Helkan Vuoden teko 2020 -huomionosoitus Kallion kävelyfestivaalille

Juhani Styrman luotsaa kävelyporukkaa Kalliossa (kuva: Harri Ahola)va: Harri Ahola
Kuvassa etualalla Kallion kävelyfestivaalin kierrosta vetämässä Juhani Styrman. (Kuva: Harri Ahola)

Helkan ”Vuoden teko” huomionosoituksen saaja on vuonna 2020 Kallion kävelyfestivaali ja sen pitkäaikainen toimija Juhani Styrman. Helkan hallitus halusi palkita Kallion kävelykierrokset esimerkillisenä poikkeusajan toimintana, jossa on pystytty tuottamaan kaikille sopivaa kulttuuritarjontaa turvallisesti. Kallion kävelykierrokset kertovat rosoisesta ja värikkäästä kaupunginosasta sisältäen historiaa, kaupunkilegendoja, merkkihenkilöitä sekä monikerroksista arkkitehtuuria ja muita paikallisia helmiä. Huomionosoitus julkistettiin Helkan etäsyyskokouksessa 24.11.2020. Oheisessa haastattelussa Juhani Styrman kertoo itse kävelyideoiden synnystä ja toteutuksista.

Olet toiminut Kallion kävelykierrosten ja kävelyfestivaalin ideoijana, koostajana ja oppaana jo vuosia – miten koko juttu lähti liikkeelle?
Opastukset alkoivat noin kaksikymmentä vuotta sitten. Ensimmäiset olivat Kalliossa kuvattujen elokuvien kuvauspaikoista kertovia kierroksia. Olin tehnyt aiheesta lehtijutun ja minua pyydettiin esittelemään kuvauspaikkoja ihan fyysisesti. Siinä yhteydessä tajusin, että kaupunki täynnä aiheita joiden ympärille voi tehdä kävelykierroksia. Viisitoista vuotta sitten nimesin sen Kallion kävelyfestivaaliksi, tiettävästi maailman ensimmäinen ja nyttemmin vanhin kävelytapahtuma.

Mistä olet ammentanut tietoa ja inspiraatiota omaperäiseen kävelykierrosaineistoon – miten kävelykierroksen koostamisen prosessi menee?
Perustieto tulee erilaisista tieto- ja historiateoksista. Niiden lisäksi hyödynnän myös arkistoja. Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, joten minulla on ollut kohtalaisen hyvät pohjat tähän. Kävelyidea syntyy monesti pienestä oivalluksesta. Usein käy myös niin, että kun keksii jonkun aiheen, niin sen  sisältä löytyy toinen idea, joka onkin parempi. Keskeinen idea kävelyssä on aina se, pystyykö sen ympärille rakentamaan laajempaa kokonaisuutta, joka tässä tapauksessa tarkoittaa opastusta alkupisteestä loppuun. Sen sisällä pitäisi myös olla punalanka, eli teema. Kävelyideoihin sopii se sipulivertaus – kuorit sitä kerros kerrokselta, aina löytyy joku uusi idea. Nykyään minulla lähes sata kävelyä, joita muuntelemalla voin tehdä tarvittaessa myös uuden lähestymiskulman aiheeseen.

Mikä on itse kävelykierrosten vetämisessä haasteellisinta, mikä palkitsevinta ja millaista palautetta olet saanut?
Pyrin yleisön kanssa vuorovaikutukseen. Joskus kontaktin saaminen on haasteellista ja saattaa johtua jopa siitä, että aihe on huono. En halua olla pelkästään kävelevä luennoitsija. Yritän rakentaa kävelyistä sosiaalisen tapahtuman, jossa kaikki oppivat ja saavat uusia tietoja, myös minä – se on palkitsevaa. Ihmiset ovat kilttejä, palaute on poikkeuksetta ollut positiivista.

Millaisia yleisöjä olet tavoittanut kävelykierroksillasi?
Kierrosten ikäjakaumasta voi päätellä, että kävelyt tavoittavat ja kiinnostavat yhä useammin kaiken ikäisiä. Takavuosina ne olivat enemmän iäkkäämpien mielenkiinnon kohde. Kallion kävelyfestivaalien ohjelmassa on myös tietoisesti eriteemaisia opastuksia, esimerkiksi elokuvakulttuurikierrokset. Niillä pyritään houkuttelemaan eri kohderyhmiä. Monia ryhmiä, esim. työyhteisöjen tyhy-päivien osallistujia kiinnostavat puolestaan erikoisuudet kuten ”Jäljet johtaa sylttytehtaalle”. Kouluryhmät ovat olleet yllättävän kiinnostuneita sotahistoriaan liittyvistä opastuksista.

Olet pystynyt tarjoamaan kierroksia läpi poikkeusajan 2020 – miten tämä on onnistunut?
Kallion kävelyfestivaalilla oli valmiudet toimia heti kun poikkeusajat tulivat. Festivaalissa on ollut jo alusta lähtien useita omatoimikierroksia, printti- ja nettiversioina. Ryhdyin tarjoamaan niitä heti kun tiukat koronarajoitukset tulivat. Niiden suosio yllätti, eli ihmiset olivat todella kaivanneet tekemistä ja vaihtelua koronan keskellä. Kun rajoituksia muutettiin niin, että fyysisetkin kierrokset olivat mahdollisia, ryhdyin vetämään myös niitä, tarkasti turvaohjeiden mukaan.

Mistä Kallion kierrokset löytyvät ja miten niistä koostettuja julkaisuja voi hankkia?
Kallion kävelyfestivaalin sivuilla www.kfkkv.fi on tällä hetkellä seitsemän eri kävelyä nettiversioina vapaasti käytettävissä 24 h. Uusin on ulkoilureitti ”Kolmen sillan reitti”. Lisäksi parhaillaan on myynnissä kolme kävelyopasta: Aki Kaurismäen elokuvat, Sörnäisten teollisuus -reitti ja Sörkan taidereitti. Niitä myy Kamiter Ars Helsinginkatu 6:ssa ja näitä painettuja oppaita voi myös tilata osoitteesta kallion.kavelyt[at]gmail.com

Kierroksella Kalasatamassa (Kallion kävelyfestivaalin arkisto)
Kierroksella Kalasatamassa (Kuva: Kallion kävelyfestivaalin arkisto)