Helsingin kulttuuriympäristön jäljillä

Juuri Suomeen palanneena, tärkeän kulttuuriympäristökohteen, Inarintien puutalojen äärellä

Kesällä 2021 Helka ry laati Helsingin kaupunginosien kulttuuriympäristöä kartoittavan kyselyn. Syksyn mittaan kyselyn vastaukset purettiin ja niistä on laadittu raportti Helsingin kaupungin v. 2022 valmistuvan kulttuuriympäristöohjelman tueksi. Helkan raportti on luettavissa täältä.

Raporttia varten luin kaikkiaan 300 henkilön vastaukset 21 kysymykseen. Tämä urakka oli todellinen sukellus helsinkiläiseen kulttuuriympäristöön. Vastaukset tutustuttivat minut eri kaupunginosien tunnelmaan, perinteisiin, arvoihin ja historian tapahtumiin. Vain lukemalla vastauksia sain tutustua kymmeniin kaupunginosiin sellaisella syvemmällä tasolla, jolle ei alueella vierailemalla pääsisi.

Kaupunginosa toisensa jälkeen ihastutti vastausten kautta. On selvää, että Helsinki on täynnä kulttuuriympäristön helmiä, jotka ansaitsisivat enemmän huomiota ja näkyvyyttä – toisaalta monet helmet ovat parhaimmillaan pienen piirin salaisuuksina, jotka täytyy seikkailemalla löytää.

Helsinkiläinen kulttuuriympäristö koostuu ajallisista kerroksista, luontopoluista ja uimarannoista, perinteistä naapureiden kanssa, kallioista joilla helsinkiläiset leikkivät ja ulkoilevat sukupolvesta toiseen. Kulttuuriympäristöön kuuluu historian tuntu arjen keskellä. Pienikin yksityiskohta, kuten yksinäinen puutalo, vanha silta tai kadunnimi toimii linkkinä alueen historiaan. Kaupunki pitää sisällään lukemattomia tarinoita ja legendoja, joka kaupunginosalla on omansa.

Vanha helsinkiläinen ratikka
Helsinkiläisen kulttuuriympäristön klassikko!

Kulttuuriympäristö syntyy myös kaupungin äänistä, hajuista ja mauista. Ratikoiden kirskunta sekä kahvipaahtimoiden ja Vanhan Vuoristoradan tuoksu ovat erottamaton osa Helsinkiä. Naapurin puutarhasta saatu (tai pihistetty) omena kuuluu syyspäiviin. Helsingistä nautitaan kaikin aistein.

Toivottavasti vuosikymmenien ja -satojen saatossa kertynyt kulttuuriympäristö: lähiluonto, arkkitehtuurin kerrokset, traditiot ja perimätieto välittyvät myös tuleville asukassukupolville. Jokainen sukupolvi tuo myös oman, arvokkaan kerroksensa kulttuuriympäristöön.

Luin vastauksia Italiasta käsin vaihto-opintojeni ajan. Kun etäisyyttä Helsinkiin oli lähes 2000 kilometriä, oli erityisen mielenkiintoista lukea helsinkiläisten kokemuksia kaupungistaan. Vastaajien henkilökohtaiset kokemukset ympäristöstään ja kotikulmistaan välittivät Helsingin tunnelmaa paremmin kuin mitkään kuvat tai videot, mikä sekä helpotti, että lisäsi koti-ikävääni huomattavasti. Etäältä käsin oli helppo huomata, miten ainutlaatuinen ja arvostettu Helsingin kulttuuriympäristö on.

Varpu Kurkilahti
Kirjoittaja on Helkan projektityöntekijä ja sosiologian opiskelija Helsingin yliopistosta

Kuvassa koostan vastauksia junamatkalla, jossain Rooman ja Napolin välimaastossa