Helsingin Lauttasaari valittiin Vuoden 2020 kaupunginosaksi!

Lauttasaari-päivän Katujuhlaa 2019_Kuva_Katja Pesonen, Lauttasaari-lehti
Lauttasaari-päivän Katujuhlaa 2019_Kuva_Katja Pesonen, Lauttasaari-lehti


Helsingin Lauttasaari on valittu Vuoden kaupunginosaksi 2020! Tämä 23 000 asukkaan merellinen kaupunginosa on vain muutaman minuutin metromatkan päässä Helsingin ydinkeskustasta. Kaupunginosan sijainti saarella erottaa sen omaksi selkeärajaiseksi omintakeiseksi yhteisökseen.

Lauttasaari on jo useana viime vuotena ollut Suomen Kotiseutuliiton järjestämän kilpailun kärkiehdokkaiden joukossa. ”Lauttasaari-Seura on jo vuosia tehnyt kiitettävän monipuolista ja monimuotoista työtä. Asukkaat kehittävät kotiseutuaan ja kaupunginosan eri toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä”, Kotiseutuliiton kaupunkijaoston ja samalla valintaraadin puheenjohtaja Tuula Salo toteaa. Lauttasaari on yhdistelmä vahvaa urbaania ja yhteisöllistä kaupunkikulttuuria ja saaristolaisuutta.

Lauttasaaren valinnan puolesta tehtiin lukuisia ehdotuksia, ja niistä nousee monista esiin Lauttasaari-Seuran rooli vahvana vaikuttajana kaupunginosassa. Asukkaat ovat puolustaneet yhdessä erityisesti saaren rantoja rakentamiselta. Yhdistyksellä on kaavoitus-, ympäristö- ja liikennetyöryhmä, päiväkoti- ja koulutyöryhmä, sote-työryhmä, historiatyöryhmä ja svenska gruppen ruotsinkielisille aktiiviasukkaille.

Seuran puheenjohtaja Juha Beurling-Pomoell kertoo, että jokaiselta uudelta jäseneltä kysytään kiinnostusta osallistua aktiivitoimintaan haluamansa asian puolesta. ”Jos uusi jäsen haluaisi ryhtyä vetämään esimerkiksi luontoretkiä, voisimme perustaa luontoretkiryhmän. Sitten katsoisimme, miten lähtee vetämään”, Beurling-Pomoell kuvailee toimintatapaa.

Asukkaiden aktiivisuus näkyy sosiaalisessa mediassa. Kaupunginosan Facebook-ryhmässä on peräti 13 000 jäsentä. Saaren korona-ajan tiedonvaihtoon keskittyvässä ryhmässä on Facebookissa jo yli 1700 jäsentä. Ehdotuksissa tulee esiin myös ilmaiseksi jaettavan Lauttasaari-lehden merkitys kaupunginosassa. Lauttasaari-Seura omistaa tämän mainosrahoitteisen lehden.

Kaupunginosayhdistyksen lisäksi seurakunta toimii aktiivisesti saarella, samoin esimerkiksi Partio ja lukuisat veneseurat. Ison osan saaren viehätystä muodostaa Koneen Säätiön omistama Lauttasaaren kartano, jonka pihapiirissä olevasta Punaisesta huvilasta mm. Lauttasaari-Seura saa kokoontumistilaa.

Lue tarkemmin uutisesta Kotiseutuliiton sivuilta
https://kotiseutuliitto.fi/vuoden-kaupunginosaksi-valittiin-asukkaidensa-rakastama-lauttasaari/

Vuoden kaupunginosa -kilpailun taustaa

Vuoden kaupunginosa -kilpailussa Suomen Kotiseutuliitto hakee erityisesti sellaista kaupunginosaa, jossa ihmiset, yhdistykset ja muut toimijat ovat aktiivisia ja jossa on hyvä asua. Hyvässä kaupunginosassa toiminta on monipuolista, uudistuvaa ja kaikille avointa. Kilpailun pääkriteeri vuonna 2020 on yhdessä tekeminen ja kaikkien mukaan ottaminen. Kuka tahansa saa tehdä ehdotuksen Vuoden kaupunginosa -kilpailuun. Ehdotuksia voi tehdä lomakkeella, joka avataan alkuvuodesta osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi.

Kotiseutuliitto perusteli Lauttasaaren valintaa Vuoden kaupunginosaksi seuraavasti: ”Lauttasaari on omaleimainen, elinvoimainen ja monimuotoinen kaupunginosa. Saaren asukkaat rakastavat ja kehittävät kotiseutuaan aktiivisesti. Lauttasaaressa on pitkät perinteet myös eri yhteisöjen yhteistyölle. Lauttasaari-Seura kokoaa alueen toimijoita yhteen ja on yksi maamme suurimmista kotiseutuyhdistyksistä. Lauttasaaren laajat sosiaalisen median ryhmät kokoavat uusia ja vanhoja saarelaisia keskustelemaan ja tiedottamaan palveluista. Merellinen Lauttasaari on asukkaiden mukaan heti saarelle saavuttaessa lämminhenkinen ja kotoisa. Saarelta löytyy sekä uutta että vanhaa kulttuuriperintöä ja raikas merituuli puhaltelee joka suunnasta. Lauttasaari on ehdotuksia tehneiden mukaan kuin oma pieni kaupunkinsa Helsingin kupeessa.”

Aiemmin Vuoden kaupunginosa -tunnustuksia saaneet helsinkiläiset kaupunginosat:
2017 Vuosaari, Helsinki
2010 Roihuvuori, Helsinki
2009 Tapanila, Helsinki
2006 Kontula, Helsinki
2002 Käpylä, Helsinki

Lisätietoa palkinnosta ja muista aiemmin palkituista Vuoden kaupunginosista:
https://kotiseutuliitto.us12.list-manage.com/track/click?u=9cb36d433e4c1d86a1f878f89&id=a163756416&e=d9e07702bb

Lisätietoja Kotiseutuliitosta antavat:
Kaupunkijaoston puheenjohtaja Tuula Salo, puh. 050 543 4194, etunimi.sukunimi @ welho.com
Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö Liisa Lohtander, puh. 045 1509 109, etunimi.sukunimi @ kotiseutuliitto.fi
sekä Lauttasaari-Seurasta puheenjohtaja Juha Beurling-Pomoell puh. 0405566421.