alueellisten kotisivutiimien työskentelyn edellytyksiä. Kevätkaudella 2007 kotisivukoulutusten määrää rajoitetaan mittavan julkaisujärjestelmäversio-päivityksen varatessa resurssit tarkkaan. Tavoitteena on, että uusi julkaisujärjestelmäversio olisi toiminnassa syyskauden 2007 alusta, jolloin kotisivuvastaavat koulutetaan laajasti uuden version ominaisuuksiin.
Kotikatuportaalin www.kaupunginosat.net  uudistustyö toteutettiin onnistuneesti vuoden 2006 lopulla. Samassa yhteydessä avattiin myös Kotikadulle uusi tukisivusto, josta saa apua teknisiin ongelmiin ja usein kysyttyihin kysymyksiin. Helkan Kotikatuvastaava Timo Tuominen ylläpitää tukipalveluita ja vastaa julkaisujärjestelmän päivittämisestä. Lisätietoja versiouudistuksesta ja koulutuksista saa Helkan kotikatuvastaavalta TimoTuomiselta Helkan toimistolta, sp: timo.tuominen[at]helka.net tai puh. (09) 641 045/ gsm 0440 641045.

MUITA ILMOITUS- JA TIEDOTUSASIOITA

Helsingin kulttuuriasiainkeskus linjannut avustuspolitiikkaansa uusiksi

Helkan edustajat tapasivat Helsingin kaupungin Kulttuuriasiainkeskuksen johtoa helmikuussa ja saivat tietoa mm. kaupunginosatapahtumien tuen uusista linjauksista. Kulttuuriasiainkeskuksen organisaatiota on uudistettu vuoden 2007 alusta ’reippaalla kädellä’ ja samalla myös taloudellisia tukia on käyty läpi tarkasti. Kaupunkikulttuuriyksikkö on sulautettu uusitussa organisaatiossa Kulttuuripolitiikka -nimisen osion alle ja samalla kaupunginosajuhlienkin tukipolitiikkaa on linjattu uudelleen. Käytännössä uudistus asettaa kyläjuhlien tukianomukset ’samalle viivalle’ kaikkien vuotuisten projektiavustuskohteiden kanssa. Projektiavustusten maksimimääräksi kulttuurilautakunnan kokouksessa 5.12.2006 päätetty 1500 euroa ja avustuspäätökset tekee vastedes osastopäällikkö Marianna Kajantie. Kaikki avustukset tulee hakea samalla kulttuuriasiainkeskuksen kotisivuilta löytyvällä sähköisellä hakulomakkeella http://lomake.fi/forms/xml/HKI_KULKE/Kulk4/fi . Lomakeasioissa neuvoo Jaana Lindman p. 310 37005.

Uudistuksilla Kulttuuriasiainkeskus kertoo hakevansa ”uutta toimintatapaa, joka olisi aiempaa avoimempi, loogisempi ja helpompi – aiemmin ainoastaan kyläjuhlia käsittänyttä kaupunkikulttuurikäsitettä halutaan nyt laajentaa”. Myös uusia projekti-ideoita toivotaan saatavan esiin. Kulttuurijohto näki, että Helkallekin voisi miettiä jotain roolia uudessa käytännössä, mutta se jäi vielä helmikuun neuvottelussa avoimeksi. Linkki kulttuurilautakunnan 5.12.2006 kokouksen esityslistaan , jonka kohta 10. hyväksyttiin esityksen mukaisesti.


YTV:n hyväksytty pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelma 2007
löytyy linkistä PLJ 2007 .


Muistutus Kotiseutuliiton vuoden kaupunginosa -valinnasta 2007:

”Vuoden kaupunginosa 2007”-ehdokkaat perusteluineen on ilmoitettava 30.4.07 mennessä Suomen Kotiseutuliittoon
postitse osoitteella: Suomen Kotiseutuliitto, Kalevankatu 13 A, 00100 Helsinki, (kuoreen merkintä Vuoden kaupunginosa 2007), faxilla 09-612 63250 tai sähköpostilla: toimisto[at]suomenkotiseutuliitto.fi . Liitto valitsee kuudennen kerran Vuoden kaupunginosan, joka julkistetaan liiton vuosikokouksessa Salossa 10.8.2007. Kaikki liiton jäsenyhteisöt voivat tehdä ehdotuksia palkittaviksi kaupunginosiksi.
Ehdotuksen voi toimittaa vapaamuotoisesti kirjoitettuna ja sitä voi elävöittää videoin, valokuvin, äänittein tai vaikkapa www-sivuin. Viime vuonna Vuoden kaupunginosaksi valittiin Helsingin Kontula!  Aiemmin nimettyjä ovat Helsingin Käpylä v. 2002, Varkauden Kommila v. 2003,  Jyväskylän Kypärämäki-Köhniö v. 2004 ja Oulun Hupisaari v. 2005.