Helkan jäsentiedote 2/2008 26.6.2008

HELKAN JÄSENTIEDOTE 2/2008  26.6.2008

HALLITUKSELTA

Kesä on alkanut ja lomakausi on kohta parhaimmillaan. Oheisessa Helkan jäsentiedotteessa muistellaan mm. Helkan uuden toimitilan kesäkuisia tupaantuliaisia sekä luodaan ennakkokatsaus syyskauden tapahtumiin. Syksyllä Helka järjestää uudella toimistolla kaikille jäsenilleen (suurpiireittäin) erityisiä kutsuiltoja, joissa jäsenet saavat monenlaista tietoa toiminnan kehittämiseen liittyen sekä pääsevät keskustelemaan ajankohtaisista itselleen tärkeistä asioista (ks. kohta ENNAKKOTIETOA SYYSKAUDEN TAPAHTUMISTA).

Patentti- ja rekisterihallitukselta saatiin viimein 7.4.2008 päivätty virallinen päätös Helkan sääntömuutoksesta ja uudesta nimestä. Helkan virallinen nimi on nyt: Helsingin kaupunginosayhdistykset ry. Helka lyhenne säilyy ennallaan. Uudet säännöt löytyvät Helkan kotisivuilta. Niitä voi tarvittaessa tilata myös suoraan toimistolta sähköpostitse helka (ät) helka.net tai puhelimitse: (09) 641 045. Jaamme uusia sääntöjä myös Helkan järjestämissä yhteisissä tilaisuuksissa.

Vaikka Helkan työntekijät lomailevatkin vuorollaan, palvelee Helkan toimisto teitä läpi kesän numerossa 09-641 045 tai sähköpostitsehelka (ät) helka.net. Helka toivottaa kaikille jäsenilleen rentouttavaa ja virkistävää kesää!

HELKAN JÄSENMAKSUT 2008

Yhteiselle toiminnallemme tärkeiden Helkan jäsenmaksujen eräpäivä on ollut tänä vuonna huhtikuun 30. Kiitämme kaikkia ajoissa maksaneista jäsenyhdistyksiä! Monella yhdistyksellä jäsenmaksu on kuitenkin edelleen maksamatta. Helkan kevätkokouksen toivomuksen mukaan olemme nyt tehostamassa jäsenmaksujen perintää ja yhdistyksille, joilla on maksu vielä rästissä, lähetetään jäsenmaksumuistutus kesän aikana.

Käyttäkää maksaessanne yhdistyskohtaista viitenumeroa, jotta tunnistamme täällä päässä keneltä maksu on tullut. Yhdistyskohtaiset viitenumerot on lähetetty Helkan jäsentiedotteen 1/2008 mukana maaliskuussa suoraan puheenjohtajille, joiden vastuulla on toimittaa ne eteenpäin yhdistystensä taloudesta huolehtiville. Viitenumeron voi nykyään tarkistaa myös Helkan kotisivuilta tai Helkan toimistolta puhelimitse (p. 09 641 045, sp. helka (ät) helka.net).

ENNAKKOTIETOA SYYSKAUDEN TAPAHTUMISTA

Osallistu valtakunnallisiin kotiseutupäiviin Raahessa 6.-10.8.2008

60. valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään Raahessa 6.-10.8.2008 teemalla ”Tervasta teräkseen”. Suomen Kotiseutuliitto toivottaa kaikkien kaupunginosayhdistysten edustajat lämpimästi tervetulleiksi kotiseutupäiville. Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous järjestetään päivien yhteydessä perjantaina 8.8.2008. Tietoa kotiseutupäivien monipuolisesta ohjelmasta ja osanottomaksuista Raahen kaupungin kotisivuilta osoitteesta www.raahe.fi/kotiseutupaivat2008. Ilmoittautuminen on mennyt umpeen jo 23.6.2008, mutta tilaa varmasti vielä löytyy. Lisätietoja antaa pääsihteeri Tuulikki Kulojärvi puh. 050 352 1703, sp. tuulikki.kulojarvi (ät) raahe.fi.

Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri tiistaina 9.9.2008

Helkan vuotuisen merellisen puheenjohtajapalaverin alustava ajankohta on tiistaina 9. syyskuuta n. klo 17.00 alkaen (ohjelma tarkentuu elokuussa). Puheenjohtajapalaverin paikasta ja aikataulusta ohjelmineen tiedotetaan tarkemmin syksyn ensimmäisessä jäsentiedotteessa. Merkitkääpä varaus jo kalentereihinne!

Euroopan rakennusperintöpäivien tapahtumat kalenteriin

Euroopan rakennusperintöpäiviä vietetään tuttuun tapaan syyskuussa, tällä kertaa 12.-14.9.2008. Tänä vuonna huomion kohteena ovat seurojen ja työväenyhdistysten talot. Muistattehan lisätä omat mahdolliset tapahtumanne yhteiseen kalenteriin. Tapahtumatiedot voi lisätä suoraan internetin rakennusperintöportaaliin tällä lomakkeella. Vaihtoehtoisesti tiedot voi toimittaa Suomen Kotiseutuliiton tiedottaja Anna-Maija Halmeelle (sp. anna-maija.halme (ät) suomenkotiseutuliitto.fi, p. 09-6126 3225) tai suoraan kalenteria ylläpitävälle Elina Penttiselle (sp: erp.ym (ät) ymparisto.fi). Penttiselle voi lähettää myös täydentävät tiedot tai korjaukset.

Rakennusperintöportaalista löytyy lisätietoja rakennusperintöpäivistä ja teemasta sekä vinkkejä tapahtumien järjestäjille. Rakennusperintöportaalin osoite on: www.rakennusperinto.fi/muuta_sisaltoa/erp/fi_FI/abc. Jotkin kunnat myöntävät myös avustusta tämänlaatuisten tapahtumien järjestämiseen. Tapahtumatiedottamisesta saa vinkkejä osoitteessa: http://www.rakennusperinto.fi/muuta_sisaltoa/erp/fi_FI/tiedota.

Helkan kutsutilaisuudet jäsenyhdistyksille käynnistyvät syyskuussa

Helka järjestää syyskaudella jäsenyhdistyksilleen kutsuiltoja: yhdistysten edustajat kutsutaan Helkan toimistolle tutustumaan Helkan toimintaan ja jäsenetuihin sekä saamaan vinkkejä mm. hallitustyöskentelyyn, viestintään, varainhankintaan ym. Kutsuiltojen alustavat päivämäärät ovat: ti 23.9. (keskinen suurpiiri), ke 24.9. (eteläinen suurpiiri), to 2.10 (läntinen suurpiiri), ke 8.10. (pohjoinen suurpiiri), to 9.10. (kaakkoinen suurpiiri), ti 14.10. (itäinen suurpiiri) ja to 16.10. (koillinen suurpiiri). Tilaisuudet alkavat klo 18.00 ja kestävät noin kaksi tuntia; tarjolla on myös kahvia/teetä ja iltapalaa. Kutsut tilaisuuteen lähetetään yhdistysten puheenjohtajille alkusyksystä. Tarkempaa tietoa kutsuilloista ja tilaisuuden ohjelma ilmoitetaan syksyn ensimmäisessä jäsentiedotteessa.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Helkan sääntömääräinen kevätkokous pidettiin torstaina 27. maaliskuuta Helsingin Energian sähkötalon auditoriossa Kampissa. Alustuksena kuultiin Helsingin Energian kaukolämpöpuolen edustajan Turo Eklundin kertomaa tietoa siitä, miten ilmaston lämpenemisen haasteeseen voidaan vastata asukastoimijoiden, kiinteistöjen ja kansallisella tasolla. Katso oheisista linkeistä kokouksen pöytäkirja ja kokouksen hyväksymä Helkan toimintakertomus vuodelta 2007.

Helkan tupaantuliaisia juhlittiin 2.6.2008 alkukesän tunnelmissa

Helkassa juhlittiin maanantaina 2.6.08 uuden toimitilan tupaantuliaisia. Juhlissa kävi satakunta vierasta lämpimän kesäisen iltapäivän aikana. Buffetin lisäksi tarjolla oli Helkan jäsenille suunnatun Minun Helsinkini -valokuvakilpailun töitä. Ohjelma sisälsi mm. kitaramusiikkia Helkan henkilökunnan, Timo Tuomisen ja Kalle Hyyrysen, esittämänä sekä yllätysnumerona euroviisukarsinnoistakin tutun Mikael Konttisen kaunista ja viihdyttävää laulua pianosäestyksellä. Kuvia tupaantuliaisista löytyy Helkan kotisivujen kuvagalleriasta.

Tupaantuliaisvieraat saivat iltapäivän aikana äänestää mieleisensä kuvan tai kuvasarjan valokuvakilpailun voittajaehdokkaaksi. Kilpailuun osallistui 31 kuvaa tai kuvasarjaa ja voittajaksi äänestettiin Markku Hämäläinen Myllypuro-Seurasta kuvasarjallaan Helsingistä vuoden 2005 tulvan aikaan. Toiseksi sijoittui Kalevi Salo Kontula-Seurasta kuvallaan Aarrepuistossa sijaitsevasta ”Vesalan koskesta”, joka on osa Mellunkylän puroa. Kolmannen sijan vei Jarno Peltonen Siltasaariseurasta kuvallaan onkijasta Tokoinlahdella. Voittaja palkittiin 50 euron arvoisella lahjakortilla valokuvausliikkeeseen, toinen ja kolmas sija toivat kirjapalkintoja. Tupaantuliaisissa jaettiin myös tietoa Helkan toiminnasta ja projekteista leikkimielisen tietokilpailun varjolla. Siihen osallistui 18 henkilöä ja jaetulle ensimmäiselle sijalle hyvin tasaisessa kilpailussa selviytyivät Helkan kotikaupunkipolut -projektin projektipäällikkö Pauli Saloranta ja Seija Korpela Konala-Seurasta hienolla tasatuloksella 14/16 kysymystä oikein. Molemmat saivat kirjapalkinnot. Katso täältä tietokilpailukysymysten oikeat vastaukset, oikeiden vastausten kirjaimet on merkitty vihreällä värillä.

Helka kiittää vielä kerran kaikkia tupaantuliaisiin osallistuneita viihtyisän ja antoisan tilaisuuden luomisesta!

KOTIKATU-asiaa

Helsingin kaupunginosien kotisivujen päivitys on saatu päätökseen ja kaupunginosasivut ovat siirtyneet käyttämään Joomla-julkaisujärjestelmää. Yleisiä koulutustilaisuuksia järjestetään seuraavan kerran alkusyksystä. Kesän ajan on mahdollista saada yksittäis- tai pienryhmäkoulutusta Helkan toimitiloissa Ruoholahdenkadulla. Samoin Kotikatu-tukea on saatavilla koko kesän ajan. Hyvää kesää kaikille!

Lisätietoa: Timo Tuominen ja Kalle Hyyrynen, p. 641 045 (gsm 0440 641045), sähköposti: kotikatu (ät) helka.net.

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Helkan uusi kunniakirja valmistui vihdoin!

Helkan kunniakirjaa on uudistettu sekä ulkonäön että jakokäytännön osalta. Aiemmin kunniakirjoja jaettiin ainoastaan ansiomerkkien myöntämisen yhteydessä, mutta uudistuksen myötä kunniakirjaa voi hakea Helkalta itsenäisenä huomionosoituksena. Tarkoituksena on ollut tarjota yhdistyksille edullinen tapa muistaa jäsenaktiivejaan ja mahdollisuus antaa tunnustusta useammalle yhtä aikaa. Kunniakirjan yleisilme on vaalea ja se on valmiiksi kehystetty (valkoiset kehykset + lasi, koko: 30 cm x 30 cm). Kunniakirjan hinta on edullinen: 20 euroa kappaleelta (ansiomerkkien mukana se tulee vanhan käytännön mukaan veloituksetta). Pyrimme saamaan kuvan kunniakirjasta Helkan kotisivuille lähiaikoina. Kunniakirjan painatusta viivästytti kovin Patentti- ja rekisterihallituksessa hitaasti sujunut Helkan sääntömuutoksen ja uuden nimen rekisteröintiprosessi.

Tietoa ilmanlaadusta ja toimintaohjeita eri ilmanlaatutilanteisiin

Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja YTV ovat avanneet uudet verkkosivut ilmanlaadun äkillisen huononemisen varalle osoitteessa: http://www.hel2.fi/ymk/ilmanlaatu. Sivut tarjoavat Helsingin asukkaille tietoja ja toimintaohjeita. Ilmanlaatua voivat heikentää katupöly, savu- ja kaukosaasteet sekä liikenteen pakokaasut. Ilmansaasteilla on myös terveysvaikutuksia, jotka vaihtelevat ilmanlaadun mukaan. Tiedot oireista ja niiden lievittämisestä on jaoteltu sen mukaan, onko ilman laatu tyydyttävä, välttävä tai huono. Sivuilla käsitellään mm. tilanteita, joissa ilmanlaatu on huono tai erittäin huono. Sivuilla annetaan toimintaohjeita eri ilmanlaatutilanteisiin ja tietoa siitä, mitä Helsingin kaupunki tekee ilmanlaadun parantamiseksi. Tämänhetkisen ilmanlaadun voi tarkistaa sivuilla olevasta YTV:n ilmanlaatukartasta. Lisätietoja antavat ympäristötarkastaja Jari Viinanen/Helsingin kaupungin ympäristökeskus, puh. (09) 310 31519, etunimi.sukunimi (ät) hel.fi sekä ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen/YTV, puh. (09) 1561 261, etunimi.sukunimi (ät)hel.fi.

Anna palautetta rikkinäisistä katuvaloista suoraan Helsingin Energian kotisivujen kautta!

Helsingin Energian kotisivuilta löytyy nyt kohta, josta voi antaa suoraan palautetta kaupunginosien rikkoontuneista ulkovalaisimista. Koska katuvalot kuuluvat Helsingin Energian hoitoon, palaute menee ’suoremmin’ oikeaan osoitteeseen kuin jos ilmoitukset tehdään rakennusvirastoon. Vikailmoitusnumerot ovat maksuttomia ja löytyvät osoitteesta: http://www.helsinginenergia.fi/vikailmoitukset.html.

Kyläjuhlissa käytetty tekninen laitteisto ja kalusteet muuttuneet maksulliseksi

Kulttuuriasiainkeskukselta aiemmin veloituksetta lainattu tekniikka (lavat, kalusteet äänentoisto jne.) on muuttunut maksulliseksi. Tämän vuoksi KULKE:lta anottaviin avustuksiin kannattaa vastedes sisällyttää myös arvio näistä kustannuksista. Summat nousevat esim. lavan ja isompien äänentoistolaitteiden sisältyessä anomuksiin tuntuvasti aiempaa korkeammiksi, joten yhdistysten kannattaa laskea kustannukset tarkoin ja anoa reippaasti aiempaa suurempia summia.

Stadin juhlaorkesteri on varattavissa esiintymään kaupunginosien kyläjuhliin aiempien vuosien tapaan: juhlaorkesteri on kokoonpanoltaan muhkeampi kuin koskaan aiemmin, esiintymiset pienempinäkin kokoonpanoina lienevät mahdollisia. Lisätietoja ja varaukset suoraan kulttuurituottaja Mauri Lehtovirran kautta (Helsingin kulttuuriasiainkeskuksesta), gsm 050-5720845 tai sp: mauri.lehtovirta (ät) hel.fi.