Iloista alkanutta vuotta kaikille HELKAn jäsenyhdistyksille!
HELKAssa akut on ladattu vilkkaaseen toimintavuoteen sekä isoon muutokseen, joka koskee koko HELKAn tiedotuspuolta, nimittäin uuteen nettisivu-systeemiin – julkaisujärjestelmään – siirtymiseen. Kotikadun koko ilmiasu muuttuu ja samalla uusiutuvat jotkin tiedotus- ja yhteydenpitokäytäntömmekin.
Olemme tiedottaneet alustavasti muutoksesta pitkin viime vuotta ja nyt helmikuun alussa uudet HELKAn kotisivut sitten virallisesti julkaistaan. Sivut eivät suinkaan kertaheitolla ole täydellisen valmiit (mm. graafista ulkoasua työstetään edelleen) ja niillä olevien monien otsikoiden alta löytyvät sisällöt täydentyvät vähitellen. Aiheesta (mm. kaupunginosien kotisivujen siirtämisestä uuteen järjestelmään) tarkemmin tämän tiedotteen kohdasta KOTIKATU UUDISTUU – siirrymme uuteen julkaisujärjestelmään.
Jäsenyhdistysten ajantasaiset yhteystiedot ja 3 tärkeintä tapahtumaa HELKAan
Kiitos niille jäsenyhdistyksille, joilta olemme jo saaneet ilmoituksen uusista luottamushenkilöistä yhteystietoineen (puheenjohtajat, sihteerit, mahdolliset tiedottajat)! Jotta monet mielenkiintoiset tapahtumat ym. eivät menisi sivu suun, toivomme että kaikki muutkin jäsenyhdistykset ajantasaistavat luottamushenkilö-tietonsa HELKAn toimistoon viipymättä. Kätevimmin sen voi tehdä sähköpostitse: helka@helka.net tai puhelimitse 641 045.
Lähetämme lähiaikoina päivitetyn jäsenluettelon (joka sijaitsee nyt uusilla nettisivuillamme verkossa) tiedoksi laajalti virastoille, tiedotusvälineille ja muille yhteystahoille.
Muistattehan myös että Kotiseutuliiton jäsenetuna seurojen puheenjohtajat saavat Hiidenkivi-lehden vuosikerran, joten yhteystietojen ajantasaistaminen kannattaa!
Ne jäsenyhdistyksistä, jotka haluavat jälleen edellisvuosien tapaan 3 tärkeintä tapahtumaansa HELKAn toimintakertomuksen liitteisiin – nyt on aika lähettää myös nämä tiedot meille. Huom. lähetä vain kolme tärkeintä tapahtumaa, joista ainoastaan seuraavat tiedot:
– päivämäärä, tapahtuman nimi ja tapahtuman mahdollinen kuvailu muutamalla sanalla. (Yhteystiedot edellä).
Kevään hallituksen kokoukset ja HELKAn kevätkokous
Kevätkaudella 2005 HELKAn hallituksen kokouspäivämäärät ovat: ti 1.3., ti 22.3., ti 26.4. ja ti 24.5. sekä tarvittaessa vielä yksi kokous ennen kesätaukoa (ilm. myöhemmin). Kokouksen alkavat 16.30 ja ne pidetään HELKAn toimistossa.
HELKAn kevätkokouksen päivämääräksi on sovittu 29.3.2005. Tarkempi aika ja paikka varmistuu myöhemmin. Päivämäärä kannattaa jo merkitä kalentereihin.
Aika Sunnuntaina 6.2.2005, klo 12-17
Paikka Itä-Helsingin kulttuurikeskus Stoa, työväenopiston luentosali, (Turunlinnantie 1).
Syksyllä 2004 järjestettiin Itäkeskuksen Stoassa (osana sen 20-vuotistaipaleen juhlaohjelmaa) luentosarja, jossa pohdittiin Itä-Helsingin menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Luentosarjan tavoitteena oli tarjota tietoa alueen historiasta ja nykytilasta sekä sen kehittämisestä ja siihen kohdistuvista suunnitelmista, hahmottaa alueen vahvuuksia ja ongelmia sekä löytää ideoita ja keinoja alueen parantamiseksi.
Luentosarjan kokosivat yhteistyössä HELKA, työväenopiston itäinen alueopisto, Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus.
Sarjan päättää tämän vuoden alkuun siirretty avoin tulevaisuuskeskustelutilaisuus sunnuntaina 6.2.2005 klo 12 -17. Tilaisuudessa alustavat apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen, arkkit. TkL Ari Lainevuo sekä toimitusjohtaja Antti Kangas. Alustusten ja kahvitarjoilun jälkeen yleisö pääsee osallistumaan ohjattuihin ryhmäkeskusteluihin, joiden tuotokset puretaan ja kommentoidaan yhdessä iltapäivän aikana. Kaikki Itä-Helsingin kehittämisestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneet Tervetuloa! Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Tarkempi ohjelma löytyy kotisivujemme ”Etusivulta”, kyseisen seminaarin tiedotteen kohdan ”lue lisää” alta.
”KAUPUNGISTA KOTIKAUPUNGIKSI” -seminaari tiistaina 8.2.2005
Aika Tiistaina 8.2.2005, klo 13-17
Paikka Kuninkaantien lukio, Kaivomestarinkatu 2, Espoo.
Muuttoliikkeen kohdistuessa erityisesti kaupunkeihin on juurettomuuden riski ilmeinen. Uudelle paikkakunnalle kotiutumisen ja juurtumisen kannalta on ensiarvoista, kuinka muuttajat otetaan vastaan ja miten pian he tuntevat uuden kotiseudun omakseen. KAUPUNGISTA KOTIKAUPUNGIKSI -seminaarissa pohditaan erityisesti esittelytoimintaa ja opastavien aineistojen tuottamista muuttajien kotiutumisen edistämiseksi. Seminaarissa tutustutaan kahdeksaan esimerkkiin eri puolilta Suomea ja kuullaan myös yleisistä muuttoliikkeeseen vaikuttavista trendeistä.
Seminaari liittyy Kotiseutuliiton, Espoon kaupungin ja Uudenmaan liiton pilottihankkeeseen, jonka tarkoituksena on kehittää muuttajien kotiutumisen edistämistä paikallisten ”kotikaupunkipolkujen” avulla.
Seminaarin avaussanat lausuu Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen. Väestömuutoksiin johdattelee alustuksellaan yliaktuaari Pekka Vuori Helsingin kaupungin tietokeskuksesta. Keskustelua johtaa Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja, dosentti Heikki Kukkonen.
Tarkempi ohjelma löytyy klikkaamalla Suomen Kotiseutuliiton kotisivuille http://www.suomenkotiseutuliitto.fi/kotiseutuliitto/sivut/sksl_kehys.htm ja sieltä edelleen oikeasta harmaasta palkista löytyy seminaarilinkki.
Virallinen ilmoittautumisaika on ollut 1.2.05 mennessä, mutta aina voi tiedustella mahtuuko vielä mukaan, p. (09) 612 6320, suomenkotiseutuliitto@suomenkotiseutuliitto.fi
Lisätiedot: Koordinaattori Pauli Saloranta 050 568 6185, pauli.saloranta@suomenkotiseutuliitto.fi
Seminaarin järjestävät yhteistyössä Suomen Kotiseutuliitto ja Espoon kaupunki.
Ennakkotietoa 15.3.2005 järjestettävästä seminaarista
”ASUMINEN VALTAA ALAA, MARKKINAT MUUTOSVOIMANA”
Aika Tiistai 15.3.2005 klo 13.00 16.00
Paikka Kaupunkisuunnitteluviraston auditorio, Kansakoulukatu 3
Seminaarin avaa kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavapäällikkö Pertti Kare ja sen teemoina käsitellään kaupunkikehityksen vaiheita ja trendejä (prof. Harri Andersson), kiinteistömarkkinoiden kehitystä (Jussi Palmu, Catella Oy), kaupunkirakennetta muutosten vastaanottajana (arkkit. Panu Lehtovuori) sekä asukkaita kansainvälisen kaupungin paikallisena äänenä (Pirjo Tulikukka, HELKA). Alustusten ja keskusteluosuuden jälkeen Tietokeskuksen tutkimusprofessori Harry Schulman vetää seminaarin tulokset yhteen loppupuheenvuorossaan.
Tilaisuuden tarkempi ohjelma tulee lähiaikoina kotisivuillemme.
Ilmoittautumiset kaupunkisuunnitteluvirastoon Kaarin Kaunistolle, p. 169 4455 tai kaarin.kaunisto@hel.fi 9.3.2005 mennessä.
Seminaarin järjestävät yhteistyössä Kaupunkisuunnitteluvirasto, Tietokeskus ja HELKA.
Ennakkoilmoitus:
”ARKISTOT TALTEEN!” – Koulutusilta arkistoinnista 5.4.2005
Monet jäsenyhdistykset ovat kyselleet apua arkistojensa hoidossa ja tallentamisessa.
Helsingin kaupunginarkisto järjestää ”tietoiskuillan” arkistoista tiistaina 5. huhtikuuta 2005 klo 17 – 19.30. Paikka: Kaupunginarkisto Eläintarhantie 3 F (Kallion virastotalon siipirakennus).
Ilmoittautuminen pe 1.4 mennessä: merja.aartolahti@hel.fi (puh. 3104 3561)
Tiedustelut myös: martti.helminen@hel.fi (HELKAn hallituksen asiantuntijajäsen).
Huom.: Kaupunginarkistoon on jo parisenkymmentä kaupunginosayhdistystä tallentanut aineistojaan!
KOTIKATU UUDISTUU – siirrymme uuteen julkaisujärjestelmään
Yleistä uudesta julkaisujärjestelmästä:
HELKAn KOTIKATU-palvelimelle on työstetty koko viime syksy uutta julkaisujärjestelmää. Uuden järjestelmän avulla haetaan kaupunginosien kotisivujen päivitettävyyden helpottumista, koko sivuston ilmeen yhtenäistämistä ja ajantasaistamista, sekä sisältöjä rikastuttavien toimintojen mahdollisuutta.
Uuden järjestelmän tarkoitus on erityisesti helpottaa ja joustavoittaa kotisivujen päivitystä. Nämä ominaisuudet saavutetaan usealle henkilölle hajautetun sekä aiempaa huomattavasti yksinkertaisemman päivityksen kautta. Tätä kautta myös aiemmin ongelmaksi koettu kotisivujen päivittämisen riippuvuus yhdestä henkilöstä voi vähentyä merkittävästi.
HELKAssa valmistetaan kaupunginosille mallisivusto, jonka pohjalta halukkaat kaupunginosat voivat lähteä rakentamaan omaa sivustoaan. Mallisivuston yhteyteen julkaistaan ohjeisto. Mallisivustossa on valmiina suuri määrä sivuja, lomakkeita ja toimintoja, joihin on helppo lisätä sisältöjä ja joita kaupunginosasivuston ylläpitäjät voivat halutessaan muokata.
Uuden julkaisujärjestelmän koulutuksista:
Koulutuksissa keskitytään ajankohtaisten uutisten tekemiseen, sisällönmuokkaustyökaluihin sekä vanhojen sisältöjen siirtämiseen uuteen järjestelmään. Myöhemmin perehdytään vuorovaikutteisten toimintojen (keskustelupalsta, äänestykset, lomakkeet) käyttöönottoon ja hallintaan. Tavoitteena on saada jokaiselle alueelle ajan tasalla olevat kaupunginosasivut. Koulutuksen suorittaneet voivat välittömästi itse kouluttaa yksinkertaisten sisältöjen tuottajia (”julkaisija”-tasoisia käyttäjiä) omassa kaupunginosassaan.
Ensimmäinen päiväkurssi pidetään viikolla 10 ma-to: 7.3.-10.3 klo 9.00-15.00; paikkana Malminkartanon Kumppanuustalo Horisontti, Vellikellontie 3 (p. 530 2007), jonne pääsee mm. M-junalla (tarkemmat tulo-ohjeet osallistujille). Mukaan mahtuu vielä 5 henkeä.
Iltakurssi järjestetään viikolla 11 (ma-to 14.-17.3.) samassa paikassa klo 15.00 – n.20.00. Ilmoittautumiset suoraan Nina Kalkille. Kurssilla on vielä hyvin tilaa.
Nelipäiväisen kurssin hinta on jäsenyhdistyksiltä 25 euroa/osallistuja.
Lisätietoja antaa HELKAn kotikatuvastaava Nina Kalk HELKAn toimistosta, p.641 045 tai sähköpostitse nina.kalk@helka.net .
HELKAn PROJEKTIT
Kansalaiskanava-hanke
HELKAn Kansalaiskanava-hanke on edennyt konkreettiseen rahoituksenhakuvaiheeseen. Kansalaiskanavan johtoryhmä työstää hankesuunnitelmaa, joka toimitetaan lähiviikkoina Pääkaupunkiseudun kaupunkiohjelman johtoryhmälle, joka tekee päätöksiä hankerahoitusten myöntämisestä. Mahdollinen hankkeellemme myönnettävä Kaupunkiohjelman rahoitus selvinnee kevään 2005 kuluessa ja projekti voidaan käynnistää heti rahoituspäätöksen saavuttua.
Kaupunginosien SWOT-analyysit ovat tärkeä osa hankkeen konkreettista toimintaa. Tutkija Maija Sipilän kokoaman ja työstämän SWOT-yhteenvetoraportin julkaisutavoite on helmikuu 2005. Ilmestymistä siivittää todennäköisesti vielä helmikuun aikana järjestettävä lehdistötilaisuus, josta ilmoitetaan heti kun päivämäärä varmistuu. Raporttia jaetaan HELKAn jäsenyhdistyksille ja sidosryhmille sekä Helsingin hallintokuntiin.
YKS2-projekti
Mikko Virkamäen koordinoima arkirikollisuuden ja rikospelon vähentämiseen tähtäävä hanke, YKS2-projekti on hyvässä vauhdissa, projektissa on mukana jo yhteensä 19 kaupunginosaa. Viime marras-/joulukuussa koottiin projektialueilla ns. ”safety”-ryhmät. Alkukartoituskyselyt (yht. 12 000 kpl) ovat parhaillaan käynnissä ja vastausprosentti on ollut hyvä. Kyselyjen valmistuttua maalis-/huhtikuussa laaditaan alueryhmissä ympäristö- ja kommunikaatiosuunnitelmat. Toukokuulle 2005 on suunnitteilla isompi yhteistilaisuus, jossa projektiin voi ilmoittautua jälleen uusia kiinnostuneita kaupunginosia.
Lisätiedot: projektikoordinaattori Mikko Virkamäki, p. 050-593 7282 tai sähköpostitse: mikko.virkamaki@kotikaupunki.inet.fi .
HELKAn muut projektit
”Aluefoorumit osallistumismenetelmänä” -tiedotusprojekti on loppusuoralla. Projektipäällikkö Jani Päivänen WSP LT Konsultit Oy:stä työstää Aluefoorumimenetelmän perustamisreseptistä omaa sivustoa HELKAn uuden julkaisujärjestelmän osaksi. Sivustoon on myöhemmin tarkoitus koota muitakin alueellisen osallistumisen järjestämisen eri menetelmiä esiteltäviksi. Sivusto avataan kevään 2005 aikana.
”Rakennukset kertovat”-projekti tuottaa tyylihistoriallista ja kaupunkikuvaa esittelevän yleistajuisen opetusaineiston. Opetusaineiston sisältöä lähtevät toteuttamaan arkkitehdit Piritta Hannula ja Marja Salonen. Aineisto pyritään julkistamaan ainakin HELKAn kotisivuilla, mutta mahdollisuuksien mukaan myös painotuotteena (esim. kalvosarjana). Aineisto pyritään kokoamaan kesään 2005 mennessä.
MUITA TIEDOTUS- JA ILMOITUSASIOITA
Kysely kaavoitukseen osallistumisesta tulossa ympäristöministeriöltä
Ympäristöministeriö toteuttaa kevään 2005 aikana kyselytutkimuksen kansalaisjärjestöille kaavoitukseen osallistumisesta. Tutkimus liittyy meneillään olevaan maankäyttö- ja rakennuslain seurantaan. Vastaava kysely tehtiin syksyllä 2001. Nyt on tarkoitus seurata, miten kaavoitukseen osallistuminen on kehittynyt järjestöjen näkökulmasta.
Tutkimuksen tekijänä on Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus (YTK) Teknillisestä korkeakoulusta, joskin kyselylomakkeet lähetetään ympäristöministeriöstä.
HELKA rohkaisee jäsenyhdistyksiään vastailemaan kyselyyn ja vaikuttamaan maankäyttö- ja rakennuslain seurantaan!
HELKA osallistuu Kuntaliiton paikallisdemokratian kehittämishankkeeseen
Kuntaliitto käynnisti viime syksynä paikallista demokratiaa kehittävän ”demokratiatilinpäätöshankkeen”. Hankkeeseen valittiin avoimella haulla 12 kuntaa, Helsinki mukaan lukien. Hankkeessa laaditaan kuntademokratian eri ulottuvuuksia kuvaava mittaristo, jolla voidaan mitata ja arvioida kunnan demokratian tilaa ja tarvittavia kehittämistoimia. Mittariston avulla saatu arvio kunnan demokratian tilasta antaa mahdollisuuden pohtia kunnan edustuksellisen demokratian ja kuntalaisten suoran osallistumisen kehittämistä.
Hankkeen aikana (valtuustokaudella 2005 2008) arvioidaan vuosittain eri kuntademokratian teemoja: kuntavaalit, kuntalaisten vaikuttaminen, luottamushenkilötyön toimivuus sekä kunnan ilmapiiri ja toiminta.
Hanke on osa kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelmaa, jonka toteutuksesta vastaavat oikeus- ja sisäasiainministeriö sekä Suomen Kuntaliiton kuntakehitys ja tutkimusyksikkö. Hallitus on nimennyt HELKAsta toiminnanjohtaja Pirjo Tulikukan hankkeen ohjausryhmään.
Vuoden kaupunginosa 2005-ehdotukset
Vuoden kaupunginosan 2005 valinnassa painotetaan toimintaa uusien asukkaiden kotiuttamiseksi. Ehdokkaat perusteluineen on ilmoitettava 30.4.2005 mennessä Suomen Kotiseutuliitoon postitse osoitteella; Suomen Kotiseutuliitto, Kalevankatu 13 A, 00100 Helsinki (kuoreen merkintä Vuoden kaupunginosa 2005) faxilla 09-61263250 tai sähköpostilla: suomenkotiseutuliitto@suomenkotiseutuliitto.fi
Ehdotus voidaan toimittaa vapaamuotoisesti kirjoitettuna ja sitä voidaan elävöittää videoin, valokuvin, äänittein tai vaikkapa www-sivuin.
Vuoden kaupunginosa 2005 julkistetaan Suomen Kotiseutuliiton vuosikokouksessa Lahdessa 10.6.2005.
Avustuksia HELSINKI-päivän (12.6.) tilaisuuksien järjestämiseen
Helsingin kaupunginkanslian tiedotustoimisto myöntää tänäkin vuonna pienimuotoisia avustuksia kaupunginosayhdistysten HELSINKI-päivän tilaisuuksien järjestämiseen. HELSINKI-päivää vietetään joka vuosi 12. kesäkuuta.
Avustuksia voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella, lisätiedot kaupunginkanslian tiedotustoimiston Päivi Müntherilta, p. 040-718 9946 tai sähköpostitse: paivi.munther@hel.fi