Helkan jäsentiedote 4/2007 12.10.2007

HELKAN JÄSENTIEDOTE 4/2007  12.10.2007

HALLITUKSELTA 

Tunnelmallista syksyä kaikille Helkan jäsenille! Pimeään syysaikaan kannattaa käydä katsastamassa tapahtumia ja seminaareja tai kouluttaa itseään erilaisilla kursseilla. Heti marraskuun alussa, torstaina 1.11.07 järjestetään kansalaisvaikuttamista ja osallistumista pääkaupunkiseudulla käsittelevä seminaari, jossa mm. Helkan Kansalaiskanava-hanke on vahvasti esillä. Seminaari järjestetään Tieteiden talolla (ks. kohta TULEVIA TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA).

Helkan hallitus kokoontuu syksyn aikana 16.10. ja 6.11. sekä tarvittaessa vielä 18.12. Helkan syyskokous pidetään tiistaina 27.11.2007 Viikin Gardeniassa. Tarkempi kokouskutsu (tulo-ohjeineen) marraskuun alun jäsentiedotteessa nro 5/2007.
 
HELKAN JÄSENMAKSUT 2007 

Joillakin Helkan jäsenyhdistyksillä on edelleen tämän vuoden jäsenmaksu maksamatta. Toivoisimme, että yhdistysten puheenjohtajat huomioisivat asian viipymättä ja toimittaisivat maksutiedot yhdistysten taloudenhoitajille. Maksaessa tulee käyttää omaa yhdistyskohtaista viitenumeroa, jotta saamme tiedon laskun maksajasta. Unohtuneen viitenumeron voi tarkistaa myös Helkan toimistolta puhelimitse 09 641 045 tai sähköpostitse helka@helka.net. Klikkaa tästä listaan puuttuvista jäsenmaksuista (maksamiseen tarvittavine tietoineen) ja tarkista ystävällisesti onko asia oman yhdistyksen osalta kunnossa!

TAPAHTUMIA JA KOULUTUSTA

TULEVIA TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA:

Seminaari kansalaisvaikuttamisesta ja osallistumisesta pääkaupunkiseudulla 1.11.2007

Marraskuun avaavassa kansalaisvaikuttamisen ja osallistumisen seminaarissa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) klo 14.00-18.30 on tarjolla ajankohtaista tietoa kansalaisvaikuttamista koskevista hankkeista sekä keskustelua osallistumisesta pääkaupunkiseudulla. Tilaisuudessa kurkistetaan myös tulevaisuuteen ja kysytään, mihin pääkaupunkiseudulla pitäisi jatkossa suunnata voimavarat kansalaisvaikuttamisen ja osallisuuden edistämisessä. Päivän aikana työstetään myös ideoita seuraavaa kaupunkiohjelman hankekautta (2008-2010) varten. Oheisena kutsu pdf-muodossa .
 
Seminaarin keskustelun ja työskentelyn siivittäjinä esitellään Helkan Kansalaiskanava-hanke, jonka tavoitteena on seudullisen osallistumisprosessin mallintaminen sekä asukkaiden ja hallinnon välisen yhteistyön kehittäminen. Seminaarissa tutustutaan myös Icing-hankkeeseen, jossa tutkitaan kansalaisten keskinäisen sekä kaupunkilaisten ja kaupungin välisen vuorovaikutuksen tapoja pyrkien tuottamaan digitaalisia sovelluksia, jotka mahdollistavat sujuvamman yhteistyön. Lisäksi esitellään valtakunnallisen Demokratiatilinpäätös-hankkeen tuotoksia siitä, millä tavoin pääkaupunkiseudun asukkaat tällä hetkellä kokevat omat vaikutusmahdollisuutensa.

Työseminaarin kohderyhmänä ovat osallistumisen, vuorovaikutuksen ja demokratian kehittämiseen osallistuvat suunnittelijat, päättäjät, tutkijat ja kansalaisjärjestöjen edustajat.

ILMOITTAUTUMISET tarjoilujen vuoksi viimeistään maanantaihin 22.10. mennessä sähköpostitse osoitteella paivi.savolainen[at]helka.net (tai puhelimitse 09 641 045). Tilaisuuden järjestävät Helkan Kansalaiskanava-hanke ja Pääkaupunkiseudun kaupunkiohjelma yhteistyössä.

Taloudenhoitotaidot hallintaan 11.10.07 alkavalla kurssilla

Kiinnostuneet voivat tiedustella vieläkö ehtii/mahtuu mukaan ViSiOn järjestämälle taloudenhoitajakurssille (15h). Kohderyhmänä ovat yhdistysten ja järjestöjen taloudenhoitajat sekä muut vastuuhenkilöt. Ajankohdat ovat: to 11.10., to 18.10., to 25.10, ti 30.10. & ti 6.11. klo 17.30-20.00. Kurssipaikkana toimii Etu-Töölön lukio, luokka 212, Arkadiankatu 26, Helsinki – PAITSI 18.10. kerta Töölön kirjastossa (Topeliuksenkatu 6, Helsinki). Kurssin osallistumismaksu on 90 €. Kouluttajana toimii KTM Merja Hiltunen. Kurssilla käydään läpi mm.: Taloudenhoitoa koskevia säädöksiä ja tehtäviä, maksuliikenteen hoitoa, budjetointia ja kirjanpidon perusteita. Siellä saadaa tieton myös tilinpäätökseen liittyvistä kykymyksistä sekä työnantajana toimimisesta ja sen velvoitteista. On suositeltavaa, että taloudenhoidon perusteet ovat osallistujille jossain määrin tuttuja. Kurssirunkoa voidaan muokata osallistujien lähtötason mukaan. Tiedustelut: Sähköpostitse visio@visili.fi, kotisivujen kautta www.visili.fi tai puhelimitse: 09-6129 120. Osallistumismaksu 90 €.

Tietoisku yhdistyslaista ke 17.10 2007

Tule kuulemaan yhdistyslaista Töölön kirjastoon (Topeliuksenkatu 6) keskiviikkona 17.10. klo 18-20. Illassa käsitellään yhdistyslakia yleisesti, nimenkirjoitusoikeutta, yhdistyksen edustamista ja jäsenen erottamista. Kouluttajana toimii yhdistysrekisterin lakimies Antti-Pekka Leinonen. Tilaisuuden kohderyhmänä ovat yhdistysten hallinnosta vastaavat henkilöt ja hallituksen jäsenet. Ilmoittautumiset ViSiOon sähköpostitse visio@visili.fi , kotisivujen kautta www.visili.fi tai puhelimitse: 09-6129 120. Osallistumismaksu 20 €.

Kotiseutujulkaisuseminaari 18.10.07 klo 10-16

Suomen Kotiseutuliitto järjestää Kotiseutujulkaisuseminaarin torstaina 18. lokakuuta 2007, klo 10–16 Kansallisarkiston luentosalissa, Rauhankatu 17 (Helsinki). Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Pentti Kurunmäki Suomen Kotiseutuliiton tiedotus- ja julkaisujaostosta. Seminaarissa luodaan katsaus kotiseutujulkaisuihin, tutustutaan kotiseutujulkaisujen rahoitukseen sekä painamiseen liittyviin käytännön ongelmiin. Päivän aikana tarjolla on myös ruohonjuuritason toimijoiden esimerkkejä. Seminaariin ovat tervetulleita kaikki kotiseutujulkaisujen tekemisestä kiinnostuneet.  (Tarkempi kutsu liitteenä.)
Ilmoittautumiset ja tiedustelut: Suomen Kotiseutuliitto p. (09) 612 6320, tai toimisto@suomenkotiseutuliitto.fi. Seminaarin osanottomaksu on 25 euroa, joka laskutetaan etukäteen.

Arkistot talteen -tietoiskuilta 24.10.07

Lokakuun 24. päivä, klo 17-19 Helka tarjoaa jälleen yhteistyössä Helsingin kaupunginarkiston kanssa "Arkistot  talteen" – koulutusillan aiheesta lisätietoa kaipaaville. Paikkana on Helsingin kaupunginarkiston Kallion virastotalon toimipiste (Eläintarhantie 3 F, 1 krs, Tokoinrannan puolella). Parituntisen koulutusillan aikana osallistujat saavat tuhdin tietopaketin arkistoinnista kaupunginarkiston asiantuntijoiden opastuksella. Ilmoittautumiset suoraan Martti Helmiselle: martti.helminen@hel.fi  tai p. 3104 3170/ 050-372 1033, viimeistään ma 22.10.2007 (klo 16.00). Tilaisuudessa on kahvitarjoilu – Tervetuloa!

Tapahtuman järjestäminen hallintaan pienryhmäkoulutuksessa 07.11.07  

ViSiOn tapahtumajärjestämisen pienryhmäkoulutuksessa keskiviikkona 7.11.2007 klo 13.00-18.00 paneudutaan onnistuneen tapahtuman (keskustelutilaisuus, vaalitilaisuus, tempaus…) järjestämiseen, markkinointiin ja rahoitukseen sekä yhdistyksen tuotteistamiseen. Koulutuspaikkana toimii Kepan järjestötila Aurinko (osoite: Töölöntori 2, Helsinki).
Kurssiin sisältyy kotitehtävänä oman yhdistyksen tulevan tapahtuman suunnittelu. Kotitehtävä lähetetään kouluttajalle etukäteen ja sen pohjalta laaditaan kurssilla tapahtuman tuotantosuunnitelma ja käydään läpi tapahtumajärjestämisen ydinkohdat.

Kurssille otetaan enint. 13 henkilöä. Kurssi sopii etenkin erilaisia yhdistysten tapahtumia järjestäville henkilöille. Kurssin kouluttajana toimii tapahtumatuottaja Hanna-Kaisa Lähde-Summanen.
Ilmoittautuminen kesikiviikkoon 24.10. mennessä ViSiOon sähköpostitse visio@visili.fi, kotisivujen kautta www.visili.fi tai puhelimitse: 09-6129 120. Osallistumismaksu 30 €.

MENNEITÄ TAPAHTUMIA LYHYESTI:

Helkan merellinen puheenjohtajapalaveri 6.9.2007

Helkan puheenjohtajapalaveri käynnisti toimintasyksyn 6.9. meriluontoelämysten merkeissä, tällä kertaa Harakan saarella kantakaupungin edustalla. Ennen virallista palaveria tutustuttiin Harakkaan sen jylhille merenpuolisille rannoille ulottuvalla opastetulla kierroksella. Ohjelma jatkui saaressa sijaitsevassa entisessä armeijan kemianlaboratoriossa, nykysessä taiteilijatalossa. Palaverin ohjelmassa kuultiin Helsingin ajankohtaisista ympäristöasioista, mm. hiljattain julkaistuista laajoista meluselvityksistä (nettiosoite: www.hel2.fi/ymk/meluselvitys ) sekä Helsingin uudesta ympäristötietokannasta (nettiosoite: www.helsinginymparistotilasto.fi ). Vielä kuultiin joitain ajankohtaisuutisia Helkasta. Enin ajasta käytettiin kuitenkin – kalakeiton ja kahvittelun lomassa – suurpiirittäiseen keskusteluun ja verkostoitumiseen. Tilaisuudessa kerättiin myös palaute jäseniä kiinnostavista teemoista – palautekyselyn yhteenveto esitetään seuraavassa jäsentiedotteessa. Noin 40 jäsenaktiivia vetänyt tilaisuus oli varsin onnistunut ja hyödyllinen. Kiitokset kaikile osallistuneille!

Kansalaiskanava-hankkeen Tietysti voit sille jotain! –kirjastokiertue 3.-20.9.2007

Helkan Kansalaiskanava-hankkeen järjestämä Tietysti voit sille jotain! –kirjastokiertue kiersi syyskuussa seitsemässä kirjastossa Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla. Kiertueen ideana oli lisätä asukkaiden tietämystä kansalaisvaikuttamisesta, osallistumisesta ja vaikuttamiseen liittyvästä tiedonhausta. Kirjastoissa saattoi tavata ’eläviä viranhaltijoita’ ja infotiskillä sekä tiedonhakukoulutuksissa kansalaiset saivat ’kädestä pitäen’ -apua internetin tietolähteiden käyttämiseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen liittyvissä asioissa.

Kiertueen saama palaute oli poikkeuksetta hyvin positiivista. Moni asiakas kehui kiertueen ideaa ja myös kirjastojen ensivaikutelmat olivat myönteisiä, sillä tapahtuma toi yhdeksi päiväksi uutta vipinää kirjaston arkeen. Kiertueeseen liittyvät aineistot tullaan siirtämään Kansalaiskanava-hankkeen kotisivuille. Ne ovat sieltä vapaasti ladattavissa ja käytettävissä. Lisätietoa: www.kansalaiskanava.net 

HELKAn PROJEKTIT

Kansalaiskanava – seutuyhteistyötä paikallistasolla -projekti

Helkan Kansalaiskanava –hankkeesta lyhyesti: syksyna aikana on työstetty "Tietysti voit sille jotain –kiertueen" (ks. MENNEITÄ TAPAHTUMIA LYHYESTI) lisäksi on hahmoteltu vuorovaikutuksen toimintamallin kuvausta ja suunniteltu erilaisia osallistumisasioihin liittyviä materiaaleja (mm. ’Vuorovaikutuksen muistilistoja’) sekä tietopakettia Seutuportaaliin. Loppuvuodesta hanketta esitellään eri seminaareissa kaikissa pääkaupunkiseudun kaupungeissa. Projektin tuloksia esitellään mm. 1.11.2007 Tieteiden talon seminaarissa – Tervetuloa! (seminaarista tarkemmin tämän tiedotteen kohdassa TULEVIA TAPAHTUMIA JA KOULUTUKSIA).

KOTIKATU-asiaa

Helkan Kotikadun julkaisujärjestelmän päivitys on vihdoin siirtymässä kokeilusta ja valmistelusta käytäntöön. Ensimmäiset kaupunginosasivustot, Maunulan ja Kallion sivut siirtyvät uuteen (Joomla) järjestelmään viikolla 41. Muiden kaupunginosien siirtymiset jatkuvat heti seuraavalla viikolla ja jakautuvat tasaisesti koko syksylle. Siirtymiset ajoitetaan Helkan tukihenkilön suunnitteleman koulutusaikataulun mukaisesti.

Kotisivujen sisältöjen jouhevaa siirtymistä on hiottu, harjoiteltu ja testattu huolellisesti kesästä lähtien. Siirtymisen toteuttamisesta vastaa julkaisujärjestelmien asiantuntija ja toimittaja Datapolis Oy. Missään vaiheessa mitään tietoa vanhoilta kotisivuilta ei poisteta. Päätös uusien sivujen julkaisusta tapahtuu rauhassa ja harkiten, vasta kun uudet sivut on jo nähtävissä ja kokeiltavissa. Uudistuksessa tärkeällä sijalla ovat parannukset luettavuuteen ja käytettävyyteen. Päivitys on merkittävä askel kotisivujen pitkäjänteisessä kehittämisessä ja avaa mahdollisuuksia kehittää järjestelmää edelleen tulevaisuudessakin. Lisätietoja Timo Tuomiselta, p. 641 045 (gsm 0440 641045) tai sähköpostitse timo.tuominen@helka.net   

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Kaikki halukkaat voivat osallistua Hernesaaren suunnitteluprosessiin!

Hernesaaren suunnittelussa kokeillaan uusia menetelmiä. Kaupunkisuunnitteluvirasto on käynnistänyt Hernesaaren suunnittelun tavallisuudesta poikkeavalla tavalla. Sen sijaan että suunnitelmaa olisi ruvettu laatimaan virastossa, on tilattu viitesuunnitelmat muutamalta kokeneelta arkkitehtitoimistolta, naapuruston asukkailta sekä arkkitehtuurikoulu Arkin lapsilta ja nuorilta. Ideasuunnitelmiin voi tutustua netissä:  www.hel2.fi/ksv/hernesaari tai kiertävissä näyttelyissä (aikataulut alla). Omat ajatukset voi kertoa ja muiden mietteitä kommentoida em. keskustelupalstalla 21.10.07 asti.

Ideoinnin ensimmäinen vaihe on onnistunut ilahduttavasti, sillä tilatuissa viitesuunnitelmissa on päädytty hyvin erilaisiin ratkaisuihin. Nyt käynnistyy ideoinnin toinen vaihe, jossa suunnitelmat esitellään laajasti. Töistä käytävältä keskustelulta odotamme paitsi kannanottoja suunnitelmien hyvistä ja huonoista puolista niin myös uusia avauksia ja ehdotuksia jatkotyössä pohdittavaksi. Kyse ei siis ole kilpailusta, jossa valitaan paras ehdotus, vaan keskustelun avaamisesta ja herättämisestä. Haluamme haastaa Hernesaaren ideointiin niin maallikot kuin suunnittelun ammattilaisetkin!
 
Ideasuunnitelmien sisältö ja niistä käyty keskustelu analysoidaan tarkasti ja johtopäätösten jälkeen työ jatkuu suunnitteluohjelman ja osayleiskaavaluonnoksen laadinnalla. Alue vapautuu rakentamiselle vuonna 2012. Suunnitelmat ovat nähtävillä kiertävässä näyttelyssä:
Kaupunkisuunnitteluvirastossa 19.9. – 19.10.2007 (ma-pe klo 8.15-16)
Sanomatalon käytävägalleriassa 8. – 21.10.2007 (ma-pe klo 7-22, la-su klo 9-22).

Lisätietoja vuorovaikutussuunnittelija Juha-Pekka Turuselta, p. 310 37403.

Villikanihavaintoja kerätään netin kautta 30.11.07 saakka

Helsingin kaupungin rakennusvirasto, yhdessä EU:n 6. puiteohjelman ICING-hankkeen kanssa kerää ja kartoittaa internetissä asukkaiden havaintoja ja mielipiteitä villikaneista Helsingissä.

Rakennusvirasto on käynnistänyt vuonna 2005 tutkimuksen Helsingin kaupungin alueella tavatusta villikanipopulaatiosta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää pääkaupunkiseudun villikanipopulaation levinneisyyshistoria ja nykylevinneisyys sekä kartoittaa villikanien aiheuttamat tuhot.

Villikaniongelman ratkaisemisessa kokeillaan uutta teknologiaa kaupunkilaisten kokemuksellisen tiedon keruun apuna. Karttapohjaiseen käyttöliittymään kerätään villikanihavaintoja 28.9.-30.11.07 osoitteessa http://icing.hel.fi/villikanitilanne Sovellus kerää yhteen kaupunkilaisten kartalle merkitsemiä havaintoja, mielipiteitä ja valokuvia. Se on kehitetty Helsingin ICING-hankkeessa (mukana kaupungin tietokeskus ja kiinteistövirasto sekä Taideteollinen korkeakoulu), joka on osa EU-hanketta lukuisine partnereineen Espanjan Barcelonasta ja Irlannin Dublinista. Projekti tutkii ja kehittää kansalaisten keskinäisen sekä kaupunkilaisten ja kaupungin välisen vuorovaikutuksen tapoja ja pyrkii tuottamaan digitaalisia sovelluksia, jotka mahdollistavat sujuvamman yhteistyön.
LISÄTIETOJA: ICING-projekti, projektikoordinaattori Iina Oilinki, tietokeskus,
puh (09) 310 36 297, puistovastaava Petri Arponen, rakennusvirasto, puh (09) 310 38 440 tai
luontoasiantuntija Markku O. Heinonen, rakennusvirasto, puh (09) 310 39 943.