HELKAN JÄSENTIEDOTE 3/2007 24.8.2007
HALLITUKSELTA
Kaunista elokuuta kaikki Helkan jäsenet! Syyskausi on pyörähtänyt täyteen vauhtiin Helkassa niin kuin monessa muussakin organisaatiossa. Helsingin syksy pursuaa tapahtumia, ja oman pikantin lisänsä tarjoaa siihen jälleen Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri. Ennakkotiedon mukaisesti palaveri järjestetään torstai-iltana 6. syyskuuta kantakaupungin edustalla Harakan saaressa (ks kohta TULEVIA TAPAHTUMIA).
Oheisena ensimmäinen muistutus maksamattomista jäsenmaksuista, eräpäivä on mennyt menojaan, mutta vasta alle kolmannes jäsenyhdistyksistä on maksun suorittanut. Olisi hienoa jos kehitys kehittyisi niin, ettei enempiä muistutuksia tänä vuonna tarvittaisi. Arvoisat puheenjohtajat, toimittanette viimeistään nyt maksutiedot taloudenhoitajillenne. Jos viitenumero tai muut tiedot ovat hukassa, niitä saa vaivattomasti täältä toimistolta sähköpostitse/puhelimitse p. 09-641045 tai helka@helka.net. Käyttäkää edelleen omaa vanhaa viitenumeroanne, jotta tulleet maksut kohdistuvat oikeille maksajille.
Helkan hallitus kokoontuu syksyn aikana tiistaisin seuraavasti: 18.9., 16.10., 6.11. sekä tarvittaessa vielä 18.12. Helkan syyskokouksen alustava päivämääräksi on hallituksessa sovittu 27.11.2007. Jos jokin omaan tai Helkan toimintaan liittyvä asia askarruttaa tai haluatte esittää hallitukselle aloitteenne/ideanne/toiveenne, toimittakaa Helkan toimistolle (viimeistään viikkoa ennen seuraavaa hallituksen kokousta) niin käsittelemme kokouksessa.
TAPAHTUMIA
TULEVIA TAPAHTUMIA SYYSKAUDELLA
Helkan merellinen puheenjohtaja-palaveri Harakan saaressa torstaina 6.9.2007
Tänä syksynä Helkan merellinen pj-palaveri tarjoaa meriluontoelämyksiä ja vuorovaikutusta aivan kantakaupungin edustalla sijaitsevassa Harakan saaressa. Ennen varsinaista palaveria järjestetään opastettu tutustumiskierros Harakan saaren historiaan ja luontoon Helsingin ympäristökeskuksen oppaan johdolla n. klo 17.10 alkaen, heti venekuljetuksen rantauduttua saareen. Ohjelma jatkuu klo 18.00 varsinaisella puheenjohtajapalaverilla Harakan saaren kivirakennuksessa (kulttuuriasiainkeskuksen hallinnoima entinen armeijan kemianlaboratorio, nykyinen ns. taiteilijatalo). Tule klo 18.00 vesibussilla suoraan palaveriin, jos et ehdi/halua tällä kertaa osallistua opatettuun kierrokseen. Kuvia Harakan saaresta
LÄHTÖ Harakkaan: Opastetulle kierrokselle mukaan ilmoittautuneet kokoontuvat torstaina 6.9. klo 16.50 Kaivopuiston rannan kahvila Ursulan edustalla sijaitsevan valkoisen laiturin päähän, josta muutaman minuutin kestävä vesibussikuljetus lähtee tasan klo 17.00 Harakan saareen. Opastettu kierros Harakassa käynnistyy heti saarelle päästyämme, n. 17.10 alkaen ja päättyy klo 18.00 mennessä Taiteilijatalolle.
Palaverin ohjelmassa mm. katsaus ajankohtaisiin Helsingin ympäristöasioihin (mm. pe 24.8. julkaistavat laajat meluselvitykset) sekä muutamiin Helkan ajankohtaisiin teemoihin. Tietenkin myös tuttuun tapaan syödään, verkostoidutaan, virkistytään ja vahvistutaan yhdessä! Iltapala’klassikkona’ tarjolla kalakeittoa – tällä kertaa saaren ’isännän’, talonmies Paavo Metsämäen tapaan – sekä taiteilijatalon taiteilijoiden järjestämä kahvitus leipomuksineen. Mainitse mahdollinen erityisruokavalio ilmoittautumisesi yhteydessä.
PALUU Harakasta: vesibussi vie illalla klo 20.00 jälkeen puolen tunnin välein takaisin mantereelle. Virallinen palaveriosuus päätetään klo 20.00 mennessä (niin että halukkaat ehtivät kahdeksan kuljetukseen).
ILMOITTAUTUMISET viimeistään maanantai-iltaan 3.9. mennessä Helkan toimistoon sähköpostitse osoitteella helka@helka.net tai puhelimitse p. 641 045. Harakan tilojen rajallisuuden vuoksi mukaan mahtuu tällä kertaa vain yksi osallistuja per jäsenyhdistys, puheenjohtaja tai hänen edustajansa. Ilmoittaumisajan umpeuduttua voi toki jälleen kysellä jäljelle jääneitä paikkoja, jotka täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Kurssi yhdistystoiminnan perusteista, varainhankinnasta ja viestinnästä ma 10.9.07 alkaen
Viitenä syysmaanantana, 10.9.- 8.10.07, klo 18:30 – 21:30 on tilaisuus päivittää tai syventää yhdistysosaamistaan Helsingin suomenkielisen työväenopiston opistotalolla (Helsinginkatu 26). Kurssilla käydään läpi yhdistyksen perustoimintojen sujuvaa hallintaa, varainhankintaa ja viestintää. Osallistujien toiveet otetaan huomioon. Opettajana toimii Tytti Salminen. Sekä kokeneet että uudet yhdistystoimijat ovat tervetulleita löytämään ratkaisuja ja innostusta yhdistystoiminnan muuttuviin haasteisiin! Netti-ilmoittautumismahdollisuus 15.8.07 alkaen (Kurssin numero: 074116) ja puhelimitse alkaen 22.08.07. (tarkemmat ilm.ohjeet työväenopiston sivuilla) Koko kurssin hinta 6.00 .
Ohjelmassa:
– ma 10.9. Järjestöt osana yhteiskuntaa, jäsenistö yhdistyksen toiminnan lähtökohtana, yhdistyksen toiminta ja sen toteuttaminen
– ma 17.9. Yhdistyksen toimintaa ohjaavat lait, päätöksenteko – vastuut ja velvollisuudet, toiminnan ja talouden suunnittelu ja seuranta
– ma 24.9. Avustukset, kirjanpito, tilintarkastus ja verotus, varainhankinta ja markkinointi
– ma 1.10. Asunto-osakeyhtiön talouden seurannasta, kirjanpidosta, tilintarkastuksesta ja verotuksesta, päätöksenteko – vastuut ja velvollisuudet.
– ma 8.10. Tiedonkulku
Lokakuun 24. päivä, klo 17-19 on jälleen tarjolla ”Arkistot talteen” – koulutusilta aiheesta lisätietoa haluaville. Paikkana on H:gin kaupunginarkiston Kallion virastotalon toimipiste. Parituntisen koulutusillan aikana osallistujat saavat tuhdin tietopaketin arkistoinnista kaupunginarkiston asiantuntijoiden opastuksella. Ilmoittautumiset suoraan Martti Helmiselle: martti.helminen[at]hel.fi tai p. 3104 3170/ 050-372 1033, viimeistään ma 15.10.2007.
MENNEITÄ TAPAHTUMIA LYHYESTI
Kansalaiskanava -projektin kesätapahtuma 6.6.2007 ’Kuninkaankolmiossa’
Kesäkuun 6. päivänä käveltiin kuntarajan yli Malminkartanosta Myyrmäkeen kotikaupunkipolkuja pitkin HELKA ry:n Kansalaiskanava-hankkeen kesätapahtumassa. Oppaana 4 km:n mittaisella reitillä toimi kotikaupunkipolut koonnut Pauli Saloranta. Ennen reippailua esitettiin Kaarela-Seuran aktiivin Kari Varvikon tuottama ja ohjaama Mätäjoki Blues -elokuva Apollon yhteiskoululla Malminkartanossa. Kaupunkipolkukävely eteni ns. Vuorenjuuren ja Malminkartanon huipun kautta kuntarajalle, jossa kävelylle osallistuneet yhteensä n. 50 helsinkiläistä ja vantaalaista tervehtivät leikkimielisesti toisiaan. Mätäjoen (Vantaan puolella ’Mätäojan’) rannan ja luontokohteiden kautta jatkettiin Myyrmäkitalolle, jossa nautittiin pullakahvit ja mehut. Ne tulivatkin tarpeeseen, sillä lämpötila hipoi vielä illallakin 25 astetta! Kävelyn aikana kertoi alueen kehittämishankkeista myös Malminkartanon aluearkkitehti Suvi Tyynilä Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta (tietoa saatiin mm. Honkasuon alueen suunnitelmista sekä Malminkartanonhuipun vaiheista).
H:gin ja Vantaan rajan ylittäviin Kotikaupunkipolkuihin voi tutustua kuka tahansa myös ilman opastusta. Polkuihin liittyvä aineisto julkaistaan virallisesti Länsi-Vantaan alueportaalin julkaisemisen yhteydessä syksyn 2007 aikana. Myyrmäen, Kaivokselan ja Malminkartanon alueelle laaditut polut toteutettiin Kansalaiskanava-hankkeen yhteydessä Myyrmäen aluetoimikunnan avustuksella. Lisätietoa: www.kansalaiskanava.net
”Turvallinen ja viihtyisä kotialue” -projektin seminaari ke 13.6.2007 Kiasmassa
Helkan YKS- ja YKS2-projektit ovat muuttaneet nimeään Turvallinen ja viihtyisä kotialue -projektiksi. 13. kesäkuuta järjestetty projektin perinteinen kesäseminaari veti jälleen Kiasman seminaaritilan täyteen safety-ryhmien alueaktiiveja, yhteensä osallistujia oli kuutisenkymmentä. Idea oli sama kuin aiempina vuosina: aktiivien tapaaminen ja verkottuminen sekä projektin tilanteen esittely. Seminaarin alustuksissa saatiin tietoa yhteisöllisestä rikostorjunnasta poliisin näkökulmasta (komisario Mika Pasaselta) sekä kotialueiden rikoksentekijöiden käyttäytymisestä, mm. siitä miten heidän asuinpaikkansa korreloi sen kanssa missä rikoksia tehdään (tutkija Manne Laukkasen esittämänä). Myös aluepoliiseja oli paikalla lähes kymmenkunta! Mehevän iltapalan jälkeen kuultiin vielä projektinjohtaja Mikko Virkamäeltä kotialueiden tilannekatsaus ja tuloksia.
HELKAn PROJEKTIT
Kansalaiskanava – seutuyhteistyötä paikallistasolla -projekti
Helkan Kansalaiskanava -hankkeen viimeinen projektivuosi etenee syksyllä mm. kohdealueen 7 kirjastossa järjestettävän ’kirjastokiertueen’ merkeissä. Ideana on lisätä asukkaiden tietämystä kansalaisvaikuttamisesta, osallistumisesta ja vaikuttamiseen liittyvästä tiedonhausta. Tietysti voit sille jotain! -kiertue 3.-20.9. seuraavissa kirjastoissa: 3.-4.9. Sellon kirjasto, 5.9. Laaksolahden kirjasto, 10.9. Malminkartanon kirjasto, 11.9. Pitäjänmäen kirjasto, 12.9. Kauniaisten kirjasto, 17.9. Hämeenkylän kirjasto, 20.9. Myyrmäen kirjasto. Kiertueella annetaan vastauksia mm. kysymyksiin Miten voin osallistua päätöksentekoon pääkaupunkiseudulla? Mistä saan tietoa käynnissä olevista hankkeista ja tulevaisuuden suunnitelmista? Miten voin vaikuttaa asuinalueeni tai naapurikaupungin asioihin? Kirjastoissa on esillä myös erilaisia tiedonhakukanavia ja apua tiedonhaun ja osallistumisen ongelmatilanteisiin. Lisäksi kiertue tarjoilee ’eläviä viranhaltijoita’ sekä erityisesti asukastoimijoille tarkoitettua tiedonhakuopastusta ilta-aikaan. Klikkaa oheisesta linkistä lisätiedot ja tarkempi ohjelma. Koulutuksiin ilmoittautuminen täältä. Tervetuloa tutustumaan oman ja naapurikaupungin osallisuuskäytäntöihin!
Loppusyksystä työstetään mm. vuorovaikutuksen toimintamallin kuvausta ja vuorovaikutuksen muistilistoja eri toimijoille. Projektin tuloksia on tarkoitus esitellä loppuvuodesta seminaarissa, josta tiedotetaan tarkemmin kun ajankohta ja suunnitelmat varmentuvat. Projektin ohjelmallinen kesätapahtuma järjestettiin 6.6.2007 projektin kohdealueella (ks. tarkemmin edellä kohdassa MENNEITÄ TAPAHTUMIA). Lisätietoa kotisivuilta osoitteesta: www.kansalaiskanava.net
SHARE-projektia, jonka ideana on ollut yhteistyö yhteisöllisestä turvallisuustyöstä kiinnostuneiden eurooppalaisten kaupunkien kanssa, Helsingin kaupunki on päättänyt jatkaa EU-hankkeen sijaan verkostomaisella yhteistyöllä kiinnostuksensa ilmaisseiden kaupunkien kanssa. Toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka ja Mikko Virkamäki tutustuivat toukokuussa 2007 Englannin Birminghamin kaupungin asukaslähtöiseen turvallisuustyöhön yhdessä Helsingin kaupungin virkamiesdelegaation kanssa. Matka oli onnistunut ja halukkaat (englanninkielentaitoiset) voivat käydä tutustumassa paikalliseen ’Helkaan’ (Birmingham Association of Neighbourhood Forums eli BANF) www-osoitteessa: www.banf.org.uk .
KOTIKATU-asiaa
Tietoa Helkan Kotikadun julkaisujärjestelmän siirtämisestä uuteen versioon
Kaupunginosasivustoja koskevat konkreettiset muutostyöt käynnistyvät lokakuussa. Vanha Mambo-järjestelmä tulee toimimaan rinnan uuden järjestelmän kanssa hyvän aikaa. Helkan kotikatuvastaava Timo Tuominen ottaa vastaan toiveita siitä, milloin siirtyminen uuteen järjestelmään sopisi kullekin kaupunginosalle parhaiten. Kun versiouudistuksen tekninen puoli ja testaus saadaan loppusuoralle, voidaan aloittaa kotisivujen siirtäminen uuteen järjestelmään. Tavoitteena on siirtää joka viikko pieni määrä sivustoja, ja samalla viikolla antaa koulutus sivustojen ylläpitäjille. Koulutuksen ja muun tukitarpeen vuoksi siirtyminen jakautuu koko syksyn ajanjaksolle. Koulutus tapahtuu eri puolilla kaupunkia, mm. Malminkartanossa, Kontulassa ja Oulunkylässä. (Muutkin sopivat koulutuspaikat huomioidaan).
Prosessi jatkuu koko syksyn, ja viimeisetkin ’vanhat’ mambo-sivustot olisi hyvä saada siirtymään uuteen järjestelmään ennen joulukuuta. Tiedottamisessa tullaan hyödyntämään myös http://kaupunginosat.net -portaalia. Lisää tietoa versiouudistuksesta ja syksyn koulutuksista Timo Tuomiselta, p. 641 045 (gsm 0440 641045) tai sähköpostitse timo.tuominen[at]helka.net
MUITA TIEDOTUSASIOITA
Helsingin maankäytön kehityskuvan luonnoksesta (Yleissuunnitteluosaston selvitys 2007:2 Kaupungista seutu ja seudusta kaupunki; Helsingin maankäytön kehityskuvan luonnos) voivat halukkaat jäsenyhdistykset antaa lausuntoja kaupunkisuunnitteluvirastolle 31.8.2007 mennessä. Asiakirjat ovat esillä kaupunkisuunnitteluviraston internetsivuilta www.hel.fi/ksv
kohdassa päätöksenteko -> esityslistat -> 18/24.05.2007 (tiedostot ovat melko isoja, joten niiden avaaminen voi olla hidasta). Raportin paperiversiota voi tiedustella viraston kaavaesittelystä, puh. 310 373 87.
Euroopan Rakennusperintöpäivät 7.- 9. syyskuuta 2007
Tämänvuotinen rakennusperintopäivä kohdistaa huomion julkisten sisätilojen arvoihin. Päivien aikana toivotaan järjestettävän avointen ovien tapahtumia etenkin sellaisiin julkisiin kohteisiin, jotka eivät normaalisti ole avoimia. Mahdollisia kohteita voivat olla mm. hallinnon tilat ja laitokset, teatterit, ravintolat, sakraalitilat, koulut, kirjastot, uimahallit, jne.
Esitelkää yleisölle teille tärkeä rakennus järjestämällä esimerkiksi avointen ovien päivä, opastettu kierros tai näyttely. Tapahtuman järjestämisen tueksi saa materiaalia Kotiseutuliitostasta, mm. teemaa esittelevän julisteen sekä ”Julkiset sisätilat” -julkaisun. Klikkaa tästä Rakennusperintö.fi-portaalin tapahtumakalenteriin. Omat tapahtumatiedot voi täyttää kalenteriin tästä tai ilmoittaa ne ympäristöministeriöön Hanna Hämäläiselle: erp.ym@ymparisto.fi tai puhelimitse (09) 1603 9561.
Lisätietoja: Suomen Kotiseutuliitto: erp@suomenkotiseutuliitto.fi | puh. (09) 612 6320
Ympäristöministeriö/Hanna Hämäläinen | erp.ym@ymparisto.fi | puh. (09) 1603 9561.
Rakennusperintöpäivän tapahtumia Helsingissä:
Kaupunginmuseo järjestää 7.9.07 klo 14.30-16.00 tutustumisen Helsingin kaupungin vanhan raatihuoneen, kaupungintalon ja rahatoimiston sisätiloihin. Opastuksen aikana pääsemme kurkistamaan tiloihin, joihin ei tavallisesti ole pääsyä.
Maksuttomalle opastetulle retkelle mahtuu 20 henkilöä. Ilmoittautumisia otetaan vastaan 24.08-30.8.2007 arkisin klo 9-16 puh. (09) 3103 6473. Ennakkoilmoittautuminen on pakollinen.
Lisätietoja: Maarit Henttonen, puh. 09 310 36473 tai maarit.henttonen@hel.fi
7.9.07, klo 12-16 on Suomenlinnassa mahdollisuus tutustua Susisaarella sijaitsevaan Tenalji von Ferseniin (rakennus B 17 C). Telakka-altaan vierellä seisova rakennus on alunperin toiminut myllynä, viljavarastona ja leipomona. Nykyään juhlasalina toimivan viljavaraston alla sijaitseva telakkaa palvellut hevostoiminen pumppuhuone on myös rakennusperintöpäivänä poikkeuksellisesti avoinna vieraille. Paikalla on opastus sekä rakennuksen historiasta kertovia näyttelyplansseja. Vapaa pääsy. Lisätietoja: petri.mikonsaari@suomenlinna.fi
Rakennusvalvontavirasto järjestää 7.9.07 kiertokäynnit Katajanokan vankilassa (Vyökatu 1), Vanhalla tulli- ja pakkahuoneella (Satamakatu 1) sekä Eläintieteellisessä Museossa (Pohjoinen Rautatiekatu 13). Lisätietoja ja ilmoittautumiset: marja.saransalmi@hel.fi tai helka.oksanen@hel.fi . Huom. ryhmän koko rajattu!
Helsingin yliopistomuseo Arppeanum’iin, Snellmaninkatu 3:ssa, on ilmainen sisäänpääsy rakennusperintöpäivien viikonloppuna 7.-9.9.2007. Lisäksi päivittäin klo 12.00 – 13.30 talon historiaa painottava ilmainen opastus! (Museon aukioloajat: 11.00 – 16.00). Lisätietoja: Kati Heinämies 09-19122928, kati.heinamies@helsinki.fi
Suomen kansallismuseo järjestää 4.9.- 8.9.2007 päivittäin klo 14.00 yleisöopastuksen, jossa tutustutaan Kansallismuseon yllätyksellisiin ja vaihteleviin sisätiloihin, samalla tarkastellen sisustuksen kiinteitä koristeaiheita. Opastuksen lopuksi kävijöillä on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua museorakennuksen ylvääseen torniin. Lisätietoja: Jouni Marjamäki, p. (09) 4050 9561, jouni.marjamaki@nba.fi ja verkkosivut: www.kansallismuseo.fi
Suomen rakennustaiteen museo järjestää rakennusperintöpäivään liittyvän näyttelyn museon arkistossa, Kasarmikatu 24. Esillä on pienimuotoinen valokuvanäyttely ”Tyylikkäitä porrashuoneita Töölössä”. Näyttelyaika: 4.9. – 21.9.2007. Arkisto on avoinna ti-pe 10-16 sekä la 8.9. klo 12-16. Lisätietoja: Suomen rakennustaiteen museo (09) 8567 5100.
Vielä ehtii rakennusviraston puistokävelyille!
Muutama rakennusviraston opastettu puistokävely järjestetään vielä elo-/syyskuun aikana. Kävelyjen avulla rakennusvirasto haluaa tehdä puistoja tutuiksi ja herätellä asukkaita vaalimaan yhteisiä viherkeitaita. Opastetulla kävelyllä oppii aina uutta – luonnosta, historiasta ja asukkaiden tarinoista – lähde mukaan! Viimeiset kesän 2007 puistokävelyt seuraavassa:
Tarinoita Tuomarinkylän kartanolta ke 29.8. klo 18
Lähtöpaikka: Kartanon piha. Kartanonherra ”Jakob Kavaleff” kertoo tarinoita Tuomarinkylän kartanopuiston vanhojen puiden siimeksessä. Yleisölle on myös ilmainen opastettu kierros Kavaleffin entisessä kodissa, jossa nykyisin toimii Tuomarinkylän museo. Museossa esitellään helsinkiläisiä interiöörejä barokista funktionalismiin. Kulkuyhteydet: Bussit 70V ja 74/ Eniron kartta 65 DL-84/ kesto pari tuntia, vapaa pääsy.
Lintuja ja monimuotoisuutta Vuosaaren täyttömäellä ke 12.9. klo 18
Lähtöpaikka: Niinisaarentien ja Porslahdentien risteys/ kulkuyhteydet: metro Vuosaari, bussit 96, 90A, 90B/ Eniron kartta: 55 DV-80/ kesto pari tuntia, vapaa pääsy.
Malminkartanon kotiseutukävely ke 19.9. klo 18
Lähtöpaikka: Malminkartanon aukio/ kulkuyhteydet: Rautatieasemalta M-juna/ Eniron kartta 64 DF-83/ kesto pari tuntia, vapaa pääsy.
Lisätietoja antaa projektipäällikkö Elina Nummi, puh. 3103 8475, sähköposti: etunimi.sukunimi@hel.fi
Helkan Rakennukset kertovat -aineisto
Helka järjesti Rakennukset kertovat -aineistosta painettu opaskirjanen julkaistiin keväällä 2007. Helkan vaalimisteemaan liittyvässä projektissa koottiin tyylihistoriallinen ja kaupunkikuvaa esittelevä yleistajuinen opetusaineisto arkkitehtuurin tyylikausista helsinkiläisiin esimerkkikohteisiin pohjautuen. Julkaisu löytyy pdf-muodossa Helkan kotisivuilta www.helka.net kohdasta ”Julkaisut” ja painettua versiota voi edelleen noutaa Helkan toimistolta, Unioninkatu 28 B (soita ennen tuloasi 09 641045 tai 041 5222071).