Helkan jäsentiedote 2/2010 20.8.2010

HELKAN JÄSENTIEDOTE 2/2010 20.8.2010

HALLITUKSELTA

Hyvää syyskauden alkua kaikki kaupunginosa-aktiivit! Kesä alkaa olla lopuillaan ja on aika suunnata katse syksyn ajankohtaisiin tapahtumiin ja uutisiin. Syyskuun alussa on luvassa jälleen Helkan vuotuinen merellinen puheenjohtajapalaveri, jossa kaupunginosien edustajilla on tilaisuus tavata ja keskustella ajankohtaisista asioista. Pj-palaveri järjestetään tänä syksynä Hakaniemessä, ravintolalaiva Wäiskissä, tiistaina 7. syyskuuta. Tästä tiedotteesta löytyvät vinkit myös syksyn muihin aktiviteetteihin, kohdasta TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA.

HELKAN JÄSENMAKSUT 2010

Muistutamme jäsenyhdistyksiämme Helkan jäsenmaksujen suorittamisesta. Maksun eräpäivä oli tänä vuonna jo toukokuun lopussa ja muistutuksia olemme lähettäneet jo kertaalleen postitse. Tässä vaiheessa vuotta jäsenmaksuun tulee siis jo lisätä 5:n euron muistutusmaksu. Kiitokset kaikille jäsenmaksunsa maksaneille! Jos olet epävarma onko jäsenmaksu tältä vuodelta hoidettu, tarkista oheisesta listasta.
Muistakaa käyttää maksaessanne yhdistyskohtaista viitenumeroanne, jotta tunnistamme maksaneen yhdistyksen. Vanhan käytännön mukaan jäsenyhdistyksen puheenjohtajan vastuulla on toimittaa jäsenmaksutiedot ja eräpäivä oman yhdistyksen taloudesta huolehtivalle henkilölle. Oman viitenumeronsa voi tarkistaa Helkan kotisivuilta tai Helkan toimistolta: p. 09 641 045, sp. helka[at]helka.net.

TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA

TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA SYYSKAUDELLA 2010

Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri ti 7.9. ravintolalaiva Wäiskissä

Toivotamme jäsenyhdistystemme puheenjohtajat (tai heidän edustajansa) sekä Helkan hallituksen jäsenet lämpimästi tervetulleiksi virkistäytymään Helkan jokasyksyiseen merelliseen puheenjohtajapalaveriin! Palaveri järjestetään tiistaina 7.9.2010 ravintolalaiva Wäiskissä, Hakaniemenrannassa (ks. tulo-ohje alla).

Pj-palaverin ohjelma alkaa ruokailulla klo 17.30. Tarjolla on leppoisaa seurustelua ja ajankohtaisten kuulumisten vaihtoa kalakeittoiltapalan ja kahvittelun merkeissä (juomat ovat omakustanteisia). Tänä vuonna ohjelmassa on myös keskustelevia työpajoja kaupunginosatoiminnan ajankohtaisista teemoista. Teemaryhmissä kerätään yhteen kaupunginosatyön toimivimpia käytäntöjä aiheiden edelläkävijä-kaupunginosien johdolla. Tarkoitus on syventää ymmärrystään valitsemassaan teemassa ja oppia yhdessä keskustellen niiltä, jotka ovat onnistuneesti kokeilleet uusia toimintamuotoja tai ideoita. Helka kokoaa illan aineiston yhteen syyskokouksessa esiteltäväksi sekä kotisivuille asetettavaksi. Pj-palaveri päättyy n. klo 20.00 mennessä.

Wäiski sijaitsee Hakaniemen torin takana Hakaniemenrannassa, joten paikalle pääsee helposti kävelemällä muutama sata metriä Hakaniemen metroasemalta tai Hakaniemen torin kaikilta julkisen liikenteen pysäkeiltä. Ks. kokouspaikan sijainti tarkemmin oheisesta linkistä (Wäiski on merkitty karttaan suurella punaisella ympyrällä). Ravintolalaiva Wäiskin kotisivut: www.waiski.com.

Tarjoilujen varmistamiseksi pyydämme puheenjohtajapalaveriin saapuvia ilmoittautumaan Helkan toimistolle viimeistään maanantaihin 30.8. mennessä! Muista ilmoittaa ilmoittautumisesi yhteydessä mahdollinen erityisruokavaliosi. Ilmoittautumiset: sähköpostitse osoitteella paivi.savolainen[at]helka.net tai puhelimitse p. (09) 641 045.

Paikannimen tarina –näyttely ksv:n Laiturilla 7. – 30.9.2010

Kaupunkisuunnitteluviraston Laituri –tilassa (Kampin Narinkka-torilla, vanha linja-autoaseman rakennus) esitellään paikannimiä osana kulttuuriympäristöä 7.-30. syyskuuta ajan. Mukana on mm. paikannimistön kerrostumia: eriaikaisia, erikielisiä ja eri tavoin syntyneitä ja syntyviä nimiä. Växär, Taivassalo, Turtsa ja Meritullintori ovat näyttelyn paikannimiä, joita voimme kohdata myös päivittäisessä elämässämme.

Näyttely etenee kolmella teemalla: perinnäinen nimistö, kaupunkiympäristön suunniteltu nimistö ja kaupunkilaisten käyttämä epävirallinen nimistö. Suomenkielisen nimistön lisäksi esitellään ruotsin-, saamen- ja viittomakielistä nimistöä. Näyttelyn toteuttavat Kotimaisten kielten tutkimuskeskus; Helsingin, Espoon ja Vantaan nimistön- ja kaupunkisuunnittelijat; Svenska Litteratursällskapet ja Maanmittauslaitos.

Euroopan Rakennusperintöpäivät 10.-12.9.2010

Euroopan Rakennusperintöpäivien aika on jälleen 10.-12. syyskuuta, teemana rakennettu maisema. Teema haastaa katsomaan ympäröivää maisemaa pintaa syvemmältä ja pohtimaan sitä, miksi rakennettu maisema on sellainen kuin se on ja miten se on syntynyt. Tarkoituksena on myös miettiä millaisia merkkejä haluamme jättää tulevaisuuden maisemaan.

Rakennusperintöpäivät järjestetään tänä vuonna yhteistyössä Suomen Kotiseutuliiton koordinoiman JOY Jokaisen Oma Ympäristö –kulttuuriympäristökampanjan kanssa. Tapahtuman järjestämisen tueksi tuotettua kaksikielistä ”Kulttuuriympäristöni – Rakennettu maisema” -julkaisua voi tilata maksutta Suomen Kotiseutuliitosta (sp. erp[at]kotiseutuliitto.fi). Verkosta kirja löytyy oheisesta linkistä. Julkaisussa 20 eri alojen edustajaa arkkitehdista median ammattilaiseen ja ympäristöestetiikan professoriin esittävät ajatuksiaan kulttuuriympäristöistä ja niiden merkityksestä.

Tiedustelut: Suomen Kotiseutuliitto (sp. erp[at]suomenkotiseutuliitto.fi, p. 09-6126 3225) sekä www.rakennusperinto.fi > Euroopan rakennusperintöpäivät.

SYYSKAUDEN KOULUTUKSIA

Tekijänoikeuskysymykset yhdistyksen arjessa, to-illat 16. ja 23.9.2010

Koulutus on suunnattu järjestötoimijoille, jotka törmäävät tekijänoikeuskysymyksiin esimerkiksi tapahtumien järjestämisen, julkaisujen koostamisen tai nettisivujen ylläpidon puitteissa. Koulutus järjestetään kahtena torstai-iltana, 16. ja 23.9.2010, klo 17.30–20.00 Kehys ry:ssä, Töölöntorinkatu 2 B (5.krs), Helsinki.

Koulutuksessa käydään läpi mm. tekijänoikeuden perusteet: mitä suojataan/oikeuksista sopiminen/rajoitussäännökset; tekijänoikeuden loukkauksen seuraukset; luvat ja lisenssit sekä tekijänoikeusjärjestöt ja niiden toimialat. Kouluttajana toimii OTT, lakimies Pirjo Kontkanen, Helsingin yliopistolta. Osallistumismaksu on 60 € (*työttömät, lomautetut ja maahanmuuttajat 30€). Ilmoittautuminen ti 7.9.2010 mennessä ViSiO:n nettisivujen kautta tai puh. 6129120. (Peruutusehdot: jos ei peruuta osallistumistaan, tulee kurssimaksu maksaa/ kurssipäivänä peruuttaessaan tulee maksaa 50% siitä).

Yhdistyksen kirjanpidon peruskurssi, ke-iltaisin 22.9.–6.10.2010

Koulutus on suunnattu yhdistysten ja järjestöjen taloudenhoitajille ja muille taloudesta vastaaville henkilöille, kuten hallituksen jäsenille. Se järjestetään kolmena keskiviikko-iltana: 22.9, 29.9. ja 6.10.2010, klo 17.30–20.00 Markkinointi-instituutin tiloissa (luokka A225), Töölöntullinkatu 6, Helsinki.

Koulutuksessa käydään läpi: taloudenhoidon säädöksiä ja kirjanpidon perusteita; tositteita ja tilikarttaa; tilinpäätöstä; budjetointia ja tilintarkastusta. Kouluttajana toimii kauppatieteiden yo Aki Pennanen. Kurssimaksu on 70 € (*työttömät, lomautetut ja maahanmuuttajat 35 €). Ilmoittautuminen ti 14.9.2010 mennessä ViSiO:n nettisivujen kautta tai puh. 6129120. (Peruutusehdot: jos ei peruuta osallistumistaan, tulee kurssimaksu maksaa/ kurssipäivänä peruuttaessaan tulee maksaa 50% siitä).

Sosiaaliset mediat yhdistyksen viestinnän ja vaikuttamisen tukena, 19. ja 26.10.2010

Koulutus on suunnattu kaikille yhdistystoimijoille, jotka pohtivat omaa rooliaan sosiaalisen median maailmassa ja miettivät mahdollista toimintamallia tai sosiaalisen median hyödyntämistä omassa yhdistyksessä. Kurssilla käydään läpi sosiaalisen median lähtökohtia ja perusperiaatteita, tutustutaan erilaisiin työkaluihin (esim. Facebook ja Twitter) sekä luodaan pohjaa yhdistyksen oman ”sosiaalisen median toimintasuunnitelman” laatimiselle. Koulutus järjestetään kahtena tiistai-iltana 19. ja 26.10.2010, klo 17.30–20.00 Markkinointi-instituutin tiloissa (luokka A225), Töölöntullinkatu 6, Helsinki.

Koulutuksen sisältöjä:
1. ilta: Johdatus sosiaaliseen mediaan (sosiaalinen media käsitteenä; sen monet tehtävät – tiedotus, keskustelu, verkostoituminen jne.; sen mahdollisuudet ja haasteet yhdistyksen arjessa)
2. ilta: Sosiaalinen media yhdistyksemme toiminnan tukena (käytännön työkalut tutuiksi; sosiaalisen median roolin hahmottaminen osana yhdistyksen toimintaa – mitä tulee huomioida omaa ”sosiaalisen median toimintasuunnitelmaa” laadittaessa?)
Kouluttajana toimii konsultti Kerttu Takala, Dingle Oy. Osallistumismaksu 90 € (*alennettu hinta työttömille, pitkäaikaislomautetuille ja maahanmuuttajille 45 €)
Ilmoittautuminen ti 12.10.2010 mennessä ViSiOn nettisivujen kautta tai puh. 6129120. (Peruutusehdot: jos ei peruuta osallistumistaan, tulee kurssimaksu maksaa/ kurssipäivänä peruuttaessaan tulee maksaa 50% siitä).

MENNEET TAPAHTUMAT

Helkan jäsenyhdistysten keväinen viestintäkoulutus

Helkan järjesti jäsenyhdistyksilleen tiistaina 20.4.2010 tiiviin viestintäkoulutuksen, jossa tarjottiin vinkkejä ja uusia näkökulmia yhdistysviestintään. Helkan toimistolle järjestettyyn koulutusiltaan saapui parisenkymmentä kiinnostunutta jäsenyhdistyksistä. Illan kuluessa kuultiin Helkan viestintävastaava ja jäsensihteeri Päivi Savolaista (yhdistyksen viestintävastaavan työ) sekä viestintäkonsultti ja kaupunginosa-aktiivi Päivi Litmanen-Peitsalaa (käytännön vinkit yhdistysten tiedotukseen). Vielä kuultiin FloMembersin Tapio Nurmisen kertomana, kuinka yrityksen tarjoamaa jäsenrekisteripalvelua voi parhaiten hyödyntää viestimisessä. FloMembersistä kiinnostuneiden kannattaa tutustua palveluun osoitteessa www.flomembers.fi ja ottaa kiinnostuessaan yhteyttä Tapio Nurmiseen (sp. tapio.nurminen[at]tietokannat.fi).

Viestintäkoulutusesitysten materiaalit sekä netistä koottuja viestintävinkkejä yhdistyksille löydät Helkan kotisivuilta. Koulutus saa näillä näkymin jatkoa tulevalla syyskaudella. Infoamme yhdistyksiä jatkokoulutuksesta sähköpostitse. Helka kiittää kaikkia koulutukseen osallistuneita mukavasta ja antoisasta koulutusillasta!

HELKAN PROJEKTIT

CADDIES-projektin kuulumisia

Syyskausi on lähtenyt käyntiin myös Helkan”CADDIES” EU-projektin kohdealueilla Pohjois-Haagassa, Kannelmäessä ja Arabianranta-Toukola-Vanhakaupungissa. Kansainvälisen projektin tarkoituksena on kannustaa erilaisia asukasryhmiä osallistumaan oman asuinympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen.

Kevät 2010 on ollut projektin aktiivivaihetta kohdekaupunginosissa. On perustettukohdealueiden eri toimijatahoja verkottavia toimintaryhmiä, jotka ovat järjestäneet monenlaista jo keväällä ja kesällä; mm. Kannelmäki Sykkii –tapahtuman, siivoustalkoot Pohjois-Haagassa ja liikennekyselyn Artova-alueella. Kaikilla kolmella alueella toteutettiin keväällä myös Moi!-rintamerkkikampanja, jolla haluttiin edistää tervehtimistä ja alueen asukkaiden tutustumista toisiinsa. Kampanjat saivat hyvin huomiota radiota ja tv:tä myöten. Syksyksi toimintaryhmät ovat suunnitelleet Kannelmäkeen mm. eri teemoista järjestettäviä ”Kannel-iltoja”, Pohjois-Haagaan vanhustenviikon tempausta ja Artova-alueelle pimeäkävelyä.

Helkan väki ja muutama CADDIES-kohdealueen asukasaktiivi vierailivat kesäkuussa Latvian Riiassa tapaamassa latvialaisia ja ruotsalaisia asukastoimijoita ja projektiväkeä. Kansainvälisessä tapaamisessa tutustuttiin Riian kaupunginosa- ja yhdistystoimintaan sekä vaihdettiin kokemuksia ja näkökulmia kolmen kumppanimaan kesken.

Lisätietoa projektin vaiheista saa Helkan projektityöntekijä Terhi Vilkmanilta, p. 09 641 045, sp. terhi.vilkman[at]helka.net. Katsasta myös projektin kotisivut osoitteissa www.helka.net/caddies ja www.caddiesproject.eu.

Kotikaupunkipolku-projektin kuulumisia

Helsinki-viikolla 7.-12.6.10 vietettiin kotikaupunkipolkujen teemaviikkoa, jolloin kävelyjä järjestettiin maanantaista lauantaihin joka päivä. Projektinpäällikkö Pauli Salorannan opastamat kaupunkipolkukävelyt suuntautuivat mm. Vuosaareen, Pitäjänmäkeen ja Oulunkylään. Eniten väkeä keräsi uusi Käpylän kotikaupunkipolku sateisesta säästä huolimatta. Kiitos kaikille polkukävelyihin osallistuneille!

Useat kotikaupunkipolkujen kokoamisesta kiinnostuneet kaupunginosat hakivat ja saivat Uudenmaan maakuntarahastolta osarahoitusta kotikaupunkipolkujen kokoamiseen. Kotikaupunkipolut ovat Helkan panos käynnissä olevaan valtakunnalliseen kulttuuriympäristökampanjaan JOY Jokaisen Oma Ympäristö. Helka järjestää uusia kotikaupunkipolkuja laativille työryhmille syksyisen käynnistystilaisuuden tiistaina 24.8.2010 ksv:n Laiturilla.

Lisätietoa kotikaupunkipolku-projektista saa projektipäällikkö Pauli Salorannalta, sp. pauli.saloranta[at]kotikaupunkipolut.fi tai puhelimitse 050-568 6185.

KOTIKATU-asiaa

Työn alla on edelleen Kotikadun julkaisujärjestelmän laaja tekninen versiopäivitys (Joomlan versio 1.0:sta versioon 1.6). Versiopäivitys viivästyttää hieman Helkan sivustouudistusta, jonka tavoitteena on muuttaa www.kaupunginosat.net laajemman yleisön uutis- ja informaatioportaaliksi. Www.helka.net –sivusto on uudistuksen myötä tarkoitus kohdentaa Helkan omaan järjestökäyttöön. Uudistus toteutetaan vaiheittain kuluvan vuoden aikana. Myös Kotikatu-koulutukset käynnistyvät syyskauden alkamisen myötä. Koulutuksista tullaan tiedottamaan syksyllä avattavalla Kotikatu-sivustolla sekä suoraan verkkosivujen yhteyshenkilöille. Lisätietoa Kotikatuasioissa antaa: Ilari Kajaste, p. 044-0641 045, sähköposti: kotikatu[at]helka.net.

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Rakennusviraston työkohteet 2010 netissä

Rakennusviraston työkohde-sivuilta löytyvät kaikki Helsingin vuoden 2010 työkohteet. Katso kohteet osoitteesta www.hkr.hel.fi/tyokohteet. Voit tarkastella sivuilla yksittäistä kaupunginosaa kohteineen tai tutkia karttaa, jossa näkyvät kaikki vuoden projektit samassa kuvassa. Kohteiden tietoja täydennetään ja päivitetään pitkin vuotta. Muista kuin rakennusviraston omista töistä saa tietoa alueiden käytön ja valvonnan yksiköstä,
puh. (09) 310 38500
.