Helkan jäsentiedote 1/2006 ja kevätkokouskutsu

Helkan jäsentiedote 1/2006   7.3.2006 

HALLITUKSELTA

Iloista vuotta 2006 kaikille Helkan vanhoille ja uusille jäsenyhdistyksille! Oheisesta jäsentiedotteesta löydät mm. KEVÄTKOKOUSKUTSUN sekä tietoa kevään 2006 koulutuksista ja seminaareista.

Helkan jäsenyhdistysten lukumäärä nousi hiljattain 67:ään, kun Helkan hallitus hyväksyi kokouksessaan 28.2.06 Myllärinlaakson omakotiyhdistys ry:n jäseneksi pitkän periaatekeskustelun päätteeksi. Avautuminen omakotiyhdistysten jäsenyyksille konkretisoi hienolla tavalla Helkan nykytoiminnan periaatelinjausta avoimuudesta ja kumppanuuksista.

Muistutamme vielä, että Helkan jäsenluettelon päivitetty versio löytyy aina Helkan kotisivuilta vasemman palkin kohdasta "Jäsenyhdistykset". Sen voi halutessaan printata sivun oikeasta ylänurkasta löytyvällä printtaustoiminnolla.

KUTSU HELKAN KEVÄTKOKOUKSEEN KESKIVIIKKONA 22.3.2006

Helkan jäsenyhdistykset kutsutaan sääntömääräiseen kevätkokoukseen, keskiviikkona 22. maaliskuuta 2006 kello 18.00.

Tällä kertaa kokoonnumme perinteisesti rakennusviraston tiloissa, Kasarmikatu 21:ssä (uusissa, kadunpuoleisessa kabinettitiloissa entisen pihanpuoleisen lautakuntasalin sijaan). KAHVIT tarjoillaan klo 17.30 alkaen kokoustilassa (rakennusviraston pääovesta sisään ja heti vasemmalle). Lämpimästi tervetuloa Helkan vuosikokoukseen kurkistamaan edelliseen ja tulevaan toimintavuoteen sekä tapaamaan tuttuja ja uusia kasvoja!

Ennen virallisia kokousasioita, kahvin aikana, Helsingin luonnonhoidon strategiaa koostavan työryhmän vetäjä, metsäsuunnittelija Tiina Saukkonen rakennusvirastosta kertoo helkalaisille työn etenemisestä sekä projektipäällikkö Elina Nummi puistoasioissa puhaltavista ’uusista tuulista’.

Helkan kevätkokouksessa jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttamalla kokousedustajalla tulee olla mukanaan valtakirja. Kevätkokouksessa käsitellään liiton sääntöjen 9 §:n mukaiset asiat. Kokousasiakirjat oheisista linkeistä: Kevätkokouksen esityslista ja Helkan toimintakertomus 2005. Vuoden 2005 tilinpäätös esitetään kevätkokouksessa.

KOTIKATU-asiaa

Hieman yli vuosi sitten Kotikatu siirtyi uuteen aikaan ja otti käyttöönsä Mambo-julkaisujärjestelmän kaupunginosien kotisivujen rakentamisessa. Kotikadun uuden julkaisujärjestelmän käyttäjille pidettiin Malminkartanon kumppanuustalo Horisontissa yhteinen työpaja-ilta 26.1.2006, jossa jaettiin kokemuksia ja ideoita sekä keskusteltiin kehittämiskysymyksistä. Kehittämistyöpaja oli onnistunut.

Lisätietoja tulevista julkaisujärjestelmä-koulutuksista saa tuttuun tapaan Helkan kotikatuvastaava Nina Kalkilta Helkan toimistolta, puh. (09) 641 045 tai sähköpostitse nina.kalk@helka.net . Kaupunginosille voidaan räätälöidä omia pienkursseja tai kiinnostuneet voivat osallistua yleisiin julkaisujärjestelmän alkeis- ja jatkokoulutustilaisuuksiin. Kotisivuvastaava antaa myös puhelintukea em. numerosta.
 
KOULUTUSTA JA SEMINAAREJA

TULEVAA KOULUTUSTA:

"ARKISTOT  TALTEEN" – koulutusilta torstaina 6.4.06 (2 h)

Jäsenkentältä on tullut jälleen pyyntöjä järjestää koulutusilta kaupunginosayhdistysten arkistomaterialin hoidosta ja tallentamisesta. Jo toinen Helsingin kaupunginarkiston tarjoama "tietoisku" arkistoinnista pidetään torstaina 6. huhtikuuta, klo 17.00 – 19.00. Paikkana on Helsingin kaupunginarkisto, Eläintarhantie 3 F (Kallion virastotalon siipirakennus). Ilmoittakaapa aktiivinne koulutusiltaan (jäsenyhdistyksestä voi osallistua useampikin henkilö).

Ilmoittautumiset ja tiedustelut maanantaihin 3.4 mennessä: sähköpostilla: martti.helminen@hel.fi tai puhelimitse: 09 3104 3570 (9-16).

Kaupunginarkisto ottaa siis vastaan jäsenyhdistysten materiaalia arkistoitavaksi (jo parisenkymmentä kaupunginosayhdistystä tallentanut aineistojaan sinne!). Aineiston tulee kuitenkin olla yhdistysten ennalta järjestämää ennen kaupunginarkistoon toimittamista. Koulutusilta on oiva keino päästä eroon nurkissa pölyttyvästä arkistomateriaalista!

VARAINHANKINTAKURSSI järjestöille 28.3.06 alkaen (kolme iltaa; huom. maksullinen)

Aika: Ti 28.3, ti 4.4. ja ke 5.4. klo 17.00-19.30
Paikka: Töölön kirjasto (kokoushuone), Topeliuksenkatu 6, Helsinki.
Kurssimaksu: 65 e; kohderyhmänä järjestöjen/yhdistysten jäsen- ja varainhankinnasta vastaavat henkilöt.
Sisältönä mm.: suomalaiset lahjoittajina (tutkimustietoa); varainhankinnan menetelmät ja kustannukset; rahoituslähteiden löytäminen; käytännön vinkkejä varainhankintaan sekä varainhankintaan liittyvä lainsäädäntö (mm. uusi rahankeräyslaki)
Vetäjät: Petteri Niskanen (Varainhankinta.Net) sekä varainhankkija Kati Ketola (Greenpeace) ja varainhankintapäällikkö Ritka Heino (Amnesty International).

Ilmoittautumiset: ma 13.3. mennessä järjestäjälle ViSiOon: sähköpostitse kurssit@kaapeli.fi , netissä http://www.kaapeli.fi/~visio/kurssit_ilm.html  tai puhelimitse (09) 6129 120. (Ilmoita: nimi, postiosoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite sekä laskutusosoite, jos eri kuin postiosoite).  Lisätietoja: Emilia Skarra, emilia.skarra@kaapeli.fi, 09-61291222

VERKOILLA, LUOVASTI -aamupäiväseminaari ma 8.5.2006 (n. 3,5 h)

Maksuttoman aamupäiväseminaarin aiheena ovat verkostot ja luovuus eri toimijoiden näkökulmista. Tilaisuuden tavoitteena on avata keskustelua, tunnistaa toimenpidetarpeita ja luoda pohjaa kansalaisten ja yritysten hyvinvoinnin edistämiselle ja eri osapuolten yhteistyölle tulevaisuuden yhteiskunnan rakentamisessa.

Aika: maanantai 8.5.2006, klo 8.15 – 12.00
Paikka: Kuntatalo, Toinen linja 14, Helsinki, reittiopas: http://www.reittiopas.fi

Ohjelma:  
8.15  Ilmoittautuminen, aamukahvi
8.45  Avaus, tilaisuuden puheenjohtaja Torsti Kirvelä, Suomen Kuntaliitto
8. 50  Tulevaisuus verkottuneessa yhteiskunnassa, Jyrki J. Kasvi, Eduskunta
9.15  Heikkojen signaalien mahdollisuudet:
Mikä heikko signaali? Elina Hiltunen, Tulevaisuuden tutkimuksen seura 
Signaalit verkostosta, Leena Ilmola, Fountain Park
10.15  Verkottumistauko
10.30  Yhteistyöllä ja vuorovaikutuksella luovuutta palveluihin pääkaupunkiseudulla 
– hallinnon näkökulma, Marko Karvinen, projektipäällikkö, Pääkaupunkiseudun kaupunkiohjelma
– asukkaiden näkökulma, Pirjo Tulikukka, toiminnanjohtaja, HELKA
11.30  Loppuyhteenveto miellekarttaa käyttäen, Torsti Kirvelä, Suomen Kuntaliitto
12.00  Tilaisuus päättyy
 
Ilmoittautuminen: 2.5.2006 mennessä sähköpostitse http://www.tieke.fi/semilm060508. (Osallistujarajoitus 70 henkilöä).  Seminaarin järjestävät: Tulevaisuuden tutkimuksen seura ry. (yht.henkilö Matti Leskinen, 040 511 6223, matti.leskinen@kotiposti.net ); Suomen Laatukeskuksen julkisten palvelujen laatujaos sekä Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry.

KAUPUNKISUUNNITTELUN UUDET ROOLIT -iltapäiväseminaari ke 10.5.06 (4 h)

Aika:  Tiistai 10.5.2006 klo 12.00 – 16.00
Paikka:  Kaupunkisuunnitteluviraston auditorio, Kansakoulukatu 3

Alustava ohjelma:
12.00 – 12.10  Seminaarin avaus/ Yleiskaavapäällikkö Pertti Kare, ksv
12.10 – 12.45 Yleiskaavoituksen uudet ulottuvuudet, suunnittelualue laajenee ja yhteistyö lisääntyy/ Yleiskaavapäällikkö Matti Pallasvuo, Vantaan kaupunki
12.50 – 13.30 Helsingin seudun kansainväliset, alueelliset ja taloudelliset edellytykset yhdyskuntarakenteen kehittämiseen/ Yhteistyöjohtaja Hannu Penttilä, YTV
13.35 – 13.50 Kommenttipuheenvuoro: Maakuntaliiton ja maakuntakaavoituksen haasteet/ Kaavoituspäällikkö Olavi Veltheim, Uudenmaan liitto
14.00 – 14.20 Kahvitauko
14.20 -15.00 Miten käy asukaan ja osallistumisen, vaikuttaako suunnittelualueen laajeneminen osallistumismahdollisuuksiin? Tutkija Pia Bäcklund, Tieke
15.05 – 15.45 Kaupunginosayhdistysten uudet roolit ja mahdollisuudet/ Tekniikan tohtori, puheenjohtaja Aija Staffans, Helka ry
15.50 – 16.00 Löytyykö yhteinen sävel? Professori Harry Schulman, Tieke

Seminaari järjestetään Kaupunkisuunnitteluviraston, Tietokeskuksen ja Helkan yhteistyönä.
Alustavat ilmoittautumiset Helkaan: puhelimitse (09) 641045 tai sähköpostiltse: pirjo.tulikukka@helka.net . Lähetämme lisää tietoa seminaarista kunhan yksityiskohdat varmistuvat.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA:

"Tehokkuutta yhdistystoimintaan" – koulutus 23.1.-13.2.06

Otsikon mukainen Helkan ja Helsingin työväenopiston yhteistyönä järjestämä kurssi pidettiin neljänä peräkkäisenä maanantaina Helsinginkadun opistotalossa Tytti Salmisen vetämänä. Sisältöinä käytiin läpi yhdistyksen perustoimintojen sujuvaa hallintaa sekä varainhankintaa ja viestintää. Kurssi oli onnistunut ja jatkoa on luvassa (seuraa ilmoittelua!).

HELKAN PROJEKTIT LYHYESTI

Kansalaiskanava – seutuyhteistyötä paikallistasolla -projekti

Helkan pitkään valmisteltu Kansalaiskanava – seutuyhteistyötä paikallistasolla -projekti pyörähti käyntiin toden teolla elokuun 2005 hankerahoituspäätöksen myötä. Projekti kehittää pääkaupunkiseudulla uutta toimintamallia, joka mahdollistaisi kansalaisten aktiivisemman osallistumisen paikalliseen ja seudulliseen suunnittelu- ja tulevaisuustyöhön sekä kaksisuuntaisen tiedon välittämisen asukkaiden ja hallinnon välillä. Projektipäällikön tehtävään valittu MMM Maija Sipilä aloitti työnsä marraskuussa 2005.

Kaupunkien rajat ylittävän vuorovaikutuksen kehittäminen käynnistettiin kokoamalla seudullinen johtoryhmä ja ohjausryhmä ja laatimalla projektisuunnitelma ja työsuunnitelma. Projektille valittiin kohdealue (paikasta missä Helsingin, Espoon ja Vantaan rajat kohtaavat) ja käynnistettiin siihen ja sen toimijoihin tutustuminen. Myös laajaa yhteistyökumppanien kartoitusta on toteutettu ja yhteistyötapaamisia järjestetty. Lue lisää projektin etenemisestä sen omilta kotisivuilta osoitteesta: www.kaupunginosat.net/mambo/kansalaiskanava .
 
YKS2-projekti

YKS2-projektin Safety-ryhmiä toimii jo 24 kaupunginosassa. Vuoden 2006 alkukartoituskyselyt on postitettu ja vastauksia odotellaan. Myöhemmin keväällä alueryhmät kokoavat jälleen ympäristö- ja kommunikaatiosuunnitelmansa. Vuoden 2006 aikana pyritään toteuttamaan safety-työskentelyn tueksi opas-materiaali. Lisätietoja saa projektikoordinaattori Mikko Virkamäeltä, p. 050-593 7282 ja sp-osoite: mikko.virkamaki@kotikaupunki.inet.fi .

HELKAn muut projektit

Rakennustietosäätiö myönsi Helkan "Rakennukset kertovat"-projektille 2005 lopussa (14.12.) 2000 euron suuruisen stipendin käytettäväksi projektin jatkotyöstämiseen! Lue lisää RT-säätiön linkistä: http://www.rts.fi/stipendit.htm . Projektissa on koottu yleistajuista tyylihistoriallista ja kaupunkikuvaa esittelevää opetusaineistoa (toteuttajina arkkitehdit Piritta Hannula ja Marja Salonen). Aineisto pyritään sen valmistuttua (alkuvuodesta 2006) julkaisemaan Helkan kotisivuilla ja mahdollisuuksien mukaan myös painotuotteena.

Vuosaaressa testattiin syksyn 2005 aikana Kotiseutuliiton "kotikaupunkipolku"-konseptia Pauli Salorannan koordinoimassa pilottiprojektissa. Kotikaupunkipolut ovat kiinnostavista paikallisista kohteista koottuja kävelyreittejä, joissa esitellään alueen luontoa, historiaa, kulttuuria, arkkitehtuuria, nykypäivän toiminnallisuuksia ja tulevaisuudennäkymiä. Polut pyrkivät esittämään kaupungin kokonaisvaltaisesti: sellaisena kuin se on. Kotikaupunkipolkuja voivat käyttää muuttajat, vanhat asukkaat, lapset ja nuoret kuin koulut, teatteriryhmät, yritykset tai vaikka matkailijat. Polut voidaan esim. asettaa esille kaupunginosan kotisivuille tai painattaa esitteiksi. Esimerkkinä Espoon kulttuuritoimen teettämät kotikaupunkipolut linkistä: http://www.espoo.fi/xsl_perussivu_ilmanalasivuja.asp?path=1;606;607;1800;83380 

MUITA ILMOITUS- JA TIEDOTUSASIOITA

Muistutus Kotiseutuliiton koordinoimista aktiviteeteista vuonna 2006:

"Vuoden kaupunginosa 2006"-ehdotukset tulee jättää 30.4.06 mennessä.
"Vuoden kaupunginosa" valinnassa pääpaino on toiminnassa uusien asukkaiden kotiuttamiseksi. Ehdotuksen voi toimittaa vapaamuotoisesti kirjoitettuna; videoin, valokuvin, äänittein tai vaikkapa www-sivuin elävöitettynä. Ehdokkaat perusteluineen ilmoitetaan Suomen Kotiseutuliittoon postitse: osoitteella Suomen Kotiseutuliitto, Kalevankatu 13 A, 00100 Helsinki (kuoreen merkintä Vuoden kaupunginosa 2006), faxilla: 09-61263250
tai sähköpostilla: suomenkotiseutuliitto@suomenkotiseutuliitto.fi 

Vuoden kaupunginosa 2006 julkistetaan Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksessa valtakunnallisilla kotiseutupäivillä Vaasassa 4.8.2006. Viime vuonna tittelin nappasi Oulun Hupisaari. Aiempia "Vuoden kaupunginosia" ovat olleet: Turun Port Arthur vuonna 2001, Helsingin Käpylä v. 2002, Varkauden Kommila v. 2003 ja Jyväskylän Kypärämäki-Köhniö v. 2004.

Euroopan rakennusperintöpäiviä vietetään jälleen 8.-10.9.2006
teemalla "Lähdön ja saapumisen paikat". Huomio kohdistuu erityisesti rautatie-, linja-auto- ja lentoasemiin, satamiin, tullirakennuksiin sekä kanavaympäristöihin.

Päiviä juhlitaan samalla teemalla myös Virossa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa. Kesäkuussa valmistuu maiden yhteistyössä tuottama teemajuliste ja lehtinen, joita saa tilata Kotiseutuliitosta veloituksetta.

Tapahtumia voivat järjestää kaupunginosa-, kotiseutu- ja kyläyhdistykset ynnä muut rakennusperinnöstä kiinnostuneet yhteisöt. Toimintavinkkeinä rakennusperintöpäivälle mainittakoon näyttelyt, seminaarit, opastetut kävelyretket ym. rakennusperintöön liittyvä ohjelma. Koko Euroopassa päivät saavat liikkeelle vuosittain arviolta 20 miljoonaa ihmistä.

Taustatietoa ja toimintavinkkejä löytyy myös ympäristöministeriön sivuilta osoitteesta: http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=166821&lan=FI