Helkan jäsentiedote 2/2006

syreeni.jpg

 HALLITUKSELTA                     Helkan jäsentiedote 2/2006  26.5.2006

Keväinen tervehdys Helkan hallitukselta kaikille jäsenaktiiveille! Kesä antaa tänä vuonna odotella itseään, mutta kaupunginosa-aktiivien ’päätä ei palele’. Aktiviteetteja jatkuu vielä pitkälle kesäkuun puolelle.

Helkassakin vilkas kevätkausi jatkuu vielä tovin, vaikka hallitus piti kevätkauden viimeisen kokouksensa tiistaina 23.5.06. (ja kokoontuu seuraavan kerran elokuun 22. päivä). Nimittäin projekteihin liittyvien mielenkiintoisten kesäkuun seminaarien merkeissä (lue lisää tämän tiedotteen kohdista TULEVIA TAPAHTUMIA ja Helkan projektit). Muistattehan edelleen, että Helka-esitettä voi hakea veloituksetta toimistolta omien tapahtumien yhteydessä jaettavaksi ja kaupunginosatyön tunnetuksi tekemiseen omalla alueella.

Helkan toimiston kesätauko

HELKAn toimisto on auki tuttuun tapaan juhannukseen saakka, josta lähtien olemme kesätauolla aina elokuun alkuun asti (kesätauko 24.6.-31.7.2006). Kesätauon aikana emme vastaile viesteihin, mutta voit toki jättää niitä puhelinvastaajaamme (09) 641 045 tai sähköpostitse osoitteella helka@helka.net 

VASTAA HELKAN JÄSENKYSELYYN !

Helkan hallitus on halunnut tarttua aktiivisesti Helkan kehittämiseen jäseniään entistä paremmin palvelevaksi järjestöksi. Hallitus ideoi kevään aikana lyhyen ja ytimekkään JÄSENKYSELYN, johon jäseniä pyydetään ystävällisesti vastaamaan elokuun puoleen väliin, 15.8.06 mennessä. Kysely on kepeä, eikä vie paljoa aikaa. Odotammekin runsasta vastausprosenttia ja tiiviitä vastauksia seuraaviin kahteen kysymykseen:
1) Missä asioissa Helka tällä hetkellä mielestäsi parhaiten näkyy ja tuntuu yksittäisen jäsenyhdistyksen työssä?
2) Mitä odotat Helkalta?

Toimittakaa vastaukset sähköpostitse helka@helka.net (tai kirjallisesti, Unioninkatu 28 B, 00100 Helsinki) Helkan toimistoon. Toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka kokoaa ne yhteen syksyn ensimmäiseen hallituksen kokoukseen 22.8.06, jonka yhteydessä hallitus visioi tulevaa.

JÄSENMAKSUT

Helkan jäsenmaksujen aika on jälleen koittanut. Eräpäivä on tänä vuonna kesäkuun 30. päivä. Helka toivoo mallikasta maksujen hoitoa jäseniltään, koska muistuttelu pitkin syksyä on puolin ja toisin työlästä. Huom! TILISIIRROT ja VIITENUMEROT lähetetään jäsentiedote-ilmoituksen mukana sähköpostitse (/kirjeitse) ainoastaan jäsenyhdistysten puheenjohtajille, jotka toimittavat ne eteenpäin yhdistystensä taloudesta huolehtiville. Uusille jäsenillemme vielä muistutus ensimmäisen jäsenyysvuoden maksuttomuudesta!
Vuoden 2006 jäsenmaksut ovat entisen suuruisia:

yhdistys, jolla on alle 100 jäsentä    76 €
yhdistys, jolla on 100 – 500 jäsentä 101 €
yhdistys, jolla on 501 – 1000 jäsentä 126 €
yhdistys, jolla on yli 1000 jäsentä  151 €

Käytättehän ystävällisesti omaa viitenumeroanne maksujen kohdentamisen helpottamiseksi (tarkista saamastasi viitenumeroluettelosta tai Helkan toimistolta helka@helka.net ).

TAPAHTUMIA

TULEVIA TAPAHTUMIA

Paikallisen turvallisuustyön (YKS2-projektin) seminaari ke 14.6.2006 Kiasmassa

YKS2-projekti järjestää edellisvuoden tapaan safety-ryhmien yhteistapaamisen Kiasman seminaaritilassa ja lämpiössä keskiviikkona 14.6.2006 klo 17-20. Tarjoilun vuoksi osanottajia (enintään 2/kotialue tai kaupunginosa) pyydetään ilmoittautumaan Mikko Virkamäelle sähköpostilla: mikko.virkamaki@kotialue.fi tai tekstiviestillä: 050 5937282 viimeistään perjantaina 9.6.2006. Samassa yhteydessä voi ilmoittaa erikoisruokavaliosta.

YKS2–projekti avattiin 9.9.2004. Viime vuonna (15.6.2005) pidettiin ensimmäinen kesäseminaari, johon osallistui n. 50 henkilöä eri puolilta Helsinkiä. Tapaamisia pyritään jatkamaan joka vuosi. Seminaarin tarkoituksena on alueryhmien jäsenten tapaaminen ja tiedonvaihto. Kotialueilla on kokeiltu erilaisia keinoja rikosturvallisuuden parantamiseksi. Vaihtamalla tietoa löydetään vähitellen yhdessä ne keinot, jotka toimivat parhaiten ja jotka on helpoin ja hauskin toteuttaa. Koska Helsingin poliisi on kehittämässä voimakkaasti lähipoliisitoimintaa, voivat osanottajat keskustella seminaarissa myös mukaan kutsuttujen kotialueiden lähipoliisien kanssa!

Tällä hetkellä safety-toiminnassa on mukana on 27 kotialuetta. Toiset ovat vasta äsken aloittaneita, toisilla alueilla toiminta on pyörinyt jo neljä vuotta. Mukana ovat:
Etelä-Haaga, Eteläiset kaupunginosat (Kaivopuisto – Eira – Ullanlinna), Itä-Pakila, Itä-Pasila, Kallahti – Aurinkolahti, Kannelmäki, Keski-Vuosaari 1 ja 2, Kivihaka, Länsi-Herttoniemi, Maunula Meri-Rastila, Pihlajamäki, Pikku Huopalahti, Pirkkola, Pohjois-Haaga, Punavuori, Pitäjänmäki, Roihuvuori, Ruoholahti – Jätkäsaari, Ruskeasuo, Savela, Siltamäki – Suutarila, Tapulikaupunki, Vaasanaukion alue (Kallio – Sörnäinen), Vartiokylä – Puotila ja Viikinmäki – Pihlajisto.

Alustavia keskusteluja on käyty noin kymmenen kaupunginosan kanssa. Tavoitteena on, että tämän vuoden lopussa mukana olisi 40 kaupunginosaa/kotialuetta.

YKS2-seminaarin ohjelma

Ilmoittautuminen                                                            17.00
Tilaisuuden avaus – HELKA ry                                           17.30
Helsingin lähipoliisitoiminnan näkymiä (Helsingin poliisilaitos)    17.45
YKS – suunnitelmia ja toimenpiteitä (alueryhmien edustajat)   18.15
Iltapala (ruokasalaatti, patonki, viini, olut, virvoitusjuomat)    18.45
YKS – toiminnan tulokset ja loppukeskustelu (YKS2 – projekti) 19.15

Tervetuloa osallistumaan myös kaikki uudet safety-toiminnasta kiinnostuneet kaupunginosat! (Tilaa enintään yhdelle osallistujalle/per uusi kaupunginosa).

Kansalaiskanavan kesäseminaari 14.6.2006 Espoon Parkvillassa klo 16-18

Kansalaiskanava-projektin Kesäseminaari järjestetään Leppävaarassa Parkvillan tiloissa (Parkvillanpolku 4) 14.6.06 klo 16-18, jonka jälkeen klo 18-20.30 ohjelma jatkuu maastossa. Seminaarissa mm. esitellään luonnos vuorovaikutuksen toimintamalliksi ja muita Kansalaiskanava-hankkeen tähänastisia tuloksia. Seminaarin yhteydessä tutustutaan Espoo-Helsinki-rajaseutuun Perkkaa-Vermon kotikaupunkipolulla, ylittäen kuntaraja konkreettisesti Pauli Salorannan vetämällä polkukierroksella. Seminaarin tarkempi ohjelma löytyy pian Kansalaiskanavan kotisivuilla www.kansalaiskanava.net . Kaikki Kansalaiskanavan aiheista kiinnostuneet jäsenaktiivit mukaan!
 
Osallistu rakennusviraston järjestämiin kesäisiin puistokävelyihin!

Suuren suosion aiempina kesinä saavuttaneet rakennusviraston opastetut puistokävelyt Helsingin puistoissa jatkuvat jälleen. Touko–syyskuussa 2006 järjestetään yhteensä 14 opastettua retkeä. Puistokävelyillä hkr haluaa tehdä puistoja tutuiksi sekä herätellä asukkaiden kiinnostusta ja huolenpitohalua Helsingin vihreitä keitaita kohtaan. Pari tuntia kestävällä puistokävelyllä saa tuhdin annoksen tietoa kunkin puiston historiasta, tulevaisuudennäkymistä ja asukkaan mahdollisuuksista toimia puistojen viihtyisyyden lisäämiseksi. Oppaina ovat kaupungin viherasiantuntijat. Kävelyille on vapaa pääsy!
Tarkista oheisestä hkr:n tiedotteesta puistokävelyjen aikataulu ja tarkemmat paikat: http://www.hel.fi/wps/wcm/resources/file/ebca1a0bcc10ccd/
puistokavelyesite_print.pdf

Valtakunnalliset kotiseutupäivät Vaasassa 2.- 6.8.2006

Kotiseutupäivät ovat jokavuotinen perinne Suomessa. Vuonna 2006 päiviä vietetään 58. kerran. Suomen maakunnat ja paikkakunnat isännöivät tapahtumaa vuorotellen esittelemällä oman maakuntansa kulttuuria ja luontonsa ominaispiirteitä. Tänä vuonna teemana "Kaksikielinen kotiseutu – En tvåspråkig hembygd". Viiden päivän aikana on tarjolla viitisenkymmentä tapahtumaa, joiden kautta tehdään tutuksi isäntäkaupunki Vaasaa ja koko Pohjanmaan maakuntaa. Kotiseutupäivien 2006 toteutuksesta vastaa Suomen Kotiseutuliitto yhteistyössä Vaasan kaupungin, Finlands svenska hembygdsförbundin, Pohjanmaan liiton sekä Svenska Österbottens förbundin kanssa. Helkan (ja samalla Suomen Kotiseutuliiton) jäsenyhdistykset voivat osallistua kotiseutupäiville täyttämällä oheisen Ilmoittautumislomakkeen 18.6.06 mennessä, ja lähettämällä sen sähköpostitse (liitteenä) järjestäjille osoitteeseen christina.lindeman@pp.inet.fi. Osallistuminen on maksullista.

ENNAKKOTIETOA SYYSKAUDEN TAPAHTUMISTA

Helkan vuotuinen puheenjohtajapalaveri pidetään tuttuun tapaan merellisissä tunnelmissä elo-/syyskuun vaihteessa. Alustavaksi päivämääräksi on sovittu tiistai 29. elokuuta, 2006 ja paikaksi on kaavailtu ajankohtaista ja vähemmän tunnettua Santahaminaa! Ajasta, paikasta ja ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin kesän mentyä. Luvassa on jälleen ohjelmallinen ja elämyksellinen verkostoitumisilta. Varatkaapa päivä jo alustavasti kalentereihinne!

Käpylä-Seura järjestää kaikkien Helkan jäsenten iloksi tiistaina 5. syyskuuta meneillään olevaan liikenteen teemavuoteemme mainiosti nivoutuvan Suuren joukkoliikennekeskustelun. Käpylän koululla järjestettävästä iltatilaisuudesta toivotaan rakentavaa tasokasta keskustelua (toivomuksena on, ettei pienten epäkohtien esilletuonti tai ’valittaminen’ tällä kertaa dominoisi). Paneeliin on pyydetty mm. Pekka Sauri, Aija Staffans, ksv:n liikennesuunnittelusta vastaava,  HKL:n suunnittelupäällikkö sekä juokkoliikenneltk:n pj. Paikasta ja ajasta tarkempaa tietoa seuraavassa jäsentiedotteessa. Merkitkääpä tämäkin tärkeä tilaisuus jo kalentereihinne, jottei se mene sivu suun. Tilaisuus on kaikille avoin!

Euroopan Rakennusperintöpäiviä vietetään jälleen 8.-10.9.2006 teemalla Lähdön ja saapumisen paikat. Huomio kohdistuu erityisesti rautatie-, linja-auto- ja lentoasemiin, satamiin, tullirakennuksiin sekä kanavaympäristöihin. Päiviä juhlitaan samalla teemalla myös Virossa, Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa. Kesäkuussa valmistuu maiden yhteistyössä tuottama teemajuliste sekä lehtinen, kurkista osoitteessa: http://www.rakennusperinto.fi/muuta/erp/fi_FI/aineistot/_files/
74909599605851201/default/Ankomst_och_avfard.pdf
  Painettua julkaisua voi edellisvuosien tapaan tilata veloituksetta Suomen Kotiseutuliitosta ja ympäristöministeriöstä (sähköpostitse osoitteista erp@suomenkotiseutuliitto.fi ja erp.ym@ymparisto.fi ). 

MENNEITÄ TAPAHTUMIA LYHYESTI

HELKAn sääntömääräinen kevätkokous pidettiin keskiviikkona 22. maaliskuuta  rakennusviraston tiloissa Kasarmikadulla. Ennen virallisia kokousasioita, kahvien aikana, projektipäällikkö Elina Nummi katu- ja puisto-osastolta kertoi puistoasioissa puhaltavista ’uusista tuulista’. Lisäksi kuultiin mielenkiintoista tietoa Helsingin luonnonhoidon strategiasta, sitä koostavan työryhmän vetäjältä, metsäsuunnittelija Tiina Saukkoselta. Kokouksen hyväksymä toimintakertomus luettavissa Helkan kotisivuilla kohdassa Helkan toiminta -> toimintakertomukset. Myös pöytäkirja ilmestyy kotisivuille sen tultua tarkistetuksi.

Järjestyksessä jo toinen "Arkistot  talteen" – koulutusilta 6.4.06 keräsi jälleen yhteen arkistoinnista kiinnostuneita jäsenaktiiveja Helsingin kaupunginarkiston tiloihin Kallion virastotalolle. Illan aikana osallistujat saivat tuhdin tietopaketin arkistoinnista asiantuntijoiden opastuksella (Helkan hallituksen asiantuntijajäsen Martti Helminen ja Merja Aartolahti kaupunginmuseolta ja -arkistosta).

Kaupunkisuunnitteluviraston, Helkan ja tietokeskuksen yhteistyössä järjestämä perinteinen kevätseminaari "Kaupunkisuunnittelun uudet roolit" 10.5.06 kokosi yhteen mukavan joukon virkamiehiä, asukasaktiiveja ja jopa muutaman luottamushenkilönkin kuuntelemaan alustuksia ja keskustelemaan, tällä kertaa seudullisuuden näkökulmasta. Yleiskaavoituksen uusia ulottuvuuksia selosti mukaansatempaavasti Vantaan yleiskaavapäällikkö Matti Pallasvuo. Helsingin seudun yhdyskuntarakenteen kehittämisestä kertoi YTV:n yhteistyöjohtaja Hannu Penttilä, ja kommenttipuheenvuoron maakuntanäkökulmasta piti Kaavoituspäällikkö Olavi Veltheim Uudenmaan liitosta. Kahvitauon jälkeen kuultiin Helkan ääntä. Toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka alusti otsikolla "Jääkö paikallisuudelle tilaa seudun kehityskeskustelussa?" ja Kansalaiskanavan projektipäällikkö Maija Sipilä puhui aiheesta "Seutuyhteistyötä paikallistasolla – tehoa kansalaisvaikuttamisesta". Professori Harry Schulman Tiekestä veti asiantuntevaan tyyliinsä langat yhteen päätöskeskustelussa.

HELKAn PROJEKTIT

Kansalaiskanava – seutuyhteistyötä paikallistasolla -projekti

Helkan Kansalaiskanava-projektin ’juna’ puuskuttaa eteenpäin täyttä vauhtia! Kansalaiskanava on kunta- ja sektorirajat ylittävä toimintamalli, joka tukee kansalaisten ja hallinnon välistä vuorovaikutusta arjen sujuvoittamiseksi ja laadukkaan elämän edistämiseksi pääkaupunkiseudulla. Kansalaiskanavan toiminta perustuu mm. verkostoyhteistyöhön, avoimuuden lisäämiseen ja vuorovaikutuksen arvioinnin kehittämiseen. Kevään aikana on projektin kohdealueella (pk-seudun kolmen kaupungin rajavyöhyke) järjestetty lukuisia verkostoivia tapaamisia ja mielenkiintoisia seminaareja asukasaktiiveille ja eri kaupunkien hallintokuntien virkamiehille. Kansalaiskanavan kaikille avoin kesäseminaari järjestetään Espoon Parkvillassa keskiviikkona 14.6.06. (lue tarkemmin tämän tiedotteen kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA). Käy kernaasti lukemassa lisää ja katselemassa kuvia hienon projektimme etenemisestä sen omilta kotisivuilta osoitteesta: www.kansalaiskanava.net

YKS2-projekti (katso tarkemmin tämän jäsentiedotteen kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA)

"Rakennukset kertovat"-projektin toimitustyö on loppusuoralla. Arkkitehdit Piritta Hannula ja Marja Salonen ovat koonneet Helkan toimeksiannosta tyylihistoriallista ja kaupunkikuvaa esittelevää yleistajuista opetusaineistoa. Aineisto julkaistaan kesän kuluessa Helsingin rakennusvalvontaviraston painattamana vihkosena (1000 kappaleen painos!). Vihkosta saa sen ilmestyttyä veloituksetta Helkasta ja rakennusvalvontavirastosta. Julkaisu on sen valmistuttua luettavissa ja tulostettavissa myös Helkan kotisivuilta, ja toiveena on myös toimittaa materiaalista helposti selailtava nettiversio kaikkien kiinnostuneiden iloksi (jos haettu rahoitus toteutuu). 
Rakennusperintöasiaa löytyy myös hiljattain avatusta ympäristöministeriön ja Museoviraston ylläpitämästä rakennusperintöportaalista osoitteesta: www.rakennusperinto.fi .

SHARE-projektissa Helka valmistelee Helsingin kaupungin toimeksiannosta (ja YKS-asiantuntijamme Mikko Virkamäen toimiessa koordinoijana) EU-hakemukseen tähtäävää kansainvälistä yhteistyötä YKS-tyyppisen toiminnan kehittämiseksi. EU:n AGIS-määrärahoista haettava SHARE-hanke kokoaisi toteutuessaan yhteen 4-5 eurooppalaista yhteisöllisestä turvallisuustyöstä kiinnostunutta kaupunkia. Projekti järjestää syyskuussa Helsingissä kaksipäiväiseen kansainvälisen kutsuseminaariin, jossa on tarkoitus sitouttaa lopullisesti mukaan hankkeeseen lähtevät kaupungit. Toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka ja Mikko Virkamäki esittelevät projektia Tallinnan Euregion-foorumissa 30.-31.5.2006 Helsingin kaupungin pyynnöstä.

KOTIKATU-asiaa

Kotikatukoulutuksia uuteen julkaisujärjestelmään on pidetty vilkkaasti pitkin kevättä. Syksyn 2006 koulutuksista voi tiedustella Helkan toimistolta, p. 641 045 tai sähköpostitse helka@helka.net