Helkan jäsentiedote 3/2005


HALLITUKSELTA
 

Kesä tulvii sisään ovista ja ikkunoista ja kesälaitumien kutsu kiirii houkuttelevana. Helkan hallitus piti kevään viimeisen kokouksensa tiistaina 24.5. Huhtikuu toi hienoja uutisia Kansalaiskanava-hankkeeseen liittyen. Pääkaupunkiseudun kaupunkiohjelma myönsi Helkalle  hanketukea Kansalaiskanavan toteuttamiseen. Hanke pyörähtää käyntiin toden teolla syyskaudella 2005. (lue lisää Kansalaiskanava-hankkeesta tiedotteen PROJEKTIT-kohdasta).

Helkan toimiston kesätauko

HELKAn toimisto on auki vielä juhannukseen asti, mutta juhannusaatosta lähtien olemme kesätauolla aina elokuun 7. päivään saakka. Helkan toimisto on siis lomalla 24.6.-7.8.2005.
Kesätauon aikana emme pysty vastaamaan viesteihin, mutta voit toki jättää niitä meille puhelinvastaajaamme (09) 641 045 tai sähköpostitse osoitteella helka@helka.net

JÄSENMAKSUT

Kesän lähestyessä ajankohtaistuvat HELKAn jäsenmaksut. Muistattehan hoitaa oman jäsenmaksunne mallikkaasti ja ajoissa tänä vuonna. Eräpäivä on tänä vuonna heinäkuun lopussa, 31.7.2005. Olisi mainiota, jos yhtään muistutusviestiä ei tarvitsisi lähetellä enää ensi vuoden alussa! TILISIIRROT ja VIITENUMEROT lähetetään jäsentiedote-ilmoituksen mukana sähköpostitse jäsenyhdistysten puheenjohtajille, jotka toimittavat ne eteenpäin yhdistysten taloudesta huolehtiville.

Vuoden 2005 jäsenmaksut ovat entisen suuruisia:

yhdistys, jolla on alle 100 jäsentä    76 €
yhdistys, jolla on 100 – 500 jäsentä 101 €
yhdistys, jolla on 501 – 1000 jäsentä 126 €
yhdistys, jolla on yli 1000 jäsentä  151 €

Käytättehän ystävällisesti omaa viitenumeroanne maksujen kohdentamisen helpottamiseksi (tarkista saamastasi viitenumeroluettelosta tai HELKAn toimistolta helka@helka.net ).

TAPAHTUMIA

TULEVIA TAPAHTUMIA

Kotiseutupäivät Lahdessa 8.-12.6.2005

57. valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään tänä vuonna 100 vuotta täyttävässä Lahdessa. Kotiseutupäivien teemana on ”Itse tehden – yhdessä yrittäen”. Lahti on yrittäjien kaupunki ja teema kuvaa kaupungin ja alueen toimeliaisuutta ja sitä, että yrittäjyydellä on Lahdessa aina ollut vahva asema. Yrittäjyys on myös yksi Lahden kaupungin juhlavuoden pääteemoista. Sama teema korostaa kotiseutuväen henkilökohtaista panostamista ja yhdistysten vaikutustoimintaa.
Terve menoa Lahteen, jonne on pääkaupunkiseudultakin kohtuullisen lyhyt matka ja hyvät yhteydet myös julkisilla kulkuvälineillä. Vielä ehtinee ilmoittautua mukaan kotiseutupäivien runsaaseen ja mielenkiintoiseen ohjelmaan linkistä:  http://www.lahti.fi/museot/ksp/2.html#3
Kotiseutupäivät järjestäjää yhteistyössä: Suomen Kotiseutuliitto, Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen liitto ja Lahti-seura, mukana myös Lahden kaupunginmuseo.


Paikallisen turvallisuustyön (YKS2-projektin) symposium 15.6.2005 Kiasmassa

YKS2-projekti järjestää safety-ryhmien yhteisen tapaamisen Kiasman seminaaritilassa keskiviikkona 15.6.2005 klo 17 – 20 (kahvit ja ilmoittautuminen klo 16.30 alkaen!). Koska tilaan mahtuu vain 75 henkeä, toivomme kiinnostuneiden ilmoittautumiset perjantaihin 10.6.2005 mennessä sähköpostitse osoitteella: mikko.virkamaki@kotikaupunki.inet.fi , lisätiedot Mikko Virkamäeltä puhelimitse 050-593 8582.

Tilaisuudessa on mahdollisuus vertailla YKS-toiminnan tuloksia ja toimenpiteitä sekä verkostoitua. Safety-ryhmiin osallistuneita sekä myös Helsingin kaupungin ja poliisin edustajia on paikalla kertomassa näkemyksiään Safety–toiminnan merkityksestä ja kehitysnäkymistä.

YKS2–projektissa on tällä hetkellä mukana 20 kotialuetta:
– Yhteensä Safety–ryhmissä on jäseniä noin 100 jäsentä.
– YKS2–tilaisuuksiin on osallistunut noin 1000 asukasta.
– Safety–kyselyyn on vastannut noin 4000 asukasta.
– Safety–kyselyn on saanut noin 15 000 asukasta.
– Kotialueilla asuu yhteensä noin 150 000 asukasta.
Kotialueiden yhdyshenkilöiden aloitteellisuus ja aktiivisuus omien kotialueidensa turvallisuuden parantamisessa ovat tärkeimmät resurssit safety-työssä. Tavoitteena on saada käyntiin 40 kotialuetta vuoden 2006 aikana.

Itämeren kulttuuriperintöfoorumi 9.-12.2005

Helsingissä  järjestetään 9.-12.6.2005 Itämeren maiden toinen kulttuuriperintöfoorumi. Tutustu foorumin sivustoon linkistä: http://www.nba.fi/fi/kulttuuriperintofoorumi2005 
Foorumin tavoitteena on edistää kulttuuriperintöalan yhteistyötä Itämeren alueella. Teemana on kaupunkimaisen kulttuuriperinnön vaaliminen. Foorumissa kohtaavat noin 200 kulttuuriperintöalan ammattilaista, opiskelijaa ja aiheesta kiinnostunutta. Ohjelmaan sisältyy myös kaikille avoimia yleisötapahtumia. Foorumin luennot ja alustukset pidetään englanniksi. Tarkempi ohjelma linkistä: http://www.nba.fi/fi/yleisoohjelma
Näkökantoja kaupunkien kulttuuriperintöön esitellään Kansallismuseossa, Pääpostitalossa ja Sanomatalossa esillä olevissa näyttelyissä. Kansallismuseon puistossa järjestetään lauantaina 11.6.2005 perinteisen rakentamisen ja kunnostamisen tapahtumatori. Alan ammattilaiset esittelevät työnäytöksissä perinteisiä menetelmiä ja materiaaleja sekä osaamistaan. Koko perheelle tarkoitettu tilaisuus alkaa klo 11 ja ohjelmaa on luvassa klo 17 saakka.
Kansallismuseon toisen kerroksen tietokeskuksessa voi 10.-12.6. tutustua uunituoreeseen Helsingin kaupunkiarkeologisista tutkimuksista kertovaan verkkosivustoon. Sivusto julkaistaan Internetissä myöhemmin.
Järjestelyistä vastaavat opetusministeriö, ympäristöministeriö ja Museovirasto yhteistyössä Itämeren maiden kulttuuriperinnön yhteistyöryhmän sekä sen alla toimivien teematyötyöryhmien, Kestävän kehityksen historialliset kaupungit sekä Perinteiset rakennusmateriaalit ja taidot, kanssa.

ENNAKKOTIETOA SYYSKAUDEN TAPAHTUMISTA

Helkan vuotuinen puheenjohtajapalaveri pidetään syyskauden alkajaisiksi Suomenlinnassa. Alustava päivämäärä on 1. syyskuuta, 2005 – tarkempi aika ja paikka tiedotetaan myöhemmin. Luvassa on jälleen viimevuotisen merellisen pj-palaverin tapaan ohjelmallinen ja virkistyksellinen verkostoitumisilta. Laittakaapa jo päivämäärä kalentereihinne.

Helkan uusi esite valmistuu syyskauden alkuun, samoin kuin Helkan SWOT-raportti. Syksyn alkuun on suunniteltu laajemman jäsenhankintakampanjan lanseerausta esitteen ja SWOT-raportin kera. Helkan uusi esite on suunniteltu palvelemaan jäsenyhdistysten jäsenhankintaa ja sen väliin voivat jäsenyhdistykset toimittaa haluamansa tiedot itsestään pienellä lisälehdellä (Helka tuottaa mallipohjan tätä lisälehteä varten).

Helkan ja Työväenopiston yhteistyönä järjestämä kurssi ”Energiaa yhdistystoimintaan”  pyörähtää käyntiin syyskuussa 2005 (kerran viikossa yht. 11 kertaa maanantaisin). Paikkana on työväenopiston Helsinginkadun opistotalo (Helsinginkatu 26) ja kouluttajana toimii Helkan hallituksen jäsen Tytti Salminen. Tarkemmat päivämäärät lähempänä ajankohtaa.
Energiaa yhdistystoimintaan -kurssilla käsitellään yhdistyksen perustoimintojen sujuvaa hallintaa sekä yhdistyksen varainhankintaa ja viestintää. Kurssilla työstetään osallistujien tarpeista lähteviä kysymyksiä ja harjoitukset tähtäävät omien yhdistysten toimintojen kehittämiseen. Kurssilla pyritään löytämään yhdessä toimintaa helpottavia oivalluksia. Kaikki kokeneet ja uudet yhdistystoimijat ovat tervetulleita osallistumaan ja keskustelemaan sekä löytämään ratkaisuja ja innostusta yhdistystoiminnan muuttuviin haasteisiin.

Huhtikuinen ”Arkistot talteen” -ilta osoittautui varsin tarpeelliseksi monelle osallistuneelle jäsenyhdistykselle. Uusi arkistointi-aiheinen ilta järjestetään syksyllä 2005, jos kiinnostusta  jäsenyhdistysten piiristä löytyy. Ennakkoilmoittautumisia otetaan mieluusti vastaan Helkan toimistossa sähköpostitse helka@helkanet tai puhelimitse (09) 641 045.

Euroopan Rakennusperintöpäiviä vietetään jälleen 9.-11.9.2005 kaikissa Euroopan maissa. Tapahtumia järjestävät kotiseutu-, kaupunginosa- ja kyläyhdistykset ym. Kaikki ovat tervetulleita järjestämään esimerkiksi näyttelyitä, seminaareja, opastettuja kävelyretkiä ja muuta rakennusperintöön liittyvää ohjelmaa. Koko Euroopassa päivät saavat liikkeelle vuosittain arviolta 20 miljoonaa ihmistä.
Vuoden 2005 Euroopan rakennusperintöpäivien teemana juhlitaan puistoja ja puutarhoja. Suomen kotiseutuliitto on tuottanut tapahtumajärjestäjien tueksi vuoden teemaa käsittelevän julkaisun ja julisteen. Aineistoa voi tilata Suomen Kotiseutuliitosta ja ympäristöministeriöstä maksutta. Kirja on luettavissa ja tulostettavissa netistä rakennusperintöpäivien kotisivuilta http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=15267&lan=fi  Sivuilla on myös päivien tapahtumakalenteri.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

HELKAn sääntömääräinen kevätkokous pidettiin tiistaina 29. maaliskuuta  HKR:n konepajalla Toukolassa. Samalla päästiin tutustumaan HKR:n konepajan monipuoliseen toimintaan ja omaan tuotantoon. Ennen virallisia kokousasioita HKR:n osastopäällikkö Pekka Virkamäki kertoi Helsingissä huhtikuussa ja elokuussa 2005 järjestettävien SM- ja MM-kisojen aiheuttamista erityisjärjestelyistä. Virallisen kevätkokousosuuden jälkeen kertoo HKR:n uuden katu-ja puisto-osaston osastopäällikkö Raimo K. Saarinen esittäytyi ja kävi läpi lähiaikoina toteutettavia katu- ja puistorakennuskohteita. Kokouksen päätökset luettavissa Helkan kotisivuilta lähiaikoina.

 HELKAn PROJEKTIT

Kansalaiskanava-hanke

Helkan Kansalaiskanava-hanke on hyväksytty pääkaupunkiseudun uuteen v.2005 käynnistyneeseen kaupunkiohjelmaan. Hankkeelle ollaan parhaillaan kokoamassa johto- ja ohjausryhmiä ja hanke käynnistyy toden teolla syyskaudella 2005.
KANSALAISKANAVA-hankkeen tavoitteena on koordinoida pääkaupunkiseudun kuntien vuorovaikutuskäytäntöjä pysyväksi seudulliseksi käytännöksi, toimintamalliksi. Hankkeessa arvioidaan eri kuntien ja hallintokuntien sekä kansalaisjärjestöjen vuorovaikutuskäytäntöjä ja etsitään keinoja niiden koordinointiin yhdessä paikallistoimijoiden, yrittäjien ja virkamiesten kanssa. Osallistuvaa ja vuorovaikutteista tulevaisuus- ja kehittämistarkastelua tehdään aluehierarkian eri tasoilla. Tavoitteena on myös luonnollisesti tukea ja vahvistaa kansalaisaktiivisuutta ja osallisuutta hyvän hallintokulttuurin olennaisina osina. Seudullista monitoimijaista yhteistyötä kehitetään erityisesti kaupunginosien uudistamiseen tähtäävässä toiminnassa. Kansalaiskanavan tavoitteena on tuottaa:
–  toimintamalli; paikallisverkostoa hyödyntävä seudullisen toimintatavan kuvaus, johon sisältyy vuorovaikutuksen kannalta hyväksi havaituista työtavoista koottu ”työkalupakki” (mm. kaupunginosien SWOT’it; aluefoorumitoiminta, ns.”safety-mallin” mukainen aluetoiminta, tulevaisuusseminaarit ja koulutustilaisuudet)
–  vuorovaikutuksessa eri toimijoiden kanssa alueellisesti tuotettua paikallista tietoa ja kehittämisideoita (esim. paikalliset palautekartat, ”turvallisuusbarometrit” ym.)
–   vuorovaikutuksen arviointimenetelmän selvityksen (ns. ”vuorovaikutustaseen” pilotin)
Yhteistä tuotoksille on, että ne kaikki omalla tavallaan tukevat ihmisten kohtaamista, tiedon siirtymistä ja eri toimijoiden verkostoitumista paikallisella tasolla.

YKS2-projekti (katso tarkemmin jäsentiedotteen kohdasta TULEVIA TAPAHTUMIA)

Helkan muut projektit

”Aluefoorumi” -projektin nettisivusto on valmistumassa. Projektipäällikkö Jani Päivänen WSP LT Konsultit Oy:stä on työstänyt Aluefoorumimenetelmän nettisivustoa HELKAn uuden julkaisujärjestelmän osasivustoksi. Sivuston tämänhetkiseen versioon (ei vielä lopullinen) voi käydä tutustumassa osoitteessa: www.kaupunginosat.net/aluefoorumit

”Rakennukset kertovat”-projekti on käynnistynyt. Arkkitehdit Piritta Hannula ja Marja Salonen kokoavat yleistajuista tyylihistoriallista ja kaupunkikuvaa esittelevää yleistajuista opetusaineistoa, joka pyritään julkaisemaan ainakin Helkan nettisivuilla ja mahdollisesti myös  painotuotteena (esim. kalvosarjana). Projektin on tarkoitus valmistua v:n 2005 elokuun loppuun mennessä.

KOTIKATU-asiaa

Syksyn Kotikadun julkaisujärjestelmän koulutuksen alkavat jälleen viikolla 36. syyskuussa. Tarkemmat tiedot koulutuksista syyskauden alkaessa Kotikatuvastaava Nina Kalkilta
HELKAn toimistosta, p.641 045 tai sähköpostitse nina.kalk@helka.net .

MUITA ILMOITUS- JA TIEDOTUSASIOITA

Helka pyytää alustavia kannanottoja keskuspuiston uusittavan osayleiskaavan tiimoilta jäsenyhdistyksiltään jotka asiasta haluavat jotain lausua. Kannanotoilla pyritään vaikuttamaan suunnitteluun jo varhaisessa vaiheessa ja ne saavat tässä vaiheessa olla alustavia. Kantaa voi ottaa esim. seuraaviin asioihin: Mitä vanhassa osayleiskaavassa on säilyttämisen  arvoista; keskuspuiston itä-länsi-näkökulma eli poikittaiset tarpeet (alueelle pääsy ja sieltä pois); suurten puistoa pilkkovien liikenneväylien (mm. Hakamäentien parannus) aiheuttamat kysymykset; uusien puistoon rajautuvien asuinalueiden vaikutus; uudet harrastusmuodot keskuspuistossa (ja niiden vaikutukset); mitkä olisivat keskuspuistoon sopivimpia aktiviteetteja; Keskuspuiston, Helsinki-puiston ja keskustan kulttuuripuiston roolit ja imagot, puistojen erityistoiminnot. Jäsenyhdistysten alustavat kannanotot pyydetään Helkan toimistoon viimeistään 7.6. mennessä, jonka jälkeen ne toimitetaan Keskuspuiston ystävät ry:n kautta eteenpäin suunnittelun pohjaksi.

Maailman ympäristöpäivää vietetään Hesperian puistossa sunnuntaina 5.6.05 koko perheen ”vihreän piknikin” merkeissä. Helkakin on mukana keräämässä Helsingin kartalle paikkatietoa osallistujilta siitä mikä ihastuttaa ja vihastuttaa Helsingin viheralueilla, erityisesti puistoissa. Terve menoa piknikille sunnuntaina 5.6.!

Ruoholahti-Matinkylä raideyhteyden YVA-yleisötilaisuudet
Arviointiselostuksen vaihtoehtoja ja arvioinnin kulkua esitellään yleisötilaisuuksissa touko-kesäkuun vaihteessa 2005. Helsingin tilaisuudet järjestetään seuraavasti: ma 30.5 Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston auditoriossa (Kansakoulukatu 3)
ja ke 1.6 Lauttasaaren yhteiskoululla (Isokaari 19). Tilaisuuksien kesto: 17.30-20.

Rakennuslaki-koulutusiltapäivä ”puistokaavoitus” -teemasta on siirtynyt myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan syksyllä.

Helsingin yleisurheilun MM-kisat 6.-14.8.2005 aiheuttavat liikenteen erityisjärjestelyitä varsinkin Helsingin keskusta-alueella (ainakin kävelykisan ja maratonin aikana). Erityisesti eteläiset kaupunginosat ovat erikoisjärjestelyjen kourissa, joten kannattaa seurata kisojen uutisointia mm. mediasta tai kisajärjestäjien kotisivuilta, osoitteesta: http://www.helsinki2005.fi/index.php?&Name=helsinki  

(jäsentiedote päättyy)