Helkan jäsentiedote 3/2009 21.8.2009

HELKAN JÄSENTIEDOTE 3/2009 21.8.2009

HALLITUKSELTA

Iloista syyskauden alkua kaikki Helkan jäsenaktiivit! Kaupunginosatoiminta on lomien jälkeen pyörähtänyt jo täyteen vauhtiin. Syksyn myötä toimijoille on tarjolla paljon tapahtumia ja seminaareja. Helka jäsenilleen järjestämä vuotuinen merellinen puheenjohtajapalaveri järjestetään tänä syksynä Seurasaaressa, tiistaina 8. syyskuuta. Merkitkää kalentereihinne myös Helkan ja Kulttuurikeskuksen maanantaina 21.9. järjestämä yhteisseminaari Kohti kulttuurista kumppanuutta II. (Ks. kohta TAPAHTUMIA, SEMINAAREJA ja KOULUTUKSIA.)


HELKAN JÄSENMAKSUT 2009

Muistutamme kaikkia jäsenyhdistyksiä Helkan jäsenmaksujen suorittamisesta. Eräpäivä on ollut tänä vuonna toukokuun 31. pvä. Kiitos kaikille n. 40:lle jäsenelle, jotka ovat jo asian hoitaneet! Niille jäsenyhdistyksille, jotka eivät elokuun 2009 loppuun mennessä ole maksaneet jäsenmaksuaan, lähetämme kirjallisen jäsenmaksumuistutuksen ja perimme 5 euron muistutusmaksun.

Muistakaa käyttää maksaessanne yhdistyskohtaista viitenumeroanne, jotta tunnistamme maksaneen yhdistyksen. Kuten jo usean vuoden ajan on ollut käytäntönä, on jäsenyhdistysten puheenjohtajien vastuulla toimittaa jäsenmaksutiedot ja eräpäivä eteenpäin yhdistysten taloudesta huolehtiville henkilöille. Oman viitenumeronsa voi tarkistaa Helkan kotisivuilta tai Helkan toimistolta: p. 09 641 045, sp. helka[at]helka.net.

TAPAHTUMIA, SEMINAAREJA JA KOULUTUKSIA

TULEVIA TAPAHTUMIA JA SEMINAAREJA SYYSKAUDELLA

Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri ti 8.9.09 Seurasaaressa!

Kaikki jäsenyhdistysten puheenjohtajat (tai heidän edustajansa) sekä Helkan hallituksen jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita virkistäytymään Helkan jokasyksyiseen merelliseen puheenjohtajapalaveriin! Palaveri järjestetään tiistaina 8.9.09 ja paikkana on tällä kertaa 100-vuotista taivaltaan 2009 juhliva perinteikäs Ravintola Seurasaari. Myös Seurasaaren ulkomuseo täyttää tänä vuonna 100 vuotta ja kansanpuisto peräti 120 vuotta!

Pj-palaverin ohjelma alkaa klo 17.30 ja sisään pääsee jo klo 17.00 alkaen. Tilaisuuden aluksi (n. 17.30) Ravintola Seurasaaren edustaja kertoo lyhyesti ravintolan vaiheista ja historiasta. Sen jälkeen nautitaan yhdessä kalakeittoiltapala kahveineen ja seurustellaan – muistathan ilmoittaa ajoissa mahdollisesta erityisruokavaliosta! Huomaa myös, että kaikki juomat ovat omakustanteisia.

Kuten aiempinakin vuosina, pj-palaveri tarjoaa leppoisan seurustelun lisäksi suurpiireittäin tapahtuvaa ajankohtaisten kuulumisten vaihtoa ja vertaiskeskustelua. Helkan CADDIES-projekti esittäytyy illan aikana ja siihen liittyen mietimme vielä suurpiireittäin alueellisia tulevaisuuskuvia, kepeällä projektityöntekijöidemme kehittämällä ’hullunkuriset perheet’ -menetelmällä. Pj-palaveri päättyy klo 20.00 mennessä.

Paikalle pääsee HKL:n bussilla nro 24 (joka lähtee Helsingin keskustasta, Erottajalta) tai omalla autolla. Seurasaaren edustalla on parkkipaikkoja jonkin verran. Katso kokouspaikan sijainti ja tulo-ohjeet oheisesta linkistä.
(Ravintola Seurasaari on merkitty karttaan sinisellä neliöllä.)

Puheenjohtaja-palaverin ilmoittautumiset – tarjoilumäärän varmistamiseksi – viimeistään torstai-iltaan 3.9.08 mennessä! Ilmoittaudu Helkan toimistolle sähköpostitse osoitteella paivi.savolainen[at]helka.net tai puhelimitse
p. (09) 641 045.

Oheisissa linkeissä muutama Seurasaareen virittävä juttulinkki:
linkki 1 ja linkki 2.

Euroopan Rakennusperintöpäivät 11.-13.9.09

Euroopan Rakennusperintöpäiviä vietetään jälleen 11.-13. syyskuuta 2009. Tämänvuotisten rakennusperintöpäivien teemana ovat kunnan- ja kaupungintalot. Perinteisiä rakennusperintöpäivien tapahtumia ovat olleet mm. tutustumiskäynnit, seminaarit ja näyttelyt. Kunnan- ja kaupungintalot -teema haastaa luomaan myös uusia tapahtumamuotoja, kuten rakennusperintöpaneeleja, lasten ja nuorten ideakilpailuja, vetävin valtuustosali -vaaleja, jne.

Tapahtuman järjestämisen tueksi on tuotettu kunnan- ja kaupungintaloja käsittelevä kirja ”Päätöksen paikka. Kunnantalot ja kaupungintalot” (toim. Lauri Putkonen). Julkaisu on tapahtumanjärjestäjille maksuton, sitä voi tilata Suomen Kotiseutuliitosta (erp[at]kotiseutuliitto.fi). Teemamateriaali löytyy sähköisessä muodossa täältä.

Lisätiedot ja tiedustelut: Suomen Kotiseutuliitto
(sp. erp[at]suomenkotiseutuliitto.fi, p. 09-6126 3225) sekä www.rakennusperinto.fi > Euroopan rakennusperintöpäivät.

Kohti kulttuurista kumppanuutta II –syysseminaari ma 21.9.09 Annantalossa

Helsingin kulttuurikeskuksen ja Helkan yhteistyössä järjestämä Kohti kulttuurista kumppanuutta osa II – kaupunginosien vetovoima ja uudet yleisöt –seminaari pidetään maanantaina 21.9.2009 klo 13–16.30 Annantalossa (Annankatu 30, 00100 Helsinki).

Useissa Euroopan metropoleissa kulttuurilaitokset ovat jalkautuneet kaupunginosiin erilaisilla tapahtumilla, työpajoilla ja projekteilla. Seminaariin toivotaan vieraaksi ranskalaista kulttuuritoimen edustajaa Lyonista kertomaan rajoja rikkovista hankkeista. Iltapäivän aikana kuullaan myös Helsingissä toimivien eri kulttuuriyhteisöjen kokemuksia omien seinien ulkopuolisesta toiminnasta sekä tunnustellaan tulevia mahdollisuuksia lähestyä uusia yleisöjä.
Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tervetuloa!

Helsinginseudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ) 2011:n esittely- ja vuorovaikutustilaisuus to 1.10.09

Sidosryhmien ja kansalaisten osallistuminen ja vuorovaikutus muodostavat keskeisen osan Helsinginseudun liikennejärjestelmäsuunnitelma HLJ 2011:n valmistelua ja vaikutusten arviointia. Suunnitelmaa käsittelevä kaikille avoin tilaisuus pidetään torstaina 1.10.2009 klo 15–18 Helsingin Messukeskuksessa Pasilassa (os. Messuaukio 1). Tilaisuudessa esitellään HLJ 2011:n tavoitteita, sen osaselvityksiä ja osallistumismahdollisuuksia. Tilaisuuden ohjelma, aikataulu ja lisätietoa tilaisuudesta löytyvät lähempänä ajankohtaa osoitteesta www.ytv.fi/hlj.

Myös HLJ 2011:n visio- ja strategiakehikko ovat valmistuneet. HLJ 2011:n päävisiona on, että korkealaatuiset ja ekotehokkaat liikkumis- ja kuljetusmahdollisuudet edistävät Helsingin seudun kehitystä ja hyvinvointia. Nämä asiakirjat löytyvät em. internetsivuilta (HLJ 2011:n kuvauksen alta). Nettisivuilla voi käydä myös vastaamassa kauden kysymykseen, jossa tiedustellaan joukkoliikenneyhteyksien vaikutusta asuinpaikan valintaan.

SYYSKAUDEN KOULUTUKSIA

Yhdistyksen talous- ja palkkahallinnon perusteet, torstaisin 17.9.-15.10.09

Yhdistyksen talous- ja palkkahallinnon perusteet –kurssilla (15h) käsitellään yhdistystalouden perusteita ytimekkäästi ja käytännönläheisesti. Kurssi järjestetään torstai-iltaisin 17.9.–15.10.2009 klo 17.30–20.00 Markkinointi-instituutissa, Töölöntullinkatu 6, Helsinki. Kurssi on tarkoitettu yhdistysten ja järjestöjen taloudenhoitajille ja muille taloudesta vastaaville henkilöille, kuten yhdistyksen hallituksen jäsenille. Kouluttajana toimii KTM Merja Hiltunen.

Kurssilla käydään läpi mm.: yhdistysten taloudenhoitoa koskevat säädökset ja taloudenhoidon tehtävät, kirjanpidon perusteet, budjetoinnin perusteet, tilinpäätöksen laadinta, palkanmaksu ja lakisääteiset palkan sivukulut, vuosilomalaki. (Huom. ota laskin mukaan!)

Osallistumismaksu on 100 €. Ilmoittautumiset to 10.9.2009 mennessä
sp: visio[at]visili.fi, puh.: 09-6129 120 tai kotisivujen kautta: www.visili.fi

Luovuutta yhdistyksen kokoustyöskentelyyn – 21.9., 28.9. ja 5.10.

Luovuutta yhdistyksen kokoustyöskentelyyn –kurssilla (9t) harjoitellaan luovien kokoustekniikoiden soveltamista hallitus- ja muussa pienryhmätyöskentelyssä. Koulutus sisältää paljon käytännön harjoituksia, joiden avulla tutustutaan työskentelytapoihin ja pyritään löytämään ratkaisuja kurssilaisten omissa yhdistyksissä oleviin ongelmiin. Kurssi järjestetään maanantai-iltaisin 21.9., 28.9. ja 5.10.2009, klo 17.30–20.00 Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan järjestötila Auringossa, Töölöntorinkatu 2 A, Helsinki.
Kohderyhmänä ovat yhdistysten hallitusten puheenjohtajat, hallituksen jäsenet, työryhmien vetäjät ja muut aiheesta kiinnostuneet. Kouluttajana toimii konsultti ja työnohjaaja Kari Loimu.

Kurssin osallistumismaksu on 60 €. Ilmoittautumiset ma 14.9. mennessä
sp: visio[at]visili.fi, puh.: 09-6129 120 tai kotisivujen kautta: www.visili.fi

Siellä järjestö, missä yritys – vai toisin päin? –iltapäiväseminaari to 29.10.09

Siellä järjestö, missä yritys – vai toisin päin? –iltapäiväseminaari (6t) järjestetään torstaina 29.10.2009 klo 13.00-16.30 Tieteiden talolla salissa 505, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki. Seminaarin tavoitteena on antaa kansalaisjärjestöjen johtajille, viestintä- ja markkinointitehtävissä toimiville sekä muille järjestötyön kehittäjille tietoa yritysyhteistyöstä, sen edellytyksistä sekä mahdollisista riskeistä. Paikalla kokemuksistaan kertomassa on sekä järjestöjen että yritysten edustajia.

Osallistumismaksu on 60€ (sisältää kahvituksen). Ilmoittautumiset ke 21.10. mennessä sp: visio[at]visili.fi, puh.: 09-6129 120 tai kotisivujen kautta: www.visili.fi

Yhdistysviestinnän ABC –kurssi marraskuussa 2009

Yhdistysviestinnän ABC (9t) on käytännönläheinen peruskurssi yhdistysten viestinnästä ja tiedotuksesta vastaaville. Kurssi järjestetään kolmena maanantai-iltana: 2., 9. ja 16.11.09 Markkinointi-instituutissa (luokka A 225), Töölöntullinkatu 6, Helsinki. Kurssin kouluttajana toimii viestinnän kouluttaja Johanna Tarpila Viestintähelmestä. Kurssin ohjelmassa mm.:
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
(Mikä on yhteisömme ydinviesti?; Kenelle suuntaamme viestimme?; Mitä keinoja ja kanavia käytämme?)/ Viestintä vaikuttaa ilmapiiriin (Sisäisen viestinnän perustekijät; ’Puhumalla paras’; Verkko viestii vaikuttavasti)/ Tee mediasta kumppani (Kokemuksia mediaviestinnän onnistumisesta ja epäonnistumisesta; Toimittava tiedottaja onnistuu; Hyvän mediatiedotteen ja tilaisuuden perustekijät).

Kurssin osallistumismaksu on 65 €. Kurssi-ilmoittautumiset pe 23.10. mennessä sp: visio[at]visili.fi, puh.: 09-6129 120 tai kotisivujen kautta: www.visili.fi

HUOM! Kaikkia ViSiO:n koulutuksia koskevat ViSiOn normaalit peruutusehdot.

HELKAN PROJEKTIT

CADDIES-projekti

Helkan kolmivuotisen, ”CADDIES” EU-projektin kohdealueilla Pohjois-Haagassa, Kannelmäessä ja Arabianranta-Toukola-Vanhakaupungissa huhti-toukokuussa järjestyn asukaskyselyn tulokset on kesän aikana analysoitu ja julkaistu kohdealueilla. Kyselyssä kartoitettiin asukkaiden näkemyksiä asuinalueensa nykytilasta sekä heidän osallistumiskäytäntöjään ja siihen saatiin yhteensä noin 400 vastausta. Katso kyselyn tulokset täältä.

Projekti etenee alkusyksystä kohdealueiden kirjastoissa järjestettävillä tilaisuuksilla, joissa kerätään asukkaiden mielipiteitä alueensa nykytilasta ja tulevaisuudesta. Tilaisuudet järjestetään:
Kannelmäen kirjastossa ma 24.8. klo 18-20, Pohjois-Haagan kirjastossa ma 31.8. klo 16-20 ja Arabianrannan kirjastossa ti 1.9. klo 18-20.

Maaliskuussa 2009 käynnistyneen, kansainvälisen projektin tarkoituksena on kannustaa erilaisia asukasryhmiä osallistumaan oman asuinympäristönsä suunnitteluun ja kehittämiseen. Helsingin kohdealueilla tavoitteena on visioida alueiden tulevaisuutta yhteisvoimin paikallistoimijoiden ja asukkaiden kanssa ja miettiä sen jälkeen strategioita yhteisen vision toteuttamiseen.


KOTIKATU-asiaa

Kotikadun järjestelmissä on kesän aikana suoritettu laajaa teknistä versiopäivitystä, joka alkaa olla nyt loppusuoralla. Myös Kotikatu-koulutukset käynnistyvät pikku hiljaa syyskauden alkamisen myötä.

Koulutuksia tullaan järjestämään runsaasti. Tiedot koulutuksista löytyvät ajankohtien varmistuttua Helkan kotisivuilta ja niistä tiedotetaan myös suoraan verkkosivujen yhteyshenkilöille. Lisätietoa antaa: Ilari Kajaste, p. 044-0641 045, sähköposti: kotikatu[at]helka.net.

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Tärkeää tietoa Helkan Teosto-sopimuksesta ja musiikkiesitysten ilmoittamisesta

Helkan ja Teoston välisen yhteissopimuksen numero on: Y00193. Kirjaa numero ylös ja käytä sitä tarkistaessasi (esim. puhelimitse) Teostolta epävarmoissa tapauksissa mitä Helka – Teosto –yhteissopimus kattaa. Oheisena vielä sopimustekstin olennaiset pykälät:

1 § Teosto myöntää tällä sopimuksella Helkalle tekijänoikeuslain edellyttämän luvan Teoston kulloinkin edustaman suojatun musiikin esittämiseen Helkan ja Helkan jäsenyhdistysten järjestämissä julkisissa ilmaistilaisuuksissa. Lupa kattaa myös markkinoilla ja myyjäisissä esitettävän musiikin.

2 § Sopimus ei kata konsertteja eikä musiikin tallentamista.

Teosto toivoo saavansa kaupunginosayhdistyksiltä edelleen ilmoitukset musiikkiesityksistä tai ainakin (puhelin)tarkistuksen Teostolle, kuuluuko aiottu tilaisuus esityksineen yhteissopimuksen piiriin.

Kommentoi ehdotuksia vähäpäästöisen liikenteen edistämiseksi 30.9. mennessä

Helsingin kaupungin ilmansuojelutyöryhmä on 3.6.2009 tehnyt ehdotuksen vähäpäästöisten ajoneuvojen edistämisestä ja ympäristövyöhykkeen perustamisesta Helsingin kantakaupunkiin. Ehdotus on myös yleisön kommentoitavana 30.9.2009 asti. Ehdotus ja sen taustaselvitykset sekä palautelomake kommentointia varten löytyvät ympäristökeskuksen nettisivuilta.

Lisätietoja: ympäristötarkastaja Outi Väkevä, Helsingin kaupungin ympäristökeskus, puh. (09) 310 31516, etunimi.sukunimi[at]hel.fi.

Helsingin Tapanilasta vuoden 2009 kaupunginosa!

Vuoden kaupunginosaksi 2009 on valittu Helsingin Tapanila! 1900-luvun alussa puutarhakaupunginosaksi syntyneessä Tapanilassa on nykyään kymmenisen tuhatta asukasta. Alueella vaalitaan kylämäisyyttä ja asukkaiden yhteishenkeä sekä pidetään kiinni vanhoista pihapiireistä, hiekkateistä, lähikaupoista, joukkoliikenneyhteyksistä sekä omasta koulusta ja kirjastosta. Vuoden kaupunginosan valitsi Suomen Kotiseutuliiton hallituksen asettama raati, joka palkitsi Tapanilan 7.8.09 Nilsiän valtakunnallisilla kotiseutupäivillä. Raatia miellytti erityisesti Tapanilan asukkaiden yhteisöllisyys, alueella järjestettävien kyläjuhlien ja muiden tapahtumien runsaus ja monipuolisuus sekä kaupunginosatoiminnan pitkät perinteet. Mosa herää -kevättapahtumaa on järjestetty jo 30 vuoden ajan!

Palkittavasta vuoden kaupunginosasta tehtiin seitsemän esitystä viidestä eri kaupungista. Vuoden kaupunginosa -palkinnolla Suomen Kotiseutuliitto pyrkii korostamaan, että kaupunginosien aktiivisuudella ja kansalaistoiminnalla on merkitystä viihtyvyyden ja turvallisuuden rakentamisessa. Tämä on ajankohtaista erityisesti nyt, sillä viime aikojen muuttoliike on vienyt asukkaita uusille kotiseuduille. Liitto haluaa palkita toimia, joilla asukkaita saadaan sitoutumaan asuinpaikkaansa ja sen kehittämiseen.
Katso palkitsemisvideo youtube’sta!

Lisätiedot: Rauno Lahtinen, Suomen Kotiseutuliiton hallituksen jäsen,
Vuoden kaupunginosa -raadin puheenjohtaja, puh. 050 3446 271,
rauno.lahtinen[at]utu.fi, Timo Hyvönen, puheenjohtaja, Tapanila-Seura,
puh. 050 374 8371, timo.hyvonen[at]iki.fi.

Nettisivut kertovat, mitä kotinurkillasi myllätään

Rakennusviraston työkohde-sivuilta on nyt löydettävissä kaikki Helsingin vuoden 2009 työkohteet. Verkkosivuille pääsee kätevästi suoraosoitteella www.hkr.hel.fi/tyokohteet. Sivuilla on mahdollista tarkastella yksittäistä kaupunginosaa kohteineen tai tutkia karttaa, jossa näkyvät kaikki vuoden projektit samassa kuvassa. Katu- ja viherkohteet on lajiteltu alueittain ja eroteltu aluekohtaisella sivulla kadun tai puiston nimen mukaan. Projekteista tulevat nähtäville selostukset, suunnitelmapiirustukset, lyhyt kuvaus työn laadusta, rakennustöiden aikataulut ja yhteyshenkilöt. Kohteiden tietoja täydennetään ja päivitetään pitkin vuotta. Muista kuin rakennusviraston omista töistä saa tietoa alueiden käytön ja valvonnan yksiköstä, puh. (09) 310 38500.

Lisätiedot työkohteista: Projektinjohtajat Jarmo Ahonen, p. (09) 310 38624; Markku Miettinen, p. (09) 310 38549 tai Helena Ström, p. (09) 310 38571.