Helsingin kävelyfestivaali jatkuu su 19.9. saakka

Juhani Styrman luotsaa kävelyporukkaa Kalliossa (kuva: Harri Ahola)va: Harri Ahola
Kuvassa etualalla Kallion kävelyfestivaalin kierrosta vetämässä Juhani Styrman. (Kuva: Harri Ahola)

Hohoi kävelijät, Helsingin kävelyfestivaalin viimeistä viikkoa viedään!! Kävelyitä jäljellä vielä ajalle 16.-19.9. – kaikki mukaan inspiroiville opastetuille temaattisille kaupunkikävelyille! Peruslipun hinta on 15 €. Liput kaikkiin jäljellä oleviin kävelykierroksiin Nettilipun kautta. Kierroksille myydään max. 25 lippua, festivaalin koronaohjeet oheisesta linkistä.

Poimintamme kävelyfestivaalin loppumetreiltä 16.-19.9.:

SIGNE BRANDERIN NÄKYJÄ MENNEESTÄ  19.9. klo 14.00
KUVAUS: Kadonneen Helsingin kuvat. Tule mukaan kävelykierrokselle tutustumaan valokuvaukseen, Signe Branderiin ja ihmisten elämään 1900-luvun alun Helsingissä. Hänen tuhansiin valokuviinsa on taltioitunut rajun muutoksen kourissa ollut kaupunki. Kierroksella nähdään outoja kuvia tutuista paikoista. OPAS: Jouko Väärälä, Green Cap Tours/ LÄHTÖPAIKKA: Ateneumin portaat, Kaivokatu 2/ KESTO: 90 min.

PUU-KÄPYLÄ –  HYMYKUOPPA HELSINGIN POSKESSA   16.9. klo 17.30 ja 19.9. klo 16.00
KUVAUS: 1920-luvulla rakennettu Puu-Käpylä on viehättävä kaupunginosa, jossa on kymmenittäin värikkäitä puutalokortteleita. Käpylä lähti rakentumaan täysin tyhjään metsämaisemaan 100 vuotta sitten. Kävelykierroksella kuullaan tarinaa Käpylän synnystä, kasvusta ja kehityksestä vaikeidenkin vaiheiden kautta yhdeksi Helsingin rakastetuimmista asuinalueista. Käpylä on aina ollut suosittu asuinalue esim. taiteilijoiden keskuudessa. Kierroksen pituus noin 2 kilometriä. OPAS: Irina Lehto, auktorisoitu Helsinki-opas, jonka koti on ollut Käpylässä melkein aina./ LÄHTÖPAIKKA: Pohjolankatu 3 / KESTO: 120 min. 

MIELEN MUUTOKSIA – LAPINLAHDEN SAIRAALA JA HIETANIEMI  18.9. klo 16.00
KUVAUS: Yhdistelmäkierros Lapinlahden sairaalassa ja Hietaniemen hautausmaalla. Kierroksella keskustelemme, kuinka lääketiede ja biologia ovat kehittäneet psyykkisten sairauksien hoitoa vuosisatojen aikana. Kun Lapinlahden mielisairaala perustettiin, kesti vielä 15 vuotta ennen kuin Sigmund Freud ja 34 vuotta ennen kuin C. G. Jung syntyivät. Nämä herrat keksivät uuden universumin, jolle on annettu nimi ihmisen ”tiedostamaton”.  Jatkamme Lapinlahden sairaala-alueelta Hietaniemen hautausmaalle keskustelemaan Lapinlahden kuuluisista potilaista ja lääkäreistä.  OPAS: Ulla-Maija Rouhiainen, Helsinki-opas ja tietokirjailija/ LÄHTÖPAIKKA: Lapinlahden sairaalan sisäpiha, Lapinlahdenpolku 8 / KESTO: 120 min. 

MAHDOTON PAIKKA – HELSINGIN TARINA  19.9. klo 12.00
KUVAUS: ”Tämä on mitä luotaantyöntävin paikka. Merestä esiin pistävä kallio, joka pitää ensin räjäyttää tasaiseksi ennen kuin sille voi rakentaa mitään.” – Näin totesi arkkitehti C L. Engel saapuessaan Helsinkiin. Helsingin yllättävä kasvutarina alkuvaiheista nykypäivään. Tule viihdyttävälle kävelykierrokselle pääkaupunkimme historiaan. Sopii niin kotimaanmatkaajille, perheille kuin kotikaupungistaan lisää tietoa haluaville. OPAS: Jouko Väärälä, Green Cap Toursin perustaja/ LÄHTÖPAIKKA: Keisarinnan kivi, Kauppatori/ KESTO: 90 min.

ITALIALAINEN HELSINKI  17.9. klo 16.30
KUVAUS: Lähdemme liikkeelle Senaatintorilta (Aleksanteri II patsas) ja teemme pysähdyksiä mm Havis Amandalla, Esplanadilla, Ruttopuistossa, sekä Kaivopihalla. Lopetamme kierroksen Töölönlahden alueelle, jossa kuulemme vielä Alvar Aallon rakkaudesta Italiaa kohtaan. Kävelykierroksen aikana kuulet Alvar Aallon lisäksi Palladiosta, gelatoista, Sibeliuksesta ja Ferruccio Busonista, Topeliuksesta ja paljosta muusta, mikä jollakin tavalla liittyy italialaiseen kulttuuriin, arkkitehtuuriin, taiteeseen ja historiaan. OPAS: Maddalena Benedetti. Helsinki-opas, jonka juuret ovat Italiassa ja Suomessa./ LÄHTÖPAIKKA: Senaatintori, Aleksanteri II patsaan eteläosa/ KESTO: 90 min.

LEMMENLEIKKEJÄ – RAKKAUDELLA VIAPORISTA  18.9. klo 15.00
KUVAUS: Kierroksella tutustut joukkoon linnoituksessa 1700-luvulla vaikuttaneita henkilöitä. Lampaittensa siveyttä vahtineita pappeja työllistävissä oli  kapteeneja, laivanrakennusmestareita, aviopuolisoita, leskirouvia, taloudenhoitajattaria – mutta myös sinnikkäitä kosijoita, eroottisten kuvien raapustelijoita, rakastajia ja aviottomia lapsia. Heidän tarinoidensa kautta avautuvat 1700-luvun rakkaus ja sen intiimi sfääri, ihmisten väliset suhteet ja yhteiskunnan normit. Miksi laivanrakennusmestari Chapmanin täytyi löytää isä omille lapsilleen? Oliko Mademoiselle Bromell taloudenhoitajatar vai jotain muuta? OPAS: Raija Lehtovaara, Suomenlinna-opas. Järjestäjä Ehrensvärd-seura ry./ LÄHTÖPAIKKA: Suomenlinnassa Rantakasarmin infopisteen edestä, HSL:n lautan päälaiturin vierestä. / KESTO: 90 min. 

ETELÄ-HELSINGIN PUISTOJA JA KULTTUURIHISTORIAA  17.9. klo 14.00
KUVAUS: Kierroksella tutustumme Helsingin eteläisten osien vihreyteen, vaurauteen ja kulttuurihistoriaan. Missä sijaitsevat Pyhä Pietari, kultainen äiti, kivinen Torso, ja mitä on jäljellä Kaivopuiston kansainvälisestä kylpyläkulttuurista? Kävely kiertää mm. Tähtitorninmäellä ja Kaivopuistossa. OPAS: FM Soili Poikonen/ LÄHTÖPAIKKA: Saksalainen kirkon pääovilta, Bernhardinkatu 4 / KESTO: 120 min.

KALLION PORTAAT – HYÖTYLIIKUNTAA JA KAUPUNKIHISTORIAA  16.9. klo 17.00
KUVAUS: ”Yksi askel portaissa vastaa kymmentä tasamaalla”. Porraskävely on suosittua kuntoilua ja suurten korkeuserojen Kalliossa myös portaita riittää. Kallion porraskävely vie ainutlaatuiselle kulttuuriretkelle urbaanin Kallion sydämeen ja yhdistää hyötyliikunnan ja kaupunkihistorian. Jokaiseen portaikkoon liittyy tarinoita Kallion historiasta. Huomioi, että tämä kierros ei sovellu liikuntarajoitteisille. Pue hyvät ulkoilujalkineet! OPAS: Juhani Styrman / Kallion kävelyfestivaali, palkittu tietokirjailija-kaupunkiopas, joka on perehtynyt Helsingin historiaan./ LÄHTÖPAIKKA: Kinaporinpuisto, Kinaporinkatu 2 / KESTO: 120 min. 

NAISARKKITEHTUURIN PIONEERIT KALLIOTA RAKENTAMASSA  19.9. klo 15.00
KUVAUS: Suomi on ollut edelläkävijä arkkitehtuurikoulutuksen mahdollistamisessa myös naisille. Jo 1800-luvun lopussa valmistui ensimmäiset suomalaiset naisarkkitehdit, joka oli jopa ainutlaatuista maailman mittapuulla mitattuna. Naisarkkitehtuurin pioneerit Kalliota rakentamassa -kävely esittelee suomalaisia naisarkkitehtejä ja heidän töitään 1800-luvun lopulta aina 1970-luvulle saakka ja on kunnianosoitus näille ennakkoluulottomalla naisille. OPAS: Juhani Styrman /Kallion kävelyfestivaali, palkittu tietokirjailija-kaupunkiopas, joka on perehtynyt Helsingin historiaan / LÄHTÖPAIKKA: Toinen Linja 23 / KESTO: 100 min. 

BOBRIKOVIN MURHA JA MUITA SORTOKAUDEN VERITEKOJA  17.9. klo 17.00
KUVAUS: Kierroksella tutustutaan 1900-luvun alun sortokauden veritekoihin ja terroristeihin Helsingissä. Kaupungissa tehtiin salamurhia ja pommiattentaatteja. Ketkä olivat kohteina ja keitä oli iskujen takana? Kierros perustuu Pauli Jokisen syksyllä 2021 julkaistuun kirjaan Verikoirat ja muita terroristeja sortokauden Helsingissä (Into Kustannus). OPAS: Pauli Jokinen (WalkHelsinki), Helsingin rikoshistoriaan perehtynyt kirjailija ja opas./ LÄHTÖPAIKKA: Annantalon pihalta, Annankatu 30 / KESTO: 90 min. 

KIELTOLAKIKÄVELY  17.9 klo 18.00
KUVAUS: Matkusta kieltolain aikaiseen Helsinkiin, aikaan jolloin salakuljetus kukoisti, väkivalta rehotti ja kielletty viina virtasi. Tutustu oppaan johdolla salakapakoiden, tippakauppojen ja pirtutalojen historiaan sekä kieltolain lieveilmiöihin. Ketkä kieltolakia oikein kannattivat? Keitä olivat pahamaineiset pirtutrokarit? Mihin käytettiin pirtutorpedoa? Mitkä ovat kieltolain vaikutukset Suomen nykyiseen alkoholipolitiikkaan? Miten kieltolaki vaikutti Pommacin menestystarinaan Suomessa? Kävellään Helsingin keskustan alueella kuullen aikalaistarinoita ja ihmiskohtaloita: palasia Suomen historiasta. OPAS: Jonna Martikainen, Rento Helsinki Tours/ LÄHTÖPAIKKA: Simonkatu 12 / KESTO: 120 min. 

HOLTITON HELSINKI – TEKOJA JA TUOMIOITA  17.9. klo 18.00
KUVAUS: Tule mukaan tutustumaan Helsingin kaupungin historian vähemmän mairittelevaan puoleen. Kaupungin perustamisesta on yli 470 vuotta ja tänä aikana on ehtinyt sattua yhtä ja toista. Tällä kierroksella kuulet enemmän tapahtumista siitä vanhemmasta päästä. Surmasiko Beata lapsensa? Oliko Johan tehnyt sopimuksen itse sielunvihollisen kanssa? Kuka puri pormestaria? Kukin teko ja tuomio heijastaa myös aikaansa, ja siksi yritämmekin vastata lisäksi kysymykseen: miksi? OPAS: Raija Lehtovaara, Suomenlinna- ja Helsinki-opas/ LÄHTÖPAIKKA: Meritullintori 6 / KESTO: 90 min. 

VIINAPIRU VIAPORISSA   18.9. klo 17.30
KUVAUS: Viaporin linnoitusta rakennettiin ennätysvauhtia 1750 – oluen ja viinan voimalla. Opastuskierroksella kuulet linnoituksen arjesta ja juhlista; sen sotilaista ja upseereista. Miten porvaristo ja sotaväki selvitti valtataistelunsa Viaporin panimosta? Mikä on jumpru? Tiesitkö, että Sinebrychoffien ura alkoi myymällä olutta sotilaille juuri Viaporissa? Varjopuolelta tutustut muun muassa linnoituksen ei aivan raittiiseen pappiin. Johan sen sananlaskukin sanoo; ”Ko on viina velijenä niin on piru isäntänä”./ OPAS: Raija Lehtovaara, Suomenlinna-opas. Järjestäjä Ehrensvärd-seura ry./ LÄHTÖPAIKKA: Suomenlinnassa Rantakasarmin infopisteen edestä, HSL:n lautan päälaiturin vierestä / KESTO: 90 min. 

ESPANJANTAUTI HELSINGISSÄ 1918-1920  18.9. klo 14.00
KUVAUS: Modernin ajan tuhoisin pandemia riehui sata vuotta sitten. Miten Helsinki selvisi silloin? Espanjantauti saapui Suomen hankalaan aikaan. Sisällissota oli juuri repinyt yhteiskunnan kahtia ja kaikesta oli pulaa. Punavankileireillä olot olivat kaikkien kurjimmat, mutta nälänhätä koski koko maata. Pahimmillaan espanjantautiin kuoli niin paljon väkeä, että hautoja ei saatu kaivettua riittävän nopeasti. Tauti raivosi Suomessa neljänä aaltona, kunnes lopulta siitäkin selvittiin. Miten leviämistä pyrittiin estämään ja mitä lääkkeitä käytettiin sata vuotta sitten? Espanjantaudin lisäksi kierroksella kerrotaan myös muista kaupunkia koetelleita epidemioista. Huom. emme suosittele kierrosta alle 13-vuotiaille. OPAS: Jouko Väärälä, Green Cap Tours/ LÄHTÖPAIKKA: Usko, Toivo, Rakkaus -patsas, Erottajanaukio, Helsinki/ KESTO: 70 min.

Lisää tietoa Helsingin kävelyfestivaalin kotisivuilta.