Helkan kotikaupunkipolku-kierrokset ma 7.6. alkaen ja muuta Helsinki-viikon ohjelmaa!

vuosaari-kkp-kuvitus.jpg
vuosaari-kkp-kuvitus.jpg

Helka ry järjestää 12 opastettua kävelyretkeä kaupunginosiin Helsinki-viikolla ma 7.6. alkaen! Kotikaupunkipoluilla tutustutaan paikallisiin nähtävyyksiin kaupunginosien historian ja nykyisyyden, luonnon ja kulttuurin, arkkitehtuurin sekä merkittävien henkilöhahmojen kautta. Viikon joka päivä on kaksi polkukierrosta, lauantaina peräti kolme! Reitit suuntautuvat mm. Vuosaaren, Oulunkylän ja Pitäjänmäen eri osiin. Lauantain Helsinki-päivän kierrokset huipentuvat Käpylän kotikaupunkipolku-kierroksiin, jossa Helkan pj Aija Staffans avaa uusimman, pohjoisen Käpylän kotikaupunkipolun. 

Lähtöajat, reittien pituudet ja lähtöpaikkojen osoitteet:

Maanantai 7.6.

Klo 14.00 Pohjois-Vuosaari, osa 1: vanhalta ostarilta Vuotalolle,
noin 4 km; lähtö Mustalahdentie 4:n kohdalta

Klo 17.00 Pohjois-Vuosaari, osa 2: Vuotalolta vanhalle ostarille,
noin 5 km; Lähtöpaikkana Vuotalo, Mosaiikkitori 2
+ huom. lopuksi mahdollisuus nousuun Vuosaarenhuipun täyttömäelle, noin 3 km paluineen

Tiistai 8.6.

Klo 14.00 Vuosaaren Kallahti, noin 5 km; lähtö Vuotalolta, Mosaiikkitori 2

Klo 17.00 Vuosaaren Rastila, noin 5 km; lähtö Rastilan metroasemalta

Keskiviikko 9.6.

Klo 14.00 Piimäki (=Pitäjänmäen teollisuusalue), n. 5 km; lähtö Valion pääportilta, Meijeritie 6

Klo 17.00 Mätäjoki (=Marttilasta Taliin ja Pajamäkeen), noin 6 km, lähtö Pitäjänmäen aseman pihasta

Torstai 10.6.

Klo 14.00 Reimarla, noin 4 km; lähtö Pitäjänmäen asemasillalta (hissin luota)

Klo 18.00 Malminkartano, noin 6 km; lähtö Malminkartanonaukiolta
+ huom. reittiin sisältyy nousu Malminkartanonhuipun täyttömäelle

Perjantai 11.6.

Klo 14.00 Oulunkylän kantakylä, noin 5 km:, lähtö Oulunkylän asemalta (torin reunalta)

Klo 18.00 Veräjämäki, noin 4 km; lähtö Oulunkylän Seurahuoneelta, Larin Kyöstin tie 7.
+ huom. jos on kaunis ilma, niin lopuksi Pikkukosken uimarannalle omin eväin

Lauantai 12.6. Helsinki-päivä

Klo 10.00 Nordsjön kartano & Aurinkolahti, noin 5 km; lähtö Vuotalolta, Mosaiikkitori 2. 

Klo 10.00 Käpylän pohjoisen polun avajaiskävely, noin 3 km, lähtö Pohjolanaukiolta 
+ huom. klo 13 nukketeatteri Sytkyt ja Helsinki-päivän lounas Park Hotel Käpylässä, Pohjolankatu 38

Klo 15.00 Käpylän eteläinen polku, noin 4 km, lähtö Käpylänaukiolta, Pohjolankatu 1 (Mäkelänkadun risteys)

Oheisohjelma Nukketeatteri Sytkyt: HAMMASSEIKKAILU

Nukkesatu Mikosta ja Hammasnoidasta, joka keräilee likaisia hampaita. Mikko ei jaksa eräänä iltana pestä hampaita ja siitä alkaa hammasseikkailu Mikon suussa Hammasmaassa… Hampaiden harjauksesta on tehty tutkimus 40 maassa ja Suomi sijoittuu 3. viimeiselle sijalle! Produktio on siis tärkeä. Esityksen kesto noin 20 min. Lisätiedot: www.personal.inet.fi/taide/sytkyt/sytkyt.htm

Kotikaupunkipolku-reitit kulkevat pääosin hoidettuja katuja ja kevyen liikenteen väyliä, mutta myös puiston puolella poiketaan, joten tukevat kengät jalkaan. Kohteita Helsinki-viikon reiteillä on yhteensä yli 350!
Lisätietoja Helsingin kotikaupunkipoluista: www.helka.net/kotikaupunkipolut.

POIMINTOJA HELSINKI-PÄIVÄN OHJELMASTA ERI KAUPUNGINOSISSA: (12.6. ellei muuta mainita)

Helsinki-päivä 12.6.2010
Helsinki juhlii ja hurmaa syntymäpäivänään 12.6. kaupunkilaisia ja matkailijoita. Päivää on vietetty Helsinki-seuran aloitteesta jo vuodesta 1959 lähtien.
Helsinki-päivänä juhlitaan Helsingin syntymäpäivää sekä 20-vuotiasta Samba Carnavalia. Tämän kunniaksi iloinen karnevaalihenki ja musiikki levittäytyy Helsinkiin koko viikonlopuksi. Helsinki-päivänä tullaan näkemään ainakin moottoripyöriä, museoautoja ja purjeveneitä. Espan lavalla tapahtuu ja Esplanadin puiston valtaavat käsityö- ja designmarkkinat. Myös museot ja erilaiset näyttelyt avaavat ovensa Helsinki-päivänä. Helsinki-päivä näkyy myös eri kaupunginosissa ja lähiöissä. Senaatintorilla tapahtuu klo 12-21, kun Samba Carnavalin kulkueet ja esiintyjät järjestäytyvät ja esittäytyvät. Kulkueet starttaavat klo 15, jolloin Suomen sambakoulujen 20-vuotis yhteiskulkue sambaa läpi Helsingin keskustan. Klo 18-21 samba-aiheinen ohjelma jatkuu Senaatintorilla. Tietoja päivitetään jatkuvasti Helsinki-päivän ohjelman varmistuessa.

Stadi Skiglaa skönelle – koko perheen tapahtuma Halkolaiturilla
Klo 10-17 Halkolaiturilla, Kruununhaan Pohjoisranta, vapaa pääsy. Purjehdukset lapset 5 € aikuiset 10 €. Halkolaiturilla juhlitaan Helsinki-päivää merellisissä tunnelmissa. Vanhat purjelaivat tekevät yleisöpurjehduksia klo 10-17. Laivat lähtevät 20 minuutin välein, yksi purjehdus kestää 1,5, tuntia. Hinnat: lapset 5€, aikuiset 10€. Lippuja voi ostaa Purjelaivakonttorilta, Pohjoisranta 8 A 17.5. alkaen, tai varata netistä www.purjelaiva.fi/helsinkipaiva. Lippuja myydään myös paikan päällä tapahtumapäivänä. Halkolaiturilla on luvassa myös peri-helsinkiläisiä kisailuja, kuten skrubu klo 11-13 ja köydenveto klo 13-14. Kisojen sääntöihin ja saloihin opastaa Kruununhaan asukasyhdistys. Musiikkia laiturille tuo Grex Musicus -kuoron kvartetti  klo 15, ja iloista sirkustunnelmaa Sirkus Helsinki. Helsingin seudun Automobiiliklubi ajaa laiturille ihmeteltäväksi ja ihailtavaksi vanhoja museoautoja ja lapsia viihdyttää myös Nukketeatteri Sytkyt esityksellään klo 10:30. 

Kuka on Krunikan kalastaja-Eemeli?
Siltavuoren ranta, klo 18-21, vapaa pääsy.
Siltavuoren rannassa järjestetään koko perheen urbaani ongintakilpailu. Tule mukaan kisaa-maan kuka saa suurimman vonkaleen? Ilmoittautuminen Pitkän sillan luona, oma onki sallittu mutta ei välttämätön. Parhaat saaliit palkitaan!

Pitskun kulttuurikirkon perinteiset Helsinki-päivän tanssit jo neljännen kerran!
Klo 19-21 Pitäjämäen kulttuurikirkossa, Henrikintie 25, 00370 Helsinki, vapaa pääsy www.pitskunkulttuurikirkko.net

Pitäjämäen kulttuurikirkossa tanssitaan kiitellyn kansanmusiikkiyhtye Freijan tahdissa. Freija on nykykansanmuusikoista koostuva yhtye, joka tulkitsee suomalaisia kansanlauluja tunteella ja svengillä. Ohjelmistossa on sekä tuttuja että vähemmän tuttuja lauluhelmiä eri aikakausilta sekä omia sävellyksiä. Katrillia, tangoa, valssia, humppaa, polkkaa, jenkkaa. Yleisön pyynnöstä luvassa myös katrillin perusoppien kertaus.

Kontulan OstariFestari
klo 12-18, Kontulan ostarin ympäristö, vapaa pääsy. Kontulassa järjestetään Helsinki-päivän yhteydessä jo viidennen kerran kaiken kansan maksuton OstariFestari -tapahtuma. Tänä vuonna tapahtuma on entistä monipuolisempi ja tapahtumapaikkoja on useita. Kontulatalossa vietetään Kontulan Symppiksen yksivuotisbileitä alkaen klo 12 ja asukastila Wanhassa Postissa klo 12-14 lastenkulttuurikeskus Musikantit esittää lastenohjelman nimeltä ”Musamatka Maailman Ympäri”. Kontulan Lähiöasemalla järjestettävässä ”Kulttuurikattaus” -tapahtumassa klo 12-15- välisenä aikana esillä mm. afganistanilainen, irakilainen, kosovolainen ja inkeriläinen kulttuuri käsitöiden, kansallispukujen, musiikin ja pienen naposteltavan muodossa. Kontulan ostarin keskusaukiolla klo 12-15 ”Hyvää Mellunkylästä” –happeningissa paikalliset yhdistykset ja järjestöt esittelevät toimintaansa. Kontulan Ostarin metrokäytävällä järjestettävässä konserttitapahtumassa esiintyvät klo 14 alkaen mm. Sirkus Helsinki, Mikko Perkoila, Il Terzetto di Luca Cannavò ja Honey B. & T-Bones.

Remu palaa Pihlajamäkeen 5.6. Blues-festareilla!
Kaupunginosatapahtumien helmi on Pihlajamäki Goes Blues -festivaali. Kiillepuistossa lavalle nousevat muun muassa Remu & The Hurriganes, Tim Lothar Tanskasta, Maria Hänninen, Maya Paakkari & All Stars Band sekä Johnny’s Blues Bonanza. Kaikki mukaan!

Helsinki-päivä Töölöntorilla
klo 8-17, vapaa pääsy. Tule viettämään Helsinki-päivää Töölöntorille! Monipuolista ohjelmaa; musiikkia, sirkusta, muotinäytös, tanssia, haastatteluja ja lämpimiä fiiliksiä koko perheelle! Lapsia viihdyttää Kengurumeininki sekä sirkus Helsingin mukaansatempaava esitys. Mukana myös Jiri Nikkinen, joka soittaa nostalgista Beatles-musiikkia, lauluyhtye Viisi, sekä Kansanmusiikkiyhtye Leikarit ja Karjalan nuorten tanhuryhmä. Monipuolisessa esiintyjäkaartissa on mukana myös Töölön oma musiikkivahvistus Töölö Brass. Tapahtuman juontaa Lasse Norres. 

Kanava tanssii ja soi! Aurinkolahdessa
klo 13-19, tapahtuma on maksuton. Aurinkolahdessa Uutelan kanavalla Sumujen aukion esityspaikalla juhlitaan toista kertaa Helsinki-päivää! Musiikkia, teatteria ja aurinkoista yhdessäoloa! Ohjelma:
13:00 Rakuunakillan ratsukot saapuvat
13:00 Concertto a due corni; Händelin ja Buxtehuden vesimusiikkia aidossa ympäristössä (johtajana Joachim Lent) ja näytelmänä ”Lord Mayors Day” kanavalla. Vuosaaren kesäteatteri.
13:30-14:15 Merirosvoilua! -esitys, jossa rosvoilu-urallaan hieman epäonnistuneet merirosvoladyt kertovat laulujen ja laululeikkien kautta harmonikkasäestyksellä seikkailuistaan maalla, merellä ja vähän ilmassakin.
14:30-15:00 Kevyesti kansanomaisesti musiikkia, duo Mustasukkaiset
15:15-15:45  Lime Hill Quartet jazz ensemble ja kilpatanssijat esiintyvät
16:15-17:00  Lime Hill Quartet tanssimusiikkia yleisötanssien kannustamana
kanavan laidalla.
17:00-17:30  Pienoisnäytelmä tai pienoisveneregatta
17:30-18:15 The Sense, pomminvarma viihdyttäjä ! Viisihenkinen cover-bändi

Tutustu Lauttasaareen museobussin kyydillä
Lähtö klo 11 Lauttasaaren sankarihautojen edestä, Myllykalliontien ja Isokaaren risteys. Rajoitettu määrä maksuttomia ennakkolippuja on noudettavissa 7.6. alkaen Virka Infosta (Pohjois-Esplanadi 11-13, avoinna ma-pe 9-19, la-su 11-17), sekä Lauttasaari-Seuran toimistolta (Kauppaneuvoksentie 18, avoinna ma, ke, to, 10-15, ti 10-17) niin kauan kun lippuja riittää. Lauttasaari-Seura järjestää kiertoajelun, jossa tutustutaan nykypäivän Lauttasaareen ja kau-punginosan historiaan. Kiertoajelu tehdään museoturistibussilla vuosimallia 1960 ja ajelun aikana myös jalkaudutaan muutamiin kohteisiin. Bussiin mahtuu 35 matkustajaa.

Tule kyläilemään Puu-Vallilaan!
klo 10-15, vapaa pääsy
Kauniissa ja historiallisessa puutalomiljöössä tapahtuu monenlaista:
10 – 15 lapsille katutaiteilua Keuruuntiellä
10 – 15 tee löytöjä pihakirppiksiltä
10 – 15  Katusoittajat ja -laulajat viihdyttävät vieraita
12.30 lähtien Puu-Vallilan maisemia voi ihailla vossikan kyydistä
13 – 15  Olet lämpimästi tervetullut muistelemaan ja kuuntelemaan menneitä, jos olet asunut Puu-Vallilassa 1970-luvulla tai aikaisemmin.  Tarjoamme muistelijoille kahvia ja pullaa ja laitamme muistiin kertomuksia.
15 jälkeen Piknikille Roineenpuistoon

Helsinki-päivänä historiallisissa Torikortteleissa tapahtuu jos jonkinlaista!

Helsinki-päivän aamukahvit klo 9:00, Kaupungintalon sisäpiha

Tule juomaan kuppi kahvia ja nauttimaan kesäisestä raparperipiirakasta Helsinki-päivän perinteisille aamukahveille. Helsinki-päivän avaa kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja säestyksestä vastaa Helsingin poliisisoittokunta.

Puheenvuoroja Helsingistä
klo 10:00-14; Kaupungintalon ravintola, sisäänkäynti Sofiankadulta. Klo 10 alkaen kuullaan historioitsija Laura Kolben puheenvuoro Helsingistä. Kirjailija  Riina Katajavuori lukee proosaa ja runoja kirjoistaan, joissa Helsinki näyttelee olennaista roolia. Kirjailija Hannu Mäkelä lukee otteita kirjoistaan ja samalla julkistetaan hänen runokirjansa Merestä nousee Helsinki. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kertoo Torikortteleiden elävöittämisestä. Tilaisuuden juontaa Pertti ”Pemu” Mustonen.

Opaskierrokset torikortteleiden historiaan
klo 10:30 alkaen, lähtöpaikka Kaupungintalon aula
Maksuttomat liput kierroksille lunastettavissa Virka Infosta 7.6. alkaen. Yhdelle kierrokselle mahtuu noin 30 henkilöä.

Kaupunginmuseon opastetut ulkoilmakierrokset, jotka johdattavat Torikorttelien historiaan.
Aikataulu ja oppaat:
10:30 tutkija Mikko Lindqvist
klo 11:30 museolehtori Hilkka Vallisaari
klo 12:30 tutkija Mikko Lindqvist
klo 13:30 muselektor Anna Finnilä på svenska

Kahvilaherkkuja kolmen vuosisadan takaa Café Ehrensvärdissä
7.-13.6. Sederholmin talo, Aleksanterinkatu 18. Aukioloajat päivittäin klo 11-18. Tänä vuonna vietetään kreivi Augustin Ehrensvärdin, Suomenlinnan perustajan, syntymän 300-vuotisjuhlaa. Sen kunniaksi Café Ehrensvärd tarjoaa kolmen vuosisadan takaisia leivonnaisherkkuja, joiden unohtuneet makuyhdistelmät tuntuvat nykyajan maistelijoista omaperäisiltä ja tuoreilta. Ikivanhojen reseptien mukaan tehdyt tortut ja kakut, vanhan talon tunnelma ja aikakauden musiikki kiidättävät mielen kahvipöydästä vuosisatojen taakse.

7. – 12.6. Bongaa korttelit
Torikorttelisuunnistus Senaatintorin ja Kauppatorin välisissä Torikortteleissa 7.-12.6. Ohjeet ja bongauskupongit jaossa Virka Infossa (Pohjoisesplanadi 11–13) sekä Bockin talossa (Aleksanterinkatu 20). Kaupungintalon kortteli Leijona ja sen ympärille nousseet korttelit Elefantti ja Sarvikuono sijaitsevat Helsingin empirekeskustan ytimessä ja ovat kaupungin vanhinta ja arvokkainta säilynyttä osaa. Bongaa korttelit -suunnistuksessa voi tutustua alueeseen ja sisäpihoihin sellaisina kuin ne nyt ovat. Torikortteleiden tulevaisuudesta voi lukea lisää www.torikorttelit.fi. Bongaa korttelit varmimmin arkena päiväsaikaan, jolloin portit sisäpihoille ovat avoinna.

Nouda Helsinki-viikolla kartta ja vastauskuponki Virka Infosta tai Bockin talosta. Torikortteleiden sisäpihoilta löytyy kylttejä, joissa kerrotaan alueesta lisää. Bongaa korttelit omatoimisesti kolmella kielellä (suomi, ruotsi, englanti). Muistathan palauttaa vastauskupongin, sillä osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja, jotka voi noutaa Virka Infosta 17.6. alkaen!

Akvarellimaalausta Pohjois-Haagan Rhododendronpuistossa
Klo 10-14, Kokoontuminen Hakavuoren kirkolla Aino Ackténtie 14,
kurssi maksuton. Tule mukaan oppimaan helppo akvarellitekniikka, joka sopii kasvimaalaukseen! Kurssi ei vaadi esitaitoja. Taiteilija Nelly Jurvélius opettaa värioppia ja helppoja maalaustekniikoita, jonka jälkeen siirrytään kuuluisaan ja uudistettuun Alppiruusupuistoon maalaamaan kukkaloistoa. Päivän päätteeksi kokoonnutaan yhdessä katsomaan maalauksia ja keskustelemaan. Kurssi on maksuton ja sisältää materiaalin. Ilmoittautumiset taiteilija Nelly Jurvéliukselle 1.6. lähtien ma-pe klo 10-12, puh: 09-4587541. Kurssille mahtuu 12 henkeä. 

Sirkusta Helsingin kaduilla ja toreilla ympäri keskustaa
Cirkus Helsingin taidokkaat akrobaatit, jonglöörit ja sirkushahmot kiertävät kaupungilla Helsinki-päivänä levittämässä iloista karnevaalitunnelmaa. Cirkus Helsingin voit bongata ainakin Töölöntorilla klo 10, Halkolaiturilla klo 12, sekä Esplanadin lavalla klo 14. Illan juhlantunnelmiin yleisön nostattaa PerformanceSirkus Senaatintorin lavalla klo 18.

Töölön Kulttuuritehdas Korjaamolla lauletaan hävyttömiä lauluja ja tanssitaan iskelmä-musiikin tahdissa

*Hävyttömät laulut
klo 19 Kulttuuritehdas Korjaamon Kulmasalissa, Töölönkatu 51 a-b, 00250 Helsinki. Tilaisuus on maksuton. Aikuismusiikkiorkesteri Kuppis! paneutuu pieteetillä tutkimuskohteeseensa; eroottis-satiiriseen valistavaan musiikkiin. Arkistojen perinnetallenteet sisältävät runsaasti viittauksia valistuslauluihin, joiden aiheista löytyy niin yöjalkamatkoja, keinumäelle menoa, kylätansseja kuin keittiöaskareitakin. Arkisiin lauluaiheisiin kuuluvat myös tyypilliset talonpoikaisyhteisön työt: kuokkiminen, kylväminen ja vakojen kyntäminen. Keikalla esiintyvät: Erno Poukko – reijän päältä rämpytys, Marketta Hellä-Keskiväli – viulun hinkkaus, Pertti ”Pera” Puikkonen – basson tamppaus.

*We love Helsingin Kesätanssit ja tangotunti
klo 21-04 Korjaamon Vaunusalissa. Liput ennakkoon 8 euroa Tiketistä, ovelta 10 euroa (Korjaamolaisille euron alennus). Liput myynnissä Tiketissä 3.5. alkaen. 
Helsinki-päivän kunniaksi We love Helsinki järjestää kesätanssit Korjaamon romanttisessa vaunusalissa vanhojen puuratikoiden keskellä. Tanssimme vanhojen kotimaisten kultakauden iskelmien tahtiin ja parketilla on voimassa sekahaku. Toivomme juhlavierailta huoliteltua pukeutumista perinteiseen tyyliin. Helsinki-päivän kunniaksi tanssien aluksi paikalla on myös tango-opettaja, joka opastaa parintanssin saloihin.

Koko perheen luonto- ja taidetapahtuma Harakan saarella
klo 12-16, Ilmainen yhteysvene lähtee Kaivopuiston Ullanlinnan laiturista kahvila Ursulan vierestä puolen tunnin välein, tasalta ja puolelta klo 12-16. Helsinki-päivänä kukat loistavat ja tuoksuvat Harakan kalliokedoilla ja valleilla. Opastettuja luontoretkiä saarella tasatunnein, luontotalon väki ja Harakan taiteilijat ohjaavat työpajoja. Lapsille myös ohjelmaa. Työpajat klo 12-16: korutyöpaja, leijatyöpaja, muistipelityöpaja, merilevätaulutyöpaja, saaristolinnut, villivihannekset.

Seurasaaren tantsut
Klo 14 alkaen Seurasaaressa Antintalon aukiolla.
Taitojaan esittelevät pääkaupunkiseudun lukuisat kansantanssiryhmät ja pelimannit. Ohjelmassa mm. Kaustislainen Purpuri. Myös yleisö pääsee tanssimaan, tai tule vaikka piknikille! Vapaa pääsy myös Seurasaaren ulkomuseon rakennuksiin klo 11-17.

Ylläty esikaupungeissa! -kiertoajelut
lähdöt Rautatientorilta, Mikonkadun pysäkiltä bussilla
mukaan mahtuu 30 henkilöä per ajelu
Kiertoajeluiden ilmaiset liput jaossa 7.6. alkaen Virka Infossa (Pohjois-Esplanadi 11-13, avoin-na – ma-pe 9-19, la-su 11-17), niin kauan kun lippuja riittää.
– klo 10-12 Vuosaari: Keski-Vuosaareen ja Aurinkolahteen tutustuminen, oppaana arkkitehti Marianna Timperi
– klo 12-14 Kontula, kulttuurin ja tapahtumien kaupunginosa, oppaana projektipäällikkö Eeva-Liisa Broman
– klo 14-16 Pihlajamäen arkkitehtuuripolku, tutustuminen kävellen 1960-luvun arkkitehtuuriin, oppaana arkkitehti Päivi Hellman

Stadin mestat -kirjan julkaisutilaisuus
Klo 14-16 Rikhardinkadun kirjaston kirjallinen salonki. Stadin mestat on koottu kirjan kansien väliin. Yleisölle vapaa kirjanjulkistustilaisuus ja keskustelua, sekä maljan nosto syntymäpäiväsankari Helsingille!

Helsinki-päivä Espan puistossa:

*Helsinki-päivän design-markkinat Espan puistossa
klo 10-18. Helsinki-päivänä Espan puiston valloittavat tulevaisuuden suunnittelijalupaukset. Markkinat ovat auki yleisölle klo 10-18. Designmarkkinoilla on myynnissä uniikkeja koruja, asusteita, vaatteita ja sisustustarvikkeita. Useimpia tuotemerkkejä myydään vain netissä tai erilaisissa tapahtumissa, joten nyt on mahdollisuus tulla tekemään upeita löytöjä!

*Perinteiset käsityöläismarkkinat Espan puistossa
klo 10-18. Designmarkkinoiden lisäksi Espalla järjestetään myös Helsinki-päivän jo perinteeksi muodostuneet käsityöläismarkkinat.

*Uusix-verstaiden työpajat (kellonaika vielä avoin)
Uusix-verstaiden teltat Espalla antavat yleisölle mahdollisuuden päästä toteuttamaan omaa designia. Paikalla on Painotex: pinssien valmistuspaja, johon voi itse tuoda mukanaan haluamansa kuvan, tekstiilipaja: ekopussin tekeminen sanomalehdestä sekä korupaja työnäytös: korujen valmistusta kierrätysmateriaaleista. Paikalla myös myytävänä monipuolisesti Uusix-verstaiden uusiotuotteita.

Kokemuksellinen kaupunkikonsultti tavattavissa Espan puistossa
klo 10-14

www.kaupunkikonsultti.fi

Helsingin kaupungin kirjasto on tarjonnut kaupunkilaisille elämyksiä, tietoja ja kokemuksia jo 150 vuoden ajan. Juhlavuoden aikana kirjasto järjestää kokemuksellisen kaupunkikonsultin vastaanottoja, joilla ei pelkästään ohjata nyrjäyttävimpään tai kauneimpaan kaupunkikokemukseen, vaan teemallisesti liitetään mukaan myös kirjastot. Kaupunkikonsultin 5-10 minuuttia kestävälle vastaanotolle voi tulla kuka tahansa. Henkilökohtaisen haastattelun avulla kartoitetaan asiakkaan taustaa, toivotun kokemuksen laatua ja toivottuja jälkivaikutuksia. Sen jälkeen asiakkaalle annetaan ohjeet ja aloituspaketti sopivan kokemuksen aikaansaamiseksi!

Signe Branderin jalanjäljillä
Klo 13 Hakasalmen Huvila, Mannerheimintie 13 D. Helsingin kaupunginmuseon huippusuositussa Foro Signe Brander -näyttelyssä tarkastellaan Helsinki-päivänä sadan vuoden takaisia kaupunkinäkymiä tämän päivän valokuvaajan näkö-kulmasta. Sadassa vuodessa Helsingin kaupunkimaisema on muuttunut valtavasti ja monia Signe Branderin kuvaamia paikkoja on nykyään vaikea tunnistaa. Valokuvaajat Sonja Siltala, Sakari Kiuru ja Esko Toivari pyrkivät löytämään juuri ne jalansijat, joissa Signe Brander oli 1900-luvun alussa seissyt. Kello 13 huvilassa keskustellaan siitä, millaisia haasteita kaupunginmuseon valokuvaajat kohtasivat yrittäessään toistaan mahdollisimman tarkasti Branderin ottamat kuvat. Keskustelun jälkeen klo 15 näyttelyssä pidetään yleisöopastus. Vapa pääsy!

Keskustan patsaat kertovat
klo 12:30, 15:30 ja 17:30
Lähtöpaikka Kauppatori, Keisarinnan kivi

Patsaat kertovat on pienoisnäytelmä, jossa Helsingin keskustan patsaat heräävät henkiin ker-tomaan omaa tarinaansa ja keskustelemaan keskenään. Patsaiden avulla yleisö tutustuu elä-västi Helsingin historiaan 1830-luvulta aina Eino Leinon aikaan 1900-luvun alkupuolelle. Kävelyä patsaalta toiselle johtaa vallasnainen ja suuri hyväntekijä Aurora Karamzin. Kierroksella tavataan myös mm. Aleksanteri II, Johan Ludvig Runeberg sekä Zacharias Topelius. Kierrokset ovat maksuttomia eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Teatterielämää Helsingissä bussikiertoajelu
Lähtöpaikka: Rautatientori, Mikonkadun bussipysäkki Fenniaa vastapäätä
Lähdöt: klo 10:00 ja 14:00, kierroksen kesto noin 1,5, tuntia
Rajoitettu määrä maksuttomia ennakkolippuja on noudettavissa 7.6. alkaen Virka Infosta (Pohjois-Esplanadi 11-13, avoinna ma-pe 9-19, la-su 11-17), niin kauan kun lippuja riittää. Suurruhtinaskunnan pääkaupungissa Helsingissä oli vilkas seuraelämä. Kansallistunnon herätessä rakennettiin komeat teatterirakennukset Teatteriesplanadille ja Rautatientorille. Myös venäläiset esitykset saivat oman talonsa Bulevardille. Kansallisteatterin vierellä Fennia oli aikoinaan satojen ensi-iltojen jälkeinen juhlapaikka ja teatteriväen kantakapakoissa tiedetään kertoa taiteilijoiden suosikkiherkuista. Sukella mukaan Stadin teatterielämän pyörteisiin!

Sörkän veijareita ja vaikuttajia -kävelykierros
Lähtöpaikka: Hakaniemen hallin edestä, torin puolelta
Lähdöt klo 14:00 ja 16:00, kierroksen kesto 1,5, tuntia
Rajoitettu määrä maksuttomia ennakkolippuja on noudettavissa 7.6. alkaen Virka Infosta (Pohjois-Esplanadi 11-13, avoinna ma-pe 9-19, la-su 11-17), niin kauan kun lippuja riittää. Koska laulu katupoikien ei enää ole kätköissä Sörkän laitakatujen, emme mekään jää vain viheltelemään vaan seurailemme Väiskin, Masan, Arskan ja monen, monen muun jalanjälkiä, 52 askelta ylöspäin, Torkkelinmäelle, uudistuneeseen Sörkkaan ja Katri Valan puistoon.

Ihania naisia Helsingissä -kävelykierros
Lähtöpaikka: Neitsytpuisto (Neitsytpolun ja Tehtaankadun kulmassa)
Lähdöt: klo 10:00 ja 12:00, kierroksen kesto noin 2 tuntia
Rajoitettu määrä maksuttomia ennakkolippuja on noudettavissa 7.6. alkaen Virka Infosta (Pohjois-Esplanadi 11-13, avoinna ma-pe 9-19, la-su 11-17), niin kauan kun lippuja riittää. Ihanat, osaavat ja taitavat naiset ovat aikojen kuluessa jättäneet jalanjälkiä eri puolille Helsinkiä. Kävelykierroksella tutustumme Helsingin historian hurmaaviin naisiin. Kuulemme yhteiskunnallisista vaikuttajanaisista Miina Sillanpäästä ja Lucina Hagmanista, ihmettelemme onko Yrjön tyttö Tellervo vai Diana ja mitä yhteyttä on Ellenillä ja Stellalla. Kierros päättyy Itämeren tyttären, ikinuoren 100-vuotiaan Havis Amandan jalkojen juurelle Kauppatorille.

KesäStadi -tapahtuma Narinkkatorilla 11.-12.6.
Pe klo 15-20, La klo 12-18, Kampin Narinkkatorilla, vapaa pääsy www.nuoriso.hel.fi/kesastadi
Toivota kesä tervetulleeksi KesäStadi -tapahtumassa Helsingin ytimessä! Kaksipäiväisen tapahtuman aikana Kampin Narinkkatori soi, liikkuu ja fiilistelee. Tapahtumassa voi kokeilla kesäisiä liikuntalajeja: mm. zumbaa, bmx:ää, skeittausta, katukorista ja polkuautoilua, hakea vinkkejä kesälomaan sekä kisailla street-lajeissa. Ohjelmalavalla on tarjolla livemusaa ja esityksiä rockista poppiin ja tanssista kendoon.

Naisten Pankin Charity Walk: Kävele Naiselle Ammatti
klo 13:00, kokoontuminen Finlandia-talon parkkipaikalla, www.naistenpankki.fi
Tahdotko hyvää mieltä ja energiaa Helsinki-päivänä? Tule kävelemään kehitysmaan naiselle ammatti! Kävele Naiselle Ammatti on Naisten Pankin hyvän mielen tapahtuma, joka alkaa pir-teiden liikunnanohjaajien Energia-jumpalla, josta jatkamme reippaalla kävelyllä Töölönlahden ympäri. Naisten Pankki on rahasto kehitysmaiden naisten tukemiseksi ja jo 25 eurolla voi antaa ammatin. Haasta ystäväsi mukaan ja ilmoittaudu tapahtumaan naistenpank-ki.charitywalk@gmail.com Myös lastenvaunut ja pyörätuolit ovat tervetulleita!

Helsinki GAMEDAY -tapahtuma Töölön Kisahallissa
klo 12-16.30, Töölön Kisahallissa, vapaa pääsy,  www.playmatcher.com/gameday  
Helsinki GameDay – Helsinki-päivän Playmatcher.com Mestaruuspäivä: päätapahtumana Polttopallon Mestaruuskisat – kerää oma joukkue ja osallistu hurjanhauskaan viralliseen Suomen Polttopalloliiton SM-kisaan, jossa voittajajoukkue lennätetään Eurooppaan! Ks. www.polttopallo.fi 
Töölön Kisahallissa pelataan lisäksi mm. WII-pelien virallisista mestaruuksista. Sinustako Suo-men Mestari? Ks. www.playmatcher.com
Tapahtumassa voi kokeilla tai kisata eri liikuntalajeissa. Päätapahtumakentällä on tarjolla mm. esityksiä Stand Upista kamppailulajeihin. Tapahtumassa hyvää musaa ja paras meininki. Tule paikalle! Tapahtuman suojelija: Sauli Niinistö.

Musiikkijamit terassilla Hämeentien ja Mäkelänkadun risteyksessä
klo 15-18, Ravintola Allotria, Hämeentie 68, vapaa pääsy, esitys 10 €. Musiikkiteatteri Kapsäkin jäsenet jamittelevat ravintola Allotrian terassilla Helsinki-päivänä klo 15-18. Isäntänä toimii syntetisaattorivelho Tommi Lindell ja muita esiintyjiä ovat mm. Jan Noponen, Veera Railio, Niko Kumpuvaara ja Jarmo Julkunen. Klo 21 ravintola Allotriassa esiintyy Outo voima eli Markku Lepistö (haitari) ja Pekka Lehti (bas-so). Lavalla vierailee myös Reetta Ristimäki (laulu). Liput 10 €, pöytävaraukset p. 050 579 1400

Liikennevalojen ohjausta seuraamaan
klo 10-14, Liikenteenhallintakeskus, käyntiosoite Opastinsilta 12 F, Kierrokset lähtevät Pasilan virastotalon ja Rauhanaseman väliseltä aukiolta patsaan luota.
Ennakkoilmoittautumiset opastuksille: kari.sane@hel.fi
Ohjatut kierrokset alkavat puolen tunnin välein klo 10.00, 10.30, 11.00  jne Pasilan virastotalon ja Rauhanaseman välisellä aukiolla olevan patsaan luota.

Rantareitin  avajaiset ja Asfalttitanssit Kalasatamassa
klo 12 alkaen. Kalasataman uusi rantareitti avataan Helsinki-päivänä. Jalankulkuun ja pyöräilyyn tarkoitettu väylä on pituudeltaan noin kolme kilometriä ja reitin varrella on paljon nähtävää. Reitin varrella ja Kalasatamassa on paljon koettavaa myös Helsinki-päivänä. Voit osallistua vaikkapa ihmisshakkiturnaukseen klo 13 tai Isku-Poikien tahdittamiin vanhanajan tansseihin klo 14:30. Ohjelmassa myös fillaripooloturnaus klo 18 sekä Arkkitehtuurikoulu Arkin järjestämä majanrakennustyöpaja pienille ja isommillekin rakentajille. Ylipormestari Jussi Pajunen avaa rantareitin klo 14. Metron lisäksi Kalasatamaan pääsee Helsinki-päivän kunniaksi myös vesibussilla, joka liikennöi väliä Meritullintori – Kalasatama – Meritullintori klo 12-18.

Pulahda uimaan!
Helsinki-päivän kunniaksi seuraaviin uimahalleihin on vapaa pääsy: Itäkeskus, Pirkkola, Uimastadion, Kumpulan maauimala sekä Urheiluhallien uimahallit: Kallio, Kontula, Malmi, Mäkelänrinteen uintikeskus, Siltamäki, Töölö ja Vuosaari.