Helsingin kaupungin uusi osallisuusmalli hyväksyttiin kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina 13.11.2017! Osallisuuden ja vuorovaikutuksen periaatteet ja niiden osatekijöihin pohjaava mallin toimeenpano toteutetaan vuosien 2018-2021 aikana. Osallisuusmallia valmisteltiin yhteistyössä asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Tutustu esitykseen kokonaisuudessaa oheisen linkin kautta:
Nyt hyväksytty esitys määrittelee osallistumisen mallin, osallistuvan budjetoinnin, asukas- ja käyttäjäraadit sekä verkko-osallistumisen. Osallistuvaan budjetointiin varataan määräraha käytettäväksi alueellisesti tai koko kaupunkia koskeviin hankkeisiin.
Osallisuuden ja vuorovaikutuksen kokonaisuuteen sisällytetään mm. alueellinen osallisuus sekä yhteensä seitsemän stadiluotsia, jotka seitsemän Helsingin suuralueen vastuuhenkilöinä auttavat asukkaita aloitteiden ja kehittämisehdotusten edistämisessä. Kolme yritysluotsia toimii yritystoiminnan edistäjinä.
Esityksessä todetaan: ”Nyt esitetyn alueellisen osallistumisen mallin kautta lisätään osallistavan suunnittelun käyttöä sekä kuntalaisten, yhteisöjen ja valmistelusta vastaavien viranhaltijoiden ja poliittisten päättäjien välistä vuoropuhelua. Mallissa luodaan kaupunginosiin alueelliset yhteistyö- ja viestintärakenteet ja resurssit edistämään kaupunkilaisten ja kaupungissa toimivien yhteisöjen keskinäistä vuoropuhelua, yhteistoimintaa sekä alueellisten kehittämistoimien yhteensovittamista.”
Myös kaupungin vapaaehtoistoimintaa kehitetään siten, että kaupungin 9 vapaaehtoistoiminnan koordinaattoria ja 60 osa-aikaista ohjaajaa ja vastuuhenkilöä siirtyvät yhden toimialan – kulttuuri- ja vapaa-ajan – alle. Lisäksi osallisuutta edistetään avaamalla kaupungin julkisia palvelutiloja asukas- ja yhteisötoiminnalle entistä laajemmin.
Kaupunginhallitus hyväksyi äänestyksen jälkeen esitykseen myös kaksi lisäehdotusta:
”Osallisuusmalli arvioidaan valtuustokauden aikana sekä avoimissa asukastilaisuuksissa että kaupunginhallituksessa. Kaupunginhallitus kehottaa toimialalautakuntia samassa yhteydessä osaltaan raportoimaan osallisuuden toteutumisesta. Arvioinnin yhteydessä kaupunginhallitus päättää tarvittavista toimista osallisuusmallin jatkokehittämiseksi ja laajentamiseksi.” ja
”Osallisuusmallin alaikärajaa muutetaan siten, että ehdotuksien tekemiseen ja niistä äänestämiseen on mahdollisuus 12 vuotta täyttäneillä.”
Osallisuusmallin kehittämisen tueksi pormestarin on tarkoitus perustaa osallisuuden neuvottelukunta. Osallisuuden neuvottelukuntaan kutsutaan kansalaisyhteiskunnan, yritysten sekä korkeakoulujen edustajia. Tämän lisäksi kansliapäällikön on tarkoitus nimetä kaupunkiorganisaation sisäisen osallisuuden ja vuorovaikutuksen ohjausryhmä, jossa on kaupunginkanslian ja toimialojen edustus.
Osallisuuden arviointiin laaditaan sekä kaupunkitasoiset että toimialakohtaiset mittarit, joita seurataan vuosittain ja strategiakausittain. Mittareissa tulee mitata sekä kuntalaisten kokemusta demokratian toiminnasta että osallisuusprosessien toimivuutta.
Lisätietoja:
Johanna Seppälä, vuorovaikutuspäällikkö, p. 09 310 79780
johanna.m.seppala(a)hel.fi
Titta Reunanen, asukasyhteistyöpäällikkö, p. 09 310 23437
titta.reunanen(a)hel.fi
Olli Lahtinen, erityissuunnittelija, p. 09 310 36055
olli.lahtinen(a)hel.fi