Helkan jäsentiedote 4/ 2008 ja syyskokouskutsu

HELKAN JÄSENTIEDOTE 4/2008  27.10.2008

HALLITUKSELTA

Syksy on jo pitkällä ja upea ruska on vaihtunut syyssateiksi ja pimeiksi aamuherätyksiksi. Mieltään voi piristää vaikkapa osallistumalla vapaaehtoistoiminnan MENUmessuihin 3.-4.11. tai ”Arkistot talteen” –koulutusiltaan 19.11.08 (Ks. kohta TULEVIA TAPAHTUMIA.)

Helkan vuosikokous järjestetään tiistaina marraskuun 11. päivä Helsingin Energian Sähkötalon auditoriossa (Kampin metroaseman vieressä). Syyskokouksen yhteydessä esitellään mm. paljon yhdistysväkeä vetäneiden Helkan jäseniltojen yhteenveto. Viime kevätkokouksessa käydyn keskustelun perusteella Helkan hallitus on päättänyt ehdottaa jäsenmaksujen lievää korottamista. (Ks. kohta KUTSU HELKAN SYYSKOKOUKSEEN.) Jäsenmaksuja on saamatta vielä 12 jäsenyhdistykseltä – asianomaisten yhdistysten toivotaan hoitavan asian kuntoon viipymättä!

Helkan hallitus kokoontuu vielä kaksi kertaa tämän vuoden puolella, kokouspäivämäärät ovat ti 25.11.08 ja ti 16.12.08. Ottakaa yhteyttä Helkan toimistoon (p. 09-641 045 tai sp. helka[at]helka.net) viimeistään viikkoa ennen hallituksen kokousta, jos haluatte hallituksen käsittelyyn jonkin tietyn kysymyksen, asian tai teeman.

KUTSU HELKAN SYYSKOKOUKSEEN TIISTAINA 11.11.2008 klo 18.00

Helkan jäsenyhdistykset kutsutaan sääntömääräiseen syyskokoukseen tiistaina 11. marraskuuta 2008, klo 18.00 Kampissa sijaitsevaan Helsingin Energian Sähkötalon auditorioon (ks. tarkemmat tulo-ohjeet edempänä).

Kahvitusta ja pikkusuolaista on tarjolla klo 17.00 alkaen. Alustukset alkavat n. klo 17.15. Kuulemme ensin Helsingin Energian edustajan Turo Eklundin lyhyen infon asukkaiden kannalta ajankohtaisista kaukolämpöasioista Toisessa alustuspuheenvuorossa Helkan toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka ja jäsensihteeri Päivi Savolainen esittelevät yhteenvedon Helkan syksyisistä jäsenilloista ja kertovat jäseniltojen aikana esille nousseista teemoista. Paikalla olijoilla on myös mahdollisuus antaa palautetta jäsenilloista sekä Helkan jäsenviestinnästä alustuksen yhteydessä täytettävien palautelomakkeiden avulla.

Viralliset syyskokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen. Jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttamalla kokousedustajalla tulee olla mukanaan valtakirja (toimitetaan puheenjohtajille).

Hallituksesta ovat erovuorossa tänä syksynä itäistä, kaakkoista, koillista ja pohjoista suurpiiriä edustavat hallituksen jäsenet ja varajäsenet. Valittavien varajäsenien tulee olla eri yhdistyksistä kuin varsinaiset jäsenet. Oheisista linkeistä syyskokouksen esityslista sekä Helkan toimintasuunnitelmaluonnos. Valtakirja ja talousarvioluonnos 2009 toimitetaan kokouskutsun sähköpostin liitteinä.

Syyskokouksessa:

• valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi hallituksen puheenjohtaja
• valitaan varsinaiset jäsenet ja varajäsenet hallitukseen erovuoroisten tilalle
• käsitellään liiton sääntöjen 10 §:n mukaiset asiat
• käsitellään Helkan jäsenmaksujen korotusehdotusta

Jaamme tänäkin vuonna syyskokouksen osallistujille joulukukat kiitokseksi aktiivisesta kaupunginosatyöstä. Tervetuloa syyskokoukseen tapaamaan uusia kasvoja ja vanhoja tuttuja!

Syyskokouksen tulo-ohje: Tilaisuus järjestetään Helsingin Energian Kampissa sijaitsevassa pääkonttorissa, Sähkötalossa, aivan Kampin metroaseman vieressä: sisäänkäynti Runeberginkadun puoleisesta sivuovesta. Autoilijat joutuvat turvautumaan kadunvarsipysäköintiin tai varmemmin Kampin/Foorumin maanalaisiin pysäköintitiloihin.

Sähkötalon auditorioon voi saapua klo 17.00 alkaen Runeberginkadun puoleisesta sivuovesta, jonka luona on myös opaste sekä Helsingin Energian edustaja päivystämässä. Perille auttaa myöhästymis- tai eksymistilanteessa puhelimitse Helsingin Energian edustaja Turo Eklund, puh: 050 556 7363 tai Helkan toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka, puh. 041 522 2071.

TULEVIA TAPAHTUMIA

Helka mukana MENUmessuilla 4.11.08 Kampin palvelukeskuksessa

Helka osallistuu ensimmäisiin helsinkiläisen vapaaehtoistoiminnan yhteismessuihin omalla pöydällään. Messut järjestetään Kampin palvelukeskuksessa (Salomonkatu 21 B). Maanantaina 3.11 klo 18-20 pidetään yleisölle tarkoitettu informatiivinen ja ohjelmallinen iltatilaisuus Kampin palvelukeskuksen juhlasalissa.
Tiistaina 4.11 klo 17-20 on varsinainen messuilta, jolloin vapaaehtoistoimijat esittäytyvät pöytineen. Tapahtumassa yleisön on mahdollista tutustua yli 50 toimijan vapaaehtoistoiminnan tarjontaan Vapaaehtoisuus – MENU elämän menoon –teemalla.

HUOM! JÄSENYHDISTYKSET VOIVAT LÄHETTÄÄ/TUODA HELKAAN n. 20-30 kpl OMAA ESITETTÄÄN (jos sellainen on) VIIMEISTÄÄN MA 3.11. klo 16.00 MENNESSÄ! Esitteet pääsevät mukaan Helkan pöydälle.

Messujen ohjelmasta:
Kun taustalla soi Helsingin Juhlaorkesteri ja vapaaehtoismuusikot ja juontajina toimivat Lauri Karhuvaara ja Maria Veitola, voi olla varma, että tunnelma on leppoisa. Esillä on monipuolinen vapaaehtoisorganisaatioiden joukko: yli 50 tahoa! Kuule tutkija Anne-Birgitta Pessin (Yeung) ja vapaaehtoisten ajatuksia. Ota riski, ja innostu vapaaehtoistoiminnasta – Helsingin ensimmäisillä vapaaehtoistoiminnan messuilla 3.-4.11. Kampin palvelukeskuksessa, osoitteessa: Salomonkatu 21 B. Menusta löydät palkitsevia tehtäviä tunniksi, viikoksi, vuodeksi tai koko loppuelämäksi.

Tapahtuman suojelijana toimii Tasavallan Presidentti Tarja Halonen. Järjestäjinä Helsingin kaupunki, Kansalaisareena ja Punainen Risti. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja: www.kansalaisareena.fi/menumessut 

”Arkistot talteen” -ilta ke 19.11.08

Keskiviikkona, marraskuun 19. päivä, klo 17-19 pidettävään ”Arkistot talteen” -iltaan voivat aiheesta kiinnostuneet jäsenyhdistysaktiivit jälleen ilmoittautua. Helsingin kaupunginarkisto tarjoaa tietoa ja vinkkejä yhdistysten asiakirjojen ja muun materiaalin arkistoimisesta asiantuntijoiden opastuksella. Paikkana on Helsingin kaupunginarkiston Kallion virastotalon toimipiste (Eläintarhantie 3 F, 1 krs, Tokoinrannan puolella). Ilmoittautumiset suoraan Martti Helmiselle: martti.helminen[at]hel.fi tai p. 3104 3170/ 050-372 1033, viimeistään perjantaina 14.11.08. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu – Tervetuloa!

Tietoisku yhdistysverotuksesta -koulutus ti 25.11.08

Jäsenyhdistysten taloudesta kiinnostuneille tarjoutuu tänä syksynä jo toinen mahdollisuus päivittää tietojaan: Tietoisku yhdistysverotuksesta –koulutuksessa tiistaina 25.11. klo 17.30-20.00 Annantalon auditoriossa (Annankatu 30, Helsinki). Se on tiivis ja ajankohtainen tietopaketti yhdistysten ja järjestöjen puheenjohtajille, taloudenhoitajille ja muille taloudesta vastaaville henkilöille. Tietoiskun kouluttajana toimii verosihteeri Linda Basilier Uudenmaan yritysverotoimistosta. Osallistumismaksu on 20€.

Tietoiskun sisältö:
* Yleishyödyllinen yhteisö
* Yleishyödyllisyys ja verotus
* Mikä on elinkeinotoimintaa? Milloin maksetaan veroja?
* Verohallinnon päivitetty yleisohje
* Yhdistysten veroilmoituslomakkeet

Ilmoittautumiset: maanantaihin 17.11.2008 mennessä kurssin järjestävään ViSiOon sähköpostitse: visio[at]visili.fi, puhelimitse: 09-6129 120 tai kotisivujen kautta: www.visili.fi.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri 9.9.08

Helkan puheenjohtaja-palaveri pidettiin tiistaina 9.9.08 Rajasaaressa, Helsingin Melontakeskuksen tiloissa (’Töölön torpalla’). Vaikka ulkona satoi kaatamalla ja liikennejärjestelyt kangertelivat Italian presidentin valtiovierailun vuoksi, tilaisuus keräsi nelisenkymmentä osallistujaa kuulemaan ajankohtaisia yhdistysasioita ja tapaamaan vertaistoimijoita.

Illan ohjelman aloitti alustuksellaan Kontulan pitkän linjan aktiivi, Larri Helminen, kertoen Kontulan alueellisen yhteistyön mallista sekä hiljattain perustetusta ”Mellunkylän alueneuvostosta”. Illan toinen alustaja oli kaupungin ja seudun päätöksenteon saloihin laajasti perehtynyt aktiivi Päivi Litmanen, joka informoi jäsenyhdistyksille räätälöitävistä koulutuksista mm. kaupungin päätöksenteon ja siihen liittyvän tiedonhaun tiimoilta.

Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtajan Heikki Kukkosen lyhyt tietoisku kannusti kaupunginosayhdistyksiä osallistumaan Kulttuuriympäristön kampanjavuosi 2010:n ideointiin aktiivisesti. Helkan toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka kertoi vielä mahdollisuudesta vaikuttaa Helsingin seudun visio 2050 -työhön ja rohkaisi kaupunginosayhdistyksiä kokoamaan visioita omilla alueillaan. Paavo Kaipainen Maunula-Seurasta kertoi vielä esimerkkinä Maunulan laatimasta visiosta vuodelle 2017. Tietoa Helsingin seudun visiosta löytyy osoitteesta www.helsinginseutu2050.fi, Maunulan visioesimerkki löytyy osoitteesta http://www.kaupunginosat.net/maunula/ostari/visio.htm.

Alustusten jälkeen ilta jatkui kalakeiton, jäätelön ja keskustelun merkeissä. Helka kiittää kaikkia alustajia ja osallistujia mukavasta illanvietosta!

Helkan jäsenillat onnistuivat yli odotusten!

Helkan jäsenyhdistyksilleen järjestämä jäseniltojen sarja on päättynyt. Helka kutsui jäsenyhdistyksensä suurpiireittäin (yht. 7 kpl) toimistolleen välillä 23.9.-16.10. Kutsuiltoihin saapui runsaasti yhdistysväkeä, iltoihin osallistui yhteensä yli 70 henkeä ja lähes 50 jäsenyhdistystä. Illoissa keskusteltiin yhdistysten ajankohtaisista teemoista ja vaihdettiin vertaiskokemuksia. Lisäksi osallistujat saivat Helkalta tuhdin tietopaketin, johon kuului tietoa mm. hallitustyöskentelystä, alueellisesta yhteistyöstä sekä jäsen- ja varainhankinnasta.

Helka kiittää kaikkia jäseniltoihin osallistuneita mielenkiintoisista ja antoisista keskustelutuokioista! Yhteenvetoa jäsenilloista on luvassa syyskokouksen aluksi, tiistaina 11.11. (ks. kohta KUTSU HELKAN SYYSKOKOUKSEEN). Jäsenilloissa jaetut materiaalit tulevat myös Helkan kotisivuille lähiaikoina.

Helkan visioseminaari ’Laiturilla’ torstaina 23.10.08

Helkan ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yhteistyössä järjestämä Helsingin kaupunginosien ja seudun visiot – unelmista todellisuutta -seminaari järjestettiin torstaina 23.10.08 Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ’Laituri’-tilassa vanhan linja-autoaseman rakennuksessa. Seminaariin osallistui lähes 60 asiasta kiinnostunutta kuulijaa! Seminaarissa kuultiin mm. Helsingin apulaiskaupunginsihteeri Miliza Ryötin tervehdys Helsingin seutu 2050 –hankkeesta, GHV2050-jatkohankkeen koordinaattori Ilona Mansikka puolestaan kertoi GreaterHelsinkiVision 2050 –kilpailusta ja seutuvisioprosessista, Mikko Mälkki YTK:lta saman kilpailun ideasadosta sekä lopuksi Helkan toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka Vancouverin kaupungin visio-prosessista ja kaupunginosavisioista.

Osallistujat pääsivät kommentoimaan ’ideaparvia’ Helsingin seudun visiosta Aleksi Neuvosen (Demos Helsinki) vetämässä työpajaosuudessa. Sen tuotokset huomioidaan Helsinginseutu 2050 –jatkotyöskentelyssä. Yhteenvetona Helkan puheenjohtaja Aija Staffans totesi, että osallistujat tuntuivat pitävän seudullista näkemystä ja tulevaisuuden rakentamista raideyhteyksien avulla tärkeinä. Myös ruohonjuurinäkökulma tulee pitää mielessä. Lisää informaatiota Helsingin seudun visiosta löytyy osoitteesta www.helsinginseutu2050.fi. Alustukset löytyvät lähiaikoina Helkan kotisivuilta. 

Tuula Haatainen vastaili kysymyksiin keskustakirjastosta Helsingin kirjamessuilla 25.10.08

Helsingin kaupunginosayhdistykset ry Helkan toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukka haastatteli Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haataista Helsingin kirjamessuilla (Itä-Pasilan messukeskuksessa) lauantaina 25.10. Eino Leino -esiintymispaikalla. Teemana oli seudullisen Keskustakirjaston suunnittelu Helsinkiin.

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Tietoa Helsingin kaupungin maksuttomista ja vuokrattavista tiloista

Helsingin kaupungilla on useita kaupungin virastojen omistuksessa olevia tiloja, joita voi käyttää maksutta juhlia, kursseja ja kokoontumisia varten. Tämän lisäksi kaupungilta löytyy erikokoisia tiloja, joita voi vuokrata edulliseen hintaan. Joissakin ehdoissa tilaisuudet eivät saa mm. tuottaa järjestäjälle voittoa. Koosteeseen on kerätty tietoja vuokraajista, vuokrattavista tiloista, vuokrausehdoista ja varausjärjestelmistä. Koosteessa on eritelty maksuttomat tilat, kokouksiin ja kursseihin soveltuvat tilat, vuokrattavat tilat sekä isoihin juhliin ja esityksiin soveltuvat salit. Vuokrattavien tilojen listaus ei ole lopullinen (jotkut tilat ja niiden käyttöehdot ovat saattaneet jäädä koosteen ulkopuolelle, tai tiedot ovat voineet muuttua). Tilakooste löytyy oheista linkistä.

Helsingin kaupunki järjestää edelleen ylipormestarin asukasiltoja pyynnöstä

Helsingin kaupunki järjestää ylipormestarin asukasiltoja kaupunginosayhdistysten pyynnöstä. Asukasiltoja järjestetään n. 4 kertaa vuodessa eri Helsingin kaupunginosissa (yleensä koulujen tiloissa, koska osallistujia on useimmiten satoja). Ylipormestari Jussi Pajunen isännöi ja juontaa illan ja kaikista asukkaille tärkeimmistä virastoista ovat paikalla johtavat viranhaltijat vastailemassa kysymyksiin. Asukasiltojen kutsut lähetetään kaupungin toimesta kaikille kaupunginosan asukkaille kotiin.

Olemme saaneet Helkaan listan tähän mennessä järjestetyistä ylipormestarin asukasilloista; niitä on järjestetty jo 70-luvulta lähtien. Oman kaupunginosansa ’tilanteen’ (milloin on viimeksi järjestetty tai onko koskaan) voi tarkistaa puhelimitse tai sähköpostilla Helkan toimistolta. Kaupunginosayhdistykset voivat tiedustella mahdollisuutta järjestää Ylipormestarin asukasilta omalla alueellaan kaupungin hallintokeskuksen viestinnästä, Tapio Karilta p. 040 844 6015.

Osallistu tulevaisuuden kirjastolinjaus- ja yhdistyslain uudistuskeskusteluihin!

Oikeusministeriön Otakantaa.fi-foorumilla on parhaillaan avoinna keskusteluja, joiden teemat koskettavat läheisesti meitä kaikkia. Yleisten kirjastojen tulevaisuuslinjauksia valmistellaan opetusministeriössä. Oman panoksensa voi antaa otakantaa.fi:ssä.

Myös yhdistyslakia uudistetaan parhaillaan. On ehdotettu mm. sähköisen osallistumisen mahdollistamista päätöksenteossa. Ehdotuksista on menossa lausuntokierros ja saman aikaan keskustelu otakantaa.fi:ssä. Yhdistyslakiuudistukseen liittyvä keskustelu oheisessa linkissä 

Helsingin tulevasta keskustakirjastosta käytävää keskustelua lukemassa ja omia ideoitaan/kommenttejaan lisäämässä voi puolestaan käydä Helsingin kirjaston sivuilla: http://www.lib.hel.fi > Organisaatio > Keskustakirjastosivut.

Muutoksia Helsingin kaupunginosajakoon – Helsinki saa liitosalueiden myötä viisi uuttaa kaupunginosaa ja kahdeksannen suurpiirin!

Sipoosta ja Vantaasta Helsinkiin liitettävän alueen myötä Helsingin kaupunginosajakoon ja piirirajoihin on tulossa muutoksia. Helsinkiin on tulossa viisi uutta kaupunginosaa, yksi uusi suurpiiri ja peruspiiri sekä kuusi uutta osa-aluetta. Tavoitteena on saada muutokset voimaan vuoden 2009 alusta. Päätöksen kaupunginosajaosta ja piirirajoista tekee Helsingin kaupunginhallitus.

Helsingissä on käytössä rinnan kaksi aluejakojärjestelmää: kaupunginosajako ja piirijakoperusteinen aluejako. Kaupunginosia Helsingissä on 54. Piirijakojärjestelmässä Helsinki jakautuu nykyisin 7 suurpiiriin, 33 peruspiiriin ja 129 osa-alueeseen.

Uusiksi kaupunginosien nimiksi ovat ehdolla Östersundom, Ultuna, Karhusaari, Talosaari ja Salmenkallio. Alueliitoksen myötä Helsinkiin perustetaan uusi 8. suurpiiri, joka on nimeltään Östersundomin suurpiiri. Uusi peruspiiri, Östersundom, on alueeltaan sama kuin suurpiiri. Helsingin nimistötoimikunnan tekemät uusien osa-alueiden nimiehdotukset ovat Östersundom, Landbo, Puroniitty, Karhusaari, Talosaari ja Salmenkallio.

Alueet on pyritty muodostamaan luonteviksi kokonaisuuksiksi luonnonmuotoja, nykyistä asutusta ja vanhaa kyläjakoa myötäillen. Nimet ovat pääosin olemassa olevaa paikannimistöä, mutta myös uusia nimiä on otettu käyttöön. Salmenkallio-nimi on muodostettu alueen vanhasta nimistöstä, jossa on esiintynyt eri muodoissa sana sund (salmi). Porvoonväylän pohjoispuoleiselle alueelle on ehdotettu kaupunginosan nimeä Ultuna. Nimi on alueella olevan kiinteistön nimi. Myös Uppsalassa on kaupunginosa nimeltä Ultuna, josta kiinteistön nimi on 1940-luvulla otettu.

Kartat uusista kaupunginosista ja osa-alueista uudella liitosalueella sekä kartat Helsingin suurpiireistä ja peruspiireistä löytyvät Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston internet-sivuiltaMielipiteitä voi jättää pe 14.11.2008 mennessä kirjallisesti kaupunkisuunnitteluviraston kirjaamoon, PL 2100, 00099 Helsingin kaupunki, (käyntiosoite: Kansakoulukatu 3), faksilla 310 37378 tai sähköpostilla:  kaupunkisuunnittelu[at]hel.fi