Kääntöpöytä on Itä -ja Länsi-Pasilan välissä sijaitsevalla vanhalla ratapihalla oleva “yhteisöviljelmä, kestävän ruoantuotannon ja kaupunkisuunnittelun laboratorio sekä vertaisoppimisen ja kaupunkikulttuurin keskus”, kertoo kääntöpöytä.fi. Kääntöpöytä toimii vapaaehtoisvoimin ympäristöjärjestö Dodo ry:n toimesta. Viljelyn lisäksi Kääntöpöydällä järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten taidenäyttelyitä ja ruokatapahtumia.
Vieraile Kääntöpöydän sivuilla tästä linkistä.
Kääntöpöydällä on myös muitakin tarkoituksia, kuin toimia ainoastaan virkistyskäytössä. Kääntöpöytä ja Dodo ry pyrkivät vaikuttamaan varsinkin lähialueen kaupunkisuunnitteluun ja rakentamiseen. Dodo ry:n hanke “Ratapihavisio”, esittelee erilaisia ratkaisuja ratapihan alueen tulevaisuuden rakentamiseen. Kääntöpöydän viljelmät keskittyvät ekologisuuteen ja kestävään kehitykseen, joiden asiaa Dodo myös ajaa. Paikalla on toiminut myös ravintola, jossa on hyödynnetty kasvihuoneen omia viljelyitä ja tuotoksia. Kääntöpöydällä on myös manifesti, jonka neljä teemaa ovat: ruoantuotanto, vertaisoppiminen, kaupunkikulttuuri ja kaupunkisuunnittelu. Kun itse kävin paikalla, yllätyin, kuinka paljon siellä oli viljelmiä. Niitä oli erilaisia ja kasvihuone oli varsin vihreä sisältä, joten paikka on selvästi aktiivisessa käytössä.
Dodo ry on perustettu vuonna 1995. Järjestön sivuilla kuvaillaan toimintaa muun muassa näin “Dodo käsittelee ympäristöongelmia yhteiskunnallisesti, turhaan yksinkertaistamatta”. Lisäksi järjestö pyrkii katsomaan ympäristökysymyksiä laajasti ja monista näkökulmista. Pasilan ratapihalla järjestö on toiminut vuodesta 2012, joten he tuntevat alueen varmasti hyvin. Mielestäni järjestö tekee ihan hyvää työtä alueella, sillä kun Pasilaan rakennetaan tulevaisuudessa lisää, tulisi ottaa huomioon ekologisuus. Pidän myös kasvihuone-ideasta ja mielestäni vastaavia voisi tehdä enemmänkin ympäri Helsinkiä. Ne voisivat kannustaa paikallisia asukkaita kiinnostumaan aiheesta ja on ylipäätään hienoa, että järjestöä tarjoaa asukkaille erilaista toimintaa.

Kirjoittaja on Helkassa kahden viikon kesätyökeikalla ollut helsinkiläinen lukiolainen Leo Martiala.