Helkan jäsentiedote 5/2007 ja syyskokouskutsu

HELKAN JÄSENTIEDOTE 5/2007  12.11.2007

HALLITUKSELTA

Talvi tekee tuloaan hitaan varmasti ja järjestökenttä virittäytyy syyskokouksiinsa. Helkan syyskokous järjestetään tänä vuonna tiistaina, marraskuun 27. päivä Viikin Gardeniassa. Tarkempaa tietoa löytyy alla olevasta syyskokouskutsusta ja liitteistä.
Helkaan on hyväksytty vuoden aikana kolme uutta jäsenyhdistystä: Pirkkolan omakotiyhdistys ry, hiljattain perustettu Meilahti-Seura ry, sekä Kruununhaan asukasyhdistys ry. Tervetuloa uudet jäsenet! 

On tullut viime hetki hoitaa tämän vuoden maksamatta jääneet jäsenmaksut kuntoon. Toimittakaa maksutiedot viipymättä taloudenhoitajillenne ja muistakaa käyttää yhdistyskohtaista viitenumeroanne. Tarkistusluettelo & maksutiedot tästä.

Helkan hallitus kokoontuu vielä kerran tämän vuoden puolella, tiistaina 18.12. Jos haluatte tuoda vielä ennen vuodenvaihdetta asioita hallituksen pohdittavaksi, ottakaa yhteyttä Helkan toimistoon viimeistään viikkoa ennen em. ajankohtaa, niin ehdimme käsitellä.

Kiitämme kaikkia jäsenaktiiveja reippaasta ja mukavasti sujuneesta yhteisestä toimintavuodesta 2007 ja toivotamme kaikille oikein hyvää talven alkua! 

KUTSU HELKAN SYYSKOKOUKSEEN TIISTAINA 27.11.2007 klo 18.00

Helkan jäsenyhdistykset kutsutaan sääntömääräiseen syyskokoukseen tiistaina 27. marraskuuta 2007, klo 18.00 Viikissä sijaitsevaan viher- ja ympäristöalan palvelukeskus Gardeniaan, Koetilantie 1. Helkan syyskokoustilan on sponsoroinut jälleen kerran ystävällisesti Helsingin kaupungin rakennusvirasto. Klikkaa tulo-ohje Gardeniaan tästä ja karttalinkkiin tästä .

Ennen virallisia kokousasioita, klo 17.00 alkaen kuullaan esittely Gardenian toiminnasta ja piipahdetaan sen eksoottisessa trooppisessa kasvihuoneessa. Kahvitus alkaa klo 17.30 ja viralliset kokousasiat käsitellään klo 18.00 alkaen. Pyrimme tänäkin vuonna jakamaan joulukukat kaikille paikalle tuleville jäsenaktiiveille. Tervetuloa osallistumaan ja verkottumaan yhdessä vanhojen ja uusien kasvojen kanssa!

Vuosikokouksessa jokaisella Helkan jäsenyhdistyksellä on yksi ääni. Yhdistyksen valtuuttamalla kokousedustajalla tulee olla mukanaan valtakirja (toimitetaan puheenjohtajille).

Syyskokouksessa: 

•  valitaan seuraavaksi toimintakaudeksi hallituksen puheenjohtaja
•  valitaan varsinaiset jäsenet ja varajäsenet hallitukseen erovuoroisten tilalle
•  käsitellään liiton sääntöjen 10 §:n mukaiset asiat.

Hallituksesta ovat erovuorossa tänä syksynä eteläistä, keskistä ja läntistä suurpiiriä edustavat hallituksen jäsenet ja varajäsenet sekä Helkan asiantuntijajäsen. Valittavien varajäsenien tulee olla eri yhdistyksistä kuin varsinaiset jäsenet. Oheisesta linkistä syyskokouksen esityslista ja Helkan toimintasuunnitelmaluonnos 2008 sekä ehdotus Helkan sääntömuutoksesta (pdf-muodossa, muutokset merkitty punaisella värillä, esityslistan kohta 11.). Valtakirja ja Helka talousarvioluonnos 2008 toimitetaan kokouskutsun sähköpostin liitteinä.

TAPAHTUMIA JA TILAISUUKSIA

LOPPUVUODEN SEMINAAREJA ja KOULUTUKSIA

Yhdistyksen viestintä – strategioista käytäntöön -kurssi to 15.11.07 alkaen

Viestintästrategia on osa suunnitelmallista yhdistystoimintaa. ViSiOn järjestämällä Yhdistyksen viestintä – strategioista käytäntöön -kurssilla (12 h) tarjotaan vinkkejä viestintästrategian laatimiseen ja käsitellään myös käytännönläheisempää viestintää Kurssin kohderyhmänä ovat yhdistysten ja järjestöjen tiedotusta hoitavat henkilöt.

Kurssin ajankohdat ovat: torstait 15.11. ja 22.11. sekä tiistait 27.11. ja 4.12. klo 17.30-20.00. Kurssipaikkana toimii Etu-Töölön lukion luokka 212 (Arkadiankatu 26, Helsinki). Kurssin osallistumismaksu on 50 €.

Kahtena ensimmäisenä iltana käsitellään viestintästrategian merkitystä, laatimista ja seurantaa. Tämän jälkeen tutustutaan viestintään käytännönläheisemmmin, harjoitellen mm. tiedotteiden laatimista (otsikointi, sisältö, ajoitus). Muita aiheita ovat lehdistösuhteiden ylläpito ja haastateltavan oikeudet.

Kurssin kouluttajina toimivat tiedottaja Asmo Koste (nuorisoyhteistyö Allianssi) ja viestinnän opettaja Kaarina Järventaus (Helia).

Ilmoittautumiset ja tiedustelut:
Sähköpostitse: visio (ät) visili.fi, kotisivujen kautta: www.visili.fi tai puhelimitse: 09-6129 120.

Verkostotapaaminen eOsallistumisesta maanantaina 19.11.07

Ajankohta: maanantai 19.11.2007 ja paikka: Helsingin yliopiston päärakennuksen sali 10 (Fabianinkatu, käynti yliopiston Päärakennuksen uudelta puolelta).

eOsallistuminen – ylhäältä päin annettua osallistumista? -tapaamisen ideana on järjestää paikka hallinnon ja tutkijoiden väliselle kohtaamiselle, avoimelle keskustelulle ja rakentavalle kritiikille. Kohderyhmänä  kansalaisosallistumisen, erityisesti sähköisen osallistumisen parissa työskentelevät virkamiehet, tutkijat ja opiskelijat. Maksuton tilaisuus on avoin kaikille muillekin aihepiiristä kiinnostuneille. 

Ilmoittautumisaika: 4.9.2007 – 12.11.2007 Ilmoittautumislomake. Tilaisuuteen mahtuu 80 osanottajaa ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoita mahdollisesta erityisruokavaliosta. Tiedustelut: Suunnittelija Anu Heikkilä p. (09) 191 20279, anu.heikkila (ät) helsinki.fi tai osastosihteeri Anja Loikkanen, p. (09) 191 20201, anja.loikkanen (ät) helsinki.fi

Ohjelmassa mm.

8.30  Aamukahvi ja ilmoittautuminen
9.00  Seminaarin avaus; HY, professori Pekka Aula
9.15  Sähköinen osallistuminen valtionhallinnossa – odotuksia ja täyttyneitä toiveita; OM:n Demokratian vastuualue, verkkotoimittaja, VTL, Oili Salminen
10.00  Verkko kansalaisyhteiskunnan osallistajana ja sen käytössä; JY:n kansalaisyhteiskunnan asiantuntijuuden maisteriohjelma, lehtori, YTT, Pertti Lappalainen
10.45  Lounastauko
11.45  Mitä hyötyä osallistuvasta kansalaisesta on virkamiehelle? Entä sähköisen   osallistumisen menetelmistä – kokemuksia ja näkemyksiä; Kuntaliitto, erityisasiantuntija, YTM, Päivi Kurikka
12.30  Sähköinen osallistuminen tavallisen kuntalaisen/asukkaan näkökulmasta – sudenkuopat ja onnistumisen kokemukset; Politiikan tutkimuksen asiantuntijakoulutuksen koordinaattori, tutkija, YTM, Tapio Häyhtiö
13.15
  Seminaarin päättäminen, keskustelu
14.00-15.00 Mahdollisuus kansallisen DemoNET-verkoston osanottajien tapaamiseen
 
Linkki tarkempaan Ohjelmaan  (pdf-muodossa). Tapahtuman järjestävät Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, valtiotieteellinen tiedekunta sekä oikeusministeriön demokratian vastuualue.

Helsingin lähiöprojekti kutsuu keskustelemaan lähiöiden imagosta ti 20.11.07

Oletko kyllästynyt lukemaan otsikoita tyyliin "parempien piirien Eira, rosoisen boheemi Kallio ja taiteilijoiden Punavuori"/ "Radanvarren lähiöt, hui!"? Helsingin lähiöprojekti kutsuu kiinnostuneita asukkaiden, järjestöjen ja yhdistysten edustajia keskustelemaan siitä, miten jokainen omalla toiminnallaan voisi edistää asuinalueensa maineen parantamista ja mitä yhteistyötä kaupungilta odotetaan. Asukkaat ja järjestöt lähiöiden vaikuttajina ovat avainasemassa kielteisten mielikuvien muuttamisessa myönteisiksi.

Keskustelutilaisuuden aika ja paikka: tiistaina 20.11.07 klo 18 – 20, Best Western Premier Hotel Katajanokan kokoustila Kakku, Linnankuja 5 (Helsingin Katajanokalla). Paikalle pääsee julkisilla esim. ratikka numero 4:lla.

Ohjelma

Klo 17.00 Kahvi ja suolainen
klo 18.00 Tilaisuuden avaus, Helsingin lähiöprojektin päällikkö, Ulla Korhonen-Wälmä
klo 18.10 Voidaanko asuinalueen mainetta hallita? Entä voiko lähiöllä olla oma brändi? Riitta Laine, Director, Viestintätoimisto Pohjoisranta Oy
klo 18.50 Kommenttipuheenvuorot: Maria Laurila/Malmi-Seura ja Juha Laarko/FC-Kontu
klo 19.10 Keskustelua
klo 19.50 Tilaisuuden päätös

Ilmoittautuminen 13.11. mennessä puhelimitse (09) 310 37058 tai sähköpostitse mari.anne.aronen (ät) hel.fi

MENNEITÄ TAPAHTUMIA

Kansalaiskanavan ja kaupunkiohjelman yhteisseminaari 1.11.2007

Helkan Kansalaiskanava-projekti ja pääkaupunkiseudun kaupunkiohjelma järjestivät osallistumisaiheisen seminaarin 1.11. 07 Helsingin Tieteiden talolla. Seminaari kokosi yhteen n. 60 aiheesta innostunutta pääkaupunkiseudun suunnittelijaa, viranhaltijaa, tutkijaa ja kansalaistoimijaa teemalla "Lääkkeitä vuorovaikutukseen, reseptejä vaikuttamiseen!" Seminaarissa esiteltiin mm. Helkan vuoden 2007 lopulla päättyvää Kansalaiskanava-projektia, jonka tavoitteena on ollut seudullisen osallistumisprosessin mallintaminen sekä asukkaiden ja hallinnon välisen yhteistyön kehittäminen. Tilaisuudessa kurkistettiin myös tulevaisuuteen ja kysyttiin, mihin pääkaupunkiseudulla pitäisi jatkossa suunnata voimavarat kansalaisvaikuttamisen ja osallisuuden edistämisessä. Päivän aikana työstetään mm. ehdotuksia seuraavaa kaupunkiohjelman hankekautta varten. Seminaarissa esiteltiin lyhyesti myös valtakunnallinen demokratiatilinpäätöshanke ja vuorovaikutuksen digitaalisia sovelluksia tutkiva Helsingin ICING-hanke. Seminaarissa kokeiltiin ns. Open Space -työmenetelmää ja arvioitiin syntyneitä ehdotuksia tarraäänestyksellä. Seminaarin tunnelma oli innostunut ja osanottajat aktiivisia. Uutta v. 2008 käynnistyvää kaupunkiohjelmaa varten saatiin useita mielenkiintoisia hankeideoita.

HELKAn PROJEKTIT

Kansalaiskanava – seutuyhteistyötä paikallistasolla -projekti

Edellä selostetun 1.11.07 seminaarin lisäksi Kansalaiskanava-projekti järjesti 16.10.07 yhdessä Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen, Myyrmäen aluetoimikunnan kanssa asukasillan Myyrmäessä Kilterin koululla. Illan aiheena olivat seudulliset (erityisesti Länsi-Vantaan) sosiaali- ja terveyspalvelut. Tilaisuuden alustajina toimi Vantaan palveluista vastaavia kaupungin edustajia ja se keräsi runsaan kuulijakunnan (n. 120 henkeä). Asukasilta onnistui välittämään monipuolista informaatiota asukkaiden ja palveluista vastaavien Vantaan kaupungin edustajien välillä.

Kansalaiskanava toivoo asukastilaisuuksilta tulevaisuudessa vielä vahvempaa seudullista otetta. Kansalaiskanava huolehti asukastoimijoiden kutsumisesta myös rajan toiselta puolelta (Helsingistä ja Espoosta), mutta naapurikaupunkien viranomaisia ei tilaisuudessa näkynyt.

Loppuvuosi menee tiiviisti projektin julkaisujen (esitteiden ja raporttien) tuottamisessa. Kansalaiskanava tuottaa materiaalia mm. seudullisen vuorovaikutuksen toimintamallista ja -prosessista sekä kokoaa vuorovaikutuksen muistilistan. Esitteitä jaetaan niiden valmistuttua sekä asukastoimijoille että viranhaltijoille. Projektin puitteissa toiminut ’käyttäjädemokratia-klubi’ on jo aiemmin tänä vuonna tuottanut itsearviointityökirjan asiakaspalautejärjestelmien arviointiin. Helka hakee Kansalaiskanavan jatkoprojektille määrärahaa uudesta kaupunkiohjelmasta (2008-2010).

Muita uusia Helkan projekteja ovat asukaslähtöisiä paikallisia palveluja tutkiva ALPAKKA-projekti sekä Kotikaupunkipolku-projekti. Näistä lisää syyskokousasiakirjojen liitteissä (Helkan toimintasuunnitelma ja talousarvio 2008).

KOTIKATU

Kotikadun uusitun julkaisujärjestelmäversion tekninen työstäminen on saatu kuntoon ja koulutukset ovat käynnistyneet. Syksyn ensimmäinen koulutus uuteen joomla-julkaisujärjestelmään pidettiin 18.10. Oulunkylässä. Koulutuksessa oli päivittäjiä Kruununhaasta, Pihlajamäestä, Puistolasta ja Maunulasta. Toinen koulutus pidettiin 25.10. päivittäjille Myllypurosta, Myllärinlaaksosta, Kurkimäestä ja Vuosaaresta.

Ensi vaiheessa koulutetaan kaupunginosat, joilla on ollut sivut mambo-julkaisujärjestelmässä ja seuraavassa vaiheessa muut kaupunginosat. Tietoa tulevista koulutuksista ja kotikatu-tukea antaa edelleen Timo Tuominen (puh. toimisto: 641 045 tai gsm/työ: 0440 641045 tai sähköpostitse: kotikatu (ät) helka.net tai suoraan: timo.tuominen (ät) helka.net. Koulutuksista lähetetään tässä vaiheessa tarkempaa tietoa suoraan kotisivujen päivittäjiksi ilmoittautuneille.

MUITA TIEDOTUSASIOITA

Helkan kunniakirjaa uudistetaan, sekä ulkonäön että jakokäytännön osalta. Aiemmin kunniakirjoja on jaettu ainoastaan ansiomerkkien myöntämisen yhteydessä, mutta uudistuksen jälkeen kunniakirjaa voi hakea Helkalta itsenäisenä huomionosoituksena. Tarkoituksena on tarjota yhdistyksille edullinen tapa muistaa jäsenaktiivejaan (ja mahdollisuus antaa tunnustusta useammalle yhtä aikaa). Kunniakirja tulee näillä näkymin olemaan valmiiksi kehystetty (koko: 30 cm x 30 cm). Silkkipainotekniikalla painetun kunniakirjan yleisilme on vaalea. Yhden kunniakirjan hinnaksi on kaavailtu 20 – 30 euroa (ansiomerkkien mukana se tulee vanhan käytännön mukaan veloituksetta). Lisätietoa tulevasta kunniakirjauudistuksesta alkuvuodesta.

HKL:n ja kaupunkisuunnitteluviraston yhteistyönä on valmistunut selvitys Helsingin lähijuna-asemien kehittämistarpeesta. Selvityksessä käydään läpi keinoja, joilla Vantaankosken radan Helsingin alueen asemia (Huopalahti, Pohjois-Haaga, Kannelmäki ja Malminkartano) sekä pääradan varren asemia Malmi ja Puistola voitaisiin tehdä viihtyisämmiksi ja raideliikenteen houkuttelevuutta lisätä. Selvitys on julkaistu HKL:n internetsivuilla www.hkl.fi  kohdassa HKL > Päätöksenteko >Liikennehankkeita. HKL pyytää kaupunginosayhdistyksiltä mielipiteitä selvityksestä ja siinä esitetyistä asemien parannusehdotuksista. Palautetta voi antaa soittamalla numeroon (09) 310 12345, sähköpostitse osoitteeseen palaute.hkl (ät) hel.fi tai internetlomakkeella osoitteessa www.hkl.fi/palaute.  Lisätietoja palautteen antamisesta saa HKL:n tiedottaja Elina Maunukselalta puhelimitse (09) 310 35104 ja gsm-numerosta 050 412 1941 tai sähköpostitse osoitteesta  elina.maunuksela (ät) hkl.hel.fi.