Helkan jäsentiedote 2/2009 10.6.2009

HELKAN JÄSENTIEDOTE 2/2009 10.6.2009

HALLITUKSELTA

Kesä tekee vihdoin tuloaan ja juhannusta odotellessa on hyvä kerrata kulunutta kevättä ja luoda jo ennakkokatsaus tulevan syksyn tapahtumiin.

Helkan työntekijät nauttivat kesälomistaan ja Helkan toimisto on kesätauolla heinäkuun lopulla ma 13.7.- su 2.8.09. Katso Kotikatu-tuen kesätauko kohdasta KOTIKATU-asiaa.

Syksyllä 2009 Helkan hallitus kokoontuu tiistaisin seuraavasti: 18.8., 22.9., 3.11. ja 8.12. Helkan syyskokouksen alustavaksi päivämääräksi on sovittu tiistai 24.11.2009, merkitkää päivämäärävaraus jo kalentereihinne. Jos haluatte esittää hallituksen kokouksessa käsiteltäväksi aloitteen, idean tai toiveen, niin toimittakaa tieto asiasta Helkan toimistolle viimeistään viikkoa ennen seuraavaa hallituksen kokousta.

Helka toivottaa jäsenilleen oikein iloista ja aurinkoista kesää!

HELKAN JÄSENMAKSUT 2009

Helkan jäsenmaksujen eräpäivä oli tänä keväänä 31.5. Kiitos kaikille ajoissa maksaneille jäsenyhdistyksille! Toivomme, että kaikki Helkan jäsenet hoitavat jäsenmaksunsa mahdollisimman pian. Huomioittehan, ettemme lähetä jäsenmaksuista erillistä paperilaskua, vaan puheenjohtajien tehtävänä on vastata siitä, että yhdistyksen jäsenmaksu tulee hoidetuksi. Syksystä alkaen maksuun lisätään jo viiden euron rästikorko, josta huomautamme maksamattomia yhdistyksiä maksumuistutuksella. Kannattaa siis hoitaa asia kuntoon vielä ennen lomia!

Käyttäkää maksaessanne yhdistyskohtaista viitenumeroanne, jotta tunnistamme keneltä maksu on tullut. Yhdistyskohtaiset viitenumerot ja tietoa jäsenmaksuista löytyy Helkan kotisivuilta. Viitenumeron voi myös halutessaan tarkistaa Helkan toimistolta (p. 09 641 045, sp. helka[at]helka.net).

ENNAKKOTIETOA KESÄ- JA SYYSKAUDEN TAPAHTUMISTA

Tervetuloa Käpylän kaupunkipolun avajaiskävelyyn 12.6.09!

Helkan ja kaupunginosayhdistysten yhteishankkeessa on Helsinkiin valmistunut 5 uutta kotikaupunkipolkua! Polut esittelevät Käpylän, Pitäjänmäen ja Oulunkylän nähtävyyksiä monipuolisesti ja intensiivisesti paikan päällä. Tarkoituksena on erityisesti uusien asukkaiden kotiutumisen edistäminen, mutta polut soveltuvat mainiosti myös kaikkien muidenkin kiinnostuneiden kuljettavaksi: koulujen opetuskäyttöön, yritysten ja virastojen virkistyspäivien ohjelmaksi jne. Kaikille avoimet opastetut avajaiskävelyt järjestetään: ma 18.5. Mätäjoella, ma 25.5. Reimarlassa, ma 1.6. Piimäessa, to 4.6. Veräjämäessä ja pe 12.6. Helsinki-päivänä Käpylässä. VIELÄ EHDIT KÄPYLÄN AVAJAISKÄVELYLLE!

Lähtöajat ja -paikka:

Käpylä:
– Eteläinen polku 12.6. klo 12 ja 16, lähdöt Pohjolankatu 1:n edestä
(huom. Helsinki-päivä)

Kävelyjen pituudet ovat 4–5 km ja kesto n. 3 tuntia. Reitit kulkevat pääosin kaduilla ja ulkoiluväylillä. Säänmukainen varustus ja tukevat kengät jalkaan! Jyrkimmissä paikoissa on kiertomahdollisuus. Ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

Osallistu valtakunnallisille kotiseutupäiville 6.-9.8.2009

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään tänä vuonna Tahkon alueella Nilsiässä ja sen naapurikunnissa 6. – 9.8.2009 teemalla ”Mualimalle ja takas!”. Kotiseutupäivien yhteydessä järjestetään Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous perjantaina 7.8.2009. Kotiseutupäivillä juhlistetaan myös 60 vuotta täyttänyttä Suomen Kotiseutuliittoa. Tietoa kotiseutupäivien monipuolisesta ohjelmasta ja osanottomaksuista löytyy osoitteesta www.kotiseutupaivat2009.fi

Ennakkoilmoittautumista edellyttävät seminaarit ja retket, halutessaan voi lunastaa erillisen kokonais- tai kotiseutupäiväpaketin. Ilmoittautua voi 18.6.2009 mennessä käyttämällä oheisesta linkistä löytyvää sähköistä ilmoittautumislomaketta tai postittamalla käsiohjelman liitteenä olevan ilmoittautumislomakkeen osoitteeseen Tahkovuori Oy, Valtakunnalliset Kotiseutupäivät 2009, Laitisenmäentie 11, 73300 Nilsiä, fax.: 017-481 401.

Tiedustelut Kotiseutupäivistä: Pääsihteeri Katja Lappalainen, Nilsiän kaupunki, PL 32, 73301 Nilsiä, puh. 044-7482 373 (kaupungin vaihde 017-482 111), sp. katjamaria.lappalainen[at]nilsia.fi. Kaikkien kaupunginosayhdistysten edustajat ovat lämpimästi tervetulleita kotiseutupäiville!

Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri ti 8.9.09 Seurasaaressa!

Helkan vuotuinen merellisen puheenjohtajapalaverin (alustava) ajankohta on tiistaina 8. syyskuuta n. klo 17.00 alkaen. Kokouspaikkana on perinteikäs Ravintola Seurasaari. Puheenjohtajapalaverin tarkemmasta aikataulusta ohjelmineen tiedotetaan syksyn ensimmäisessä jäsentiedotteessa. Merkitkää päivämäärävaraus jo hyvissä ajoin kalentereihinne!

Euroopan rakennusperintöpäivät 11. – 13.9.2009 – lisää tapahtumat kalenteriin

Euroopan rakennusperintöpäiviä vietetään 11.-13.9.2009 teemalla kunnan- ja kaupungintalot. Tapahtumatiedot löytyvät internetin rakennusperintöportaalin osoitteesta: www.rakennusperinto.fi > Tapahtumat. Portaalista löytyy myös muuta tietoa ja vinkkejä tapahtumien suunnittelemista järjestäville.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Helkan sääntömääräinen kevätkokous pidettiin tiistaina 24. maaliskuuta Helsingin Energian Sähkötalon auditoriossa Kampissa. Ennen virallista vuosikokousta Helkan edustajat Ilari Kajaste ja Päivi Savolainen kertoivat tekeillä olevasta kaupunginosat.net –sivuston ja Helkan kotisivujen uudistuksesta. Sen jälkeen kuultiin Oulunkylä-Seuran pj:n, Keijo Tannerin, ministeriötason asiantuntijapuheenvuoro pitkäaikaisasunnottomuudesta. Helsingin Energian edustaja kertoi lyhyesti Kaukolämmön ajankohtaiskuulumiset ja Helkan hallituksen asiantuntijajäsen Martti Helminen infosi kuulijoita arkistoinnin koulutusillasta. Katso Helkan kotisivuilta kevätkokouksen pöytäkirja ja Helkan toimintakertomus vuodelta 2008.

Kansalaisen kaavakoulu -kokonaisuus sai hyvää palautetta

Helkan ja kaupunkisuunnitteluviraston kanssa yhteistyössä toteutettu ’Kansalaisen Kaavakoulu’ -kokonaisuus järjestettiin kolmena keväisenä tiistai-iltana: 21.4., 5.5., ja 19.5.09. Koulutus oli suunnattu kaikille kaupunginosa-aktiiveille ja muillekin kaavoitusasioista kiinnostuneille. Koulutuspaikkana toimi kaupunkisuunnitteluviraston Laituri-tila Narinkka-torilla.

Kaavakoulussa käsiteltiin mm. kaupungin suunnitteluun sekä liikenteen ja katujen suunnitteluun vaikuttavia asioita, kaavaprosesseja ja –merkintöjä, vuorovaikutusta kaavoituksessa, poliittista päätöksentekoprosessia käytännössä sekä osallistumista asukkaiden näkökulmasta. Yleisö sai kommentoida alustuksia ja myös osallistua illan kuluessa muutamaan otteeseen suoritettuihin pieniin kyselyihin sähköisten äänestyskapuloiden välityksellä. Kuhunkin iltaan osallistui noin 30 henkeä. Kaavakoulu sai tilaisuuksissa kerättyjen palautelomakkeiden perusteella erittäin hyvää palautetta ja koulutuksia jatkettaneen muodossa tai toisessa myös tulevaisuudessa.

HELKAN PROJEKTEISTA

Helkan CADDIES-projekti

Helkan kolmivuotinen, pääasiassa EU-rahoitteinen projekti ”CADDIES” käynnistyi maaliskuussa 2009. Projekti on kansainvälinen, Helkan kumppaneita projektissa ovat Ruotsi (Norrköping Hyresbostäder AB) ja Latvia (Riga Majoklis, Riian kaupungin ”asumisvirasto”). Projektin tarkoituksena on kannustaa erilaisia asukasryhmiä osallistumaan oman asuinympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen. Helsingin kohdealueilla Pohjois-Haagassa, Kannelmäessä ja Arabianranta-Toukola-Vanhakaupungissa päätavoitteena on visioida alueiden tulevaisuutta yhteisvoimin paikallistoimijoiden ja asukkaiden kanssa ja miettiä sen jälkeen strategioita yhteisen vision toteuttamiseen.

Projektia varten Helkaan on rekrytoitu uusi työntekijä Terhi Vilkman organisoimaan visio- ja strategiatyön toteutusta kohdealueilla. Hankkeen projektipäällikkönä Helkassa toimii Anna Kanervo ja viestintätehtävissä Päivi Savolainen. Projektin kohdealueilla on huhti-toukokuussa järjestetty asukaskysely, jossa kartoitettiin asukkaiden näkemyksiä asuinalueensa nykytilasta ja heidän osallistumiskäytäntöjään. Kyselyyn saatiin yhteensä noin 400 vastausta. Kyselyn vastauksia analysoidaan parhaillaan, tuloksista tullaan uutisoimaan kohdealueilla loppukesästä tai alkusyksystä. Helka on myös kiertänyt aktiivisesti kohdealueilla esittelemässä hanketta ja keräämässä asukkaiden mielipiteitä alueensa nykytilasta ja tulevaisuudesta SWOT-analyysia menetelmänä käyttäen. Helkan edustajat ovat osallistuneet mm. Pohjois-Haagan leikkipuiston 50-vuotisjuhliin, Kannelmäen Mätäjoki-festivaaleille sekä Arabianrannan kierrätystapahtumaan. Kesän jälkeen tarkoituksena on kerätä kootut SWOT-aineistot yhteen kohdealueittain ja hyödyntää niitä alkavassa visiointityöskentelyssä. Projektissa testatut hyvät käytännöt ovat aikanaan kaikkien kaupunginosien ja jäsenyhdistysten hyödynnettävissä.

Helkan Turvallinen ja viihtyisä kotialue -projekti

Helka ei valitettavasti ole yrityksistä huolimatta saanut jatkorahoitusta Turvallinen ja viihtyisä kotialue (safety) –projektin jatkamiseen. Rahoituksen tavoittelua jatketaan edelleen mm. kertomalla kaupungille eri yhteyksissä safety-mallin tuloksista. Helka toivoo löytyvän kytköksiä mm. kaupungin valmisteleman turvallisuusohjelman kanssa. Tällä hetkellä Helka kannustaa safety-ryhmiä jatkamaan hienoa toimintaansa vapaaehtoispohjalta, jotta projektissa aikaansaadut hyvät käytännöt säilyisivät alueiden voimavaroina! Vuosittaisia safety-kyselyitä ei ikävä kyllä tällä hetkellä pystytä suorittamaan ja koordinoimaan rahoituksen puuttuessa.


KOTIKATU-asiaa

Helkan sivustouudistus tekee tuloaan, helka.net ja kaupunginosat.net -sivustot uudistuvat ja myös Kotikatu-palvelu saa oman sivustonsa kesän aikana. Uudistus täydentyy syksyn myötä mm. tapahtumakalenterilla ja palvelulistauksella. Tavoitteena on koostaa kaupunginosat.net:iin monenlaista kaupunginosia koskevaa verkkomateriaalia ja saada tätä kautta myös kaupunginosien omista kotisivuista entistä näkyvämpiä ja tavoitettavampia.

Kesän aikana suoritetaan Kotikadun järjestelmissä laaja versiopäivitys, ja syyskaudella voidaan koulutuksia jälleen tarjota paremmin. Koulutuksista tiedotetaan sivustojen yhteyshenkilöille, ja jatkossa lisäksi tulevalla Kotikatu-sivustolla. Kotikatu-tuki on tavoitettavissa pääsääntöisesti koko kesän ajan (ainakin ti-to), paitsi elokuussa 10.8.-14.8. Hyvää kesää kaikille!
Lisätietoa: Ilari Kajaste, p. 044-0641 045, sähköposti: kotikatu[at]helka.net

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Rakennussuojelulain muutos tulossa – tarkista yhdistyksesi säännöt

Rakennussuojelulaki muuttuu. Uusi lakiluonnos on nyt ruotsinnettavana Valtioneuvoston kielipalvelussa ja on menossa näillä näkymin syksyllä eduskuntaan. Uuden lain mukaan rakennussuojelua voi ehdottaa vain sellainen yhdistys, jonka sääntöjen mukaan yhtenä toimintamuotona on kulttuuriperinnön vaaliminen.

Helkan jäsenyhdistysten kannattaa harkita sääntömuutosta, joka ottaa huomioon mahdollisen rakennussuojeluehdotuksen tekemisen tarpeen. Rakennussuojelu saattaa tulla ajankohtaiseksi minkä tahansa yhdistyksen toimialueella milloin vain ja silloin on hyvä, että säännöissä on tämä maininta.

Lähempää voimassa olevan lain ja lakiehdotuksen vertailua löydät tästä linkistä.

Stadin juhlaorkesteri käytettävissä alueellisissa kulttuuritapahtumissa

Helsingin kaupungin kultturikeskus on jälleen koonnut orkesterin kaupungiosayhdistyksien käyttöön alueellisiin kultturitapahtumiin! Stadin juhlaorkesteri soittaa 7 kuukauden soittojaksonsa ajan 10-henkisessä kokoonpanossa. Mosa heräsi Stadin juhlaorkesterin soittoon jo vapunalusviikonloppuna Tapanilan torilla (kuvia nettiosoitteessa http://www.tapanila.fi/juhlaorkka). Orkesteria johtaa kitaristi, säveltäjä Pekka Tegelman. Orkesteri on kaupunginosayhdistykselle ilmainen ja sitä voi tilata suoraan kulttuurintuottaja Mauri Lehtovirralta Kulke:sta. Sp: mauri.lehtovirta[at]hel.fi, gsm 050-5720845, p. 31080044. Stadin juhlaorkesteri ei aina välttämättä tarvitse lavaa soittaakseen. Se voi esiintyä myös esim. teltassa, tms. katoksen alla ja tietysti sisätiloissa esim. syksyn aikana alueellisissa iltamissa, pikujouluissa ym. tilaisuuksissa, myös pienemmillä kokoonpanoilla, jos ajankohdat vaan sopivat.

Viimevuotinen käytäntö lavan ja PA-laitteiden osalta on pysynyt samana.
"Ilkan työt" on Ilkka Tuomisen johtama vuokraajataho, jolta voi tiedustella
esiintymislavaa ja äänentoistoa juhliin. Kulttuurikeskus avustaa kustannuksissa. Nettisivuilta löytyy sähköinen anomuskaavake, jolla voi anoa juhlien kustannuksiin avustusta (lomake "lähikulttuurille" myönnettävistä avustuksista).

Helkan jäsenviestintäkyselyn tuloksia

Helka pyysi jäsenyhdistysten edustajilta palautetta omasta jäsenviestinnästään syyskokouksessa 11.11.2008 sekä sähköpostitse lähetetyn kyselyn kautta tammi-helmikuussa 2009. Palautekyselyyn vastasi 37 henkilöä (21 syyskokouksessa ja 16 sähköpostikyselyyn). Kaikki vastaukset on nyt käyty läpi ja koottu yhteen.

Palautteen perusteella suurin osa vastaajista oli tyytyväisiä Helkan henkilökunnan ja toimiston tavoitettavuuteen sekä Helkassa saamaansa palveluun. Helkan vuonna 2008 järjestämistä tapahtumista (syyskokousta ei kyselyssä huomioitu) onnistuneimpina pidettiin jäseniltojen sarjaa, tupaantuliaisia ja kevätkokousta, mutta useimmat pitivät myös muita tapahtumia vähintään melko hyvin onnistuneina. Useimmat vastaajat olivat sitä mieltä, että Helkan viime vuonna järjestämistä tapahtumista oli tiedotettu riittävästi, vastaajat olivat myös enimmäkseen tyytyväisiä Helkan jäsenilleen järjestämien tapahtumien määrään.

Suurin osa vastaajista oli käyttänyt Helkan kotisivuja säännöllisesti ja useimpien mielestä ne olivat myös toimivat. Vastaajat seurasivat Helkan kotisivujen uutistiedotteita yleensä muutaman kerran kuukaudessa. Enin osa vastaajista luki jokaisen ilmestyvän jäsentiedotteen ja useimmissa yhdistyksissä oli myös tapana välittää tiedote eteenpäin koko hallitukselle. Suurin osa vastaajista oli tyytyväisiä jäsentiedotteen ilmestymistiheyteen ja kaikki vastanneet kokivat jäsentiedotteet tarpeellisina.

Katso lyhyt yhteenveto Helkan jäsenviestinnän palautekyselystä sekä tarkempi kooste Helkan jäsenviestinnän palautekyselystä. Pyrimme huomioimme jäsenviestintäkyselyssä saamamme palautteen Helkan viestintäkäytäntöjen suunnittelussa ja viestintätoiminnassamme. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille antamastanne arvokkaasta palautteesta!

Helkalle on laadittu viestintäsuunnitelma

Helkan jäsensihteeri ja viestintätyöntekijä Päivi Savolainen sekä toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka ovat koonneet Helkalle viestintäsuunnitelman. Sen tarkoituksena on auttaa Helkaa viestimään yhä tehokkaammin ja onnistuneemmin jäsenille, yhteistyökumppaneille ja muille sidosryhmille. Viestintäsuunnitelmassa on kartoitettu Helkan tehtäviä, arvoja ja visiota sekä viestinnän nykytilaa, tavoitteita ja vastuutahoja. Suunnitelma tulee toimimaan Helkan työntekijöiden ohjeistuksena ja käytännön työkaluna viestinnän kehittämisessä sekä välineenä vision ja viestinnän tavoitteita kohti suunnatessa. Viestintäsuunnitelma löytyy nyt Helkan kotisivuilta (paperiversion voi halutessaan noutaa myös Helkan toimistolta).

Mikä on paras asuinalue Suomessa? – Ota kantaa!

Jokaisella asuinalueella on parhaat puolensa, kodikkaat kulmansa ja oivalliset ilmiönsä, mutta mikä tai minkälainen on sinun mielestäsi Suomen paras asuinalue? MTV3 toteuttaa Suomen paras asuinalue-kilpailun yhteistyössä Jokakoti.fi-verkkopalvelun kanssa.

Valintaan pääsee vaikuttamaan kahdessa eri vaiheessa. Suosikkialuetta voi ehdottaa kilpailuun 31.7. mennessä osoitteessa www.jokakoti.fi/parasasuinalue. Perustele ehdotuksesi ja ota osaa asuinalueista käytävään keskusteluun. Nettiäänestyksen yhteydessä voi myös kertoa halukkuudesta ryhtyä alueoppaaksi esittelemään omaa suosikkialuettaan.

Kilpailuraati valitsee loppukilpailuun kuusi asuinaluetta eniten ääniä ja parhaita perusteluja saaneiden alueiden joukosta. Tämä olisi hieno tapa saada omalle kaupunginosalle/asuinalueelle mediahuomiota! Raatiin kuuluu esimerkiksi ympäristöministeriön, Tekesin ja Teknillisen korkeakoulun nimeämiä asiantuntijoita. Loppukilpailuun valittuja asuinalueita voi äänestää ja kommentoida elokuusta lähtien netissä. Loppukilpailuun valitut alueet esitellään alkusyksystä Joka kodin asuntomarkkinoissa. Kilpailun tulokset, eli suomalaisten valinta vuoden 2009 parhaaksi asuinalueeksi julkistetaan lokakuun lopussa. Lisätietoja ja ehdotukset sekä äänestys ja keskustelu osoitteessa: www.jokakoti.fi/parasasuinalue.